|


DOKTOR KARINCA MESELESİ

Sevgili Nura’dan…

Tüm dünya üzerinde yüzlerce dilde zaman kavramı üzerine söylenen ne kadar çok şey var hiç düşündünüz mü? Hemen aklıma gelenler…Vakit nakittir – Geçen zaman geri gelmez – Her saniyemiz değerli – Zaman hayatın kendisidir.

Bazıları için sadece tik tak sesi belki, bazıları içinse bir gazete ismi..Bu Zaman aslında ne ki?

Hızla geçip giden telafisi olmayan hepimizin sahip olduğu en değerli şeydir elbetteki.. Muhtelif masallarda, öykülerde yıllar yılı değinilmiştir.Bakınız Ağustos Böceği ile karınca…Yazın sıcağında fellik fellik gezen ağustos böceğinin , canını dişine takarak geleceği için çalışan karıncayla dalga geçtiği hikayeyi defalarca kere dinlemişsinizdir. Kış kapıya dayandığı zaman geçmiş olsun Ağustos böceği kardeşim! Ve zaman geçecek o yaz bitip, kış mutlaka gelecek…Kaçınılmaz son gerçek olacak. Geçmişte çocuk aklımızla koşulsuz kabullendiğimiz karıncanın doğru işi yaptığı değil miydi? Peki bu konuda günümüzde bir ikilem yok mu? Var elbette!!Niye çalışsın ki Ağustos Böceği yazın kavurucu sıcağında şezlongda uzanıp kabuğunu bronzlaştırmak varken?? En pes tonlamasıyla Ezelin Ramiz dayısı da demez mi burada ;

’’ Yeğen , mesele an’ı yaşayan, hayattan zevk alan ağustos böceği olarak karnı aç ölmek mi yoksa alın teriyle zamanında çalışıp yorgun emektar ama gururlu karnı tok karınca olmak mı?’’

Gerçekten nedir meselemiz? Nasıl bir ikilem ki bu? Ağustos böceği olana da karınca olana da saygısı var herkesin şüphesiz..Ama biliniyor ki dünyanın düzeni Karınca olmayı seçenler üzerine..Onların idolleri de başka karıncalar..Peşleri sıra açtıkları yollardan gidilen izleri takip edilen..Yazılanlar, söylenenler,keşifler,icatlar,formüller,zamanını dolu dolu değerlendirenler,hedef koyup,koydukları hedefe azmedenler,plan yapanlar,kendilerine güvenenler,çevresindeki herkesi başarılarına alıştırmış insanlar onlar..

Ve Aslında hiç kendilerine benzemeyen Ağustos böceklerinin de hayatlarını kurtaran yine onlar..

Küçücük cüsselerine göre hiç taşıyamayacak göründükleri dev yüklerle hayata adeta meydan okuyanlar..Hiç bitmeyecekmiş gibi önlerinde uzanan upuzun yokuşlu yolları sistemli çalışmaları sayesinde bitiren sonra yeniden yeniden farklı yüklerle zorlukları aşanlar..Önlerine çıkan tüm sınavları eninde sonunda başarıyla verenler.Çok uzak yollardan mecburi görevlerini tamamlayıp iç huzuruyla yine evlerinin yollarını bulanlar onlar..

Merak ettim ne kadar tanıdık geldi? Tabii ki evet, bildiğiniz üzere siz zamanı iyi kullanan birer karıncasınız ve zaten mesele kısa metrajda çoğu kişinin yaptığı gibi temmuzun ağustosun böceği değil, tüm yılın hatta tüm hayatın karıncası olabilmekte..

Mayıs Tus’u karıncalarına sevgiler,

Dr. Fatih SELÇUKBİRİCİK

Bu yazı 6525 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :