|


SINAV BASKISIYLA BAŞA ÇIKMA

Zihinsel olarak sağlam olmanın temeli baskı altında da sakin olma yeteneğidir. Eğer sınav öncesinde ve sınav sırasında sinir düzeyini kontrol edemezseniz, performansınız daima tutarsız olur ve gerçek potansiyelinize ulaşamazsınız. Hızlı düşünme, çabuk ve doğru karar verme gibi bütün yetenekler, eğer sınav öncesinde aşırı gergin olursanız size yardım etmeyecektir. Aşırı sinirlilik avantajınızı ortadan kaldıracak, sizi fiziksel olarak gergin ve zihinsel olarak da çabuk etkilenen biri yapacaktır.

Stresin sebepleri:

Dışarıda en iyi performansınızı gerçekleştirmek için sizi gerginleştirecek birçok durum vardır. Sınavın önemi, Sınava girenlerin çokluğu, sınavın yapıldığı ortam, havanın sıcaklığı ya da soğukluğu, aileler, tercihleriniz, sıralamadaki yeriniz (Evet! Doğru, kazanmayı ya da kaybetmeyi kontrol edemezsiniz), sınavdan önceki gün nasıl hissettiğiniz gibi etkenlerin sinirli olmanıza sebep olabilir.

Önemli olan size ne olduğu, ya da etrafınızda ne olduğu değil de, asıl önemli olan sizin içinizde ne olduğudur. Dış faktörlerin hiçbiri sizi gergin yapamaz. Onun yerine sizin kaygı düzeyinizi tavana çıkartan suçlu, sınavla ilgili kendi kendinize ne söylediğinizdir. Aksi durumda birbirine eşit zekâ düzeyinde ve sınava iyi hazırlanmış iki öğrencinin sınav baskısı altında çok farklı puanları almalarını nasıl açıklarsınız?

Her iki öğrenci de aynı stres yaratıcılarla karşılaşır. Aralarındaki fark ise, bu stres yaratıcıları nasıl yorumladıkları ve onlarla nasıl başa çıktıklarıdır.

Eğer siz bu kontrol edilemeyenlere odaklanıp onları kontrol etmeye çalışırsanız, kendinizi sınav için çok gergin hale getirirsiniz. Bunun anlamı, sınavdan önceki deneme sınavları ya da başka bir arkadaşınızın çalışma saatleri, tekrarları sizde hayal kırıklığı yaratıyorsa, kontrol edilemeyene odaklanıyorsunuz demektir. Benzer şekilde, eğer ailenizin sınavı kaybetmenizden ötürü hayal kırıklığına uğrayacağını düşünürseniz, önemli miktarda zihinsel enerjinizi yanlış yönde kullanırsınız. Bu durum kontrol edilemeyeni kontrol etmeye çalışmaktır. Eğer ilk sınavda başarılı olamayıp da bunu sürekli düşünmeye devam ediyorsanız, geçmişe odaklanırsınız ve bu da çok büyük bir kontrol edilemeyendir.

Zihinsel olarak güçlü öğrenciler çalışırken ve sınavda kontrol edebilecekleri tek bir şey üzerinde odaklanırlar. O da kendileridir! Siz sınavda kontrol edilemeyenlere nasıl reaksiyon göstereceğiniz konusunda tamamen kontrole sahipsiniz. Hiçbir şey ya da hiçbir kimse, siz izin vermediğiniz sürece sizi strese sokamaz.

Sınava girenlerin hepsi sınav öncesinde kaygı duyarlar. En iyi puanı almak için belli düzeyde kaygı zihinsel ve fiziksel olarak hazır olmak için gereklidir. Yalnız kendiniz için doğru miktarda kaygı düzeyinde olduğunuzdan emin olmak zorundasınız. Eğer yeteri kadar kaygı duymuyorsanız sınav performansınız düşer ya da aşırı derecede kaygılanırsanız fiziksel gerginlikten dolayı yine iyi puanı elde edemezsiniz. Başarmak için ideal kaygı düzeyinde olmalısınız.

Bu sınavda olduysa tebrikler, yeni sınava gireceklere başarılar diliyorum.

Dr. Demet AKIN


Bu yazı 7220 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :