|


EYLÜL 2007 TUS SINAVI ANATOMİ SORULARININ ANALİZİ

Bu aydan itibaren her ay sizlerle bu köşede buluşarak, anatomi ile ilgili TUS açısından önemli ipuçları, sınava hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar, sınav sorularının analizi gibi pek çok konuda sizleri bilgilendirmeye ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

İlk yazımın konusu Eylül 2007 TUS Sınavı sorularının analizi olacak. Soruların geneline baktığımızda ikisini zor (5 ve 6. sorular), ikisini orta zorlukta (3 ve 4. sorular), geri kalan 6 soruyu ise kolay olarak değerlendiriyorum. Bu soruların konulara göre dağılımına baktığımızda ise, her ne kadar bir kas bir de eklem sorusu bulunmaktaysa da kadın-doğum soruları içindeki iki soruyu daha dahil ettiğimizde kemik, eklem ve kaslarla ilgili soruların yine ağırlıklı konulardan biri olduğunu görmekteyiz.

Sınavın önemli konuların biri olan nöroanatomi?de ise santral sinir sistemi ile ilgili sorular bu sınavda daha ön plana çıkmıştır. Böylece kas-iskelet sistemi ve nöroanatomi çalışan bir adayın en az 6-7 soruyu yapabileceği söylenebilir.

Geri kalan sorular içindeki kulakla ilgili soru son yıllarda sık olarak çıkan kulak soruları içinde en kolaylarından biridir. Organlarla ile ilgili her sınavda gelen 1 ya da 2 soru geleneği bu sınavda da bozulmamıştır. Ancak bu sorulardan biri bugüne kadar sadece bir soru çıkan ve pek üzerinde durulmayan bir konu olan organ komşuluğu ile ilgilidir. Bu gruba dahil olan dil sorusu ise klasik TUS formatında kolay bir sorudur.

Yine son sınavlarda sık karşılaştığımız bir durumda anatomi sorusundan çok diğer branşlara ait olan bir konuda çıkan sorulardır. Bu grupta değerlendirdiğimiz üst motor nöron lezyon sorusu, nörofizyoloji ya da nöroloji bilgisiyle yapılabilecek orta derecede zor sorulardan biridir.

Her sınavda en az bir tane gelen dolaşım sorusu bu yıl klinikle bağdaştırılarak sorulmuştur. Bu soru bence bu yılın en zor anatomi sorularından biridir. Nedenine gelince şıklarda bulunan a. cerebri posterior lezyonunda bu arterin beslediği bölge ile ilgili olarak görme kaybı meydana gelir. Öte yandan yine şıklarda verilen a. carotis interna?nın dalı olan a. ophthalmica?dan ayrılan a. centralis retina lezyonunda da görme kaybı oluşabilir. Ancak a. Carotis interna?nın ani tıkanıklığı ölümle sonuçlanabilecek bir olaydır. Soruda ?tıkanıklığında öncelikle görmeyle ilgili semptom veren arter? şeklinde verilen ifadede ?öncelikle? kelimesinin altı çizilerek yukarıda adı geçen iki arter arasında bir yönlendirme yapılmıştır. Çünkü a. carotis interna lezyonunda görme ile ilgili bir kayıp olabileceği düşünülse de? ölüm? görme kaybından daha öncelikli bir durumdur.

Dr. Cem BOZKIR

Bu yazı 6666 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :