|


Sayı : 26506

28 Nisan 2007 CUMARTESİ

 

Resmî Gazete

  

 

YÖNETMELİK

 


Aşağıdaki yönetmelik metni ve eklerim en son 08.02.2011tarihinde 27840 sayılı yönetmelikteki yapılan değişiklikler dahil yapılan tüm değişikliklerle beraber yönetmeliğin SON HALİni içermektedir.

 

 

(Kırmızı renkli metinler, yapılan değişiklerin son halini göstermektedir.)

 

 

YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI YÖNETMELİĞİ


 

BİRİNCİ BÖLÜM

 

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına göre uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlık eğitimine giriş sınavlarına ilişkin esasları düzenlemektir.”.

 

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına göre yan dal uzmanlık eğitimi yapacak uzman tabipleri ve uzmanlık eğitimi verilen kurumları kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü ve Ek 5 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

 

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünü,

c) Tıpta Uzmanlık Eğitimi Mevzuatı: 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ve 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği,

ç) Kurum: Tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına göre yan dal uzmanlık eğitimi veren; Bakanlık ve Üniversiteler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Adli Tıp Kurumunu,

d) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

e) Uzmanlık eğitimi: Tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına göre uzman olabilmek için gereken eğitim ve öğretimi,

f) Sınav: Yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavını,

g) Birim: Tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına göre, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Tıp Fakülteleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Adli Tıp Kurumunda, yan dal uzmanlık eğitimi verilen klinik, bilim dalı, servis ve laboratuarları,

ğ) YDUS: Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

Kadro Tespiti ve Sınavlara İlişkin Esaslar

 

 

 

Uzmanlık eğitimi kadrolarının tespiti

MADDE 5 – (1) Yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından her uzmanlık dalı için üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine ait olmak üzere yıllık toplam kontenjan olarak belirlenir. Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenen bu kontenjanlar her sınav döneminde üniversiteler için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri için Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim kurumlarının kapasitesi ve kurumun eğitim imkanları göz önünde bulundurularak ülke ihtiyacına göre dağıtılır.

 

 

Sınavların yapılışı

MADDE 6 – (1) Sınavlar yılda en az bir kez olmak üzere ÖSYM tarafından yapılır

 

 

Sınavların ilanı

MADDE 7 – (1) Sınavlar, ÖSYM tarafından internet sayfasında ilan edilir. İlanda, kurumlar itibariyle yan dal eğitimi verilecek birimler, yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, başvurunun yapılacağı yer, başvuru için istenilen belgeler, son başvuru tarihi ile sınavın yapılacağı yer, tarih ve saat belirtilir.

 

 

Sınavlara müracaat

MADDE 8 – (1) Her aday ilan edilen sınavda uzmanı olduğu ana dal bünyesinde olan yan dallar için tercihte bulunarak müracaat eder.

(2) Adaylar bağlı oldukları ana dal bünyesi içerisinde toplam olarak en fazla on tane birim tercihi yapabilirler.

 

 

Sınava başvuru şartları

MADDE 9 – (1) Yan dal giriş sınavına başvuracaklarda;

a) Türkiye’de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olmak,

b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmak,

c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,

ç) Devlet memurluğundan ve kamu görevinden çıkarma cezası almamış olmak,

d) Devlet memurluğundan çekilen veya çekilmiş sayılanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 nci maddesine göre atanmasına engel hali bulunmamak,

e) İlgili yan dalda yapacağı eğitimle ilgili sağlık engeli bulunmamak,

şartları aranır.

(2) Yan dal uzmanlık eğitimine giriş sınavı şartlarını taşımaksızın sınava girenler, sınavda başarılı olsalar bile yan dal uzmanlık eğitimine başlatılmazlar. Bu şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile yan dal uzmanlık eğitimleri sırasında bu şartlardan birini kaybedenlerin eğitimlerine son verilir.

 

 

MADDE 9/A – (1) Yabancı uyruklular;

a) Kurumlarda yabancı uyruklulara ayrılan kontenjan bulunması,

b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda, Türkiye’de uzman unvanını almış olması veya yabancı ülkelerde yapılan uzmanlık eğitiminin denkliğinin kabul edilmiş olması,

c) Türkiye’de yan dal uzmanlık eğitimi yapmalarına engel hallerinin bulunmaması,

ç) Türkiye’de ikametlerine izin verilmiş olması,

d) Uzmanlık eğitimi süresince kendilerine burs verileceğini veya Türkiye’deki giderlerinin karşılanacağını belirten bir belgenin sunulması,

e) YDUS’da ilgili alana yerleştirilmiş olunması,

kaydıyla uzmanlık eğitimine kabul edilir.

(2) Yabancı uyruklular ayrıca mesleki konuları izleyebilecek derecede Türkçe bildiklerini ölçmek amacıyla Kurulun belirleyeceği bir kuruluş tarafından yapılan Türkçe dil bilgisi sınavında başarılı olduklarına dair belgeleri, uzmanlık eğitimine başladıkları tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde sunmak zorundadır. Aksi takdirde bu kişilerin uzmanlık öğrenciliği ile ilişikleri kesilir. Türkiye’deki tıp fakültelerinin Türkçe bölümlerinden mezun olanlarda, Türkçe dil bilgisi başarı belgesi aranmaz.

(3) Uzmanlık eğitimi yapmak isteyen yabancı uyruklulara, ikili antlaşmalarla yabancı ülkelere ayrılan kontenjanlar hariç olmak üzere, uzmanlık öğrenciliği kadrolarının en çok % 10’una kadar ilave kontenjan ayrılabilir.

(4) Türkiye’de yabancı uyruklu olarak uzmanlık eğitimi görmekte iken Türk uyruğuna geçenler kadrosuz ve aylıksız olarak uzmanlık eğitimine devam eder

 

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

Mesleki Bilim Sınavı

 

Mesleki bilim sınavı

MADDE 11 – (1) Mesleki bilim sınavı tek oturum halinde Ankara’da yapılır. Soruları içerik açısından adayın yan dal eğitiminde kendinden beklenen performansı en iyi şekilde sürdürebilmesini mümkün kılacak temel bilgileri değerlendirmek amacıyla yan dalın bağlı olduğu ana dal genel eğitim programı çerçevesinde hazırlanır.

 

 

 

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

Yerleştirme İşlemleri

 

 

Yan dal uzmanlık eğitimine yerleştirme

MADDE 12(1) Merkezi sistemle seçme işlemi, yan dalların kontenjanları, adayların Bilim Sınavı Puanları ve tercihleri göz önünde tutularak yapılır. Yerleştirme işleminde Bilim Sınavı Puanı 100 üzerinden 50 veya daha yüksek olan adaylar arasından seçme yapılır. Yerleştirmede esas alınacak Bilim Sınavı Puanı 50 den düşük olan adaylar yapılacak yerleştirme işlemine dahil edilmezler. Adaylar, Yan Dal Uzmanlık Bilim Sınavı Puanlarının elverdiği en üst tercihlerine ve kadro kontenjanlarına göre ÖSYM tarafından yerleştirilir. Bir uzmanlık dalına seçme yapılırken ilgili puanda eşitlik olması halinde seçimi yapılan uzmanlık yan dalını daha üst tercihinde gösterene öncelik verilir, bu durumda da eşitliğin bozulmaması halinde doğum tarihi daha yeni olan adaya öncelik verilir. Sınav sonucunda alınan puanlar yalnız ilgili sınav dönemi ve müracaat edilen yan dal için geçerlidir. Uzmanlık öğrenciliğine yerleştirildikten sonra kurum ve dal değişikliği için yeniden yan dal uzmanlık giriş sınavına girenlerin mesleki bilgi puanı %3 oranında düşürülür. Boş kalan kadrolara yerleştirme yedek adaylar arasından aynı usulde yapılır.

 

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

 

Çeşitli ve Son Hükümler

 

 

(2) Yan dal uzmanlık sınavı mesleki bilim sınavıdır. Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavından (ÜDS) 50 puan ve üzerinde alanlar mesleki bilim sınavına katılabilirler. Mesleki bilim sınavı ilgili ana dalın konularından yazılı ve sözlü olarak 2 aşamalı yapılır. Yazılı ve sözlü sınavlar 100 üzerinden puanlanır. Yazılı sınavda 100 üzerinden en az 50 puan alanlar sözlü bilim sınavına girebilir. Sözlü sınav jürileri; kurumlarca her yan dal için, yan dal ve bağlı ana dal profesör ve doçentleri veya şeflerden seçilecek en az 3 asil ve 2 yedek üyeden oluşturulur. Gerektiğinde aynı dalda birden fazla jüri oluşturulabilir. Sınava giren kişinin başarı puanı yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Sınavda alınan başarı puanları kurumlar tarafından ilan edilir. Uzmanlık eğitimine yerleştirme işlemleri adayların başarı puanlarına ve tercihlerine göre en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanarak yapılır. Yerleştirme işlemi sonucunun ilan tarihinden itibaren on iş günü içerisinde yerleştirilen adaylar, ilgili kuruma istenilen belgelerle birlikte yan dal uzmanlık eğitimine başlamak üzere başvururlar. Belirlenen sürede, her ne sebeple olursa olsun başvurmayanlar herhangi bir hak talebinde bulunamazlar. Asil adayların yerleştirilmesinden sonra başvuru yapılmayıp boş kalan kadrolara, başarı puanlarına göre yedek adaylardan yerleştirme yapılır.

 

 

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 13 – (1) 2/5/2006 tarihli ve 26156 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.