|


SINAVIN DEĞERLENDİRMESİ VE YAPILMASI GEREKENLER

Uykularınızı bölen, bazılarınıza kabuslar yaşatan sınav sonunda geçti. Bazılarınız için iyi, bazılarınız için kötü, ama genel olarak garip bir sınavdı bu. Soruların daha özenle ve dikkatle hazırlanması gerekirdi. Ne olursa olsun bundan sonra oturup muhasebe yapma dönemi. Her sınavda olduğu gibi kazanan ve kazanamayanlar olacak. Kazanmayanlar için bu bir son değil. Nerede hata yaptığını veya nerede yetersiz olduğunu değerlendirme vakti şimdi.

Geçmişle yaşamak değil, geleceğe hazırlanmak olmalı amacımız. Başarı ancak böyle gelir. Edison’a sormuşlar, “elektriği bulmak için çok çaba harcadın, defalarca başarısız oldun, bu seni yıldırmadı mı” diye. “Evet, yaklaşık 2500 deneme yaptım elektriği buluncaya kadar, ama her seferinde de, bu yöntemle elektrik üretilemiyormuş dedim kendi kendime. Yani elektriğin 2500 farklı yoldan üretilemeyeceğini öğrendim” demiş. Yılmak yok yola devam.

Pediatri ve yenidoğan açısından değerlendirecek olursak; her zaman olduğu gibi pediatri ve yenidoğan yüz güldürücü idi. Sorular zorluk derecesi açısından orta düzeyde idi. Yaklaşık 7 tane net yenidoğan sorusu vardı. 1 tane soru genel bilgi ile, diğerleri notlarla ve derslerde anlatılanlarla çözülebilecek düzeyde idi. Son iki-üç sınavda olduğu gibi bu sınavda da 3 adet pediatrik nöroloji sorusu vardı. Bu demek oluyor ki pediatrik nörolojinin ağırlığı artıyor. Bu sınavın bizim açımızdan önemli bir noktası, tablo ve ezber sorularının birazcık fazla olması idi.

Genel olarak bakıldığında, arkadaşların birçoğunda infial yaratan hatalı veya özensiz hazırlanmış soruların fazla olduğu göze çarpıyordu. Ancak burada arkadaşların birçoğu şu hataya düşüyor bence. Bu soruların oranı toplam soruların en fazla %5’ini oluşturuyordu. Yani 190 soru nereden bakarsanız bakın, gerçek bilgi ölçen soru. Sonuçta sizin yerinizi belirleyecek sorular bunlar. Herkes hatalı soruları suçluyor. Peki hatasız sorularda bile bile yanlış yaptığınız yerler yok muydu. Birçok arkadaşla konuştum. Hatalı sorular haricinde “abi bile bile bunu yanlış yaptım” diye birçok soru örneği gösterdiler. Peki niye bile bile yanlış yaptınız? Hatalı soruları örnek gösterip başkalarını veya ÖSYM’yi suçlamak kaçış yolu bence. Bu hiçbir zaman hatalı soru hazırlayanları savunma anlamına gelmemeli. Hatalı sorularda değil, hatasız sorularda niye yanlış yaptığımızı sorgulayıp, bir daha hata yapmamak için ne yapabilirimi tartışmalıyız.

Kazananların yolu açık olsun. Kazanamayanlara da bir sonrakinin daha iyisi olması için hırs ve azim olsun bu sınav. Bu yazıyı yazarken halen sınav sonuçları belli değildi. Eğer erken yayına girerse bir başka önemli tavsiye daha. Puanınıza göre yazacağınız yerlerde şunlara dikkat edin;

En çok istediğiniz bölüm olması,
– Huzurlu çalışabileceğiniz bir eğitim araştırma hastanesi veya üniversite,
– Döner sermaye geliri iyi olan bir merkez,
Bitirdikten sonra iş bulma şansınızın (!) yüksek olduğu bir bölüm olması. Allah yardımcınız olsun.

Dr. Nurullah OKUMUŞ

Bu yazı 7212 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :