|


Her Gün 5 Dakika

Bir TUS daha sona erdi, puanlar açıklandı, henüz tercihler yapılmadı ama bazı arkadaşlar aldıkları puan beklentilerini karşılamadığı için yeniden çalışmaya başladı. Diğer bazı arkadaşlar aldıkları puan yeterli olduğu için tatlı bir heyecan içinde. Bazı arkadaşlarda ise kararsızlık hat safhada. Herkes için sonuçların hayırlı olmasını diliyorum. Sonuçta bütün bunlar dünyanın sonu değil ve dünya dönmeye devam ediyor.

Bu dönem değişik bir uygulama yapmaya karar verdim. Her hafta pazartesi günü web sitemizde yeni bir yazı koymayı planladım. Bu yazı şimdiye kadar çeşitli konularda okuduğum yaşadığım ve yararlı etkisini bütün kalbimle hissettiğim bilgileri özet olarak içerecek. Haftalık yayınlanacak bu yazıları o hafta her gün 5 dakikanızı ayırarak okursanız toplamda 7 defa okumuş olacak ve yazı içindeki bilgiler sizin özelliğiniz haline gelecek. Sonuçta eskisinden daha huzurlu, daha mutlu, daha varlıklı, daha sağlıklı, her alanda daha başarılı hale geleceksiniz ve eşiniz, çocuklarınız ve dostlarınızla daha güzel birliktelikleriniz olacak. Batılı bir yazar “hayatın nihai amacı mutlu  olmaktır” derken bu mutluluğa yol açan faktörler pek akla getirilmiyor.

Herkes hayatta birşeyler istiyor ve bunlara kavuşmak için neler yapılması gerektiğini biliyor. Yarın olsa da şu işi yapsam diyenler çoğunluktadır. Fakat o yarınlar bir türlü gelmiyor. Başarı ve mutluluğun ilk kuralı gayet basit: “Bu gününüzü  hayatınızın son günü görün ve öyle değerlendirin”. Artık mazeret üretmeyin, bir şeyler yapın, hemen harekete geçin, her şey sizin elinizde.  Bu dönem TUS’da aynı okulda okuyan, aynı dershaneyi paylaşan, aynı notlardan çalışan ve aynı zeka düzeyine sahip iki arkadaştan biri 140 net yaptı, diğeri 210 net. Biri arkadaşları ile kendisine yararı olmayacak sohbetlerle vakit geçirdi, diğeri kitaplarla, biri 3 defa notları bitiremedi, diğeri 13 defa notları tekrarladı.

Kendinizi “yarın olsa da” kültüründen kurtulmanızı yarayan şey kendi kendine disiplindir (self disiplin). Bu disiplin olmadan uzun vadede hiçbir yere gidemezsiniz. Bu disipline sahip olmak birinci önceliğiniz olmalı ve haftalık yazılar sizlerin bu özelliğe sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Kitaplarda bir çok başarı ilkesi dile getirilir. Fakat kendi kendine disiplin ilkesi olmadan diğerleri işe yaramıyor. Amerikalı yazar Elbert Hubbard bu disiplini şöyle tanımlıyor: “Kendi kendine disiplin, yapman gerekeni, gereken zamanda yapma becerisidir, canın istese de istemese de”. Bu disiplin olmadan iyi bir eğitim almış olsanız, çeşitli fırsatlara sahip olsanız dahi sizin orta derecenin üzerine çıkmanız pek mümkün olmayacaktır.

İnsanoğlu’nun tabiatında kolaya kaçmak vardır, Nasıl daha kolay para kazanırım, daha kolay yükselirim yollarını arar, işlerine gelen keyfi ve kolay olan şeyleri yaparlar, yapmaları gereken şeyleri değil. Olabileceğinizin en iyisi olmak için gününüzün her dakikasını doğru, değerli ve gereken şeyleri yapmakla geçirirseniz gerçek potansiyelinize ulaşacak ve hayal edemeyeceğiniz ödüllere kavuşacaksınız. İşte kendi kendine disiplin sahibi olmak bir bakıma kendine hakim olmak demektir ve daha büyük ödüller almak için kısa vadeli kazançları erteleme becerisi gerektirir.

Hayatlarında büyük başarılara imza atmış insanların en önemli niteliklerinden biri “uzun vadeli düşünmeleri”dir. Bunlar uzun vadede olmak istediği insan olmak için, başarmak istediği hedefleri yerine getirmek için ve arzu ettikleri geleceğe ulaşmak için yapmak ve yapmamak zorunda oldukları şeyleri belirler. Bu kişiler uzun vadede daha büyük sonuç ve ödüllere ulaşmak için kısa vadeli kazançlardan fedakarlık yapma özelliğine sahiptir. Başarılı, mutlu insanlar davranışlarının uzun vadeli sonuçlarıyla ilgilenirken başarısız insanlar kişisel zevk ve hazlarına önem veriyorlar. Bir diğer ifadeyle başarılı insanlar “hedef odaklı” aktivitelere önem verirken diğer grup insanlar “stres gidermeye odaklı” aktivitelerle ilgileniyorlar.  İnsanlar kolay yolu seçme alışkanlığına bir kere sahip olursa ondan vazgeçmek zor oluyor ve eğlenceli ve keyifli olan şeyleri önceliğe alarak kişisel yetersizlik ve başarısızlık  kaçınılmaz oluyor.

Kendi kendine disiplin sahibi olmak için uzun vadeli hedeflerinize ulaşmada yapmanız gereken şeyleri, yapmanız gereken zamanda isteseniz de, istemesenizde yapma konusunda kendinizi eğitmelisiniz. Bu durumda başkalarını eleştirmeyi, mazeretler üretmeyi bırakırsınız. Bu disiplin size zirveye çıkaracağı için başlangıçta bu alışkanlığa sahip olmak kolay değildir. Öncelikle kuvvetli bir karar alarak yapacağınız herşeyin amaçlarınıza uygun hale gelmelerine çalışmalısınız. Bu disipline sahip olanların kendilerine duydukları saygı ve özgüven fazlalaşıyor, kendilerini daha mutlu ve güçlü hissediyorlar. Hayatın baştan sona bir mücadele ve yarış olduğu hatırlanırsa kendi kendine disiplin sahibi olmak ve bunu sürdürmek için yaşam boyu çaba sarfedilmesi gerekiyor.

Haftalık yazılarla sizlerin okul, TUS, profesyonel ve evlilik yaşamınızda yüksek kalite ve başarı yolları aktarılacak hayatınızın her alanında nasıl daha güçlü, daha mutlu ve  özgüveni yüksek hale gelineceğini öğreneceksiniz. Dünya çapında bir yere gelmiş olanların başlangıçta bizler gibi sıradan insanlar olduğunu, sonradan belirli özelliklere sahip oldukları için bu seviyelere geldiklerini anlayınca yerlerinizde duramayacak, sizler de bu özelliklere sahip olarak bulunduğunuz aile, okul ve işyerleri çok parlak bir şekilde aydınlanacaktır.    

Hergün sadece 5 dakikanızı ayırmanız ve haftalık yazıları o hafta boyunca hergün okumanız, düşünmeniz ve uygulamanız durumunda siz farkında olmasanız dahi çevrenizdekiler sizdeki olumlu değişimi farkedecek ve 6 ay sonra ilgilendiğiniz her alanda durdurulamayan bir kişi haline gelerek başarıyı yakalayacaksınız. Bu haftaki yazıyı okuyan bir TUS kursiyeri en azından şunu kafasına koymalıdır: “Nisan 2014 tarihine kadar tüm konuları en az 7 tekrar atacağım, sınavım Eylül 2014’te ise bu rakam 13’e çıkacak. Başkaları yapabiliyorsa ben de yapabilirim, benim hiçbir eksiğim yok, sadece biraz fedakarlık yapmam ve bedel ödemem gerekiyor.” 

Allah izin verirse önümüzdeki hafta sıradışı yeni bilgilerle bu güzel ve keyifli yolculuğa yelken açmak dileği ile hepinize yeni TUS döneminde ve hayatın bundan sonraki döneminde sağlıklı, huzurlu, başarılı ve paralı günler diliyorum.

Dr. Metin YILDIRIMKAYA

 

Bu yazı 4341 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

1 Yorum

  1. Sultan Yolbakan dedi ki:

    Hocam, paylaşımınız için çok teşekkür ederim.Her hafta yazılarınızı ilgiyle takip edeceğim. Eylül 2013 TUS’na girebilme hakkımı kullandığım için kendimle gurur duyuyorum. Nisan 2014 TUS TTMB için kontenjan açılacağını umuyorum. Çalışmalarımı hiç bırakmadım,

    Sevgi ve saygılarımla

    Dr.Vet.Hek.Sultan Yolbakan

Yorum yapın :