|


Son 10 Yılın Biyokimya Sorularının Konulara Göre Dağılımı


Merhaba arkadaşlar;

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’na hazırlanan sizler tarafından en fazla sorulan sorulardan bir tanesi hangi konuya daha fazla çalışmalıyım veya çalışırken önem sırası ne olmalıdır sorusudur? Bu yazımda son on yılda çıkmış sorulara analitik bir bakış yapmayı ve sonuçları sizlerle paylaşmayı hedefledim. Öncelikle biyokimya için üst başlıkların, ardından sık soru gelen alt başlıkların analizini yapmayı amaçladım.

Grafik 1’in değerlendirilmesinden görüldüğü gibi son 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda amino asidler – proteinler konu başlığı biyokimya için sorusal ağırlığı en fazla olan başlık olmuştur.  Amino asidler – proteinler son 5 TUS’da ağırlığını kaybetmemiş aksine diğer konular arasındaki önemini %2,53 oranında arttırmıştır (Tablo 1).  Grafik 1 ve tablo 1 beraber değerlendirildiğinde son 5 TUS’unda yağlar, nükleik asidler ve karbohidratlar, enzimler-klinik enzimoloji sorusal önemini arttırmış, hormonlar  ise 10 yıl süresince yerini istikrarlı bir şekilde korumuştur. Hücre, vitaminler ve diğer (metodlar, kas-sinir, pıhtılaşma vs)  olarak adlandırdığımız başlıktan gelen sorularda ise oransal olarak bir azalma söz konusudur.

 

 

Grafik 2 ve Tablo 2 beraber değerlendirildiğinde bazı sonuçlar;

1-   Amino asidler ve proteinler başlığının TUS’da son 10 yılda ağırlığı azalmadan devam etmekte olup bu konu başlığı ileride de önemini koruyacak gibi görünmektedir. Bu konu başlığı altında hemoglobin, porfirin metabolizması önümüzdeki birkaç sınav önem kazanması muhtemel başlıklarından olabilir.

2-  Yağlar konusu da TUS’ının ana konularından olup yağ sindirimi ve de-novo yağ sentezi başlıkları son 10 yılda toplamda üç soruyla bu konunun zayıf halkaları olagelmiş, diğer başlıklar ise hep ön planda olmuştur.

3- Hormonlar ve hücre içi reseptör sistemleri – sekonder mesajcı sistemler başlıkları biyokimya açısından asla ihmal edilmemesi gereken başlıklardır.

4- Nükleik asidler son yıllarda özellikle önem kazanmış olup pürin-pirimidin ve mutasyon alt başlıklarının önümüzdeki birkaç sınav ön planda olabileceği düşünülebilir.

5- Karbohidratlar konusunda soru sayısında azalma yaşanabileceği gibi özellikle glikojen metabolizması ve glikojen depo hastalıkları olmakla birlikte ayrıca  glukozaminoglikan – glikoprotein alt başlıklarının altını önümüzdeki birkaç sınav için çizmek isterim.

6- Hücre başlığı ve vitaminlere de dikkat…

 

Sonuç olarak son 10 yılın sorularını son 5 sınav ile beraber değerlendirdiğimizde biyokimya için soru dağılımında ciddi bir  farklılık olmadığı, ana başlıklar arasında zaman zaman dalgalanmaların söz konusu olduğu gözlenmektedir.

Hayırlı bir netice ile son bulması dileği ile iyi çalışmalar dilerim…

 Dr. İ. Ethem ŞAHİN

Bu yazı 38295 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :