|


Zenginler Nasıl Düşünür ve Davranır? (2)

Hayatta sevdiklerimizle birlikte mutluluk ve varlık içinde yaşamak isteriz. Mutlu ve varlıklı insanların taktir edilmesi çekim yasası gereği bu özellikleri kendimize çeker. Ekonomik sıkıntı içinde olanlar zenginlerden nefret eder, mutlu olmayı beceremeyenler huzurlu olanlara karşı en azından kıskançlık duyarlar. ‘Nefret edilen ve kıskançlık duyulan şeyler asla kapınıza uğramaz!’ gerçeğini hatırlayarak parasal başarıya ulaşanlar, işe düşüncelerini kontrol ederek başlarlar. Nefret ettiğiniz, lanet okuduğunuz, aşağıladığınız, kötü gördüğünüz bir şeyi olamazsınız. Çünkü bilinçaltınız öyle olmanızı hep engelleyecektir.

Parasal başarıya ulaşan ve zenginliğini sürdüren insanlar belli kişilik özelliklerine sahiptirler. Bu kişiler olumlu, güvenilir, odaklanan, azimli, inatçı, çalışkan, enerjik, insanlarla uyumlu, iyi bir iletişimci, zeki, ve en az bir alanda uzmandır. Varlıklı olanlar bu özelliklere sahip kişilerle birlikte olurlar. Parasal başarıyı hedeflemeyenler ise başarısız ve olumsuz insanlara takılırlar. Herşeye bulunduğu yerin kokusu geçer, üstün özelliklere sahip olanlarla birlikte olanlar eninde sonunda o özelliklere sahip oluyorlar. Çünkü enerji bulaşıcıdır, olumluysa olumlu, olumsuzsa olumsuz bulaşır. ‘Kartallarla uçmak isteyenler, ördeklerle yüzmez!’ sözünü hep hatırlayın. Çok zengin ve çok başarılı kişilerin hayat hikayelerini ilham almak, başarı stratejilerini öğrenmek , kafa yapılarını anlamak ve modelleme yapmak için okuyun.

Parasal başarıya ulaşanlar kendilerinin reklamını iyi yaparlar, çünkü bu kişiler kendilerini, sundukları ürün ve hizmetleri gerçekten çok değerli ve kaliteli görürler. Diğer insanların da bu ürünleri tanıması ve  ulaşabilmesini sağlamak bir liderin sorumluluğundadır. Bu kişiler kendilerini devamlı geliştirdiği için karşılaştıkları sorunları, çözülebilecek küçük işler olarak görürler. Nefes aldığınız müddetçe hayatınızda problemler, engeller hep olacaktır. Önemli olan konu, sorunun boyutu değil, kişinin kendi boyutunu nasıl gördüğüdür. Kişilerin başarıları ancak kendileri kadar büyüyebilir, kabınız ne kadar büyük olursa o kadar dolar. Aynı zamanda elinizdekileri de korumuş olursunuz. Kişinin alma isteği ve kapasitesi arttıkça, o oranda alır. Ayrıca almaya tamamen açık hale geldiğinde sadece daha çok para gelmez, daha çok sevgi, huzur, mutluluk ve tatmin de gelir. Bu zenginliklere sahip olanlar kendilerinde bulunanları başkalarıyla paylaştıklarında harika duygular yaşarlar. Sizde olmayan birşeyi nasıl başkalarına verirsiniz.

Varlıklı olmayı hedefleyenler kendi ürettikleri katmadeğerlere göre para kazanmayı tercih ederler. Bunlar gelirlerine asla bir tavan koymazlar, kendi işlerini kurarak ve bu işlerinde çok iyi olarak servet oluştururlar. Zengin olan insanlar ‘her ikisi de’ yaklaşımı içinde olurlar. Hem zenginliğe hem mutluluğa, hem zenginliğe hem sağlığa, hem zenginliğe hem sevgiye sahip olmalıyım diye düşünürler. İki seçenekle karşılaştıklarında her ikisine de nasıl sahip olabilirim? tutumu içinde olurlar.

Varlıklı insanlar (1) toplam gelirlerini arttırmayı, (2) gelirlerinin önemli bir kısmını tasarruf etmeyi, (3) yatırım yapmayı ve (4) sade bir hayat yaşamayı öğrenirler ve bu konularda çok vakit ve enerji harcarlar.  Parasal bolluğa ulaşanlar bu dört faktörü birlikte çok iyi götürürler. Diğer insanlara göre zengin olmanın tek yolu çok para kazanmaktır. Halbuki ‘harcamalar, gelirle doğru orantılı bir şekilde artar!’ kuralı gereği diğer faktörlere dikkat edilmezse para oyunu hiçbir zaman kazanılamaz. İnsan neye odaklanırsa o şey büyür ya da çoğalır. Dikkat nereye yönelirse, enerji oraya akar ve sonuçlar alınır.

Zengin insanlar paralarını yönetmekte başarılıdır. ‘Para yönetimi’ dersini iyi öğrenenler ellerinde olanı idare edebildiklerini ispatlarlar ve sonunda büyük miktarlarda yönetecek paraya da sahip olurlar. Parayı yönetmenin en büyük sırlarından biri ‘denge’ ilkesidir. Kazancınızın yüzde onunu hiç harcamamak üzere uzun vadeli yatırımlara ayırırken, aynı miktarda parayı eğlenceniz için ayırmanız söyleniyor. Böylece eğlence hesabındaki parayı harcadıkça kendinizi ödüllendirecek, şımartacak ve varlıklı olarak göreceksiniz. Geriye kalan paranın (1) % 10’unu, ileride yapacağınız harcamalarınız için uzun vadeli tasarruf hesabına; (2) % 10’unu, kendinizin eğitimi için; (3) % 70’ini, günlük-aylık ihtiyaçlarınız için; (4) % 10’unu, hayır işleri için;  ayırın diyorlar. Parasını kötü yönetenler, çok büyük bir gelire de sahip olsalar finansal özürlüklerini elde edemiyorlar. Paralarını doğru dürüst yönetenler servetlerinin sıfırdan yükselişini görerek kendilerine müthiş güven duyuyorlar ve bütün yaşam alanlarında başarılı oluyorlar.

Büyük bir varlığa ulaşanlar kendi çalışmaları ile birlikte yaptığı yatırımlarla da (pasif gelir) önemli kazanç elde ederler. Sadece sıkı çalışarak asla zengin olamazsınız. Pasif gelir olmadan tamamen özgür olamazsınız. Zengin insanlar uzun vadeli düşünerek eğitimlerine önem verirler, yatırım dünyasını öğrenirler. Gayri menkul, fon, hisse senedi, döviz, altın gibi yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olup yatırım yaparlar. Her bir lirayı yüz lira getirecek bir tohum olarak görürler.

Zengin insanlar savaşçı bir karaktere sahiptir, korksalar dahi harekete geçerler. Bu insanlar hayatlarını kolay veya rahat olana göre kurmazlar. Kendilerini durdurulamayacak şekilde eğitirler. Sadece rahatsızlık ortamında büyüyeceklerine inanırlar. Rahatlığın öldürücü olduğunu, rahat bir hayat sürmeyi amaçlayan insanların asla parasal başarıya ulaşamadıklarını ve asla mutlu olamadıklarını kabul ederler. ‘Büyümezseniz ölürsünüz’ prensibine göre hareket ederler.

Zenginliğe ulaşanlar sürekli öğrenerek kendilerini geliştirirler. Diğerleri herşeyi zaten bildiklerini zannederler. İstedikleri paraya sahip olanlar, para oyununu her yönüyle öğreniyorlar. En hızlı şekilde zengin olmanın ve böyle kalmanın yolu kendinizi geliştirmektir. Kendilerini sağlam karakterli, donanımlı, olabilecekleri en iyi kişi haline getirenler, yaptıkları işte çok iyi hale gelenler, en yüksek parayı kazanıyorlar. Daha önceden bu başarıyı yakalayanların tavsiyelerine uymak, gelirinizin % 10’unu eğitiminize harcamak sizi hedeflerinize ulaştıracaktır. Hangi seviyede insan olursanız, o seviyede geliriniz ve mutluluğunuz oluyor.

Dünyaya daha çok ışık verebilmek için herbirimizin kendini daha çok aydınlatması dileği ile…

Dr. Metin YILDIRIMKAYA

 

Bu yazı 15448 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :