|


DR. M. SERHAT MANGAN İLE ÖZEL RÖPORTAJ

 

1- Dereceye girdiğiniz için tebrik ederiz. Bu başarıyı bekliyor muydunuz? Başarınızı neye borçlusunuz?

 

Evet, bekliyordum. Fakülte yıllarındaki ve son dönemdeki TUS a yönelik yoğun çalışmalarımın meyvesini almak çok güzel bir duygu… Bu başarımda katkısı olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesindeki hocalarıma, Tusdata Topkapı şubesine, arkadaşlarıma ve aileme sonsuz teşekkürler…

 

2- Sınava hazırlık sürecini kısaca anlatır mısınız?

 

TUS’a hazırlıkta internlük dönemi çok önemli olmakla beraber ,fakülteye başladığınız ilk günden mezun olduğunuz güne kadar edindiğiniz her bilginin size sınavda faydalı olacağını bilin.Bu nedenle TUS un normal bir vize final sınavı olarak algılanmaması gerektiğini, altı sene boyunca edindiğiniz bilgilerin sorgulandığı bir birikim sınavı olduğunu düşünüyorum.Fakültede belli bir bilgi birikimi edindikten sonra ,5.sınıfta Tusdata’da derslerin tamamını dinledim.O sırada fakülte de devam ettiği için ve bizim dönemimizde dahiliye ve pediatri stajlarının 5.sınıfta olması nedeniyle dersane derslerinin tekrarını biraz ikinci plana attım.Çünkü dahiliye ve pediatri stajları, hem hekimlik hayatımızda bize genel bir yaklaşım kazandırması hem de TUS da önemli bir paya sahip olması nedeniyle çalışmalarımın bu yönde olması gerektiğini bana gösterdi.Tusdatadaki derslerin tamamını tekrar edemesem de , dersi bir kez dinlemenin bile çok faydası olduğunu 5.sınıf sonunda çalışmaya başladığımda hissettim.Klinik bilim derslerinden başlayarak TUS odaklı çalışmalarımı yoğunlaştırdım. İnternlük döneminde hızlandırılmış eğitim programı ile iyi bir tekrar yaparak nisan ayına kadar belli bir seviyeye ulaşmıştım. Bu dönemden sonra tusdata ders notlarından hızlı ve sık tekrarlar ile konulara iyi bir hakimiyet edindim.Bu dönem de çıkmış TUS soruları haricinde soru bankası çözmedim.Çünkü eğer bir konuyu iyi biliyorsanız ,zaten o konuyla ilgili soruların çoğunu çözeceğiniz anlamına geliyor.Son dönemde de Tusdata vaka kampı ve tus kampına katılarak hazırlık sürecimi tamamlamış oldum.

 

3- Tusdata’nın hangi programlarından faydalandınız?


5.sınıfta temel bilimler ve klinik bilimler derslerinin tamamına, internlük dönemimde hızlandırılmış eğitim programına,vaka kampına ve tus kampına katıldım. Bu iki senelik dönemde Nlp ve danışmanlık hizmetlerinden de faydalandım.

 

 

4- Neden Tusdata’yı tercih ettiniz? Dershanenin ve kaynaklarının size olan katkısından bahsedebilir misiniz?

 

Tusdata ile Dönem 4 de tanıştım.Ondan önce de fakültede verdiği seminerlere katılıyordum. TUS’a bakış açıları, önceki dönemlerdeki başarıları ve kaynaklarının güncel ve TUS a yönelik olması tercihimdeki ana nedenlerdi.
Fakülte yıllarında belli bir bilgi birikimi edindikten sonra, bu bilgileri TUS sınavına uygun bir şekilde yorumlamak ve o yönde çalışmak başarının esas anahtarı…Tusdata’nın bana bu yönde çok katkısı oldu. Konularında uzman hoca kadrosu bu işi gerçekten çok iyi biliyordu. Tusdata derslerine devam ettiğim süre ilerledikçe TUS adeta gözümde kolay bir sınav kimliği kazanmayı başladı. Ders notlarının anlatılan ders ile uyumlu, güncel ve kolay tekrar edilebilir olması da başarımda önemli bir paya sahiptir. NLP eğitimleri, danışmanlık hizmetleri ve Tusdata Topkapı şubesinin tüm çalışanlarının profesyonel ve içten katkılarını her zaman yanımda hissetmişimdir.

 

5. Sınava girecek meslektaşlarımıza neler önerirsiniz.

 

Fakülte yıllarında iyi bir bilgi birikimi edinmelerinin, hem meslek hayatlarında hem de TUS başarılarında onlara çok katkı sağlayacağını bilsinler.


Konuların işleyiş mekanizmalarını iyice özümsedikten sonra,tek kaynaktan sık tekrar yapmalarını öneririm. Çıkmış Tus sorularına mutlaka baksınlar. Ek soru çözmeyi kendi adıma çok önermiyorum ama her insanın çalışma biçimi farklıdır. Herkesten öneri alın ve bunu kendi çalışma şeklinize göre uygulayın.İrade ve çalışma motivasyonunuzu yüksek tutmaya çalışın ama Tus’a hazırlık döneminin uzun bir süreç olduğunu ve bazı dönemlerde aksamalar olabileceğini de fizyolojik bir durum olarak görün. Meslektaşlarımın hepsine başarılar diliyorum.  

      

 

Dr. Mehmet Serhat MANGAN

 

EYLÜL 2008 TUS Türkiye  9.’ su

 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI

1. Tercihi