|


Genel Cerrahi Sorularındaki Değişimler

1998 yılından beridir yapılan TUS tüm hekimlerin hayatında, en azından bir süre, önemli bir yer işgal eden, meslek hayatının en önemli virajlarından biridir.

Bu sınav ile çok sayıdaki hekimi, kısıtlı sayıdaki uzmanlık kadrolarına yerleştirmenin daha adaletli, daha iyi bir yöntemi ne yazık ki bulunamamıştır. Hekimler açısından TUS bu nedenle vazgeçilmezdir. Ancak hekimlerin de, tüm zorluklara göğüs gererken beklentileri vardır TUS`tan. Çalışanla çalışmayanın ayırt edileceği, hak edenlerin belirleneceği, 6 yıl boyunca verilen emeklerin karşılığının alınacağı adaletli bir sınav olmalı.

ÖSYM tarafından yıllardır, gerçekleştirilen TUS`a son yıllarda birçok değişiklikler karşımıza çıktı. İlk olarak 1996 yılında dört yanlış bir doğruyu götürmeye başladı (daha önce böyle bir durum yoktu). Sonrasında sorular ve cevapları açıklanmaya başlandı, bundan sonrada cevabı yanlış verilen, doğru cevabı olmayan, birden fazla doğru cevabı olan, ne sorduğu anlaşılamayan sorular artık net olarak tartışıldı ve iptal edebilme seçeneği ortaya çıktı. Nisan 2012’den itibaren de toplam soru sayısı ve oturum sayısı değişti.

Bu temel değişiklikler dışında Genel Cerrahi de şunlar karşımıza çıktı:

Soru sayısında değişiklikler: ilk TUS’larda 100 Klinik soru içersinde 19-20 soru ortalamasıyla karşımıza çıkan sınav 2000’li yılların ortalarından itibaren soru sayısı 16-17 sayısına kadar düştü. Nisan 2012’de Klinik soru sayısının 120’ye çıkması ile soru sayısı Nisan sınavında 26 adet, Eylül sınavında 29 adet soruyla Genel Cerrahi  sorularında rekor bir artış ortaya çıktı.

Soru şekilleri: ilk TUS’larda daha çok yüzeysel ve direkt bilgi sorulurken, son 10 yıl içerisinde daha detay ve yorum soruları çıkmaya başladı. Tabi ki yorum sorularının çıkmasıyla Vaka Soruları’nın ağırlıkları artmaya başladı. Soru zorluk derecesi arttırılmaya çalışıldıkça daha detay ve kıyıda köşedeki bilgiler sorulmaya başlandı. Sınav bilgi ölçmeden çok eleme olmaya başladı. Bu sırada hatalı soru sayısı da artmaya başladı. Hatalı soru her sınavda olabilir, belli oranda kabul edilebilir. Tıp gibi geniş, hızlı değişimin olduğu, doğruların değişebildiği ve her zaman tek bir doğrunun olmadığı bir alanda soru hazırlamanın zor olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bunları aşmanın yolu sınav için soruların hazırlanacağı belli referans kitaplarını belirleyip ilan etmekten geçer.

Etik ve Tıp Tarihi sorularının Genel Cerrahi ‘de sorulması: Nisan 2007’den başlayarak her TUS’da Genel Cerrahi soruları arasında etik ve sonrasında da Tıp Tarihi sorulmaya başlandı.  Eğer bu soruların sorulması düşünülüyorsa, Tıp Fakültesi’nde “Tıbbi Etik ve Deontonloji” olarak ayrı bir ders okutulduğuna göre ve üniversitelerdeki “Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı” Temel Tıp Bilimleri bölümünde kategorize edildiğine göre bu konudaki soruların da TUS’un “Temel Tıp Bilimleri testinde” bulunması gerekir. Ayrıca bu yetmezmiş gibi bir TUS sınavında da “Bir cesette ölü morluklarının normalden açık…” diye başlayan bir “Adli Tıp” sorusu vardı.

Her şeye rağmen güzel günler ve başarı dileklerimle….

Dr. M. Ali GÜLÇELİK

Bu yazı 15975 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :