|


HALK SAĞLIĞI

Herkese merhaba ,

Bu yazımızda TUS’ta sorulan halk sağlığı sorularından bahsedeceğiz. Halk sağlığı hem kolay hem zor bir ders. Zor çünkü çalışılmıyor sorulabilecek konu başlıklarına hakim olunmadığından kabusa dönüşüyor iki soru. Kolay çünkü çalışılırsa soru kaçırılma şansı yok denecek kadar az…

İki soru canım ne olacak? sorusunun TUSu anlamayanların cümlesi olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. Bir net ile binlerin oynadığı bir sıralamadan bahsediyoruz. Bu nedenle her sorunun önemi çok büyük.

Analitik araştırmalar başlığında toplanan vaka – kontrol , kohort , kesitsel çalışmalar tam bir soru deposu. Aslında sorulanlar bu çalışmaların temel özellikleri ama maalesef kaçırılan sorular arasında bu sorular.

Yeni testlerin duyarlılığı ( sensitivite ) ve özgüllüğü ( spesifite ) de yine sevilen soru kalıpları arasında. Basit formüllerle işin işinden sıyrılmak mümkün.

Halk sağlığı deyipte ölüm hızlarından bahsetmemek yanlış olur. Kursiyerlerimiz ile bu konuda konuştuğumuzda temelde konuyu anlamadıklarını halk sağlığı dersi sonrası her ölüm hızı- oranı hesaplamasının basit bir mantığa dayandığını fark ettiklerini söylüyorlar. Her formülü teker teker ezberlemek çözüm değil.

Afette kişi başı su tüketim miktarı , birincil ikincil koruma metodlarıda sürpriz soru kaynakları. Tabii sağlık bakanlığı aşı takvimini de bilmek gerekiyor ki sürpriz gol yemeyelim.

Halk sağlığı soruları hakkında fikir edinmek için her zaman söylediğimi tekrar etmekte fayda var. Tüm TUS sorularında halk sağlığı bölümüne bakmanızı tavsiye ediyorum. Sorular hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

Nisan 2009 TUS yavaş yavaş yaklaşıyor. Bu dönemki çalışma temposu sınav performansınızı birebir etkileyecektir. Kopmadan, düzenli olarak, yılmadan çalışmaya devam.

Görüşmek üzere…

Dr. Burak KARA

Bu yazı 13607 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :