|


TUS İÇİN ZAMANIN ALTIN DİLİMİ

Günler günleri kovalıyor, zaman su gibi akıp gidiyor, dünyadaki milyarlarca insan bir şeylerin peşinde koşup dururken, Türkiye’de de yaklaşık 15 000 kişi nisan TUS sınavı için nerede ise son düzlüğe girmek üzere. Kimi belki 5. Sınıftan itibaren çalışıyor, kimi ise son 5-6 aydır. Kiminin belki ilk sınavı, kiminin için ise bu sayı hayli fazla olabilir. Her ne olursa olsun nisan TUS’u için sonuçta herkes tarafından çok iyi değerlendirilmesi gereken ‘’son tekrar günlerine’’ girmek üzereyiz.

Benim TUS için ‘’zamanın altın dilimi’’ diye nitelendirdiğim son 40 gün gerçekten hakkını vererek tekrar edenler için bir sıçrama tahtasıdır. Öyle ki bu son 40 gün için her bir güne diğer zamanların 10 günü dersek abartmış olmayız. Haliyle daha önce hiç kitap açmamış birisi için elbette mucize beklemiyoruz ama çalışarak bilgi, beceri, zaman kullanımı, sınav performansı gibi sınav beceri barajlarını doldurmaya çalışıp belli bir seviyeye getirenler için, bu günler dünyadan elini ayağını çekip, tamamen TUS’a odaklanması gereken zamanlardır. Elbette herkes bu günlerde kendisi için en iyi olanı düşünüp, programını ona göre yapmalı. Sonuçta bu konuda elinizde birikmiş yeteri kadar hikaye olduğuna da eminim. Belki herkes bu günler için değişik çalışma stilleri denemiş olabilir ve bu sizi kısa bir süreliğine kargaşaya itebilir ama asıl sentezi yapıp kendisi için en uygun olanı bulacak olanda yine kişinin kendisidir. Bu konuda benim de bu yoldan daha önce geçmiş kişiler gibi tavsiyelerim olacak. Ama dediğim gibi bunlar TUS için olmazsa olmazlar değil sadece öğütlerdir. Ama mutlaka uyulması gereken ise; bu günleri en iyi biçimde geçirmektir. Ben taze bir tusiyer sayılarak sizlere şunu önerebilirim. Her şeyden evvel tüm tus soruları bitirip, ardından 20 günde bir tekrardan 2 tekrar ve son günlerde vakit bulunabilirse tüm tus sorularını tekrar okuyup hazır hale gelmek. Sanırım sürenin 40 günü aşacağını söyleyeceksiniz. Haklısınız, zaten yazıyı önceden yazmamın nedeni de son 40 güne tüm tus sorularını bitirmek için vaktinizin ayarlanması isteği idi. Son kez tus soruları okunursa, bu gerçekten iyi olur ama mümkün olmasa da çok üzerinde durulmaması gerekir. Öte yandan kampa katılan arkadaşlar için zaten son günlerde ne yapmalıyım telaşı bitmiş olacaktır. En azından onların programı belli. Gündüzleri yüksek motivasyonla son tekrarlarını yaparlarken, akşamları da ‘’bu gün çok yoruldum’’ cümlesinin arkasına sığınmadan, tıpkı küheylanlar gibi durmak nedir bilmeden ve başaracağına inanarak koşturmak ve gündüzleri anlatılan konuları kısa tekrardan sonra tus sorularını okumak olarak özetlenebilir.

Son günlerin en büyük handikabı ümitsizliğe kapılmak, başaramayacağım diye kendine negatif inotrop uygulamak, motivasyonu kaybetmek, zamanı har vurup harman savurmaktır. Son zamanlarda dikkatli davranmalısınız. Asla kimsenin size olumsuz düşüncelerini aktarmasına fırsat vermemelisiniz. Kanınızda adrenalin kısa bir süreliğine ‘’feo’’ düzeylerinde dolaşsın ve siz her güne nisan tus sonrası Pazar saat 18.00’de büyük bir felaha ulaşmış ve başarmış bir kişinin tatlı duygularını hissedeceğiniz hayali ile uyanın!

Dr. Ahmet EKİNCİ

Bu yazı 24474 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :