|


NİSAN 2008

 

TUS SINAVI İLE İLGİLİ YORUMLARINIZ

 

Dr. Burak BAYKARAN

herkeze geçmiş olsun.yapılan yorumların çoğunda sınav çok kolaymış izlenimi verilmeye çalışılıyor.sınava girenşler üzerinde psikolojik baskı oluşturmaya çalışanlar var.herkez 150-160 yaptıysa bu sınav diğer sınavlardan çok farklı bir karakterde olması gerekirdi.ancak sorular iyi analiz edilirse daha önceki sınavlarla aynı karaktere sahip olduğu görülebilir.bu bağlamda esas belirleyici unsurun önceki sınavlarda olduğu gibi kontenjan sayısı olacağı kanısındayım.ancak şu saptamada yapılmalır.tus sınavı iyi doktoru seçen bir sınav olmadığı gibi tıp bilgisini ölçen sınav olmaktan da çok uzaktır.özensiz,çelişkili,yoruma açık çok soru olduğu gibi,doğru olduğunu söyleyebileceğimiz sorularsa ayrıntı sorgulayan asıl konunun özüyle alakasız karakterdedir.gerçekten iyi hazırlanan arkadaşları seçebilecek daha bilimsel sınavların hazırlanması dileklerimle.

 

Dr. Güleser BAKICI

Sınav beklediğimden kolaydı. Ancak bilgiyi değil dikkati ölçen bir sınavdı.Bu kadar iyi yapabileceğimi açıkcası tahmin etmiyordum. 148 netim var ve ilk tercihim bölüm başkanıyla olan yakın ilişkilerim ve geleceğe dönük planlarımı da göz önüne alındığında cumhuriyet üni. mikrobiyoloji olacak.Bu bölümü yazacak arkadaşlara şimdiden geçmiş olsun…

 

Dr. Sevil

Evet,sevgili hekim arkadaşlarım..Gerçekten şu an uygulanan sağlık politikasıyla daha doğrusu hükümet politikasıyla artık ”devlet” kavramı kalmamakla birlikte ”devlet memuru” kavramı da kalmıyor.. Uzmanlığı alsak bile ileride işçi kadrosunda yer alacağız ve sözleşmeli olarak çalışıyoruz..Şu an zaten sözleşmeli çalışan arkadaşlar var..Umarım hepimiz önümüzdeki tehlikeyi görürüz ve TUS an daha önemli konular olduğunu fark ederiz..Bu DEVLET bizim..! !

 

Dr. Lale

sınav öncesi netler hakkında yapılan bu yorumların çoğu gereksiz ve boşa zaman kaybı  bence..bu zamana kadar puanlar hakkındaki beklentilerin nerdeyse hiçbiri gerçekleşmedi..puanlar kesin düşer dendi geçen tus için,atipik bir sınavdı diye  isyan ettiler,değişen hiç bir şey olmadı.kimin ne tercih yapacağını bilemediğimiz için erkenden kesin yargılarda bulunmamamız herkes için daha hayırlı olur..

 

Dr. Cengiz

arkadaşlar bir anlık sinirle yazdığım cümlelerin karakter sahibi doktor arkadaşlar tarafından yanlış anlaşılmasını istemem…ancak gerçek olan bır şey varsa su ana kadar ki bizi yarış atı gibi koşturan bu bozuk sistem  hep arkadaşımızla savaşmayı öğretmiş…kotu olan birazda sistem…neyse yinede herkese Allah gönlüne Gore versin…

 

Dr. Ümit ÖZTEKİN

Bana göre bilimsellik anlamında çok kötü hazırlanmış sorular. Avrupalı yada Amerikalı doktorlar bu soruları görseler bence gülerlerdi herhalde diye düşünüyorum. bu sınavın amacı nedir. eğer bir zeka yada dikkat sınavıysa o zaman soruların yarısı tamamen zeka sorusu olsun. tıpla ilgili olmasın. ama bence sorular tıptaki yeni gelişmeleri takip eden güncel ve kesinlikle doğruluğu ispatlanmış bilimsel sorular olmalıydı.Türkiye’de tus da soruları hazırlayan hocalarımız nedense hep “en sık” cümleleriyle başlayan çok önemi olmayan vede güncelliği değişen somut olmayan sorulara bayılıyorlar. örneğin kadınlarda en sık ölüm nedeni eskiden meme ca idi şimdi akciğer ca. gördüğünüz gibi günümüzde değişmiş bir gerçek. birde zaten bu tip soruların cevapları farklı kaynaklarda farklı olmaktadır. bazende ülkeden ülkeye göre değişir.şimdi gelelim bana göre yanlış sorulmuş ve farklı kaynaklara göre cevabı farklı olan sorular:
1) anatomi: modifiye radikal mastektomide bendeki kaynağa göre torakodorsal sinir yazıyor.
2) orta kulağın ön boşluğunu soran bir soruda insanın şaşırmaması çok zor. üç
boyutlu düşünmek lazım.
3) duktus venozus ile ilgili bazı kaynaklar: vena porta– v.cava inf. derken bazılarıda v. umblikalis-v.cava inf. diyor.
4)karnitin sorusunun cevabı benim okuduğum kaynaklara göre yanlış. çünkü karnitin yağ asitlerini hücre sitoplazmasından mitokondri iç zarına taşır. ayrıca bu soruda bir şıkta şöyle diyordu. karnitin yağların beta oksidasyonunu sağlar. bu durumda bu cümle yanlış değil. anlama şekline bağlı.
5) kurşun zehirlenmesi ile ilgili soru da kötü sorulmuş. çünkü idrara da bakılır. soruda pratikte en çok dikkate alınan doku denilmeliydi. dolayısıyla bu sorunun soruluş şekli bizi başka arayış içine götürdü ve birçok kişi benim gibi karaciğer yazdı.
6) prostat sorusu hiç güncel bir soru değil. çünkü son yayınlara göre. arka lob terimi prostat için kullanılmamaktadır. periferik zon  terimi kullanılmaktadır. bu soruyu soran hocayı merak ettim doğrusu. prostat ca rektal muyanede asıl destekleyen bulgu: ele sert nodül gelmesidir. aksini ispat eden varsa buyursun.
7) eisenmenger sorusu kesinlikle soru soran kişinin yorumuna göre kabul edilmiş bir cevaptır. eisenmenger sendromunda olmazsa olmaz olan tek şey, soldan sağa olan şantın sağdan sola geçip siyanoz oluşturmasıdır.eisenmenger kompleksi denmesinin nedenide budur. ppulmoner vasküler direnç tabiki sistemik vasküler direnci yenince bu olay kaçınılmazdır. zaten bu durumda pulmoner hipertansiyondanda bahsedilebilir. olayın boyutu değişir. ama dediğim gibi. sağdon sola şant gelişmemişse bu zaten eisenmenger kompleksi değildir.
8) kök hücre naklinden sonra en sık pnömoni yapan etken ile ilgili soruda herpes simpleks tip 1 cevabının da konmasını kınıyorum. çünkü ben bu konuyu çok iyi bildiğim halde hata yaptım. fazla bilgimin kurbanı oldum. bir çok doktor arkadaşım eminim herpes simpleks tip 1 inde akut dönemde en sık neden olduğunu bilmez. ama burada çeldirici olan 1-4 ay demesi. aslında bu soru doğru sorulmuş ama tuzak ve çeldiricili bir soru. benim itirazım. ben herpes simpleks tip 1 inde hiperakut dönemde ilk 1 ay içerisinde en çok etken olduğunu bilmem başıma bela oldu. çok bilenin cezası. keşke fazla bilgili olmasaydım. bu konuda daha az bilgi sahibi olanlar için avantajlı oldu. işte gördüğünüz gibi bilen le bilmeyeni ayıramayan bir sınav sisteminin tipik örneğidir bu soru.
9) sol taraf kolon kanseriyle ilgili soruda yine tuzak bir soru. bana göre tamamen amaçsız sorulmuş dikkat sorusu. çünkü burada kolon kanserlerini bilip bilmemiz sorgulanmıyor aslında. kelime oyunuyla. melenayı bilmemiz isteniyor. ben bu soruyu kavrayamadım ve tuzağa düştüm. bu konuyu bilmeme rağmen yazık oldu. şöyleki, sol kolon kanseri çabuk metastaz yaptığı için belki üst gastrointestinal sisteme yayılmıştır ondan dolayı melena olabilir diye düşündüm.bu hatamı sizce. yoksa melena şıkkının konmasımı hatadır bir düşünün.
10) sağ skrotal ağrısı olan 17 yaşındaki çocukla ilgili sorunun cevabı birdewn fazladır. kimse bu soruya itiraz etmedi. ben çocuk cerrahisi ihtisası yaptım. acilde
böyle bir vaka geldi. biz ne yaptık biliyormusunuz. önce testis torsiyonu düşündük sonrada nükleer tıptan acil olarak sintigrafi istedik. sonra tanıyı konuyup amaliyata aldık. şimdi soruyorum size yada siz çocuk cerrahlarına sorun. pratikte anjiografimi yapıyorlar yoksa sintigrafimi?
11) bebeklere bal yedirilmemesi klasik eski soru. bence çok komik bir soru. ezbere ve bilimsellikten uzak. çocuk et yiyebiliyor ama bal yemesi yasak. eskiden olsa kabul. ama günümüzde her şey teknolojik. sterilitesi yüksek birçok test yapılarak bal üreten fabrikalar var. insanlarımız artık eğitimli. neden ilk 1 yaşa kadar çocuk bal yemesin. dediğim gibi eskiden olsa bencede yasak olmalıydı. şimdi tüm hekimlere soruyorum hayatınızda kaç tane bal yiyen çocukta botilusmus gördünüz? sormayın böyle saçma sorular kardeşim. belki avrupalı çocuğuna bal yediriyordur. bizim gibi ülkeler yedirmiyor herhalde. kendimize güvenimiz mi yok. bu soruyu soran hocayı kınıyorum. ve helal olsun bravo diyorum.
12) cerrahide en sık görülen hemostaz sorusunda birden fazla cevap var. diğer doğru cevap: kanama zamanının uzamasıdır. bu soruyu soran hocayı da tebrik ediyorum. oradaki kanama zamanı boşamı duruyor iyi düşünün.
13) myomla ilgili sorunun cevabı kesinlikle yanlış. kitap bilgisi yazıyorum size kararı siz verin: cümle şu: myom hastığının klinikte en sık karşılaşılan şekli asemptomatik olmasıdır. fakat en sık bulgusu menorajidir. itiraz eden varsa buyursun. bütün kadın doğum hocalarımı bu soruya itiraz etmeye davet ediyorum. bana osym bu soruyu klinikte en çok karşılaşılan demiyor, en sık bulgusu diyor o zaman cevap menoraji olur
14) gebelerde en sık görülen kanser meme ca dır. benim okuduğum kaynaklarda öyle yazıyor. kim haklı şimdi. bu soruyu soran hacaya soruyorum kardeşim bu iki cevabın ikisinide neden aynı sorunun cevap şıklarına koydu. o zaman meme ca koymasaydın. sen hiç meme ca nın da gebelerde en sık görülen kanserlerden olduğunu bilmiyor musun.soracak sorumu kalmadı anlamadım neden bu ” en sık” lara takıntı yapıyorsunuz?????? teşekkürler. benimle aynı fikirde olan arkadaşlarla yazışmak isterim. umarım yazdıklarımı okursunuz. hoşçakalın.

 

Dr. Osman TOKTAŞ

tartışmalı sorulardan sadece birini yanlş yapmışım diğerleri doğru.inşallah sorular iptal edilmez… tusdata ya her şey için teşekkürler..

 

Dr. Ömer Faruk YILMAZ

Arkadaşlar klinik bilimler 70. genel cerrahı sorusunda hangisi ileri evre meme ca bulgusu değildir diye soruyor ve c sıkkında supraklavıküler lenf nodu varlığı yazmış lenf nodu metastazı veya palpe edilmesi diye yazması gerekmiyor muydu hiç kimsenin bu soruya dikkat ettiğini duymadım bu soru yanlış bir sorudur yoksa tıpçıların edebiyatla fazla alakası yok mu ?sınav kolaydı ama puanların 2 puandan fazla artacını düşünmüyorum herkese basarılar

 

Dr. Özcan KAYA

öncelikle herkese geçmiş… neyse birincisi ben eylülde itf histolojiye girdim, şubat ayında istifa ettim.orada yazıldığı gibi bizden 6 kişilik kadrodan en yüksek 164 var o da dr.histo diye mesaj atmaz ama diğer konu şu 24 kişinin ortalaması sanırım 155 civarı bu doğru olabilir çünkü bizim histodan istifa eden 6 kişinin net ortalaması 154.5 gerisini siz düşünün artık…sevgiler….

 

Dr. Şahin PEKTAŞ

Aslında soruları hazırlayan kurul içinde bir kurul kurmak lazım.yani bir sınav bu kadar karmaşık olur ne istiyorlar anlamadık yaww ortalama bir sınav bu kadar batırılır ancak…kazananları tebrik ederiz biz ise bir sınav daha yaşayacağız onlarla

 

Dr. Aslıhan

Sözüm yalnızca bu soruları hazırlayan gecesini gündüzünü bu sınav uğruna heba eden bizleri düşünecek beyinlere sahip olamayıp başa gelmiş olan kişiler!Açıkçası sınav beni o kadar şaşırttı ki kendime ağladım.Bu mu dedim.Bu muydu emeğimin karşılığı…Çok kolay sorular, çok zor sorular ve saçma sorular diye adlandırdığım sorular..Çalışanın hakkı bu mu yani çalışanı ayırt ettiğiniz sorular katalaz sorusu mu?Yazıklar olsun sizlere. Kâle alıp zaten bunları okur musunuz bilmem ama tek söyleyeceğim size hakkımı helal etmiyorum.etmeyeceğim de. ve sizin için dileğim İnşallah kat kat fazlasıyla bu konuda sınanırsınız.Bu soruları hazırlamakta göstermiş olduğunuz emeğin !!! karşılığı aldığınız her ne varsa boğazınızda kalsın…BU KADAR!!!

 

Dr. Ömer

İngilizce sınavı bu sene diğerlerine göre zor idi orada elenen meslektaşlarımızı unutmayalım…Ve o kadar puanların yükseleceğini düşünmeyin sonucu görünce sizde şaşıracaksınız.Çoğu kişi aile hekimliğinin 6-7 milyar arası aylık kazandırdığını bildiği için uzmanlığı cazip görmüyor ki gerçekten önümüzdeki aylarda çıkacak tam gün yasası bu hali daha da pekiştirecek.Ve bu yüzden çalışmadan sosyal endikasyon sınava giren çok insan var. Onun için diyorum ki ihtisas yapmayı benim gibi alacağı az maaşa rağmen canı gönülden isteyen meslektaşlarım kesinlikle absürt tercihler yapmasınlar. Size şimdiden sözüm pişman olmayın. Buradaki yorumlardan önce kafanızda tercihler nasıl şekilde ise öyle devam edin oynama yapmayın. Saygılarımla

 

Dr. Şaziye

acaba herkes bir yorum yapıyor, tercihler sınavdan sonraya kaldı diye mi? o kadar yüksek netleri yapanlara asla inanmıyorum, belki çok zor bir sınav değildi ama genel kültür sınavı da değildi tercihlerin gidişatını değiştirmek için millet yüksek puanlar söylüyor bence. 2-3 puan oynasa da sonuçta iyi yapan yine iyi yaptı..

 

Dr. Özgür

Arkadaşlar öncelikle hepinizi tebrik ederim. Büyük bir stresden kurtuldunuz. İnşallah hakkınız olan puanı alır ve sevebileceğiniz yerlere gidersiniz. Ben şuan göz asistanıyım. İzmirde bir eğitim hastanesinde. Gecen sınavda kazandım. Bu sınavda tercihleri sonra yapmanız bence daha iyi olmuş. Yüksek puanla açıkta kalan olmaz. Yazmayı düşündüğünüz yerleri kesinlikle ziyaret edip vaka sayısını ve egitim düzeyini takip etmeniz. Puanınıza gelince zten başarı sıranıza göre tercih yaparsınız. Puanınıza ve başarı sıranıza göre, her şeyden önemlisi sevebileceğiniz branşı yazmaktır. Mesele gazi göze gitmek degil belkide genel cerrahi de olsa ama kesinlikle mutlu olabileceginiz yere gitmek. Önemli olan bu. İyi olan kazansın diyorum. Hoşçakalın

 

Dr. İlker YILDIRIM

Arkadaşlar lütfen sırf kazandım ama gitmedim demek için gitmek istemediğiniz yerleri tercihleriniz arasına yazmayın… Bunu tıbbi etik ve mesleğimizdeki dayanışma adına yapmalısınız… Çünkü puanlar o kadar yükseliyor ki daha sonra ek kontenjanla bile giremiyoruz… Sizin beğenmediğiniz yerler bir başkası için ekmek kapısı olabiliyor..Allah hepinizin gönlüne göre verir inşallah… Saygılarımla…

 

Dr. İlker

Tiroid sorusunda bundan sonra hastaya ne yapılmalı demiş,ama ne için? Tanı mı tedavi için mi diye belirtilmemiş. Bence kesinlikle eksik soru..

 

Dr. Mehmet TANRIKULU

Arkadaşlar herkese geçmiş olsun. stresimiz bitti. ohhh :)

 

Dr. Sevilay YAVUZ

Dr. Zafer arkadaşım sana katılıyorum.gebelikte en çok görülen genital kanser serviks kanseri değil midir.soruda genital kanser demediğine göre sorunun cevabı meme kanseri olmaz mı?

 

Dr. Abuzer GÜNGÖR

Hiç bir sorunun iptal edilmesini istemiyorum yeter artık açıklansın da kurtulalım öğrenelim kim ne yap(ma)mış

 

Dr. Muhammed

2008 nisan sınavına ben de girdim. ben başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum, sınava girmiş ve ileride girecek olan meslektaşlarımdan bir ricam var. LÜTFEN:
– bitirmeyi asla düşünmediğiniz bölümleri yazmayın..
ASKERLİĞİ 6 AY ERTELEMEK, KAZANAMADI DEMESİNLER VS. gibi nedenlerle bir başkasının elde etmek için gece gündüz uğraştığı bölümleri, gitmeyecekseniz yazmayın..
Sizin 60 puanla kazanıp gitmediğiniz bir yeri, çok istediği halde 59,999 ile kazanamayan arkadaş, aynı bölümü ek yerleştirme ile de tercih edemiyor…
Sınava çalışmanın ne kadar zor, stresli ve özverili bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz.. kadro sayısı zaten yeterince az, lütfen insanları mağdur etmeyelim… lütfen bu konuda tercih yapacakları, öğrenci arkadaşlarınızı, tanıdığınız tüm uzmanlık sınavı adaylarını bilinçlendirin…

 

Dr. Joseph

Bu sınava girenlerin çoğu eylül sınavını kazanamayanlar. Yani zaten okullarında ve arkadaşları tarafından iyi olanlar eylülde bir yere girdi.bu sınavdaki herkes senden daha iyi değil demektir.bu sınav sınav esnasında kolay gözüken ama cevaplara bakınca orta üstü bir sınav.her sınavda 15 20 civarı çok karışık 15-20 de zor soru olur.eylül sınavına göre kolay bir sınavdı ama dezavantajı kadro sayısının az olması.bu da iki sınavın da(eylül ve nisan) zor kazanılmasına neden oluyor.

 

Dr. Serkan

66-67 civarı gelecek dışkapı ortopedi yazacağım bir arkadaşımda istiyordu orayı 68 de o yapmış sanırım kapattık dışkapı ortopediyi

 

Dr. Güç

İtiraz ettiğim sorular ve itiraz nedenlerim;
Temel tıp bilimleri testi 1 soru numarası 8. Bu sorunun doğru cevabı şıklar arasında yer almamaktadır.
Temel tıp bilimleri testi 1 soru numarası 21. Şıklar arasında bu sorunun doğru cevabı verilmemiştir.
Temel tıp bilimleri testi 1 soru numarası 30. Steroid hormon reseptörlerinin kromatografik olarak ölçüldüğü testbooklarda yazılmıyor.
Temel tıp bilimleri testi 1 soru numarası 51. Reverse transkriptaz bir viral polimerazdır. Dolayısıyla zidovudin bir viral polimerazı inhibe etmektedir.
Temel tıp bilimleri testi 1 soru numarası 93. Ryanodin bahsi geçen reseptörün adıdır.
Temel tıp bilimleri testi 1 soru numarası 98. L-dopa dopamin reseptör agonisti değildir, dopamin öncüsü bir ilaçtır.
Klinik tıp bilimleri testi soru numarası 1. Eisenmenger sendromunda sağdan sola şant olur. Sınavda konu olan hastaya zaten ventriküler septal defekt tanısı konmuştur. VSD takibi ekokardiyografi ile yapılır ve ekoda ventriküler septal defektten sağdan sola şantın görülmesi Eisenmenger sendromu tanısı koydurur.
Klinik tıp bilimleri testi soru numarası 28. Textbooklarda bu sorunun cevabı bulunmamaktadır. Sağlık bakanlığının internet sitesinde 15-40 litre olarak bilgi verilmiştir.
Klinik tıp bilimleri testi soru numarası 66. Trombositopenide kanama zamanı uzamaktadır. A ve D şıkları birbiriyle çelişmektedir.
Klinik tıp bilimleri testi soru numarası 69. Gebe hipertroidide propiltiyourasil kullanılır ayrıca amiadoron kullanımının kesilmesi de hipertiroidinin düzelmesine yeterli olur. Hipertiroidisi olan her gebeye cerrahi tedavi uygulanmamaktadır. Medikal tedavisi mümküm olan hastalıklarda cerrahi tedavi ikinci seçenek olarak kalır.
Klinik tıp bilimleri testi soru numarası 89. Bu soruda hastalığın en sık ortaya çıkma şekli soruluyor. Bu durumda asemptomatik cevabı bir ortaya çıkma şekli olarak kabul edilemez. Cevabın hastalık en sık başka bir nedenle doktora başvuran kişilerde rastlantısal olarak ortaya çıkar şeklinde olması gerekirdi. Asemptomatik hiçbir kişi bende acaba myom var mı diye doktora başvurmaz. Bu soruda bilgi sorulmamakta kelime oyunu yapılmaktadır yada soru özensiz hazırlanmıştır.

 

Dr. Gülhan

Geçmiş olsun arkadaşlar…iyi kötü bir tusu daha geride bıraktık. Bu benim 2. Girişimdi, sınavlara bu kadar az girmiş biri olsam da Türkiye’de hoca kimliği altında dekortike sorular hazırlayan hocalar olduğunu öğrendim. Aslında sınavlarda psikolojimizi altüst eden hep bu tür abuk sabuk yanlış hazırlanmış sorulardır. Anlamıyorum bu korteksiz hocalar köşede bucakta buldukları şeyleri sormakla egolarını mı tatmin ediyorlar! Peki ya bu soruları bastırıp karşımıza çıkaranlara ne demeli! Ölçmeye çalıştıkları şey nedir anlayamıyorum. Bu abzurt sorulardan çok yüksek netler yapıp bir yerlere yerleşenler iyi bir uzman adayı mı oluyor? Sınavdan iyi yapan hekim arkadaşlarım yanlış anlamayın, sizi kutlar ve istediğiniz bölüme yerleşmenizi dilerim. Benim tepkim bu düzene ve bu abzurt soruları hazırlayan korteksi iyi çalışmayanlara!!! Allah yardımcımız olsun ne diyeyim. Sınavdan iyi yapamayan yada kazanma umudu olmayan arkadaşlarım hiç vakit kaybetmeden oturup çalışın ve çalışırken bazen kendinize şöyle sorun; korteksi olmayan biri bu konu hakkında ne sorabilir? Bunun yanıtını bulabiliyorsanız bir sonraki tus ta kazanmanız garantidir :)

 

Dr. Mehmet

arkadaşlar sınavın kolay mı zor mu olduğu kaç puanla kaçıncı olduğumuzla anlaşılır. birçok kişinin tercih yapmayacağı söyleniyor eylül karışacak gibi

 

Dr. Kasım TURAN

yahu millet fazla atmayın.yani atıyorsunuz gibi geliyor bana. Netlerinizi artırmış olmayasınız.Acaba bana mı zor geldi diye sizin yorumlarınızı okumaya karar verdim fakat pek inandırıcı gelmedi bu yorumlar. önceki tus’ta 142 net yaptım ama tek tercihten kazanamadım bu tusta daha da çalışmama rağmen 138 veya 141 net bekliyorum. lütfen yorumlarınız biraz gerçekçi olsun ki bir şeye yarasın. yalanım

 

Dr. Sezin ALPAYDIN

Geçen dönem Tusdata kursiyerlerinden biri olarak öncelikle tüm Tusdata ailesine teşekkür ederim.Yanlış sorularla ilgili bir konuya değinmek istiyorum.Özellikle 2 şıkkı doğru olan soruların iptal edilmesi sınavda konuya hakim, 2 şıkkın da doğru olduğunu bilerek ikisinden birini işaretleyenle hiç bir fikri olmayan ya da tamamen yanlış fikre sahip birini aynı konuma getirmeyecek midir?Bu durumda o soruların iptal edilmesi yerine her 2 şıkkın da doğru kabul edilmesi yönünde ÖSYM’ye teklif götürülebilir mi?Bu anlamda yaptırımı olabilecek herhangi bir girişimde bulunulabilir mi?Takdir edeceğiniz gibi 2 netin yok sayılması sıralamada ciddi-ve bu anlamda pek de haklı olmayan- değişikliklere yol açacaktır.Saygılarımla..

 

İsimsiz

5 kere girdim sınava.ne oldu sanki!hiç!boşa gecen seneler!bu sınav iyi gibiydi ama yine aynı puan.son üç sınavdır 54-55-56 alıyorum.aynı hamam aynı tas.moralim çok bozuk. ama eskiden biyokimya yapamazdım hiç bu sınavda Metin YILDIRIMKAYA’nın notları sayesinde 14 net yaptım b.kimyadan.dinamik ve hızlı çalışmak gerekiyor.son dönemde neye bakarsan o dersi daha iyi yapıyorsun.o yüzden hızlı çalışmalı.uyduruk bir yerde asistanlığa mı başlasam eylülde tekrar tusa girmek kaydıyla yoksa en mantıklısı olan tercih yapmadan sadece tusa mı çalışsam.cok bunaldım çok.bu iş zor.tekdüze düşünebilmeyi daha az zeki olmayı isterdim sırf bu sınav için.

 

Dr. Şevki GÖK

daha önce sınavı kazandığım için sınava girmedim.sorulara ösym sayfasından baktım. 2007 eylül ve nisan sınavına göre daha ılımlı bir sınav görünüyor.bur da kim ne yapmış o ne yapmış bunları geçin kendiniz ne yaptınız ona itimat edin.her yerde moral bozucu ve bozguncu insanlar vardır.bunlara itibar edip psikolojinizi bozmayın.ÖSYM den gelecek sınav sonucunu bekleyin.birde askeri dr arkadaşlar sizin işiniz çok zor.bende askeri doktordum ayrıldım.şimdi daha çok mutlu ve keyifliyim.herhalde 65 le bu gidişle sualtı hekimliği ve uzay hekimliğine gireceksiniz.Allah yardımcınız olsun.diyecek başka söz bulamıyorum.herkesin gönlünce başarılı olmak istediği branşı kazanması dileğimle başarılar diliyorum

 

Dr. Mehmet

ya arkadaşlar selamlar esienmenger sorusunda sağdan sola sant olursa eisenmenger tanısı olamazmış deniliyor başka neden de olabilir deniliyor sağdan sola şant yapabilir.peki pulmoner basıncın artıp sistemik dolaşıma ulaşması ulaşması olunca adı esienmenger oluyor.peki pulmoner basıncın sistemik basınca eşit olmasını sadece eisenmengerdemi görürüz. başka nedenlerde yapamaz mı.acele cevap aklım çok karıştı.temel zor değildi klinik zordu biraz daha doğrusu dikkatsiz yaptık.teşekkürler.

 

Dr. Fatih YILDIZ

Sayılarda kesirler virgül ile ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2), 5,26 (5 tam, yüzde 26). (www.tdk.gov.tr Hadi sınavda noktayla yazılmış kesirli sayılara da itiraz edelim öyle yazılmaz çünkü… :))))) Sınavın tamamına itiraz delim hatta

 

Dr. Erkan

Sınav klasik bir sınavdı. Kolaydı diyenler için de şunları ekleyeyim. evvelki sınavda 67,5 alan arkadaşım (hacettepe çocuk psikiatri kazanmıştı) bu sınavda 135 net yapabildi. Geçen sınavda Denizli Pediatriyi 65 ile kazanan arkadaşım bu sınavda 141 net çıkarabildi. Bu ikisi de daha önce kazandıkları bu yerlere gitmemişlerdi.

 

Dr. Zafer

arkadaşlar su cervix ca en çok görülen GENITAL ca değil mi…soru yanlış en çok görülen farklı kitaplarda MM yada meme ca diyor.buna neden itiraz yok..allahaskına tıroıd usg çekilmeden kim tedavi yapmış….soruda bundan sonra ki sırada değil..bu soruyu hazırlayana akıl fıkır şart..aklını okumak lazım herhalde…….

 

Dr. Aziz

kimse klinik bilimlerde ac grafisinden bahsetmiyor, tamam mediastende kayma grafideki görünüme neden olur ancak sol ac de volüm kaybı da mediastende kaymaya neden olmazmı?

 

Dr. Hüseyin

Her başarının bir bedeli vardır, başarısızlığında

 

Dr. Hatice

arkadaşlar dershane hocalarından aldığım duyumlara göre dershaneyi arayan çoğu kişi 140-150 arası netler yaptığını söylüyormuş. bu yuzden 65 bekleyenler 61 gibi düşünsün diyorlar.yanı  önceki sınavlarda 110-120 arasında olan ortalamanın 130lara çıktığı bir gerçek.bende hayal kırıklığına uğradım.bıraz erken sevindik galiba.umarım hakkımızda hayırlısı olur.

 

Dr. Hadi

Ya bilen ile bilmeyen bir olur mu? Her sınavda olduğu gibi çalışan her zaman kazanacak. Eğer Tus sınavında iki soru arasında çelişki yaşıyorsanız sorun az soru çözmek ve çeşitli dershanelerin sınavına katılmamaktan kaynaklanıyor. ARKADAŞLAR konuyu çok iyi bilmeniz yetmiyor, bol soru ve deneme sınavı ile muhakeme gücünüz gelişiyor ve çeşitli soru tekniği içindeki art niyetleri çabuk kavrıyorsunuz. 

 

Dr. Elenye AYKIN

Merhaba, ayırt edici ve ölçücü sınav değildi.çıkmış sorulara baktın mı şansında var mı o kadar. umarım herkesin gönlüne göre olur ama gerçekten netlerini atan arkadaşlar çok terbiyesizlik yapıyor bence

 

Dr. Selin

Temel 28. soru dışında iptal edilmesi düşünülen soruların iptal edilmesini istemiyorum.

 

Dr. Zafer YÜKSEL

ÖSYM sitesinden sorulara ve cevaplarına ulaşamıyorum.Galiba soru iptalleri için değerlendirmeye alındı diye düşündürüyor bu durum beni ??

 

Dr. Guc

afetlerde 30 litre su sağlarsak hata mı yapmış oluruz. karbamil fosfat sentetaz diye bir hastalık yok.trombositopenide kanama zamanı uzamaz mı?gebe hipertiroidi de propiltiyourasil kullanılmıyor mu? asemptomatik myom yerine başka bir patoloji araştırılırken şanş eseri fark edilen myom yada gebelik gibi fizyolojik bir durumun takibi esnasında fark edilen myom denmesi gerekmez mi?hiç bir hasta doktor bey benim hiç bir şikayetim yok ama ultrasonla bir bakar mısınız belki asemptomatik myom vardır diye doktora başvurmaz

 

Dr. Güç

Tip I hücre sitoplazması + tip I hücre bazal laminası ile kaynaşmış endotel bazal laminası + endotel sitoplazması kan ile hava arasında kan-hava bariyerini oluşturur.pinositoz vezikülleri nereden çıktı. interplevral basınç alveolar basınçtan yüksek olursa (pnömotoraks) hangi sürfaktan kollapsı önler merak ediyorum. ventriküler septal defekti olan birinde sağdan sola şantı eko ile gördükten sonra buna kim eisenmenger sendromu değildir diyebilir?

 

Dr. Elvan

Ya lütfen şu simetrik artriti olan vaka sorusunda cevap sifilitik artrit değil mi

 

Dr. Bumin

Herkese geçmiş olsun… Unutmayın iptal edilen sorular doğru yapsanızda boş gibi sayılıyor ve diğelim 3 iptal var 97 üzerinden değerlendiriliyor…bu yanlış yapan için avantaj, boş bırakan içinde avantajdır ancak doğru yapan için büyük dezavantajdır…iptal edilmesi istenen soruların özellikle temel 8, 21 ve 31’in iptal edilmesini kesinlikle istemiyorum… birçok kişide bu soruları basit düşünerek doğru yaptığına inanıyorum…zorlamaya gerek yok…

 

Dr. Uğur

arkadaşlar ben 6. tusuma girdim. 44-73 arası puanlar aldım, yeterince tecrübeli olduğumu düşünüyorum.hiç bir sınav zor yada kolay olmadı,sadece bazı sınavlar atipik ve saçma oldu.bütün sınavlarda bu yorumların aynısı yapıldı. puanları belirleyen her zaman kadro sayısı olmuştur,puanlar yükselecek ama sebebi kadra sayısının az olması olacak.

 

Dr. Neşe

temel bilimlerden 31.soru ve klinikten 28 sorular yanlış ama diğer 2 soru için lütfen itiraz edilmesin ben doğru yaptım yine çalışanın hak ettiğini alamadığı atanın tutturduğu ve emeğin karşılığını vermeyen bir sınavdı

 

Dr. Kaan

arkadaslar anlayamadıgım kolaylık ve zorluk kime gore ve neye gore bir tanımlama, ve anlamadıgım bu sınavın gecmiste yapılan sınavlardan ne farkı vardı, zamanında cok kolay sorular soruldu aynen bu sınavdaki gibi ve eylulde hepimiz halen aynı kolay soruları cozuyor olacagız adamlar marstan soru indirmeyecekler yada tıpta bir devrim olmayacak.

 

Dr. Sude

Umarım herkes emeğinin karşılığını alır.Bu sınavdan çıkardığım en büyük ders dershanenin sınav için ne kadar önemli olduğudur. Tusdataya teşekkürler…

 

Dr. Hilal GÖKTÜRK

Bir çok arkadaşın C 6-7,iyot şıklarını işaretlediğini biliyorum.Sorular yanlış olsa bile iptal edilmelerinin faydası olmayacak.Bu göz önünde bulundurulursa sevinirim.

 

Dr. Emir

bu kadar özensizce hazırlanan bir sınav daha görmedim duymadım duymicam

 

Dr. Deniz

bence de önemli olan bariz yanlışları bulmak ve edebiliyorsak onlara itiraz etmek.çelişkili de olsa bu soruları herkes yapmıştır.afet sorusu dışında tabiki..

 

Dr. Ahmet CAN

Dr .İdile katılıyorum…
Bence güzel bir sınav değildi, nispeten kolay bir sınavdı ama çok seçici bir sınav değildi. Birçok soruda iki şık arasında kalabiliyorsun ve o an doğru yapıp yapmamak sadece şans. Profesörler tarafından hazırlanan bu sınav daha ölçücü ve güzel olmalıydı.

 
Steroid hormon reseptör tayininde kullanılan yöntemlerden bana ne?
Ameboma sorusunda kitle bilgisi yok, o tanıma amibik kolit neden denmesin ki!!!
L-Dopa dopamin agonisti değil, dopamin prekürsörüdür, enzimatik reaksiyon sonrasındayine doğamin agonisti haline gelmiyor, dopaminin kendisi oluyor.
Nitratların istenmeyen yan etkisi kalbin güçlenmesi değil refleks taşikardidir, taşikardi kalbin güçlenmesi anlmaına gelmez. Pekala orada hipotansiyon istenmeyen etkiler arasında. VSD sorusunda sağdan sola şant olması en kesin eisenmenger bulgusu, böyle soru mu olur. Renal fonksiyon bozukluğu sorusu da çok saçmaydı.

 
Ya afette su sorusuna ne demeli? biz belediye çalışanımıyız,böylesoru mu olur.
Hem 10 litre neyine yetmiyor. Tedavi edilmemiş fenil ketonüride mi mikrosefali olur yoksa anne fenilketonüri olup diyetine dikkat etmezse çocuğunda mı olur?
Yabancı cisim aspirasyonu sorusunu soran adam şuan evinde keyifle kahve içiyordur sanırım. Mikrodelesyon sorusu da adiceydi. Biz cri du chati biliyoruz diye sevinirken, adam bizi tuzağa düşürüyromuş meğerse… Yani bu soruyu bilmeyen boş bırakır,bilen yanlış yapar. Amiodarona bağlı hipertiroide cerrahi yapılıyormuş ilk kez duydum. Aklıma gelenler bunlar.

 

Ayrıca klişe sorular sormaları hiç ayırdedici olmadı.Yine leigonella,pnömosistis carini gibi her sınavda sorulan sorular soruldu.Yani pnöoni konusunu hatmeden biriyle hiç okumamış biri aynı soruları yapabildi. Herkese geçmiş olsun,umarım sınav daha kaliteli hale gelir.

 

Dr. M.Özgür BECEREN

tiroidle ilgili soruda usg çekmeden ilaç başlanır mı?

 

Dr. Peace

Öncelikle itiraz edilen soruların sayısı 5 ten 4 düşmüş… Sorulara itiraz edenlere bir hatırlatma yapmak istiyorum: Aşağıdaki elementlerden hangisinin iyonik formunun vücutta bilinen bir FONKSİYONU yoktur? DİKKAT FONKSİYONU YOKTUR. sentezde yer alır demiyor öyle olsaydı glukoz da fonksiyonel olurdu ama iyot bir hormonun sentezinde kullanılan bir madde. sadece iyotun bir fonksiyonu var mı..mesela sadece ca kasılmayı başlatır yada sadece k depolarizasyonda değişiklik yapabilir. ben soruda kloru işaretledim ama iyot bence doğru cevap… bu arada buraya yazanların yaptıkları netler doğru bence çünkü yorum yapanlar 800 kişiyi bulmuyor geçen sınavlardan birinde 63 le 800 olan var bence yazanlardan bir kaç kişi hariç doğru..yaptığımız soru kadar puan alırız paniğe gerek yok.

 

Dr. Oruç

temelden 8.soruyu ben doğru yaptım ama iptal edilmesine karşı deyilim.. lütfen hakkımızı ararken gerçekçi olalım..

 

Dr. Aslı

Çok özensizce,seçime yönelik değil sadece dikitti ölçen çok saçma bir sınavdı..6 ay boyunca çalıştık, çok fedakarlıklar yaptık..ama sınavın bu kadar özensizce hazırlanmış olduğunu görmek çok üzücü..tüm arkadaşlara geçmiş olsun..umarım hepimiz için hayırlısı olur..ayrıca ösymyi de biraz kaliteye davet ediyorum…

 

Dr. Ali

Sorular sınavda çözerken kolay geliyor ama cevaplarına bakınca oldukça çeldirici ve zor olduğu anlaşılıyor,arkadaşlar hiçbir tus sınavı kolay değildir olmayacak da herkes bunu bilsin..

 

Dr. Surgeon

Her sınav çalışana kolaydır denir ama TUS istisnai bir durum. Belki doğru ve erken çalışana kolay olduğu söylenebilir ancak bu tür forumlara direk kolaydı şeklinde yorum yazmayı doğru bulmuyorum. Bir de beklentiye göre kolaylık durumu olabilir, çok kolay diyen bir arkadaş 120 net yapmış; duyurulur. Kendinizi demoralize etmeyin.

 

Dr. Mustafa AKCAN

Tüm tusdata hocalarına gönülden en derinden sevgi ve saygılarr..tus kampı programı yani son 19-20 gün çok verimli eğlenceli adrenalin doluydu.. herkes işini severek ve her detayı bilerek hesaplayarak yaptı.. herşey için teşekkürler.. kesinlikle etrafımdaki tusa çalışan lara şiddetle kampa gitmelerini tavsiye edecem.kamp notları konusunda çok profesyonel çalışılmış.. bunun için ayrıca helall deek istiyorum. teşekkürler

 

Dr. Yusuf

EİSENMENGER sendromu sorusunun cevabı çok mantıklı değil.çünkü pulmoner basıncın sistemik basınca ‘YAKLAŞMASI’ ifadesi hem bilimsel bir ölçüt değildir hem de hiçbir yerde yazmamaktadır.pulmoner basıncın 1 mm/hg artması da yaklaşmadır.o zaman pulmoner hipertansiyonu olan her hasta eisenmenger sendromudur

 

Dr. Halime

Tusdata kursiyeriyim sınav şimdiye kadar girdiklerim içerisinde en iyisiydi ama iptal edilmesi istenilen 5 sorunun 4 ünü doğru yaptım anlayacağınız durumum kritik lütfen o sorular iptal edilmesin.

 

Dr. Abuzer GÜNGÖR

Karbomoil fosfat sentetaz diye şık mı olur?

 

Dr. Gonca

Herkese gecmıs olsun oncelıkle,cogu arkadas sınav hakkında zor ya da kolay seklınde yorumler yapmıs ama sorularla ılgılı cok az yorum var,ben klinikte mikrodelesyon sendromu cri du chat diil mi,yabancı cısım aspirasyonunda mediastende shift olur mu diye sormak ıstıyorum?

 

Dr. Ahmet

Öncelikle herkese geçmiş olsun. TUSDATA itiraz edilecek soruları ne zaman açıklayacak. bide gebede en sık neoplazi hangisi diye sorunun cevabı meme veya akciğer olması gerekmiyor mu. Hatırladığım kadarıyla servix ca en sık jinekolojik neoplazi idi…

 

Dr. Selinay

Temelden 94.soru: Aşağıdakilerden hangisi anjina tedavisinde kullanılan nitratların istenmeyen etkilerinden biridir?cvp:C)Refleks olarak kalp kasılmasında güçlenme (+) inotrop demek değil mi cevabın taşikardi olması gerek miyomu!! Lütfen bu soruya da itiraz edin!!!

 

Dr. Arife

Sınav kolay ve tuhafdı. Sınavda soruları çözerken eyvah dedim… 150’yi geçen çok olacak, çalışan çok kişi var ( hakkını vererek ) Sonuç dilerim bizler için hayal kırıklığı olmaz.

 

Dr. Hatice

ya arkadaşlar bişey sorcam,siz bu netleri yazan arkadaşların abarttığını düşünüyor musunuz çünkü arkadaşlarımla görüşüyürum 120-130 arası fazlaca yığılma var. bundan şunu mu çıkarmam gerek acaba ya benim çevrem ki baya fazla kişiyle görüştüm hep az yaptı, yada bu netleri yazanlar biraz abartıyor… ne dersiniz

 

Dr. Tuba

sorular kolay gibi gözükse de çeldirici soru çoktu. galiba eylül kampına da katılacam.

 

Dr. Mehmet

Arkadaşlar a kitapçığı temel 93. soruda ösym nin doğru cevap olarak açıkladığı ryanodin fizyolojide şöyle geçiyo; kalsiyumu iskelet kasında sarkoplazmik retikuluma girip çıkaran proteindir’.Dolayısıyla blokör olamaz, cevap verapamil olmalı muhtemelen iptal edilecek.

 

Dr. Serdar KAVAK

Arkadaşlar hepinize başarılar diliyemiyorum çünkü rakiplerimsiniz :)) Ama öte yandan ufak bir hatırlatmayı vicdani bir borç biliyorum.Birçok arkdaşımız yaptığı muhteşem netlerle aklı sıra diğer arkdaşları sindirerek, onları yüksek puanlı yerleri “nasılsa kazanmayaız” dedirtmek ve o tercihleri baştan yazdırmamak istiyorlar.Sonuç mu? Sonuç aynı netlere aynı puanlar gelecek.Önemli olan kaç kişide kaçıncı oldunuğunuz ve ne kadar cesur tercihler yapacağınızdır.Herşeyin gönlünüzce olması dileğeyile,hoşçakalın.

 

Dr. Selin

yapmayın arkadaslar bu kadar anlamsız bır sınav olamazdı ben calısmadım ama calısan arkadaslara yazık oldu cerrahı ıcınde patolojı farma ıcınde dahılıye kısa zor ya da kolay lutfen mantıklı seyler sorsunlar ve bıraz dılbılgısı dersı alsınlar

 

Dr. Bazan

yaşadığımız güzel ülkemizi hatırlatan olaylardan biri de nisan 2008 tus;benim yorumum özetle tek kelimedir:yazıklar olsun.evet öyle .bir sınav yapıyorsunuz ama sıradan sınav değil çünkü en zor engelleri aşması gereken insanlara hekimlere yapıyorsunuz bu sınavı.ve bu sınav hekimlik mesleği gibi kaliteli, net,apaçık ve duru olmalı.tamam tıp pozitif bir bilim değil her konusu kesin değil ama hakkında soru sorduğunuz bir konu vrsa bunu kesinliği olanlardan seçmelisiniz ve soru hazırlamış olmak için değil insanların emeklerini verdikleri çabaları ölçmek için hazırlamalısınız.maalesef bunu ösym ve soruyu hazırlayan ama etikden meslektaşına saygı ve sevgiden yoksun hocalar bilmiyor ki sadece soru hazırlamak için uydurukça bir sınav çıkarıyorlar karşımıza.sanırım soruları hazırlayanların çoğu çok emek sarfetmeden geldikleri yere ulaşmışlar ki,bilgiyi emeği ölçen sınav yerine tarif edilemez bir sınav oluşturmuşlar. türkiyede artık garipsenmiyecek bir durum şaşırmayalım arkadaşlar.bu soruları hazırlayanlar birde usmle sorularına vs.gözatsınlar bence, onlardan öğrenecekleri var sanırım.tüm hekim arkadaşlar herkes için hayırlısı olsun.bu sınavda 120 yapanla 170 yapan arasında bilgi bakımından fark olduğunu düşünmüyorum sadece dikkat farkı vardır sanırım, bence kimse üzülmesinde çok ta sevinmesin de..

 

Dr. Tuszede

vsd sorusunda c sıkkını gormek ımkansızda yaklasması demesı mahvetms, eisenmenger ıcın kesın tanısoruyor,sıstemık basıncın gecmesı gerekmezmı, kotu bır soruydu A celdırıcı koymuslar ama kesınlıkle A nın dogru oldugunu dusunuyorum. yaklasmıs eisenmenger gelısebılır denır kesın tanı degıl, A.C grafısıde kotu hazırlanmıstı. cok ozensız hazırlanmıs bır sınav.

 

Dr. Halil

Sınav kolay ve tuhaf, bunda hepimiz hemfikiriz.

 

Dr. Almaz

Cervix ca en sık JİNEKOLOJİK neoplazm diye biliyorum amma soruda jinekoloji kelimesi geçmiyor bu durumda sorunun cevabı meme ca gigi görünüyor.Bi de eismenger sendromunu merak ediyorum. TUSDATA yakında dediği soruları açıklasa da biz de rahat etseydik. ders gördöğüm hocalarımı tebrik ediyorum gerçekten dedikleri büyük oranda çıktı.

 

Dr. Cimbom

sinav kolydı ama çok dikkat istiyordu netler 130 ile 150 arasına sıkışmış çok dikkatli tercih yapamak lazım herkes için hayırlisi olsun

 

Dr. Sadullah

Sınav kolaydı ama sıralama değişmedikten sonra… lütfen reklam içerikli mesaj yazmayın.

 

Dr. Fatma

Sınavı iyi geçen ama hedefine ulaşamayan arkadaşlar; hadi ders çalışmaya başlayalım.Başarılı olanları da kutluyorum,tebrikler…

 

Dr. Koylu

Bişi sormak istiyorum tus sorusu hazırlamak bu kadar zor mu… Zaten ne kadar soru ki insan bunca yanlış soru sorar…yada tartışmalı soru bu kadar fazla olur. bu güvensizlik ortamı oluşturmaz mı. ösym nin de kurum olarak daha dikkatli olması gerekmez mı .onca para onca emek veriyor insanlar . Bir dershane denemesi bile bu kadar tartışmalı olmuyor.

 

Dr. Elay

Ben dr eşiyim senelerdir eşim tusa hazırlanıyor ben bıktım artık.soruların kolaylığını zorluğunu bilemeyeceğim.bildiğim tek şey kontenjan azlığı

 

Dr. Elif

Ben çok iyi çalışanlar adına üzüldüm. çünkü bilenle şansı olan hemen hemen aynı neti yaptı.herkese geçmiş olsun.

 

Dr. Abuzer GÜNGÖR

tusdataya sesleniyorum crı du chat ta williams da mikrodelesyon sendromudur ama hiç itiraz edilmemiş

 

Dr. Ebumara

siz kimden yanasınız ey tusdata hocaları:) nasreddin hocanın fıkrasını hatırladım itiraz ettiğiniz soruları görünce… 5 sorudan 4 ünü doğru yaptım kendi adıma ve birçok arkadaşımızın da bu soruların çoğunu doğru yaptığını düşünüyorum. umarım bu itiraz ettiğiniz soruların hiçbiri iptal edilmez çünkü çoğumuz için getirisi götürüsünden fazla olacaktır. korkum şu ki “ne diyorsanız o” oluyor kaç sınavdır… ben de eyvah diyorum…

 

Dr. Ahmet

Öncelikle herkese geçmiş olsun. TUSDATA itiraz edilecek soruları ne zaman açıklayacak. bide gebede en sık neoplazi hangisi diye sorunun cevabı meme veya akciğer olması gerekmiyor mu? Hatırladığım kadarıyla servix ca en sık jinekolojik neoplazi idi…

 

İsimsiz

Ben doktor kardeşiyim 10 yıldır bu sınava hazırlanıyor yine ümitsiz kitaplarla yatıp kalkan bir insan nasıl başarısız olur anlam veremiyorum yazık değil mi o kadar çalışmaya alınacak kişilerin de çok az olması da ayrı bir şey tabii ki herkese geçmiş olsun.

 

Dr. İdil GÖKSEL

Arkadaşlar lütfen abartmayalım! Ben ve benim gibi bir çok arkadaşım bu sorulara soru gözüyle bile bakmıyoruz. Çoğunun seçiciliği yoktu. Soruları kolay diye anlayamadık ve yapamadık sanırım. İğrençti ayrıca herkes bu kadar net yaptıysa birinci ne yaptı ki? Kim ne derse desin biz kendimizi gösteremedik. Dünyanın şeyini öğrendik hiç oralardan soru gelmedi. Neler biliyorduk yani. Çoğu sorunun yorumla yapılabildiği kötü özensiz bir sınavdı. Lütfen beyler bayanlar hava atmayalım. Bence bir USMLE sınavı çözün sınav nasıl olurmuş görün. O Zaman birbirimizi alkışlayalım. Bence saçma sapan yorum yazanların kitaplarda nasıl bilgiler olduğundan haberleri bile yok.

 

Dr. Tacettin Yekta KAYA

Dershane hocaları ne sorulacağını nasıl bu kadar iyi tahmin edebiliyorlar?

 

İsimsiz

Ne yani simdi herkes mi yüksek yaptı bu çok kotu bir şey …..ayrıca eısenmenger sorusu değişir mi sizce…

 

Dr. Tarık

Cerrahideki en sık kanama probleminde cevap trombositopeni ama bence kanama zamanı uzamasıdır. neden? Çünkü kanama zamanının uzamasında hem trombositopeniler hem de trombositopatiler vardır dolayısıyla sayı olarak daha fazla çıkar .

 

Dr. Soner AKBAŞ

Bence ingilizce sınavında da çok itiraz edilecek soru var bu konuda da bir şeyler yaparsanız sevinirim.

 

Dr. Gülsüm DOĞAN

Hepinize başarılar. umarım gönlünüze göre gelir.

 

Dr. Ali AYDIN

Ryanodin sorusu yanlış değil mi? gebelikte en sık görülen kanserin serviks ca olması anlamıyorum ösym gebeyi kadın olarak görmüyorsa bizde bilelim…

 

Dr. Hasa

sınav her zaman ki ayarda bir sınavdı. ben puan acısından çok büyük değişimler olacağını sanmıyorum. bence puan farkına azalan kontenjanlar neden olacak

 

Dr. Faruk POLAT

Sınavla ilgili komik bir olay;akciğer grafisi sorusunda sağ sol karıştırırmıyım diye üzerlerine sağ lob sol lob yazdım sonra sileyim dedim her iki akciğerde difüz opak hale geldi:)

 

Dr. Okan

Eylül 2007 de Kardiyolojiyi kazandım. Bu tus soruları yıllardır sorunlu. Aynı eğitim sistemimiz gibi gereksizce ezberlenen dere-tepe isimleri, kurbağaların sindirim sistemi gibi bir tus ekolü oldu artık. Tus hastalıkları, tusta çıkan zırvalar. Daha 2 sınav önceye kadar diabeti bilen tıbbı bilir denen diabet tedavisinden bile soru yoktu. Ama on binde bir görülen hastalıkların çok nadir klinikleri soru olabiliyor. Nisan 2008 sorularına baktım. Değişen bir şey yok. çok çalışanla az çalışanı ayırt edemeyen insanları 135 ile 135 arasına hapseden kalitesiz bir sınav. bu sorular bize yakışmıyor. bari usmle ye baksalar da akıllansalar. Herkese hayırlı olsun..

 

Dr. Recep ENEŞ

Sınavda bence test tekniğine uygun olmayan çok soru vardı. Kolay diyen arkadaşlara gülüyorum. Zaten yarısı eski soruydu diğer yarısı da abartısız söylüyorum Tusdata’nın özet tus sorularında dip not vs idi. Onları da hepimiz yaptık. Önemli olan 10 litre su vs var ya bide çift cevaplılar. Test tekniğinden uzak bir sınav.

 

Dr. Ekber HACİYEV

Tusta hocalarıma teşekkürler… Sınav kolay olsun olmasın hocalarımız tam isabet tahminler yaptılar…

 

Dr. Semih

Gereğinden fazla kolay ve yine gereğinden fazla zor sorularla dopdolu,özensiz hazırlanmış ve ciddi anlamda kalitesiz bir sınavdı. Çalışan ve çalışmayanı ayırt etmekten oldukça uzak bir sınavdı bu.. Soru hazırlamaya üşenen, bu işi bile ciddiye almayan insanlar tarafından karşımıza getirilmiş acayip bir sınav işte.. Bunca emeğe yazık.. Harcanan zamana.. Harcanan paralara ve yıpratılan zamanlara.. Yazıklar olsun başka bir şey diyemiyorum..

 

Dr. İlker

Bu sınavın bilgi ölçtüğüne gerçekten inanmıyorum… 6 ay çalışmama rağmen 115 gibi bir net bekliyorum oysa bundan daha fazlasını bildiğimi
hissediyorum.

 

Dr. Ömer KORAS

ikinci defa tus a giriyorum bence sorular gelebilecek yerlerden gelmiş ama bazı sorularda yoruma göre cevap değişebiliyordu yanlış diyebildiğiniz soru var mı bence gebelikteki en sık kanser sorusu ve eısenmenger sendromu soruları…

 

Dr. Muhammet BEREKET

Herkese geçmiş olsun. Bu tus sınavı git gide adileşmeye başlamış. Örneğin meme başı kanlı akıntılı meme kanserin bulgusu olmadığını yeni öğrendim bu tus dan memleket dr. diye ağlarken bunlar dr.ları meslekten nefret ettirmeye devam ediyorlar.

 

Dr. Fatoş DURCEYLAN

İstediğim neti çıkartamadığım için çok kolay bir sınavdı diyemem ama zorda değildi..  Sadece girdiğim en garip tus sınavı olduğunu söyleyebilirim.. Hüseyin hocaya sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Hiç konu çalışmadan interaktif vaka kampında anlattıkları ile 8 tane soru yaptım.. Teşekkürler Hüseyin hocam..

 

Dr. Zerda

Netlerim iyi olmasına rağmen tam bir değerlendirme yapamıyorum. Eylül’de zor sınavla ösym bizi denedi, şimdi de kolay bir sınavla deniyor, fark eden bir şey yok bence. Kolay herkese kolay önemli olan zor soruları yapmak, bence sınavı belirleyen özellikle farma da sorulan sedasyon etkisi olamayan h1 reseptör blökörü. Bu ve bunun gibi sorular bence iyi puan getirir, hayırlısı olsun. Emek sarfeden herkes karşılığını alır inşallah. Tusdata’ya da katkılıları için teşekkürler…

 

Dr. Gülşen

Hak edenin hak ettiği yere girebileceği bir sınav olduğunu düşünmüyorum. Atıp tutturanın kazanacağı türden bir sınavdı. Kolaydan kastettikleri bu sanırım.

 

Dr. Serkan BALCI

Çalışana bütün sınavlar kolay. Tusdata’ya teşekkürler.

 

Dr. Hatice

Arkadaşlar sınav kolaydı ama çeldirici çok fazlaydı bence, kampta özellikle vurgulanan şeyler preklinik için çıktı diyebilirim, bide cerrahi soruları çok kolaydı Bence ben yaptım yani:) Herkes için hayırlısı olur umarım..

 

Dr. Civan GÖKALP

Bu soruları hazırlayan hocaların cenazesini yıkamak için kaç litre su gerekir…

 

Dr. Erhan

Hocalarıma teşekkür ediyorum ..

                                                                                                                                                                     Banim takıldığım iki soru var birincisi genel cerrahideki cevabı hücre dışı sıvıda volum kaybı olan en sık sıvı dengesi bozukluğu ? acaba hıponatremi diye bildiğimiz sıvı-elektrolit bozukluğundan soruda elektroliti çıkardıkları için mi değişti eğer böyleyse böyle Çakallık olur mu?İkincisi de kadın doğumdaki figo sınıflaması.. yanlış hatırlamıyorsam lenf nodu tutulumu; evrelemesi cerrahi olan tm lerde evreye etkisizdir seklinde not tutmuşum.yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim. Herkese geçmiş olsun..

 

Dr. Ahmet

verapamilriyanodin, hiponatremi, mikrodelesyon, sağdan solaşant, 80/120, pnömotoraks-yabancı cisim iptal edilmesi muhtemel sorular

 

Dr. Çiğdem

Çok kolay ve çok zor soruların bir arada bulunduğu bir sınavdı bence. Çelişkili 3-4 sorunun değişmesi ümidiyle… Tusdata’ya teşekkürler

 

Dr. Metin ÖZKAN

Son3-4 sınavdır en kolay soruların olduğu tus sınavıydı.ama bilgiden çok dikkatin ön planda olduğu ilk tus sınavıydı diyebilirim. Bütün tus adaylarına bundan sonraki sınavda başarılar diliyorum.

 

Dr. Selda Dirim KOZAK

Nisan 2008 tus, pek çok sorunun yüzeysel sorulmuş olması nedeniyle oldukça kolay sayılabilecek bir sınavdı,elbette her zamanki gibi çalışana kolay çalışmayana zordu,ancak kontenjanların çok kısıtlı olması bu avantajı yaşamaya fırsat tanımayacak. Tusdata hocalarımızdan mikrobiyoloji hocamız funda kocaaya sonsuz teşekkürler hazırlamış olduğu 300 soru ve açıklaması ile soru kaçırmamak mümkündü Tusdata ailesine teşekkür ediyorum ,MERSİN DEN TÜM MESLEKTAŞLARIMA BAŞARILAR DİLEKLERİMLE..

 

Dr. Metin

Şuana kadar çıkmış en kolay tus sorularının olduğu bir sınavdı. Bu sınav bilginin çok fazla önemli olmadığı dikkatin daha fazla önemli olduğu bir sınavdı. Yaptığınız netlerle aldığınız puanlar yada tercih ettiğiniz yerler gelmezse çok fazla şaşırmayın.

 

Dr. Deniz

Hayatımda çözdüğüm en kolay tus sınavıydı artık bunu da kazanmayan bir daha girmesin sınava diyorum.

 

Dr. Engin

Eylül tusunda kazanmış ve Tusdata gitmiş biri olarak hiç abartısız şunu söyleyebilirim soruları sanki Tusdata hocaları hazırlamış. Sanki Tusdata’nın denemesi gibi. (basta yorumları okurken Tusdata’yı öven mesajlara kızmıştım ama sorulara bakınca vallahi helal olsun)

 

Dr. Selami DEMİRCİ

Sınav ne zordu ne de kolaydı. Cerrahi ve k.stajlar zordu. Önder ve Selami çok teşekkür ederim

 

Dr. Nilgün

niye kimse yanlış soruları fark etmiyor,en az 8 tane yanlış soru var; depolarizasyon sorusu Na olmayacak mı,kurşun zehirlenmesinde idrara bakılmazmı,lenfosit ve plazma hc.infiltrasyonunda sifiliz düşünülmez mi,ayrıca ryanodin ca kanalını açar-kapatmaz.VSD de basınç yaklaşınca değil geçmesi gerekir yani sağdan sola şant olmayacak mı,nonhodkin lenfoma sorusunda GIS i belirtmemiş,belirtse cevabın mide olduğunu herkes biliyor,mikrodelesyon cri du chat değil mi ve en önemlisi havalanma fazlalığı pnmtorax,havalanma azlığı yabancı cisim aspirasyonudur. Ben sizin kursiyerinizim.ve size bu soruları iptal ettirmeniz konusunda güveniyorum. Bu kadar hatalarla dolu bir sınav olamaz.

 

Dr. Ahmet KOLUKISA

Anatominin 8 .sorusu bu haliyle kesinlikle yanlış.Doğrusu C5-C6 olacak.Soru iptal edilmeli.Farmakolojinin 93.sorusunun cevap şıkkında Ryanodin doğru cevap olarak verilmiş.Doğru cevap verapamil.Cevap D olarak düzeltilmeli ve değerlendirmeye alınmalı.

 

Dr. Murat KÜÇÜKTAŞ

Arkadaşlar herkese geçmiş olsun. öncelikle şunu belirtmek istiyorum Tusdata’nın çıkmış tus soruları kitaplarıyla çalıştım. 2005 eylül tus unda da aynı kaynaklardan çalışıp 148 net yapıp ctf dermatolojiye girdim. bu sınavda da aynı kaynaktan çalışıp 150 net yaptım. Tusdata tüm tus soruları kitap serisini hazırlayanlara çok teşekkürler

 

Dr. Öznur

Arkadaşlar benim gözlemlediğim her iki tus’tan birisinde, yok sorular çok kolaydı, yok puanlar yükselecek, 65 puanla açıkta kalınır gibi polemikler yapılıyor. Ama sonuçlar açıklanınca herkes görüyor ki yine net sayısı fazla olan hak ettiği yere gitmiş. Şöyle bir düşünürseniz genelde tus birincileri 76, 78 gibi puanlarla birinci olurken, eylül 2007 tus’unda birinci 74 puanla birinci olmuştu, böyle bariz bir puan düşüşü yaşanan ve zor diye nitelenecek bir sınavdan sonra bile forumlarda yine aynı hikayeler yani, yok sınav çok kolaydı, yok çok net yapmanın bir anlamı olmayacak gibi söylentiler dolaşıp durmuştu. Bence herkes sabırla beklesin ve görsün ki yine her zamanki gibi hak eden hak ettiğini alacak. Herkese başarılar

 

Dr. Özer İLÇ

Gecen dönem Tusdata’ya gitmiştim eski bilgilerle bile en az 60 puan bekliyorum şükür ki tercihleri sonradan yapacağız zor diyenler nasıl hazırlanmış anlayamıyorum

 

Dr. Rıza Gürhan IŞIL

Arkadaşlara ufak bir hatırlatma yapmak isterim. Sınav soruları kolay olduğu zaman insanların aldıkları puan düşer. Zor bir sınavda ise tam aksine aldığınız puan artar. Bunun sebebi zor sınavda yapılan soruların az olması ve değerli olmasıdır. Uzun lafın kısası kolay bir sınavda çok net yapıp az puan alırsınız. Zor bir sınavda az net yapıp çok puan alırsınız. Önemli olan şey sizin sıralamadaki yerinizdir.

 

Dr. Tuğba

Herkesin iyi geçmiş sınavı galiba benim umduğum gibi değil sonuç sizce bu kadar az kontenjanla puanlar ne kadar yükselir.

 

Dr. Şener KÜÇÜK

ldopa dopamin agonisti nasıl olur anlam veremedim, soruyu okur okumaz l-dopa işaretledim çünkü agonisti değil öncü maddesi olduğunu biliyordum. Cevap doğru mu gerçekten?

 

Dr. Serkan

Öncelikle Tusdata’ya çok teşekkür ediyorum. Her şeyi hak ediyorsunuz. sınavda hocaların sesi kulağımda çınlıyordu. Gerçekten ama gerçekten etkileyici

 

Dr. Özlem

Genel anlamda kolay bir sınavdı ama küçük stajlar ve cerrahi soruları bence sınavın en zor kısmıydı. Emrah Hocaya teşekkür etmek istiyorum,patolojiden çıkacak dediği tüm sorular çıktı.

 

Dr. Agah Bahadır ÖZTÜRK

A Kitapçığında klinik 20-69 numaralı ve temel bilimlerde A kitapçığında yine 93 numaralı soruların, ÖSYM tarafından verilen cevaplarının, doğruluğuna inanmak istemiyorum! Ayrıca siyah beyaz bir kağıt baskıyla EKG verilmesini ve ardından da yorum istenmesini anlarım; ama akciğer grafisi verilerek sorulan bir soruya cevap istenmesine yorum bile yapamıyorum. Bu akciğer grafili (A kitapçığı klinik 68) soruyu hazırlayan vatandaş, ömrü boyunca kağıt üzerinden direk grafi değerlendirmemiş olmalı. Negatoskoplu, nice yıllara diliyorum. Sözüm ona kaliteli soru hazırladığını düşünen, grafi sahibi vatandaşa…

 

Dr. Salih ÇETİNKAYA

Sınav kolaydı. 152 netim geldi ama genelde herkes iyi yaptı sanırım. Ya da arkadaşlara öyle geliyor. Sıralama önemli. Herkese hayırlı olsun. Umarım herkes istediği yere girer. Geçmiş olsun

 

Dr. Meral

Lütfen şu sınav kolaydı diyen arkadaşlar sonuçlar açıklanınca aldıkları puanları da yazsınlar.

 

Dr. Tuğba

İki yıldır tus tus diye dolaşıyorum. Bu sefer ne olacak bakalım. Netlerim iyi, inşallah soru iptal filan olmaz. Eisenmenger sendromu ile ilgili soruyu yanlış yapmışım. Ama bana çok mantıksız geliyor. Bunda değişiklik olur mu acaba?

 

Dr. Evrim AKAR

Valla zorlandım. ama Tusdata hocalarının faydasını da gördüm. Hem hatırlama yardımcı olacak bilgiler verdiklerini gördüm. tam nasıl bir sonuç gelecek tahmin edemiyorum. 141 net yaptım. son sınavdaki halime bakarsam 103 netten buraya çıktım. bunda Tusdata’nın etkisi büyük. tercihler ide sonradan yapacağımız için yorgana göre ayağımı uzatma şansım var en azından. çok teşekkürler.

 

Dr. İbrahim ERTAŞ

Evet sınav kolaydı ama bu kime yarayacak ki 🙂 millet seviniyor kolaydı diye ama bu sadece kişilerin kendilerini iyi hissetmesi açısından güzel yoksa bence kötü hazırlanmış bir sınav. Bu kadar yüzeysel soru beklemiyordum. Bu soruyu hazırlayanların zihniyetlerinin değişmesi lazım. Soru hazırlayanlara da buradan seslenmek istiyorum “hocalık yapın biraz lütfen,iş olsun diye soru sorup duruyorsunuz”. O koltuğa geçince öyle mi oluyor acaba diye merak ediyorum. Neyse. İnşallah herkes er ya da geç istediği bölüme hayırlarıyla girer.

 

Dr. Okan TARAN

Ben çok mutluyum. Artık kazanacağım kesin. Tusdata’ya teşekkürler, tüm hocalarına teşekkürler, tüm çalışanlarına teşekkürler…

 

Dr. Ayşe

Biyokimya sorularını çözerken Metin YILDIRIM hocama tekrar sonsuz teşekkür ettim bence bütün dersler arasında en mükemmel olan hocamızdı. Sınavda çıkar dediği sorular birebir çıktı. Hocam çok teşekkürler mükemmelsiniz!!!

 

Dr. Engin ÇEVİK

Tusdata ile çalışınca çok çok çok kolay bir sınavdı saol Tusdata kesin derece yapacağım… hocalarıma teşekkürler

 

Dr. Ali Erdal SERTAVUL

Evet sorular diğer sınavlara göre daha kolay gözüküyordu ama kesin yorumlar için soruların cevaplarını görmek lazım.

 

Dr. Gülhan

Sınav soruları gerçekten basitti. Hiç çalışamadığım halde bunu diyebiliyorum. Eğer çalışabilmiş olsaydım iyi bir net yapacağımdan hiç kuşku yoktu. Çabuk sabuk birkaç soru vardı tabi ki. Tüm hekim arkadaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum

 

Dr. Selda

Herkes sınavdan iyi puanlar alacak gibi görünüyor.Dolayısıyla her yerin puanı artacak… Sanırım Eylül sınavı bizi bekliyor. Bir de tus yılda bir defa olacak diye bir söylenti var.. Bilen var mı?

 

Dr. Ali ERTEKİN

Soruların kolaylığı zorluğunu bilmem ama ben çok iyi yaptım. hem de daha önce netlerimden çok çok fazla gelecek. Dershanenin bu kadar etkili olacağını tahmin etmemiştim. Deneme sınavlarınız bazen moralimi bozmuştu ama şimdi minnettarım tüm Tusdata hocalarına…

 

Dr. Tarık TAN

Sınavda kolay sorular ve bir de “anlamsız sorular” vardı. Orta zorlukta soru yoktu. Tuhaftı.

 

Dr. Derya

Sorular çok zor değildi gerçekten ama kaliteli de değildi,eski dönem ezber sorularına dönmüş sanki, garip delesyon soruları nf1, wermerler falan.!! afettekı kişiye damacana hesabımı soruyor acaba?! Bizim evdeki kaç litre onu versem!Değişik psikozlar yasıyor insan. Ama sunu düşündüm tabi ki Tusdata deneme sınavları ve yıldızlı önemli yerlerle bir sürü soru yakaladı çok teşekkürler. Tabiki ben takılıyorum Emrah hocamada! Uzun donem dersler ve Tus kampına emek veren herkese sonsuz minnettarım.

 

Dr. Hakan BALCI

Son derece kalitesiz hiçbir ölçücülüğünün olmadığını düşündüğüm bir sınav… Bilenle bilmeyeni değil ancak az hata yapanla yapmayanı ayırabilir. Bu sınavda az hata yapanlar istediği yere girer.

 

Dr. Ahmet DALKIRAN

Sorular çok kolaydı demekle olmaz arkadaşlar. Kolaysa herkese kolay unutmayın bu bir sıralama sınavı ve kontenjanlara hayallere dalmayın, her şey gönlünüzce olsun.

 

Dr. Burhan YILMAZ

Meslektaşlarıma geçmiş olsun.Hocalarımızın isabetli vurguları harika oldu.yakın hafızası iyi olanların çok iyi yapabileceği sınandı.

 

Dr. Erman KARASU

ya çok kolaydı diyen arkadaşlar sınav sonucu açıklandıktan sonrada böyle konuşabilecekler mi acaba? her sınav kolay deniliyor da hep sonuç öncesi abartılı yaklaşımlar 65 puanla bir yere girilmez diyen arkadaşın kaç puan alacağını ve nereye yerleşeceğini gerçekten çok merak ediyorum…
sınava gelince ne kolay ne zordu kalitesiz bir sınavdı son 4 tustur olduğu gibi.. saçma sorular sorulmaya hala devam ediliyor…

 

Dr. Ceren

saçma sapan bir sınavdı arkadaşlar nesi kolaydı Allah aşkına tam anlamı ile atipik bir sınavdı,kıyıdan köşeden bir sürü soru vardı,sorular kısa olunca sınav kolay mı oluyor?

 

Dr. İdil GÖKSEL

ÇOK ÖZENSİZ…İĞRENÇ…KALİTESİZ…SEÇİCİLİĞİ OLMAYAN KÖTÜ BİR SINAVDI. bazen kendimi soru yazarken buldum. Yani o kadar şey vardı ki sorulacak… Sen tut afet falan sallamış. SENSİN AFET!!! Ayrıca ooo MİDE KANSERİNİN EVRELEMESİNİ SORAN,, acaba KENDİ BİLİYO MU????? GELİN ben bir sınav hazırlayayım ona hocalar girsinler… Bakalım KİM DAHA ÇOK BİLİYOR…HEPİNİZİ ÖPÜYORUM…..

 

Dr. Kenan YILMAZER

Bu sınava ders notlarınız ve tüm tus soruları ile hazırlandım. Hazırlık aşamasında notların uzun ve geniş olduğunu düşünmüştüm. Sınav sonrası notların önemini anladım. Notları hazırlayan hocalara teşekkür ederim.

 

Dr. Aslı KARACA

biyokimyadaki karnitin sorusu eksik sorulmuştu..daha düzgün ifade dilebilirdi..

 

Dr. Ahmet

ösym ye baskı işe yaramış, iyi bir sınavdı. anatomi cevat hoca yaklaşık tüm soruları tutturdu. bravo diyorum ayrıca teşekkür ediyorum. tüm hocalarada teşekkürü borç biliyorum.

 

Dr. Burcu Deniz

Bence zor bir sınavdı :(

 

Dr. Emine Ateş ARSLAN

Zor bir sınavdı kolay diyen arkaşaların nasıl hazırlandığını merak ediyorum.

 

Dr. Musa EKİCİ

Eşim sınava girdi,bence cevaplardan önce konusmak yanlıs,tus bence hiçbir zaman kolay değildir sadece kolay görünür,herkesin mutlu olması dileği ile..

 

Dr. Onur SERİN

ingilizce sınavında B kitapçığı 36. soruda soru kökü olumsuz olması gerekirken olumlu sorulmuştu. Yani soru hatalıydı bence.Eğer ingilizce sınavını 1 puanla kacıranlar varsa bence itiraz etsinler.Zaten bilim sınavına herkes alınsın kardeşim. Adam geçememiş olusa bilim sınavı değerlendirmeye alınmaz olur biter. Şimdi noolcak soru hatalıysa. Geçmiş olsun!!!

 

Dr.Fatih ÇİLİNGİR

sınav fena değildi ama çok çeldirici şık vardı.cevaplar belli olmadan tam olarak bir şey söylemek zor

 

m_king

abi sorular hep yüzeyel genel kültür sorusu ama gıcık sorulardı…çalışanla çalışmayanı ayırt etmeyen sorulardı her zaman ki gibi..yapılabilecek soruları sokaktaki vatandaş bile sezgisiyle yapabilir…bi soruya gıcık oldum.cerrahi hastada en sık hemostaz bozukluğu hangisidir bu sorunun cevabı kitaplar da trombositopeni ama kanama zamanı uzaması şıkkı da çeldirici.sonuçta trombositopeni kanama zamanını uzatır .hem trombositopeni hem de başka sebepler de kanama zamanı uzaması yapabilir kanama zamanı uzaması geniş bi kavram olmuş oluyor. bu yüzden gıcık bi soru.

 

İsimsiz

Anatomide 10 sorudan 9’unu doğru yanıtladım. Bravo Tusdata bravo cevat hoca..

 

Dr. Kaan

Dönem boyunca size güvenerek verdiğiniz ders programına göre çalışarak ve en önemli son tekrar için kampınıza katılarak ne kadar doğru bi iş yaptığımı bugün bi kez daha anladım. danışmanlarımıza özellikler teşekkürü borç bilirim. İyi ki varsınız iyi ki biz hekimler için iyi, doğru ve kaliteli hizmet veriyorsunuz.

 

Dr. Ziya

Kolay bi sınavdı. G. Cerrahi hariç tabi ki.. Tüm tus sorularında son 5 yıla bakarsanız aynı soruları görebilirsiniz.

 

Dr. Emine SÖNMEZ

İstanbul kampı sayesinde sınava çok yüksek bi motivasyon ile girdim. Mükemmel bi hocadan mükemmel Patoloji dinledim. Gökhan beye tekrar teşekkürlerimi sunarım.

 

Dr. Sabri UYSAL

ösym hala sınav sorularını açıklamadı. Tusdata’nın umarım b planı vardır ve soruları yayınlayabilir

 

E. YASLİ

sınav önceki sınavlara göre biraz farklı hazırlanmıştı.sınav kolaydı diyemem.sonuçta istediğim bolumu kazanana kadar girmeye devam edeceğim.çünkü istemediği bölümü yazıpta gidip ayrılan çok arkadaşım

 

Dr. Utku ÇAĞLAR

Sınavda resmen şok geçirdim. Tusdata denemeleriyle en az 40 soru yakaladım.

 

Dr. Serdar

Sınav kolay gibiydi… Eski soru sayısı baya fazlaydı. Ya da bana öyle geldi. 😛 Bazı çok tuhaf sorular da vardı. Zaten onları boş bıraktım ben… Herkese sınavın güsel yerlerde güsel ve rahat asistanlıklar getirmesi ümidiyle… Sağlıcakla kalın arkadaşlar…

 

Dr. Burak SEÇKİN

sınav inanılmaz kolaydı ama sanırım herkese kolay olduğu için puanlar da 2 puan falan yükselecek maalesef,buna bir de kontenjan azlığını eklersek beli 3-4 puan bile yükselebilir 🙁

 

Dr. A. YÖRÜKOĞLU

Kurşunun tanısı ile ilgili sorunun 2 cevabı vardı. Kurşun tanısı hem kandan kan kurşununa bakarak hem de idrardan ALA, Proto ve Porfo bakılarak konur. Kan kurşunu eğer 40 mcg/100ml’nin üzerinde ise EDTA ile hemen tedaviye başlanır; 40 mcg/100ml’nin altında ise önce EDTA provokasyon testi yapılır, testten 5 saat sonraki idrardaki kurşun seviyesi eğer testten önceki idrar kurşununun 10 katından fazla çıkmış ise yine EDTA ile tedaviye başlanır, çıkmamışsa tedavi ye gerek yoktur. Kısacası tanıda cevap hem kan, hem de idrar’dır.

 

Dr. Elçin

Tolga hocam bana mı oyle geldi yoksa siz epey soru mu yakaladiniz? :))

 

Dr. FK

Arkadaşlar kolay kolay diyoruz da herkesin aynı sorulardan sınava girdiğini ayrıca kadroların durumunu da unutuyoruz galiba. Yükseklerden uçuyoruz da çok çarpışan olucak oralarda. Sorular da açıklansa artık hiç fena olmayacak…..

 

Dr. Ercan KAYIŞ

Çalıştım diyen bu sınavı kazanır… gerçekten çalışan için kolay bir sınavdı… ben eylül sınavına hazırlandığım bilgilerle girdim 6 ay önceki…cevapları sabırsızlıkla bekliyorum.. ama sanırım şansım az… saçma soru yok tıp etiği ve de halk sağlığı tıbbın bir dalı… su miktarını bileceksin tabii halk sağlığı dersi alıyosan ama bildirge sorusu tam bir bombaydı….

 

Dr. Tülay PINARCI

Sınav kolaydı, ama soru dağılımı uygun değil gibiydi.

 

Dr. Pınar

Çok kalitesiz hazırlanmış bir sınav olduğunu düşünüyorum..

 

Dr. Ege GÖKMEN

Çok kolay bi sınavdı, hazırlayanların ellerine sağlık..

 

Dr. Ayşe ÇELİK

Sınav kolaydı. Ben çalışmaya daha erken başlayamadığım için çok üzüldüm. Kampa katılmıştım keşke daha önce uzun döneme gelseydim. Ama yine de ümitliyim çok faydası oldu. Sorular ne zaman yayınlanacak çok merak ediyorum

 

Dr. Erdal YÜCEL

Sınav çok kolaydı diye düşünüyorum ama sonradan soruları görüp cevaplarıma bakınca fikrim değişmez inşallah. bazen böyle kolay geliyor da sonradan tersköşe oluyorsun.

 

Dr. Hüsamettin

Sorular gerçekten de çok kolaydı. Son yılların en kolay TUS Sınavı diyebilirim. Zor diyenler beni bir hayli şaşırttı. Ben mi çok zekiyim acaba

 

Dr. Nükte SEL

Benim açımdan oldukça kolay bi sınavdı ve başarıma katkısı olan tüm kamp hocalarıma burdan binlerce kez teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Dr. Tahir POLAT

SINAV KOLAYDI DEMEK İÇİN CEVAPLARIN AÇIKLANMASINI BEKLEMENİZİ TAVSİYE ÖNERİRİM.TUS BÖYLEDİR KOLAY GELİR. (ZOR GİDER)

 

Dr. Emrah GEZER

Kolay bir sınavdı…tesekkürler Tusdata işte Tusdata farkı dedirten bir sınavdı.gerek dersane gerekse kampta vurgulanan konulardan o denli soru geldiki sınav sorularını bitirdigim 15:55 de bunun gercek olamayacagını düşünüyordum tüm Tusdata hocalarıma eski bir kursiyerleri olarak teşekkür ediyorum umarım herkesi istedigi gibi geçmiştir

 

Dr. Hakan KARTAL

Sorular çok kolaydı, hocalarımıza çok teşekkür ediyorum, özellikle anatomi hocası Süleyman hocamızın bütün soru dedikleri aynen çıktı.. Sağol Süleyman Hocam :)

 

Dr. Deniz ASLAN

Sınav bilenle bilmeyene ayırmıyordu. saçma sorular da vardı. afet sorusu yanlış. Saglik bakanlığı 15-40 litre açıklaması yapmış.kesin bir cevabi yok.

 

Dr. Mustafa

Ya niye soruları açıklamıyorlar hala anlamış değilim bu kadar insana böyle işkence çektiriyorlar ya helal olsun yani..

 

Dr. Oruç ŞAHİN

Sınavda çok kalitesiz sorular vardı..afet durumunda kişi basına ayrılması gereken sıvı miktarı bunu kim bilir yaa.. Bu sınav için çok yoğun çalışma yapılmaz gibiydi kalitesiz bir sınavdı..

 

Dr. Gökhan ŞANAL

Hazırlanmış en kolay sınavdı ama çeldirici çoktu fakat birkaç tuhaf soru vardı

 
Dr. Göksel Şahiner

Kolay gibi görünüp ancak gerçekte zor olan soru sayısının yüksek olduğu ancak 2007 eylül ile karsılaştırıldığında biraz daha kolay olan bir sınavdı. Bu kısıtlı kadrolar ve sonradan yapılan tercih sistemi de kafaları karıştıran başka bir faktör.Bu sınavı bilmem ama eylül sınavında da böyle kısıtlı bir kadro açılırsa olacakları tahmin bile etmek istemiyorum.

 
Dr. Esra AYDİNKAL
Hesapladığımdan 1 puan düşük sizin de öyle mi?moralim bozuldu. ne yapmalıyım acaba tekrar mı girsem sınava offff bu berbat birşeymiş.Allah yardımcımız olsun
 
Dr. Aydın

Öncelikle Herkese Geçmiş Olsun.Ben Henüz İkinci Sınavıma Girdim İlk  Sınavda Barajı Geçemedim.Bu Sınavda İse 53 Puan Aldım.Aslında Herkes Gibi  Düşünüyorum.Türkiye Cumhuriyeti Devletinde En Zor Meslek Grubu Olan Biz  Doktorlar Bu Kadar Kötü ,Özensiz Ve Bilgiyi Ölçmeyen Sınavı  Hak etmiyoruz. Uzman Açığı Var Diye Yapılan Demeçler Sonunda Kontenjanların Bu  Derece Düşmesi Çokta Mantıkla Örtüşen Bir Durum  Değil.Okuduğum Yazılara  Katılmamak Mümkün Değil Sınav Yapan En Üst Düzey Kurum Olan Ösym Nasıl Bir Soru Hazırlama Kurulu Belirlemiş İnanması Çok Zor. Allah Herkese İnşallah İstediği Yeleri Nasip Eder.