|


TUS İçin Biyokimya Çalışma Stratejisi

Biyokimya, Tıp Fakültesi’nin ilk yıllarında anlatıldığından ve sonrasında da pek karşılaşılmadığından kolayca unutulan dersler arasındadır. Bunlara ek olarak, konuların yoğun, ayrıntılı ve hatırda tutulması gerekenlerin çok olması nedeniyle TUS’a hazırlanan arkadaşlar Biyokimya çalışmalarında zorlanmaktadır.

Aslında Biyokimya’daki bilgiler kesin ve nettir. Örneğin hiçbir zaman glikolizin hız kısıtlayıcı enzimi yada elektron transport zinciri vb…bilgiler değişmez. Öyleyse Biyokimya sorularını yapmakta neden zorlanırız?

Önemli olan, çalışma stratejisinin belirlenmesidir. TUS için Biyokimya çalışırken dikkat edilmesi gereken birinci öncelik, kitaptan anlaşılacağı şekilde, mümkün olduğu kadar hızlı çalışmak, ayrıntılara takılıp kalmamak, konu bitirildikten sonra anlaşılmayan konuyu, sonraki çalışmalarda tekrar etmektir. Kitaptaki şekiller ve tablolar çalışmayı kolaylaştıracaktır. Çalışmaların aynı kitaptan ve sık tekrar edilmesi gerekir.  İkinci önemli olan nokta ise; konu çalışmaları bittikten sonra, daha önce çıkmış TUS sorularını açıklamalarıyla birlikte öğrenmektir. Ne kadar tekrar edilirse edilsin çıkmış TUS soruları çalışılmadan, konu çalışmalarıyla alınacak olan puan sınırlıdır. Yani puan artırmak isteyen arkadaşların kesinlikle soruları bilmesi gerekmektedir. Üçüncü nokta; mümkün olduğu kadar soru kitabı çalışmak. Bu kitaplarda eksik olduğumuz konular anlaşılacak, yapılamayan sorularla ilgili olan konu, tekrar edilecek ve öğrenilecektir.

Çalışma saatleri bireysel olarak kişiden kişiye değişir. Önemli olan verimli çalışmaktır. Belirli bir süre çalışıldıktan sonra, çalışılan konuyla ilgili olarak ben olsam ne sorarım? sorusunu kendimize yöneltmemiz gerekir. Biyokimya’da yer alan vitaminler, metabolik hastalıklar, hormonlar, nükleik asitler gibi konular diğer derslerinde konusu olduğundan, bu çalışmalar diğer derslerden sorulan farklı soruları da yapmamızı sağlar.

Sonuç olarak; Biyokimya; aynı kitaptan çalışılması, ayrıntılarda kaybolmadan, sık tekrar edilmesi ve kitap bitiminde TUS soruları, mümkün olduğu kadar diğer soru kitapları tarafından desteklenmesi gereken bir derstir.

Dr. Gürkan ÇIKIM

 

Bu yazı 28884 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :