|


KÜÇÜK STAJLAR ve TUS

Merhaba Arkadaşlar,

Bir sene boyunca sizinle küçük stajlar ve TUS konu başlığı altında düşüncelerimi paylaşacağım. Küçük stajlar adı altında toplanmış ama adı gibi pekte küçük olmayan bu çok geniş branşlar topluluğu hakkında kısa kısa SPOT bilgiler verirken hem de bu branşların soru olarak TUS a yansımalarını inceleyeceğiz. Yine köşemize site aracılığıyla yönelteceğiniz KÜÇÜK STAJLAR ve TUS eksenindekini sorularınızı cevaplayacağız.

İlk köşe yazımızın 2008 Eylül sınavı sonrasına gelmesi doğal olarak küçük stajlar soruları hakkında analiz yapma imkanı verdi. Halk sağlığıyla başlayacak olursak aşı sorusu çok zorlamadı. Ancak primer ve sekonder atak hızlarının sorulduğu soru her ne kadar mantık kullanılarak yapılabilecek gibi de olsa zor soru kategorisine girdi. Nöroloji soruları kurumumuz notlarından çalışanlar için basit sorular olarak göze çarparken, psikiyatri gibi kaliteli soru sorma şansı yüksek branştan farmakolojik kokain intoksikasyonu sorusu pek yakışmadı. Dermatolojide Behçet sorusu gayet basitti. Yine fizik tedavi soruları bizim kursiyerlerimiz arasında hiç zorlanılmadan cevaplanan sorular olarak yerini aldı. Soru dağılımı olarak radyoloji bu sınavda önem kazandı. Çoğu zaman 1 soru gelen bu branşın 2 hatta çocuk cerrahisi sorusu ile 3 sorusu mevcuttu, fakat sorular gayet net ve basit sorulardı. Kbb sorusu klasik basit bir kbb sorusu idi ve eski soru modifikasyonuydu. Yine çocuk cerrahisi sorusu eski bir TUS soru modifikasyonu idi. Çıkmış sorulara hakim olmanın önemini bir kez daha görmüş olduk. Bu dönemin bizim açımızdan en zor sorusu göz hastalıkları sorusu idi. Genelde küçük stajlar soru sayımız 15 – 16 iken bu sınavda 17 sorumuz vardı. Ortalama çalışanın 17 sorudan 12-15 net yapabildiği bir dönemdi bu. Ancak genel küçük stajlar bilgisi ile tüm sınavda cevaplanabilecek soru sayısı 25-28 civarında idi. Yanlış ve itiraz gerektiren küçük stajlar sorusu yoktu.

Küçük stajlar, anatomi , fizyoloji-histoloji-embriyoloji gibi branşlardan daha fazla ve kadın doğum gibi büyük bir branşla aynı hatta bu sınavda olduğu gibi bazen daha fazla soru sayısına sahip olduğu halde maalesef sınava hazırlananlar tarafından hak ettiği ilgiyi görmez çoğu zaman. Mesela kendinizden örnek alarak düşünün bir anatomi ya da kadın doğum dersine ayırdığınız kadar zaman ayırıyor musunuz küçük stajlara? Halbuki soru sayıları ortada. İşin daha da ilginci yaptırdığımız soru sayısının çoğu zaman 25 – 27 gibi bir rakam olması. Bu ders grubu içinde yer alan sorularında ciddi bir çalışma ile tama yakın yapılabilmesi de ayrı bir avantaj. Lütfen çalışma programınızı yaparken adı gibi görmeyin bu branşlar topluluğunu, gereken önemi verin. Göreceksiniz kazanan siz olacaksınız.

Evet şimdi iyisiyle kötüsüyle bir sınav periyodu daha geride kaldı. Sonuçların açıklanmasını beklediğimiz bugünler birer dinlenme fırsatı aslında. Sonuç ne olursa olsun, ister istediğimiz puanı alacağımızı düşünelim isterse şimdiden nisan sınavını düşünmeye başlayalım şu ara herkes için soluklanma periyodu. Bu güzel zaman dilimini çok iyi değerlendirip, yeni görevimize ya da yeniden sınava hazırlanmaya başlamadan önce, sınav stresi ile bozulmuş olma ihtimali çok yüksek olan iç huzurumuzu kazanmalıyız bir an evvel. TUS un geçilmesi gereken bir engelden başka bir anlam ifade etmediğini hatırlayıp çokta büyütmeden ama gereken önemi ve zamanı vererek devam etmeliyiz hayata. Kontenjanların bir hayli fazla olduğu bu dönemde tüm arkadaşların gönüllerindeki kadrolara yerleşmeleri ise en büyük temennim.

Fırsat bu fırsat deyip ramazan bayramınızı da tebrik ediyorum

Görüşmek üzere , sorularınızı bekliyorum.

Dr. Burak KARA

Bu yazı 12228 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :