|


ARALIK 2010 TUS SINAVI YORUMLARI

Yazan

Mesaj

mukadder bekem

Sami hocama emekleri için çok teşekkürler sınavdan 64.7 aldım eger eksilen 7 netim eklenmezse tusa tekrar tusdatayla devam edicem teşekkürler

 

intern dr

Arkadaşlar ben konya selçuklu tıp acilde internüm,bu msjı yazıyım mı yazmıyım mı diye çok düşündüm. ama nede olsa ben gelcek eylüle sınava girecem. ve psikyatri istiyorum. ama olmazsa ilk tercih edeceğim yer selçuklu tıp acil olurdu. hocalar şeker gibi, kıdemliler şeker gibi,herşeyden önce insana değer veriyorlar.max. 10 nöbetle başlarsınız. kampüs içinde olduğu için hasta portföyü genelde genç nüfus(üniversite öğrencileri),hastanenin fiziki şartları ve imkanları çok iyi.

 

marmaralı

hocam merhaba 4 soru iptal edildi daha sonra baska sorularda iptal edilme durumu varmı

Editörün yorumu : Merhaba; Sonuçların açıklanmasını beklemek gerekecek. Sonuçlar açıklandığında ek iptal olurmu bilemiyoruz. Ösym nin sitesinde yaptığı açıklama dikkate alındığında soruların bilimsel değil derecesel incelendiği aşikardır.

 

yakup

Dr.Taha AVCI Başarının Devamını Dilerim.Allah(C.C)Senin yar ve yardımcın olsun.Sen Başarılı Oldukca biz direde çok mutlu oluyoruz.

 

AKF

iptal edilen dört soruyu da doğru yapmıştım, Fatmagülün suçu ne , benim günahım ne ?

Editörün yorumu : 🙂

 

elif

cıhan bey nasıl oluyoda sınavın ıptalı ıcın toplanıp dava acın dıye bılıyosunuz anlamıyorum.eylulde ıptal oldu ne kadar ınsanın psıkolojısı bozuldu buna bıdaha nasıl tahammul edıcez soylermısınız.ayrıca ıptal olsa yenısıde aceleye gelmeyecekmı onun daha beter olmayacagı garantısını nerden alıcaksınız.sakın bı daha boyle bı konuyu gundeme getırmeyın yoksa tusdataya dava acılabılır..

Editörün yorumu : Sn Dr Elif Hanım, Herşeyden önce şunu bilmelisiniz ki bizim burada sorulara vermekte olduğumuz yanıtlar sizin sorularınız doğrultusunda oluşmaktadır. Bize sınav sonrası günde en az 50 kişi mail göderip telefon ediyor ve bizler hocalık görevimizin yanısıra sizlerin sıkıntısını da azaltmaya çalışıyoruz (amacımız sizi daha da çok streslendirmek hiç değil). Bu sınavın iptal olup olmamasının benim için hiç bir anlamı yok AMA bu yanıtı almak isteyen binlerce arkadaşınız var ve ben de bu doğrultuda sizin bana göndermiş olduğunuz şahsi fikre benzer fikrimi belirttim. (eğer TUS`la ilgili tüm siteleri gezerseniz keşke sınav iptal olsun diyen en az 200-250 yorum okursunuz ki ne benim ne de arkadaşlarınızın bu istekleri ile ÖSYM sınavı iptal etmez). Ayrıca bu benim tamamen ŞAHSİ fikrimdir(ve tekrar ediyorum eğer 10 soru iptal olursa sınav iptal olur mu ya da bunlar iptal olursa bizim hakkımız yenmez mi diye soran 100 lerce arkadaşın muhatap alınarak verilmiş bir yanıttır) bu nedenle TUSDATA`ya dava açılması da söz konusu olamaz. SON SÖZ: Sizler hatalı sınavlarda ses ghetirecek bir tepki ortaya koymadıkça arkanızdan gelen arkadaşlarınız da aynı kaderi paylaşacak ve sizlerin bugün yaşadıklarınızı yaşayacaklardır. Ben bu fikrimi ilk kez bu dönem yapmıyorum Nisan 2006 dan beri her sınav yapıyorum ki bir kez böyle bir iptal olsa sesinizi tüm Türkiye` duyacak ve ÖSYM`de daha derli toplu bir sınav yapacaktır. Fakat bugüne kadar bizler yanmayalım gerisi bizi ilgilendirmez düşüncesi şu anda sizin yaşadıklarınzı doğuruyor. Geçmişte ciddi bir itiraz olsaydı bu sınav hala bu kadar baştan savma yapılamazdı. Bakın dün itibariyle 4 soru iptal oldu ki olması gereken en az 3 soru daha var. Ne olacak şimdi ? yanlış yapmış olanlarda doğru kabul edilecek ama soruda doğru cevabı bulamadığı için soruyu boş bırakanlarda doğru kabul edilmeyecek. (Çünkü sadece soruyu işaretleyenlerde doğru kabul edilir diyor ÖSYM). Bu nedenle birileri tahammül edemedikçe, stress yaşamadıkça, sıkıntıya düşmedikçe bu kısır döngüden çıkmak ta mümkün olamayacak. Tüm bu düşüncelerime karşın yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

ada

ÖSYM, gerçekleştirdiği tüm sınavlarda son derece titiz biçimde sorularını hazırlamakta, sınav sonrasında da yine aynı titizlik ve hassasiyette soruları analiz etmektedir Sınavda sorulan diğer 296 soruda, iptali gerektirecek maddi ya da bilimsel bir hata olmadığı tespit edilmiştir. Allah askina 200 sorudan 4 soru iptal olursa nasil olur da kalan soru sayisi 296 olur, bu kadar titiz ve hatasiz olan OSYM basin duyurusunu da cok titiz ve hassaiyetle hazirlamis. Hepimize boyle bir kurum tarafindan sinava tabii tuttuldugumuz icin gecmis olsun. Vay bu memlekette doktor olana !!!

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda toplam 200 + 100 olmak züere 300 soru vardır. Ösym basın duyurusunda tıp dışı branşlardan giirenleride kapsayacak şekilde bir açıklama yaptığından kalan 296 demiştir. Bilgilerinize..

 

seda

iptal edilen sorular sadece soruları işaretleyenlere mi doğru sayılacak. yani ben çelişkide kalıp boş bıraktım diye zararda mıyım?Editörün yorumu : Merhaba; Hatalı sorularda sınavda o testen sorumlu olan herkes için doğru kabul edilmektedir.

 

dr merve

dört soru ıptal edilmesı diğer hatalı soruların iptal edilmeyeceği anlamına gelmıyordur umarım…diğer hatalı ve iki cevaplı soruların akıbetı ne olcak kı???

Editörün yorumu : Tabiki belli olmaz. Sonuçların açıklanmasını bekleyeceğiz.

 

erkan kakdaş

HOCAM DAHA ÖNCEDE SORMUSTUM BU SORUMU ….İPTAL EDİLEN SORULAR BOS BIRAKANLARI NASIL ETKILEYECEK DIYE …OSYM NİN İPTAL ETTİGİ SORULAR İÇİN ŞÖYLE BİR AÇIKLAMASI VAR SORULARI CEVEPLAYAN ADAYLARIN BU SORULARI DOĞRU KABUL EDILECEKTİR.HOCAM BENMI YANLIŞ MANALAR ÇIKARIYORUM .LÜTFEN BENİ AYDINLATIRMISINIZ

Editörün yorumu : Bu soru defalarca yanıtlandı…

 

mehmet

MERHABA arkadaşlar tusta 300 soru soruyolarda ben mi bilmiyorum 4 soru iptal edildikten sonra sınav kalan 296 soru üzerinden değerlendirilecekmiş ÖSYM açıklamasında yazan ifade bu 🙂

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda toplam olarak 200 + 100 (tıp dışı olmak üzere) 300 soru sorulmaktadır. Aynı sınava tıp dışı branşlarda girdiği için bu şekilde bir açıklama yapıldığını düşünüyoruz.

 

drgüzin

yanlış soruların iptali için o kadar uğraştınız iptal edilen 4 sorunun adaletin sağlanmasına ciddi bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. yine de uğraşlarınız için teşekkürler.

 

büşra yalçın

2010 aralık tusu tus tarihi içinde karanlık bi sınav olarak kalacak olsa da, genel cerrahi de adeta nokta atışı olan sorular olması cok iyiydi..Genel cerrahiden gelen ektopik paratiroid bezi sorusu örneğin..op.dr levent kodal ın acıklamalı soru kitabında nerdeyse aynısı var.. sayfa 198 soru 122 : ektopik paratiroid dokusu en sık nerede görulur? hatta a sıkkı paraosefageal.. bu gercekten inanılmaz. üstelik konu kitabında da aynen mevcut.. ösym nin bu soruyu iptal etmemesi isabetli bi karar oldugu kadar soruyu dogru yanıtlayanları da mutlu etti.. ve farkı ortaya koydu..

 

büşra yalçın

2010 aralık tusu tus tarihi içinde karanlık bi sınav olarak kalacak olsa da, genel cerrahi de adeta nokta atışı olan sorular olması cok iyiydi..Genel cerrahiden gelen ektopik paratiroid bezi sorusu örneğin..op.dr levent kodal ın acıklamalı soru kitabında nerdeyse aynısı var.. sayfa 198 soru 122 : ektopik paratiroid dokusu en sık nerede görulur? hatta a sıkkı paraosefageal.. bu gercekten inanılmaz. üstelik konu kitabında da aynen mevcut.. ösym nin bu soruyu iptal etmemesi isabetli bi karar oldugu kadar soruyu dogru yanıtlayanları da mutlu etti.. ve farkı ortaya koydu..

Editörün yorumu : 🙂

 

Said Saidov

Merhaba hocam osym 4 soruyu iptal etti ama kalan 4 sorunun hakini kim verecek eger osym diyorsa kalan 4 soru dogrudur o zaman referans kitablarinda gosterilmesini rica ediyorum..

 

drmümtaz

Klasik bir ösym açıklaması… Adamlar daha doğru dürüst açıklama yapamıyor. Diğer 296 soru diyor. Bu nereye kadar gidecek yaa Adamlar bizi sbs ye giren 13 14 yaşında çocuklarla mı karıştırıyor İnsanlar bu sınava göre evlilik yapıyor çocuk planlıyor borca giriyor ama bu adamlar hiç üstlerine alınmadan kendi bildiklerini okuyor Durumu muhafaza için bariz sekiz sorudan dört iptalle işin içinden çıkıyorlar. Ösym artık son dönemlerini yaşıyor ne öğrenciler ne yök ne de hükümet memnun değil… Tez zamanda yok olur gider inşallah

 

deniz çakır

4 soru iptal edilmiş formalite icabı olarak. diğer yanlışlar ne olacak bu kadar saygısızlık olamaz ölçme seçme ve yerleştirme merkezini kınıyorum…

 

derya

iptal edilmesi gereken 8 sorudan 4ü yanlış 4ü doğruydu. şimdi iptal edilen 4 sorudan 3ü doğru.zaten netim iyi değil. son şansımdı bu tus benim. nisanda 63 puanla tercih yapmadım. şimdi ise 137 netim var. böyle soru hazırlayanlara bela okumayıp ne yapayım bilmiyorum. yine de nasip diyip oturacağim artık. ya da bi yol gösterin bana delirmemek için.

Editörün yorumu : Merhaba; Sınav sonuçlarının açıklanmasını bekmemek ve önemli olan sıralamalara odaklanmanız gerekiyor. Yerleştirmede puanlardan ziyade sıralamanız tercih yapmanız açısından daha faydalı olacaktır.

 

dr osmaneli

ösymnin artık allah belasını mı versin diyeyim Yeter allah aşkına ya Adamlar butun literatürü önüne döküp itiraz ediyor diğer dersanelerle en az on soru. bu adamlar da bilmem madde analziymiş diye dört soru iptal ediyor. Var mı böyle bir salaklık yahu Doğru doğrudur yanlış yanlıştır kişiye göre değişir mi?

 

DERYA BAL

Bu sınavın en zor branşlarıdan birisi genel cerrahi olmasına rağmen Levent Hoca sayesinde benim için sınavın en kolay soruları cerrahi soruları oldu.özellikle de paraözefageal sorusunu cevaplarken adeta Levent Hocanın sesini duyar gibi oldum sınavda,diğer şıkları okumadım bile.burdan LEVET HOCAMA ve TUSDATAYA teşekkürlerimi yolluyorum.

Editörün yorumu : :))))

 

m.can

arkadaslar osym sadece 4 soruyu iptal etti.simdi ne yapalım geriye kalan sorular için

 

bilimetikestetik

2010 sonbahar tus sınavının sonucunu öğrenebilmek için gerekli olan internet erişim şifresine yalnızca ösym bürolarından mı ulaşılabilmekte, merkez olma zorunluluğu varmı dır yoksa bulunduğum ilçeden elde edebilmem mümkün müdür ve talep edilen ücret hakkında bilginiz var mıdır, saygılar

Editörün yorumu : Merhaba; Geçici şifrenizi sınav başvuru merkezlerinden alabilirsiniz. Ücreti bildiğimiz kadarıyla 3 TL. olması lazım.

 

m.can

sayın editör sizlerin mutlaka yanlış ve iptal edilmesi gerekir dediğiniz 8 sorunun bazılarına başka bir kurumun hiçbir sekılde bahsetmemesi çelişki degil mi?bu bı tutarsızlıklı degilmi?bı de puanlara yapılan degerlendırmeler ne kadr gercekçi nisan 2010 sınavına kıyasla aynı nette daha yüksek gelır dıye umut ederken puanlamama sistemine girdiğimizde daha düsük puan gösteriyor bız mı acaba hayalperesttız.bu hafta acıklanır mı acaba ?bu belırsızlık bızleı boguyo nerdeyse saygılarımla.

Editörün yorumu : Merhaba; Bizim hatalı dediğimiz ve itiraz ettiğimiz soruları referansları ile yayınladık. İlgili açıklamaları okursanız sizde hatalı olduğunu anlayacaksınız. Diğer bir kurum da itiraz etmeyebilir bunu da onlara sormak lazım .

 

cemal güngören

NİHAL YILDIZ adlı meslektaşım.anlıyorumki sizin sorunuz doğru cevaptı o yüzden çok BENCİL şekilde itiraz dilekçenizi yazacağınızı söylüyosunuz.bizimde birçok yanlış ve doğru olan yanıtlarımız var.mesela ben bizzat kadın doğumda geçen dönem özhan hocadan gebelerde ki en sık tümörün germ hc li olduğunu dinlemiştim ve ona istinaden de o yanıtı işaretledim.fakat yeni kaynaklara göre değişmiş dikkat etmemişim ya da.ama bunu bir kuruma bağlamam çok da doğru olmaz çünkü bu soruyu doğru yapan arkadaşlarım da var demekki hata ben de..Bence siz de biraz HATA yı kendiniz de arayın.dersane insana kendi çabaları olmayınca çok da bişey katamayabiliyo ki anladığım kadarıyla sizde çok uzun zamandan beridir dersaneye gelen bir arkadaşsınız artık biraz da kendizniz de arayın bazı şeyleri bu kadar BENCİL olmak hiç de hoş değil…

Editörün yorumu : Bu sorunun Genel Cerrahi branşı ile ilgisi yoktur.

 

sara

tusdata 2010 puan hesaplamasında 48.5 puan alan birisi, iptal edilecek sorulardan en az beş yanlış sorusunun iptaliyle, 50 puana çıkması mümkünmü sizce

Editörün yorumu : Merhaba; Puanınız 48.500 ise ve 5 soruyu daha doğru bilirseniz bu soruları hangi bölümde bildiğiniz önemlidir. Zira en az 3 klinik ise 50.000 olması muhtemeldir Olasılıkları puan hesaplamadan netlerinizi yazarak hesaplayabilirsiniz.

 

dr.riza

hocam o ben o mental retardasyon sorusuna itiraz etmek istiyorum,ben de biliyorum akondroplazili bir çocuğun fenotipi aşikardır,tanıyı fm koydurur ama burda yeni doğan bir bebekte mental retardasyon ne alaka,başka bir şık koysa anlarım,bence bu soru hatalı,lütfen buna itiraz edelim….

Editörün yorumu : İtiraz etme hakkı sadece sınava girenlerde mevcuttur. Bu konuda drtusdata.com`da itiraz dilekçesi vb ile ilgili bilgiler bulunuyor. Ancak ÖSYM itiraz edilen sorularda şuna dikkat ediyor: Soru burada olduğu gibi hatalı kurgulansa bile: soru meramını anlatıyor mu? Karar da hemen her zaman buna göre veriliyor.

 

mahmut duman

Anıl hocam sizce paratiroid sorusu iptal mı olur yoksa cevabı timus mu? olur..

Editörün yorumu : iptal etmediler. yapacak birşey yok. sevgiler.

 

HARUN KUNDİ

merhaba hocam sorum şu olacak aids le ilişkili kaposi sarkomunu soran bi soru vardı D şıkkında öncelikle yüzde görülür diye bir ifade var bu sizce bu şık doğru mu öncelikle medial malleol değil mi?

Editörün yorumu : Soruyu tam olarak sorarsanız yanıt verebiliriz.

 

Mustafa

Degerli hocam post travmatik donemde hipokalemi nedeni sorulmus sizin cevapparinizi okudum ama ben su sekilde biliyorum hiper kalemi tedavisi icinde inslin + glikoz verildigi zaman hucre icine potasyum girisi saglanir … Pekibu soruda hiper glisemiye seconder inslin artisi ve dogal olarak hipokale gerceklesmez ..tskler

Editörün yorumu : önceki sorularda bu konuya cevap verdim. sevgiler.

 

Said Saidov

merhaba bence bu sinav tum tus tarihinin en kotu sinaviydi acele ile hazirlanmis sinav oldugunu zaten hepimiz gorduk nasil oluyor biz pratisyen doktor oldugumuz halde sorularin yanlis odugunu anliyoruz bunlar anlamiyorlar

 

güzin

merhabalar.tusdata hocalarının belirlediği 8 kesin yanlışa ek olarak iptal edilen sorular olur ve iptal sayısı 10 a çıkarsa sınav iptali gündeme gelebilir mi?bu şekilde bir uygulama örneği, yönetmelik vesaire var mı?bu soruyu gerçekten iyi niyetli olarak soruyorum ve cevabını merak ediyorum. çok teşekkürler

Editörün yorumu : Merhaba; Sınav iptali zor bir olasılık. Ösym 21 Aralık`ta yaptığı açıklama ile 4 soruyu iptal etmiştir.

 

mevlüt erden

değerli hocam williams 2010 a göre cevap germ hücreli değil mi?diğer dersaneler böyle açıklıyor

Editörün yorumu : Sevgili Mevlüt Germ hücreli olarak yazan Williams 2010 değil zaten sıkıntı da bu ana referansımız Williams ama burada ne germ ne de epitelyal demiyor. Germ diyen tek kitap Gabbe Obstetrik 2007 dir. Ancak DiSaia (onkoloji) 2007 ve TeLinde (jinekoloji) 2008 de net ve çok açık epitelyal demektedir. Biz 2008 kaynak 2007 Gabbeden daha yeni olduğı için epitelyal diyoruz ama bu siz öğrencilerin problemi olmamalı eğer ortada çelişen kaynaklar varsa bu soru hatalıdır ve her iki şıkkın da kabul edilmesi gerekir (benim şahsi fikrim bu yönde). Sevgi ve Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

urartu

biz iptaller yanlış yapanların yada boş bırakanların durumunu nasıl etkileyecek puanımız artacakmı yoksa boşyeremi yanlış yanlış diye çırpınıyoruz…diye hocaya soruyoruz..hocanın defalarca verdigi cevap şu…Editörün yorumu : Merhaba; İptal edilen sorularda adayların cevap verip verilmediğine bakılmaksızın tüm adaylar için doğru kabul edilerek değerlendirme yapılmaktadır ..ne anlayacagız bundan …diyorumki..benim bu 8 sorudan 8 i de yanlış 10 net artacakmı artmayacakmı..bu sorun bu???yani yanlışta yapsan dogruda yapsan boşta bıraksan hic bişey degişmeyecekmi…puan sıralama degişmeyecekmi????bu nasıl iş………..

Editörün yorumu : Sevgili Dr. Bu başlıkta Kadın Doğum sorularına yanıt vermekteyim ve bahsi geçen yorum hakkında hiç bir fikrim yok bu mesaj genel değerlendirme veya sınav sonuçları bölümüne yollanırsa sanırım daha doğru yanıt alırsınız diye düşünüyorum Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

urartu

biz iptaller yanlış yapanların yada boş bırakanların durumunu nasıl etkileyecek puanımız artacakmı yoksa boşyeremi yanlış yanlış diye çırpınıyoruz…diye hocaya soruyoruz..hocanın defalarca verdigi cevap şu…Editörün yorumu : Merhaba; İptal edilen sorularda adayların cevap verip verilmediğine bakılmaksızın tüm adaylar için doğru kabul edilerek değerlendirme yapılmaktadır ..ne anlayacagız bundan …diyorumki..benim bu 8 sorudan 8 i de yanlış 10 net artacakmı artmayacakmı..bu sorun bu???yani yanlışta yapsan dogruda yapsan boşta bıraksan hic bişey puan sıralama degişmeyecekmi????

Editörün yorumu : Merhaba; Sizin sorunuz için ösym 8 soruyuda iptal etseydi ve bu soruları da yanlış yapmış iseniz artacaktı. Bu durumda 8 net + 2 nette yanlış olduğunda düştüğünüz net olmak üzere 10 net artacaktı. Ösym 4 soruyu iptal ettiği için bu durumda 8 hatalı sorunuzun 4`ü kabul edildi ve 5 netiniz (1`i 4 yanlışdan dolayı düşen net) artacak.

 

urartu

biz iptaller yanlış yapanların yada boş bırakanların durumunu nasıl etkileyecek puanımız artacakmı yoksa boşyeremi yanlış yanlış diye çırpınıyoruz…diye hocaya soruyoruz..hocanın defalarca verdigi cevap şu…Editörün yorumu : Merhaba; İptal edilen sorularda adayların cevap verip verilmediğine bakılmaksızın tüm adaylar için doğru kabul edilerek değerlendirme yapılmaktadır ..ne anlayacagız bundan …diyorumki..benim bu 8 sorudan 8 i de yanlış 10 net artacakmı artmayacakmı..bu sorun bu???yani yanlışta yapsan dogruda yapsan boşta bıraksan hic bişey puan sıralama degişmeyecekmi????

Editörün yorumu : Merhaba; İptal edilen sorularda ilgili sorunun sorulduğu teste giren herkes için cevap verip vermemesine bakılmaksızın doğru kabul edilecektir. ÖSYM 4 soruyu iptal ettiği için bu sorulardan kaynaklanan 1 net eksiğiniz olmayacak ve 4 net artacak. Kısaca anlatmak gerekirse 8 hatalı soru için 3 netiniz olacak (4 yanlış, 4 doğru).

 

okan arslan

adamın 121 neti var..arkadaşının 123 neti var..121 neti olan 8 soruyu yanlış yapmış 123 neti olan 8 soruyu dogru yapmış..sorular iptal edilir herkesinki dogru kabul edilirse 121 neti olanınki 8 artı 2 net eklenip 131 oluyor..123 neti olana bişey eklenemiyor zaten netlerinin icinde bu hatalı sorular var..131 nete yükselenin 123 net olandan daha aşşagıda kalıp sıralamasının puanın yükselmeyecegini defalarca yazmışsınız..çünkü herkesinki dogru kabul edilecek işaretleyip işaretlemedigine baılmaksızın diye acıklama özelligi olmayan acıklamayla..bu nasıl bişey…

Editörün yorumu : Sayın Okay Bey; ÖSYM`nin 21 Aralık 2010 da duyurduğu basın bildirisini okursanız daha önceki sınavlarda da olduğu gibi ilgili testi cevaplayan ama o soruları yanıtlayıp yanıtlamadığına bakılmaksızın herkesin doğru kabul edildiğini görebilirsiniz.

 

ayse şen

soru iptal sonuçları ne zaman belli olur

Editörün yorumu : Bu soru daha önce cevaplanmıştır.

 

okan arslan

hocam..8 soruyu dogru yapanın neti yüksek alacagı puanda yüksek sıralamasıda yüksek..yanlış yapanınki ise tam tersine düşük..yanlış sorular iptal edilir herkesinki dogru kabul edilirse sıralama nasıl degişmez ya..adam 100 net yapmış olmuş 118 ..puanı sıralaması nasıl degişmez..dogru yapan zaten aynı kalır yanlış yapan boş bırakanınki artmaz sıralaması degişmez olurmu..bu nasıl hesap….ancak bu 8 soruyu herkes yanlış yada herkes dogru yapmışsa puanlar dolayısıyla sıralama degişmez.8 soruyu yanlış yapanın hem neti düşük hemde eksi 2 ceza alıyor adamın 10 net artısı olur..8 dogru yapanın durumu degişmez…bu böyle degilde ne???iptal soruları belliolduktan sonra sıralama ve puanlar acıklanır ve daha sonra degişmez yazmışsınız..ne farkeder ha önce ham puanı acıklayıp sonra iptalleri eklersin..yada önce iptalleri ekleyip puan acıklarsın ne farkeder..sonuçta yanlış yapanların neti artar..puanı artar..sıralamada üste cıkar…burda yapılan hesabı aklım almıyor..herşeyi karıştırıp anlatmak huy olmuş..öyle anlatmışki hoca sıralama degişmez gibi..önce sıralama degişecek öyle acıklanacak ve bidaha degişmeyecek demek istemiş..ama yanlış anlamaya bu kadar müsait mantık yok..ögrenci bir kere sana bunu sormuyorkli kimsenin önce iptaller eklenip sonra sıralama yapılıp sonra bir kere daha sıralamayla degişsin yada degişirmi diye bir beklentisi yokki olamazki böyle anlattınız olayı..

Editörün yorumu : Sayın Okan Bey; Hatalı yapılan sorularda örnek verdiğiniz şekilde bir kişi hepsini doğru yapmış ve diğer bir kişide yanlış yapmış ise doğru yapanın neti değişmez yanlış yapanınki ise doğru sayısı + doğru sayısı / 4 kadar artar. Puan hesaplamaları değişmez çünkü puanlar henüz hesaplanmadı ve yayınlanmadı. Nisan 2010 TUS sınavında ise puanlar açıklandıktan sonra netler değiştiğinden puanlar yeniden hesaplandı ve yayınlandı. Bilgilerinize…

 

okan arslan

hocam..8 soruyu dogru yapanın neti yüksek alacagı puanda yüksek sıralamasıda yüksek..yanlış yapanınki ise tam tersine düşük..yanlış sorular iptal edilir herkesinki dogru kabul edilirse sıralama nasıl degişmez ya..adam 100 net yapmış olmuş 118 ..puanı sıralaması nasıl degişmez..dogru yapan zaten aynı kalır yanlış yapan boş bırakanınki artmaz sıralaması degişmez olurmu..bu nasıl hesap….ancak bu 8 soruyu herkes yanlış yada herkes dogru yapmışsa puanlar dolayısıyla sıralama degişmez.8 soruyu yanlış yapanın hem neti düşük hemde eksi 2 ceza alıyor adamın 10 net artısı olur..8 dogru yapanın durumu degişmez…bu böyle degilde ne???iptal soruları belliolduktan sonra sıralama ve puanlar acıklanır ve daha sonra degişmez yazmışsınız..ne farkeder ha önce ham puanı acıklayıp sonra iptalleri eklersin..yada önce iptalleri ekleyip puan acıklarsın ne farkeder..sonuçta yanlış yapanların neti artar..puanı artar..sıralamada üste cıkar…burda yapılan hesabı aklım almıyor..herşeyi karıştırıp anlatmak huy olmuş...

Editörün yorumu : Sevgili Okan bu yorum hakkında bir fikrim yok. Ama senin yorumun doğrudur. Bu nedenle hatalı soruların hemen iptali ya da herkesde doğru olarak kabul edilmesi hakkaniyetli olmaz. Mesela 95.soru diyeklim ki epitelyal doğru veya itiraz kabul edildi germ de doğrudur denildir. Bu durumda benim mantığım soru iptali veya herkesde doğru kabul edilmesi değildir. Sadece bu iki şıkkı işaretleyende doğru kabul edilmelidir. Böylece soruyu işaretlemeyen veya bunun dışında bir şık işaretleyenin yine yanlış olur fakat referans çelişkisinden kaynaklı hata yapanaların hepsinin ki doğru kabul edilir. Böylece adaletli bir sonuç elde edilir. Diğer branşlarda ne tip hatalar var bilemiyorum ama yine örneğpin 92.soru da streptokok itirazı kabul edilirse bu durumda 5 şıkkın 5`de doğru olacağında soru iptal edilmelidir. Çünkü herkesinkini doğru sayarsan soruyu boş bırakan veya oraya kadar gelemeyn öğrenciye haksız puan vermiş olursun vs. vs. Dert o kadar çok ki hangi birini konuşsak bilemiyorum en güzeli sınava giren tüm öğrenciler toplanıp Danıştaya sınav iptali için dava mı açsalat acaba? Sevgiler Dr.Cihan Öztopcu

 

merve

öncelıkle ayrıntılı ve içten cevabınız için teşekkür ederım hocam…ama benim elimdeki 2009 yılına aıt kadın doğum fasikülünde gebelik ve kanser bölümünde aynen şu şekilde yazıyo;Gebelikte over tmlerinin üç majör kategorısı(epitelyal,germ hcli ve sex kord-stromal)izlenebilse de germ hücreli over kanserine gebelikte daha sık rastlanır.Bunun sebebi germ hücreli over kanserının pik insidans yaşının doğurganlık çağıyla çakışmasıdır.Gebelikte tanı alan over kanserlerinin 37.5i epitelyal,45i germ hucreli,10u stromal ve 7.7i değişik subtiplerdir.Ve aynı paragraf 2010 da basılan TÜM TUS 20. BASKI DADA YAZİYO…..Kaynaklar çelişkili evet ama malesef bizim fasikülde böle yaziyo ve ben derslerde de bu konuda da böyle konuştuğumuzu hatırlıyorum…Teşekkur ederım…

Editörün yorumu : Sevgili Merve Yazmış olduğun not ve bilgi çok doğrudur (Gabbeden hazırlanmış bir nottur). Dersi hangi hocadan dinlemişsen o hoca da tabiki böyle anlatmıştır. Ancak senin kursiyer olduğun ve bu notun anlatıldığı dönemde ayrı ayrı toplam 3 not vardı çünkü farklı hocalar farklı notlardan anlatıyordu. Ortada 3-4 kaynak olunca ve bunlardan biri birşey diğeri başka birşey deyince not hazırlamak da inan imkansız bir hal alıyor. Son basılan 2010 notumuzda bu tür farklılıklardan kurtulmak için tüm hocaların hemfikir olduğu tek bir not hazırlandı ve burada Gabbe değil de daha konuyla ilgili referans olan ve aynı şeyi yazan 2 kaynak kitapdan alıntı yapıldı. Ancak yine de siz bu soruda tamamen haklısınız çünkü ben epitelyal tümör diyorsam ve başkası germ hücreli diyorsa ve her ikisinin de kaynağı varsa bu durumda hata ne sizde ne de bizdedir hata soruyu sorarken araştırma yapmayan tamamen kıt bilgili soru soruculardadır. Şöyle de düşünebilirsin yanıt Germ hücreli olarak verilseydi ne olurdu bu sefer siz doğru yapmış olurdunuz epitelyal olarak anlatılanlar yanlış yapmış olurdu ve şu anda itiraz eden diğer dersaneler itiraz etmezken bu sefer de bizler itiraz ederdik. Sözün kısası bu soruda tüm dersaneler tüm hocalar ve tüm öğrenciler haklıdır, haksız olan tek taraf ÖSYM dir ve bu nedenle bu soruya KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE İTİRAZ EDİLMELİDİR diye düşünüyorum. Senin ve senin gibi işaretleyen arkadaşlar için gönlümden geçen sorunun iptali değil hem germ hem de epitelyalin kabulüdür. En azından bu 2`den birini işaretleyen bu soruyu haketmelidir. Eğer iptal olursa ya da herkesde doğru sayılırsa bu adaletsizlik olur. Saygı ve Sevgilerimle Dr.Cihan Öztopcu

 

drsm

Sorular iptal olursa ve herkesin doğru sayılırsa sıralama nasıl değişmez anlamıyorum.İkincisi farklı hocalar tarafından anlatılan derslerde bir hocanın verdiği bilgi doğru cevapken diğer hocanın anlattığı soruyu cevaplamıyorsa bu durumda mağdur olacaklar soruyu doğru yapanlar olmamalı diye düşünüyorum.7-8 her ne kadar soru iptal olursa ki ben zannetmiyorum.bir sınavın 3.75 sorusu yanlışsa eğer bu sınav ayırdedici ve yerleştirici bir sınav olamaz.o zaman sınav iptal olsun.ben şahsi düşüncemle 3-4 sorunun iptal olacağını ve bunun da birçok kimseyi mağdur edeceğini düşünüyorum

 

okan arslan

82. Aşağıdakilerden hangisi bir ilacın plasental bariyeri aşmasını zorlaştırır? A) İyonizasyonunun yüksek olması B) Yağda çözünürlüğünün fazla olması C) Maternal proteinlere düşük oranda bağlanması D) Molekül ağırlığının küçük olması E) Plasental metabolizmasının düşük olması hocam bu soruda iyonize formyagda çözünmesi daha kolay form degilmi..noniyonize suda çözünen demektir..bariyeri yagda çzünene daha kolay aşmazmı?plesanta metabolizması düşük olan kan dolaşımı yavaş olandan daha zor madde gecmezmi

Editörün yorumu : İyonizasyon yüksekliği, hidrofilitenin arttığı anlamına gelir. Hidrofilik ilaçların membran geçişleri daha zordur.

 

mehmet akkurt

hocam klinik puan hesaplaması nasıl oluyor klinik neti ve temel netin kat sayıları neler.

Editörün yorumu : Bu soru daha önce cevaplanmıştır.

 

dr.emre

cihan hocam,epitelyal over tm nü mükemmel yakaladınız,derste yuhh bunuda sormazlar toplamlarını hesaplamamızı istiyecekler diye düşünmedim diğil,gel gelelim çat diye çıktı sınavda nasıl bir hissiattır sizinkisi tebrikler hocam.

Editörün yorumu : Emreciğim iyi temennilerin için teşekkür ederim. İnşallah birçok arkadaşın da aynı şekilde yapmıştır. Sevgilerimel Dr.Cihan Öztopcu

 

OKAN ARSLAN

hocam sizce itiraz edilen tusdatanın siteye koyup kesin yanlış oldugunu kanıtladıgı sorulardan kac tanesi iptal olur..her dönem nasıl oluyordu..1 2 si iptal olacaksa haksızlık bu..onu gec sınavı kaybederiz…yapacak bişey yokmu…adamlar keyfine göremi karar verecekler yoksa tussdatanın kanıtlarına bakıp özür dileyip iptalmi edecekler…

Editörün yorumu : Merhaba; ÖSYM 21 Aralık 2010 da yaptığı açıklama ile kanıtlara bile bakmadığını belirtmiş ve başarılı öğrencilere göre itiraz ettiğimiz 8 sorudan 4`ünü iptal etmiştir. Yargı yolu açıktır, dava açılarak ilgili sorular iptal edilmelidir.

 

dr.güzin

bir web sitesinde sınav sorularının 5 inin iptali durumunda sınav iptal olur gibi bir ifadeyle karşılaştım(farklı sınavlardaki danıştay kararlarından örnekler vermişler).arkadaşlar lütfen paniklemeyin güvenilirliği konusunda bir fikrim olmadığı için yazıyorum.tusta 10 soru iptali ve böyle bir sorun yaşamamız gibi birşey söz konusu olabilir mi?sn.editör bu konuda fikrinizi belirtirseniz çok sevinirim.

Editörün yorumu : Merhaba; Yandal sınavında daha fazla soru iptal edilmesine rağmen bir iptal olmadı. Dolayısıyla böyle bir ihtimal mümkün görünmemektedir.

 

hakan

hocam tahmininize göre kaç net üzeri ilk 100 e girebilir..cevaplarsanız cok sevinirim..

Editörün yorumu : Bunu tahmin etmek çok zor. Yalnız şunu söyleyebiliriz ki önceki sınavlara bakıldığında 68,500 ve üzeri ilk 100 civarında 70.000 puan ve üzeride ilk 50 de yer almıştır.

 

taylan

cushing sendromu sorusu ile ilgili daha önce mesaj göndermiştim.bir arkadaş daha aynı yönde mesaj göndermiş. siz de bu sorunun yanlışlığı konusundaki görüşe katılıyorsunuz sanırsam. eğer öyleyse bu soru neden sitenizdeki yanlış veya özensiz hazırlanmış sorular listesinde yok?

Editörün yorumu : Cushing sendromu herhangi bir nedene bağlı gelişen hiperkortizolizmdir. En sık nedeni ekzojen hormon kullanımıdır. Soruda seçeneklerde bu cevap olmadığı için 2. sık neden yani Cushing hastalığı doğru cevaptır. Sanırım siz bu soru ile ilgili yorumlarımı tam olarak okumadınız. Bu soruda en küçük bir hata yok. lütfen tekrar okuyunuz. sevgiler..Dr. Anıl Çubukçu.

 

dr.ferit

bence bu bu sınav insanların birçok şeyden feragat edip yaşadıkları iki yıllık sıkıntının sonucu olmamalıydı ösym ye yazıklar olsun inanın tıp fakültesini bitirip tusdata notlarını çalışan biri daha güzel sınav hazırlardı.bence ösym yine malesef tükürdüğü pisliği yalamaz en fazla 2 soru iptal eder gerisi de biz tus madurlarına kalır.

 

Murat

Hocam ilk 150 ye girebilmek için kaç neti asmak gerekiyor tahmininiz bizim için önemli yardımcı olursanız seviniriz..

Editörün yorumu : Bunu tahmin etmek çok zor. Yalnız şunu söyleyebiliriz ki önceki sınavlara bakıldığında 68,500 ve üzeri ilk 100 civarında 70.000 puan ve üzeride ilk 50 de yer almıştır.

 

drslp

şu suralis sorusu nasıl bir soru anatomi bilmeyen adam soru sormus nolcak sımdı bu soru kesin iptal olmalı yoksa ben bu soruyu soranı dava edecegim

Editörün yorumu : Bu soru ve diğer yanlışların iptali için gerekli girişileri başlattık. Dr.Cevat Şimşek

 

OKAN ARSLAN

hocam temel puan örnegin 58 klinik puan 53 ise ben hangi puana göre tercih yapabilecegim.58 temel puanıyla klinik branşları yazamıyormuyum..yani temel puanla preklinik klinik puanla klinik branşlarımı tercih edebilecegim..yoksa heriki puanın ortalamasına ve sıralamaya göremi tercih yapabilecegim..bilgi verirmisiniz..

Editörün yorumu : Sınav için yayınlanan kılavuzda yer alan puan türüne göre tercih yapacaksınız. Kılavuzlarda yer alan kadroların yanında yer alan T (temel puan) / K (klinik puan) `ya göre tercih yapacaksınız.

 

fazıl yıldırım

21 hidroksilazla ilgili yaptığınız yorumu esefle kınıyorum biz doktoruz diye insanları sömürmenin anlamı yok hem dershanene 2 sene gelip birde kampa mı gelmem gerekiyo 2 yıl boyunca verilmeyen bilgi kampta mı veriliyo yazıklar olsun bu tamamen ayıptır..

Editörün yorumu : Bizim notlarımız pediatrinin dünyada en önemli kitabı olarak kabul edilen ve tus ve yandal sınavlarında en önemli kaynak olan Nelson Texbook of Pediatrics esas alınmaktadır. Sınavda gelen 30 pediatri sorusundan her ama her sınavda 28-29 tanesinin cevabı notlarımızda vardır. Bu konu da Nelson`da anlatıldığı şekilde size derste hocalarımız tarafından anlatılmaktadır. Bu nedenle verdiğiniz tepki maalesef anlaşılamamıştır. Çünkü hazırlamış olduğumuz kitaplar ve sizlere hergün yaklaşık 10-11 saat bunları anlatarak sizlere faydalı olmaktan başka amacı olmayan hocalarımız bu tusda da dersleri dikkatle dinleyen herkese ama herkese 30 pediatri sorusundan 28-29 tanesini doğru yaptırmış olmanın verdiği haklı gururu yaşamaktadır.

 

HS

95. Gebelikte en sık görülen overin malign tümörü aşağıdakilerden hangisidir? A) Epitelyal B) Germ hücreli C) Gonadal stromal D) Sarkom E) Metastatik bu sorunun cevabı germ hücreli tm ler olmayacakmı?

Editörün yorumu : Sayın Dr. Forum sayfalarında şu anda en çok tartışılan konu herhalde bu. Bizim notumuz ve dersde anlatımımız doğrultusunda en sık görülen malig tümör disgerminomdur ancak grup olarak malign epitelyal tümörler daha fazla görülür. Bizler notu hazırlarken en yeni 2 referans kitapdan faydalandık ancak 1 başka referans kitapda da malign germ hücreliler daha sık görülür demektedir. Bu çelişkiden dolayı biz diğer iki referansı daha yeni olduğu için kabul ettik ama yine de piyasada bunun aksini yazan bir referans kitap varken sizin bu soruya itiraz etme hakkınız doğar. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

OKAN ARSLAN

yumuşak doku sarkomları ensık cocujkta başboyun erişkinde ekstremite ama cocuk yada erişkin denmemiş ben ve diger arkadaşlar neden erişkin diye anlamalıyım cocuk anlayanlar konuyu bilenler neden başarısız olsunlar şans eseri o anda erişkin anlayanlar uzman dr olacaklar cocuk anlayanlar pratisyen kalacaklar bu olacak şeymi..

 

OKAN ARSLAN

yumuşak doku sarkomları ensık cocujkta başboyun erişkinde ekstremite ama cocuk yada erişkin denmemiş ben ve diger arkadaşlar neden erişkin diye anlamalıyım cocuk anlayanlar konuyu bilenler neden başarısız olsunlar şans eseri o anda erişkin anlayanlar uzman dr olacaklar cocuk anlayanlar pratisyen kalacaklar bu olacak şeymi.

Editörün yorumu : Bu konuda haklısınız ancak bu nedenle soruyu iptal etmiyorlar. uyguladıkları politika şu:Eğer çocuk sorulmak isteniyorsa soruda mutlaka belirtilecek belirtilmiyorsa erişkin olarak anlaşılacak. Maalesef uygulama bu.

 

OKAN ARSLAN

cihan hocam..konuya ve bize gösterdiginiz ilgiden ve samimiytten verdiginiz destekten dolayı cok teşekkür ederim..sizler sami hocam ve diger brannş hocaları adalet yerini bulsun kimsenin emegi çalınmasın kimse üzülmesin diye elinizden geleni yapıyorsunuz..tusdata büyük bir kurum herşeyi biliyor ve takip ediyor bizler dilekçe gönderiyoruz ama sizlerin konuya büyük ilgi göstermesi ve dogru olanın yerini bulması noktasındaki çabalarınız saygı ve sevgilerimizi arttırıyor size hep güvendik yine güveniyoruz sonuç ne olursa olsun hocam..sevgi ve saygılarımla

 

OKAN ARSLAN

cihan hocam..konuya ve bize gösterdiginiz ilgiden ve samimiytten verdiginiz destekten dolayı cok teşekkür ederim..sizler sami hocam ve diger brannş hocaları adalet yerini bulsun kimsenin emegi çalınmasın kimse üzülmesin diye elinizden geleni yapıyorsunuz..tusdata büyük bir kurum herşeyi biliyor ve takip ediyor bizler dilekçe gönderiyoruz ama sizlerin konuya büyük ilgi göstermesi ve dogru olanın yerini bulması noktasındaki çabalarınız saygı ve sevgilerimizi arttırıyor size hep güvendik yine güveniyoruz sonuç ne olursa olsun hocam..sevgi ve saygılarımla

Editörün yorumu : Sevgili Okan içten dileklerineçok teşekkür ederim. Gerçektende Sami bey sizler ve sizlerin hakkı için içtenlikle çarpışıyor.

 

ayşegül

65.soruda Aş.H.yumuşak doku sarkomlarının ebn sık yerleşim yeridir diye sormuş ve cevabı extremite olarak vermiş…halbuki pediatride Ahmet hocamız yumuşak doku sarkomlarından en sık görüleni rabdomyosarkomdur ve yerleşim yeri en sık baş boyun bölgesidir demişti ve notunda da öyle yazıyor…en sık yumuşak doku sarkomu olmak en sık yerleşim yerini de içinde barındırmış olmuyor mu.extremite yerleşimi ile sıklığı alan sarkom hangizi oluyor….

Editörün yorumu : Evet pediatride bu söylediğiniz geçerli ama soru pediatri sorusu değildi. Bazı sorularda erişkin- pediatri ayrımına dikkat! Erişkinde en sık ekstremitedir çocukta baş-boyun.

 

drözge

Sami hocama cesaretinden ve arkamızda olduğu için teşekkürler.birşekilde sesimizi duyurabileceğimiz için çok mutluyum.ben paramı alırım kim ne yaparsa yapsın demeyip yanımızda olduğun için teşekkürler Sami hocam

 

crdio

Kesinlikle ayırtedici bir sınav olduğuna inanmıyorum.Bu kadar bilgime ve emeğime güvenmeme rağmen büyük hayal kırıklığı yaşadım,ama şu kesin ki emeğimin karşılığı olmayan bi tercih yapmıcam.Bu benim sınavım değildi.Bu sınavın beni daha da çok hırslandırdığını söyleyebilirim.

 

sezmaz

arkadaşlar yanlış olduğunu düşündüğünüz ve sitede verilen kesin yanlış soruları dilekçe olarak yollamayı kesiin ihmal etmeyin.. ptt ile yollayın ankarada olanlar ankarada direk versin. diğer şehirlerdeki arkadaşlar ptt ile iadeli tahatüttlü olarak yollasın.. sınav hakkında yorumum çok rezil bir sınavdı..emeğimin karşılığını alacağımı zannetmiyorum

 

rabia

sonuçlar ne zaman açıklanır

Editörün yorumu : Normalde sınavdan 2-3 hafta sonra yayınlamaktadır.

 

angmar

ya buradan iptal edilmesini istemeyen arkadaşlara sesleniyorum,siz doğru soruları doğrumu yaptınızda istemiyorsunuz.sorular gorulduğu uzere bariz yanlıştır.yanlış soruları doğru yapmışlar. nasıl doğru yaptıysanız artık 😀

 

yusuf

benim merak etiğim şey insanlar zor birsınavdı diyor ama 140 ın altındada yapan yok herhalde . kontenjanlar azda olsa artmış acaba puanlar çokmu oynar

 

ada

arkadaslar az once osym merkezini aradim, itiraz dilekcelerini posta yolluyla kabul ettiklerini ifade ettiler, e-posta veya faks ile degil, bildigimiz posta ile kabul oluyormus. herkesin bilgisine sunarim. tsk.

 

OKAN ARSLAN

HOCAM GERCEKTEN YAZIK..AYLARCA EMEK VERDİK..TÜM ARKADAŞLAR GECE GÜNDÜZ KURSLARA GİTTİK 10 12 SAAT DERS DİNLEDİK..MADDİ VE MANEVİ OLARAK YIPRANDIK…AMACIMIZ HAYATIMIZI KURTARMAKTI..PARA BULAMADIK BORC ALDIK..SORUŞTURMA GECİRDİK AMA YİNEDE HOCAYA KONSANTRE OLMAYA ÇALIŞTIK..SINAV ASLINDA İYİ GECTİ AMA CEVAPLAR ŞOKE ETTİ..NERDEYSE SINAVIN YÜZDE 30 YADA 40 INA İTİRAZ VAR..EMİN OLARAK İŞARETLEDİGİM KONUYU ANLAT DESENİZ ANLATACAGIM SORUDAN PUAN ALAMAMAK HATTA EKSİYE DÜŞMEK HANGİ VİJDAN SAHİBİNİN BİZE LAYIK GÖRECEGİ BİŞEYDİR..DAHA İYİ SONUÇ ALMAK İCİN DAHASA İYİ ÇALIŞMAK ÇÖZÜM DEGİLKİ..SORUN BİLGİ DEGİLKİ..İŞARETLEYİPTE BİLMEDİGİM BİŞEY YOKTU..NERDEYSE HEPSİ YANLIŞ..TRİZOMİ..BAŞ BOYUN..STREPTOCOK..EPİTELYAL..ERİTEMA NODOSUM YANİ İTİRAZ EDİLEN TÜM SORULAR NERDEYSE YANLIŞ..BEN VE TÜM EMEK VERİP ÇALIŞANLAR NAPSINLAR NASIL KAZANSINLAR..YAPACAK BİŞEY YOK…YAZIK..

Editörün yorumu : çok haklısınız. gerçekten böyle sınav hazırlayanlara yazıklar olsun…

 

OKAN ARSLAN

HOCAM GERCEKTEN YAZIK..AYLARCA EMEK VERDİK..TÜM ARKADAŞLAR GECE GÜNDÜZ KURSLARA GİTTİK 10 12 SAAT DERS DİNLEDİK..MADDİ VE MANEVİ OLARAK YIPRANDIK…AMACIMIZ HAYATIMIZI KURTARMAKTI..PARA BULAMADIK BORC ALDIK..SORUŞTURMA GECİRDİK AMA YİNEDE HOCAYA KONSANTRE OLMAYA ÇALIŞTIK..SINAV ASLINDA İYİ GECTİ AMA CEVAPLAR ŞOKE ETTİ..NERDEYSE SINAVIN YÜZDE 30 YADA 40 INA İTİRAZ VAR..EMİN OLARAK İŞARETLEDİGİM KONUYU ANLAT DESENİZ ANLATACAGIM SORUDAN PUAN ALAMAMNAK HATTA EKSİYE DÜŞMEK HANGİ VİJDAN SAHİBİMNİN BİZE LAYIK GÖRECEGİ BİŞEYUDİR..DAHA İYİ SONUÇ ALMAK İCİN DAHASA İYİ ÇALIŞMAK ÇÖZÜM DEGİLKİ..SORUN BİLGİ DEGİLKİ..İŞARETLEYİPTE BİLMEDİGİMN BİŞEY YOKTU..NERDEYSE HEPSİ YANLIŞ..TRİZOMİ..BAŞ BOYUN..STREPTOCOK..EPİTELYAL..ERİTEMA NODOSUM YANİ İTİRAZ EDİLEN TÜM SORULAR NERDEYSE YANLIŞ..BEN VE TÜM EMEK VERİP ÇALIŞANLAR NAPSINLAR NASIL KAZANSINLAR..YAPACAK BİŞEY YOK…YAZIK..

Editörün yorumu : Sınav hepimizin çok yakından bildiği gibi bir çok badireyi atlatarak yapılabilme noktasına geldi ve maalesef soruların gerçekten sizin de belirttiğiniz gibi aceleye getirilerek özensiz bir şekilde hazırlanmış olduğu ortaya çıktı. İtirazlardan bu durum açıkça görülmektedir. Vicdan sahibi herkes bu durumun özenle yetiştirdiğimiz çocuklarımıza verdiği her türlü zararı görecektir.

 

OKAN ARSLAN

HOCAM GERCEKTEN YAZIK..AYLARCA EMEK VERDİK..TÜM ARKADAŞLAR GECE GÜNDÜZ KURSLARA GİTTİK 10 12 SAAT DERS DİNLEDİK..MADDİ VE MANEVİ OLARAK YIPRANDIK…AMACIMIZ HAYATIMIZI KURTARMAKTI..PARA BULAMADIK BORC ALDIK..SORUŞTURMA GECİRDİK AMA YİNEDE HOCAYA KONSANTRE OLMAYA ÇALIŞTIK..SINAV ASLINDA İYİ GECTİ AMA CEVAPLAR ŞOKE ETTİ..NERDEYSE SINAVIN YÜZDE 30 YADA 40 INA İTİRAZ VAR..EMİN OLARAK İŞARETLEDİGİM KONUYU ANLAT DESENİZ ANLATACAGIM SORUDAN PUAN ALAMAMNAK HATTA EKSİYE DÜŞMEK HANGİ VİJDAN SAHİBİMNİN BİZE LAYIK GÖRECEGİ BİŞEYUDİR..DAHA İYİ SONUÇ ALMAK İCİN DAHASA İYİ ÇALIŞMAK ÇÖZÜM DEGİLKİ..SORUN BİLGİ DEGİLKİ..İŞARETLEYİPTE BİLMEDİGİMN BİŞEY YOKTU..NERDEYSE HEPSİ YANLIŞ..TRİZOMİ..BAŞ BOYUN..STREPTOCOK..EPİTELYAL..ERİTEMA NODOSUM YANİ İTİRAZ EDİLEN TÜM SORULAR NERDEYSE YANLIŞ..BEN VE TÜM EMEK VERİP ÇALIŞANLAR NAPSINLAR NASIL KAZANSINLAR..YAPACAK BİŞEY YOK…YAZIK..

Editörün yorumu : Sevgili Okan Ne dersen ve ne düşünüyorsan inan ben sınava girmemiş bile olsam ve inanki buarad benimle beraber çalışan kadın doğum uzmanları (ki hiçbirinin TUS la alakası yoktur) senin ve senin gibi düşünen tüm arkadaşlarınla aynı duyguları taşıyoruz. İnan ki sınava girmedik ama sınava giren sizler kadar öfkeliyiz. Bu gidişe DUR demenin bir yolu mutlaka olacaktır ve bu HAK mutlaka birilerinden çıkacaktır. Herşey umarım gönlünce olur Saygı ve Sevgilerimle Dr.Cihan Öztopcu

 

Murat

Hocam yaklaşık kaç net ilk 150 de olur.sizin tahmininiz nedir?

Editörün yorumu : Merhaba; tusdata.com ana sayfamızda yer alan puan hesaplama modülünü kullanabilirsiniz.

 

yeliz

ben bu sınavı bariz yanlış soruların fazlalığı nedeniyle eleştiriyorum yoksa şaşıttırmacaların olması eleme açısından normal fakat çalışan ve bilen insanların mağdur olması şans eseri yanlış soruları bile doğru yapan insaların kazanması haksızlık.meslektaşlarıma söyliyeceğim doğru birtanedir,haksızlık üzerine kurulan bir gelecek elbet birgün geri döner,ben istanbuldayım ve çocuğum var,sınava son gücümle şartları zorlayarak çalıştım klinik netim idare eder fakat yanlış sorulardan dolayı çok çook mağdurum,sorular yanlış olduğunu açıkça bağırıyor,ltf ankarada yaşayan arkadaşlar sizler şu şahsen itiraz etme işini yapın açıkça haksızlığa karşı duran buarkadaşlarıma çok çok dua edicem

 

onur

ya herhalde drus u cokertiler organize olup itiraz edemeyelim ya da tepki gostermeyelim diye

Editörün yorumu : Merhaba; Drtus sitesine saldırıldığını bizde üzülerek öğrendik. Adalet tecelli edecektir (er yada geç) ve hiç kimse hakkını arayan meslektaşlarımızı susturamayacaktır.

 

suçum ne

Osym ile konuştuk. Ziraat bankasına 5 tl lik bir ödeme yapmamız gerekiyor, onun dışında elden götürmek şart değil. APS ya da kargo ile gönderebiliyoruz. Haberinize…

 

svl

bu sınavda puanlar nisan 2009 gibi olurmu

Editörün yorumu : Sınav ile ilgili olarak tusdata.com sitemizde yer alan puan hesaplama modülünü kullanabilirsiniz. Netlerinizi yazarak sınavlara göre puanlarınızı ve aralık sınavına görede tahmini puanınızı öğrenebilirsiniz.

 

serhat

sorular iptal edilirse puanlar değişmez diyorsunuz ama soruyu ösymnin şuanki açıklamasına göre doğru yapan için bir değişiklik olmayacak fakat yanlış yapanlar için doğru sayılacak o sorular ve netleri artacak haliyle sıralama değişecek. acaba biz mi yanlış düşünüyoruz yoksa hocalarımız mı ?

Editörün yorumu : Merhaba; Puanlar ve sıralamalar iptal sorular belli olduktan sonra olacağı için sıralamalarda bir değişiklik olmayacaktır. Sınavda hatalı ve yanlış sorulara doğru cevap verenler yanlış cevap verseydi yine de bu soruyu soracakmıydınız? :)) Eşit şartlarda adil bir sınav sonucu için hatalı olan soruların tümü iptal edilmelidir.

 

lady_ozel

inanın verdiğimiz emeklere yazık oldu…nerdeyse biz bile artık soruyu görünce yanlış olduğunu anlayabilecek seviyeye gelmişken onlar nasıl anlayamıyor…inanın çok üzgünüm kazandığım yer asla hakettiğim yer olmayacak…

 

hta

bence tus sınavı beyin travması yaşamak gibi birşey.son yarın saatte yoğun anksiyete ve panik yaşıyorum.taşikardi başlıyor.beyin çok yoruluyor.bu sınavın 2 ayrı bölümde yapılması gerekiyor.3,5 saat 200 soru çözmek insanlık dışı bir olay.

 

hulyaa

sınav beklenmedik bir şekilde kötü geçti bir daha hazılanmayı düşünmüyoum yazıp gitmem lazım ama insanlar gitmese bile yazacaklar.bu konuda lütfen siz tusdatanın destekleini bekliyoruz.bu konu ile ilgili bi açıklama yonlendime yaparsanız cok memnun oluruz..

 

recep

ksenodiagnoz sorusunda w. bancroftiye yapıldığı halde 2 cevaplı bi soruya döndüğü halde itiraz edilmemesini anlayamıyorum

 

ahmet şürü kulualp

sayın hocam eritema nodozum sorusu sizin belirlediğiniz 7 soru içerisinde yok….bence hepsi doğru…bide fenitoin e.multiforme yapmaz mı ayrıca steven jonsta yapıyor..e.nodozumda mı yapıyor…?bence cevap fenitoin olmalıydı…bu soruya nasıl itiraz edecez?

Editörün yorumu : Bu soru da iptal edilmesi gereken ve özensiz hazırlanmış bir soru. Doğru cevabı yok.

 

marmaralı

sizin yayınladığınız genel dilekçe yazım kurallarını okudum tekrar orda tek cümle adayın dilekçenin aslını ösym ye ulaştırması gerektiği faks yada email yoluyla ulaştırmaması gerektiği yazıyo. ben bundan fax yada kargoyla ulaştırılabilir şeklinde anlıyorum. önemli olan aslının oraya ulaşması. değil mi? lütfen cevap verebilirmisiniz hocam. izmirden gitmek zor olacak izin alamıcam. ama en doğru şekilde itirazımı dilekçemi ulaştırmak istiyorum.

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız gerekmektedir.

 

merve ihtiyar

hgebede ensık over malgn tm germ hc.li değil mi????kadın doğum fasikulunde oran bile verilmiş.Bu kadar emin olarak işaretlediğim soru yanliş olunca çok kafam karıştı ve üzüldüm…

Editörün yorumu : Sevgili Merve Sizler bu sınava giren öğrenciler olarak her türlü çelişkili soruya itiraz etme hakkına sahipsiniz (hatta çelişkili olmasa bile yanlış sorulduğunu düşündüğpünüz her soruya itiraz edebilrsiniz). Bu sizin en doğal hakkınızdır ve bizler de bu hakkınızı hocalarınız olarak desteklemekteyiz (tabi gönülden çünkü biz sınava girmediğimiz için itiraz hakkımız da olmuyor). Bizim en çok isteğimiz sizin maksimum soru yapmanız ve başarılı olmanızdır. En büyük üzüntümüz ise saçma sapan sorular, oyunlar ve cümlelelr ile sizlerin emeğinin gasp edilmesidir. Ancak sizin de bahsettiğiniz gibi referans kaynaklar çelişkili olunca bizler not yazarken ve ders anlatırken bazı kaynakları referans almak ve ona göre anlatmak zorundayız ki sizler de biliyorsunuz temel referanslarımız Williams ve Novakdır. Gabbe ile Williamsın bugüne kadar çeliştiği çok nokta vardır ve bugüne kadar hep Williams referans olmuştur. Şimdi bu durumda ana referanslarda bulunmayan bir bilgiyi 2 kaynağın ortak görüşü olması ve daha yeni basımlar olması sebebiyle en sık tek görülen malignite disgerminom ancak grup olarak malign epitelyal tümörlerdir diye ifade ettik. Bu sebeple bizim bu soruya itiraz etmemiz teknik olarak anlamlı olmaz fakat tekrar söylüyorum zaten bizim sitemizde itiraz etmemizin bir anlamı yok asıl sizlerin itirazı önemli ve bence (şahsi fikrim) Gabbe referansı ile itiraz ederek şansınızı deneyebilirsiniz. Fasiküle daha iyi bakarsanız (ki yeni notlarda yüzdeler yoktur) ilk sırada yer alan Dermoidkist 36, sonra seröz kistadenom 25 ve sonra müsinöz kistadenom 12 ve son olarak da disgerminom 4 olarak gelir. Malignepitelyal tümörler tek tek daha da nadirdirler. Ancak aynı kistadenomlar toplamda 37 yaparak dermoid kisti geçtiği gibi, malign epitelyal tümörler de toplamolarak germ hücrelilerden daha fazladır.Buna rağmen yukarıda açıkladığım gibi en azından bir kaynak (Gabbe) germler daha fazladır dediğinden buna atıfla itiraz edebilirsiniz. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

shewqet

ben daha bugün topkapı şubesiyle görüştüğümde aps ile yollamamız gerektiğini söyledi,ve bende bugün tüm itirazlarımı aps ile yolladım.ama şimdi de siz diyorsunuz ki itirazınızı şahsen yapmanız gerekmektedir şimdi bunun hangisi doğru.bu konuya tam bir açıklık getirmenizi rica ediyorum.

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız gerekmektedir.

 

ahmet

tus kampına katıldım ama sınavın ertelenmesiyle kopukluk oldu kamptan hiçbir şey kalmamış aklımda 🙂 istediğm neti yapamadım hatalı sorular doğru olsa bile bişey değişmiycekti benim için…ama şu hak bilmez bencil meslektaşlarım demeye korktuğum şahısların hiç utanmadan itiraz edilmemesini sölemelerini hayretle, nefretle takip ediyorum.başka insanlardan biraz farkımız olsun çok değil…

 

caner

Merhaba,defalarca sorulan bir soruyu tekrar soruyorsam kusuruma bakmayın ama şunu birtürlü anlamadım,tüm sayfalardaki soru ve cevapları okumama rağmen tatmin edici bir cevap bulamıyorum. Tusdata nın tahmini puan hesaplama yerine doğru-yanlışlarımızı nasıl yazalım.Mesela benim temel ve klinikten 75 doğru 25 yanlışım olsun.Şüpheli 8 sorunun tamamını da yanlış yapmış olayım ve hepsi iptal olup herkese doğru sayılsın.Ben yine 75-25 75-25 mi yazacağım.Yoksa temel 78-22 klinik 80-20 mi yazıp hesaplatacağım. Sorular iptal edilirse herkesin cevabı doğru sayılacağı için puanlar değişmez. İki şekilde de ispatlayabilirsiniz tabi ki asıl sonuç Ösym`nin cevabına bağlı. İlgili bir soruya böyle cevap vermişsiniz,puanlar değişmeyecekse itiraz etmenin anlamı nedir.8 soruyu doğru yapan ile 8 soruyu da yanlış yapanın puan ve sıralamasında iptaller sonrasında bir değişiklik olur mu? İlkokul öğrencisine anlatır gibi derdimi anlattıysam özür dilerim ama stresten midir nedir bir türlü bu durumu anlayamıyorum,şimdiden teşekkür ederim.

Editörün yorumu : Merhaba; Hassasiyetinizi anlayabiliyoruz. Hatalı ve yanlış sorular iptal edildiğinde bu sorular herkes için doğru kabul edileceğinden sıralamalarda bir değişiklik olmayacaktır. Puanlarınızı hesaplarken ilgili 8 soruyu şimdilik dikkate almamanızı öneriyoruz. Sonuçlar açıklandığında tercih yapılacağından şimdiden kendinizi sitrese sokmanızın bir anlamı olmayacağından ösym nin vereceği kararı beklemek gerekiyor.

 

dilşad

dilekçeye referans olarak kaynağın adı ve sayfa numarası yazmak yeterli mi?soruların açıklamalarını da yapmak gerekiyor mu?

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazlarınızı bizim verdiğimiz açıklamalar ile yaparsanız daha etkili olacaktır. Biz hatalı tüm sorular için yanlışlıkları delilleri ile birlikte yayınlamaktayız.

 

İBRAHİM EREN

PATOLOJİ 72.SORU VE 70. SORU:HOCAM 70. SORUNUN CEVABI NEDEN PLEOMORFİZM DEĞİL,72. SORUNUN CEVABI MİDENİN MALİNG LENFOMASI EN SIK DİFFÜZ BÜYÜK HÜCRELİ LENFOMA DEĞİL Mİ?BUNA İTİRAZ ETMEK GEREKİRMİ KAYNAKLARDA VARMI

Editörün yorumu : Akciğer karsinoidlerinde malignite kriterleri mitoz ve nekrozdur. Bu yüzden pleomorfizm değil! Pleomorfizm tümör hücre çekirdeklerinin farklı büyüklüklerde olması demek. Midenin en sık lenfoması MALT lenfomadır. Bunlar çoğunlukla diffüz büyük hcreli lenfomaya dönerler ancak orijinleri MALT lenfomadır

 

alageyik

Cushing sendromu; glukokortikoidlerin (kortizolun) kronik, fazla ve uygunsuz salgılanması sonucu hipotalamohipofizer adrenal aksta ve normal ritmde bozulma ile ortaya çıkan semptomlar kompleksidir. Olay hipofizer kaynaklı bir adenoma bağlı ise daha çok Cushing hastalığı denmekte, adrenal kaynaklı olanlara veya ekzojen ACTH veya glukokortikoidlerin yüksek dozda ve uzun süre verilmesi ile (iatrojenik cushing) ortaya çıkan tabloya Cushing sendromu ismi verilmektedir. tip.erciyes.edu.tr/Anabilim/Dahili/Web/ic_hastaliklari/cushing.doc

Editörün yorumu : doğru.

 

Mustafa

Slm.bu sınav için tahmini olarak kaç neti asmak ilk yüze girdirir?yaklaşık bı tahminde bulunursanız seviniirim..

Editörün yorumu : Bunu tahmin etmek çok zor. Yalnız şunu söyleyebiliriz ki önceki sınavlara bakıldığında 68,500 ve üzeri ilk 100 civarında 70.000 puan ve üzeride ilk 50 de yer almıştır.

 

onur

muhtemel iptal sorulara göre mi sitenizdeki puan hesaplamasını kullanmalıyız? öle daha doğru olmaz mı?

Editörün yorumu : Daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

 

OKAN ARSLAN

HOCAM EN SIK SORUSUNDA TRİZOMİ LER DESEYDİ…CEVAP DOGRUYDU..YADA TRİZOMİ 16 DESE O DA OLURDU fakat trizomi tek başlına monozominin altında dır..cevap tek başına monozomidir..kadın dogummcu böyle anlattı..biz böyle ögrenndik..soru cevabı hatalı degilmi hocam..itiraz etmek gerekiyor..lütfen itiraz edeceginiz soruya bıunuda koyun..

Editörün yorumu : Sevgili Okan Şu ana kadar hep 82 ve 95i konuştuk ama ilk kez 87i konuşuyoruz. Size dersi anlatan hoca tamamen doğru anlatmış. Eğer tek tek trizomiler ve arada da monozmi sorulursa cevap monozomidir fakat trizomiler grup olarak verilirse cevap trizomidir diye. Şimde TUS bilgi sınavından çıkmış tuzaklarla dolu Türkçe kullanımını bilmeyen hocalar tarafından yapılan bir sınava dönüşmüş. Otozomal trizomi TÜRKÇEDE bir tek trizomi anlamına gelir otozomal trizomiler ise bir GRUPTUR Olaya Türkçeden balarsak sonuna kadar haklısın hemen itiraz etmelisin çünkü tek olarak trizomiden daha çok monozomi izlenir. Ama biz neden itiraz etmiyoruz çünkü burada sorulmak istenen trizomi grubudur (nereden anladık çünkü yanında bir rakam yok tek tek sormaki steselerdi trizomi 16 veya trizomi 21 gibi ifadeler kullanırlardı). Şimdi diyeceksiniz ki biz bunları böyle anlamak zorundamıyız ? Tabi ki hayır siz size sorulana doğru cevap vermelisiniz ama sorunun da doğru sorulması gerekir. Buna örnek çok bu sınavda vajende hangisi olağan değildir diyor cevabı streptokok veriyor halbuki streptokok laktobasil ce staflardan sonra en çok izlenen mikroorganizma (tabi itirazdan sonra şuna yan yatacaklar biz B grubuı strep demek istedik iyi de bunu biz nasıl anlayalım?). Diğeri 3 kez soruldu myomlar en sık ne şekilde ortaya çıkarlar diye cevap asemptomatik. Sen hiç bende bir şikayet yok acaba myom olabilirmiyimdiye doktora giden bir hasta olabikleceğini düşünüyormusun ? ya da tubanın uterusa en yakın kısmı başlangıç interstisiel ama cevap istmus. Nedenmiş ? çünkü intrestisiel içinde imiş içinde olan birşey yakın olamazmış ama dışarda olup en yakını istmusmuş vs vs vs . Ben artık bu soruları soranlara en ufak bir saygı ve sevgi beslemiyorum tam tersi nefret beslemeye başladım. Bu kadar emek ve bu kadar insanın hayatını etkileyecek sınavda bu şekil sorular bana göre adam öldürmeye eşdeğer zarar vermektedir. Bunları bilip bilmemekle uzman hekimolmanın yakından uzaktan alakası yoktur (Hipokratın okulunu hatırlamak bile istemiyorumama en azından Türkçe olarak ve genelkültür olarak doğru). Sonuç fazla uzatmayayım olabilecek her soruya itiraz edin (bu da dahil) değişirdeğişmez ama bundan sonra daha derli toplu belki soru sorarlar. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

nasmame

bende aynen öle düşünüyorum levent hocanın söledikleri çıktı paratiroid mesela aynen demiştiki en fazla ektopik olarak paraözefageal bölgede ama e. nodozum sorusu ve enterovirus aynen öle denmişti bize bizde yanıtı bulamadık…….

 

eda

bende soruların iptal edilmesini istemiyorum.zaten puanım ii deil,şimdi sıralamamda düşecek.halbuki bu durumda 6 net fazlam var.

 

mustafa

soruların iptali için hepimizin tek tek başvuru dilekçelerini götürüp teslim etmesi mi gerekir? ankarada yaşayan bir arkadaşın itirazı sonucu iptal edilen soru hepimiz için doğru sayılabilir mi?ya da daha çok itiraz dilekçenin faydası olduğu için mi öneriyorsunuz herkese?

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız gerekmektedir. daha çok itirazın yapılması daha faydalı olacaktır.

 

irem sanli

slm saygıdeğer hocam ben ilginç olrak zor soruların coğunun doğru cevaplamışım(atarak tutturmuşum).tartışılan soruların coğunu yapmışım kolay soruları yanlış yapmışım.acaba zor soruları yapmam bana ek puan kazandırır mı meseda 155 netse 160 net gibi puan alabilir miyim.

Editörün yorumu : Merhaba; Soruları doğru bilen sayısına göre puanlandırıldığı doğrdur yalnız dediğiniz kadar fark edeceğini düşünmüyoruz.

 

özge

itiraz dilekçesini ankaradan bi tanıdık vasıtasıyla göndermek mümkün mü?yoksa şahsen vermek mi lazım.

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız gerekmektedir.

 

taha eren

itirazımızı taahütlü mektup ile göndersek olmaz mı….diğer dersane olur diyor.biraz araştırdıktan sonra soruma cevap verebilir misiniz?

Editörün yorumu : Merhaba; ÖSYM`nin sitesinden duyurduğu ve http://www.osym.gov.tr/belge/1-11249/adaylar-tarafindan-dilekce-gonderilmesi-16092010.html adresinde yer alan bilgileri okursanız yeterli olacaktır. Bu durumda internet üzerinden başvuru yapıp evrak numarası alarak posta ile gönderebilirsniz.

 

selim gökçe

meraba ben deneyimli bir hocadan bu sınavda kaç netle sıralamada kaçıncı olunabileceğini öğrenmek istiyorum.mesale 145net,150,155, ve 160 netle kaçıncı olunabilir tahminen..bir tahminde bulunursanız sevinirim

Editörün yorumu : Merhaba; Tahmini puana göre sıralamalar için www.tusrehberi.com da yer alan istatistiklerden ve tusdata.com ana sayfamızda yayınlanan tercih rehberindeki sıralamalardan faydalanabilirsiniz.

 

sanem

ben iptal edilmesi istenen soruların iptalini istemiyorum.farmada cenk hoca doğrunun doğrusunu işaretleyin diyordu öyle de oldu.ayrıca genel cerrahide levent hocanın söyledikleri hep soru oldu ve paratiroid sorusu da bunlardan biriydi.

 

ada

85.soru amtihistaminik ilac kullanan hastada hangisi gorulmez? brankokonstruksiyon dogru cevap ama sicak ve kirmizi deri de yapmamasi gerekmiyor mu, bunu yapan histamin salinmasi degil mi?

Editörün yorumu : Antihistaminik ilaçlar antikolinerjik yan etkiler oluştururlar. Sıcak ve kuru deri klasik antikolinerjik bulgulardandır.

 

Dr.Ahmet

Hocam merhabalar..Benim sorum Dequarvain Tenosinoviti ile ilgili..Bu hastalikta etkilenen 3 tendondan farkli 2 si de seceneklerde (A ve E seceneklerinde) bulunuyor..A seceneginde lateralde olan birbirine degen 2 tendonu vermisken; E seceneginde ise 1 lateraldeki 1 de medialdeki tendon siklarda yer almis..Kitaplarda bu 3 tendonun ismi de bu hastalikta geciyor? 2 secenegin de dogru oldugunu dusunuyorum…Yorumlarinizi bekliyorum..Tesekkurler…

Editörün yorumu : de quervain tenosinoviti 2 kasın tendinitidir. bu kaslar A seçeneğindeki gibidir. (M. abduktor pollisis longus + ekstensör pollisis brevis). ekstensör pollisis longus tendonu bu hastalıkta kitapta yoktur. (braddom fiziktedavi kitabı). anatomik enfiye çukuru ile hastalığı karıştırmamak lazım.

 

ada

52.soru vena cava inferiyor da trombus yapan CA? adeno kanser degil mi.

Editörün yorumu : Adenokanserler hiperkoagülobiliteye neden olurlar. Soruda sorulan ise venlere invazyon yoluyla metastaz yapan tümörlerdir. Bunlar renal hücreli kanser, hepatoselüler kanser, Willm`s tümörü ve adrenal korteks karsinomudur.

 

tuğrul kaplan

merhaba hocam.88. ve 95. soruları değerlendirebilirmisiniz. postmatirüte transvers duruş nedeni değilmidir?95. soruda cevep yanli değil mi tusdata kadın doğum kitabında açıkça gebede en sık malign over tümörü disgerminom yazıyor

Editörün yorumu : Sn Tuğrul Kaplan 88. soruda yer alan postmatürite ifadesi sadece transvers duruşiçin değil tüm malprezentasyonlar için bir neden oluşturmaz tam tersi prematürite tüm malprezentasyonlar için bir risk faktörüdür. Şıklarda yer alan diğer 4 madde de malprezentasyonlara yol açabilmektedir. 95. soruya gelince notlarda bir çelişki yok çünkü Disgerminom başta yazıyor ama tek tek tümörler için geçerli bir ifade (aynı tek tek sorulursa benign tümörlerde dermoid kist ama grup olursa kistadenomlar dediğimiz gibi ve yine aynı bu sınavda da çıkan tek tek sorulursa monozomi X ama grup olursa otozomal trizomi gibi) Yani tek tek olsaydı cevap disgerminom olurdu fakat gruplar karşılaştırıkınca epitelyal tümörler germ hücrelilerin önüne geçmektedir. Not olarak soru hatalı değil ama referans kitaplar arasındaki çelişki (Gabbe obstetride germler fazladırdiyor) size itiraz yolunu açıyor. Zaten biliyorsunuz sorulara biz hocalar veye kurumlar itiraz edemez ancak sınava giren siz öğrenciler edebilirsiniz ve benim şahsi düşüncem bu soruya itiraz etmeniz yönündedirçünkübu size birşey kaybettirmez ama kazandırabilir. Yine de Gabbe dışında 2-3 daha güncel referans kitaplarda epitelyal tümörler dendiği için biz bu sorunun iptal edilmesini pek beklemiyoruz. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

tuğrul kaplan

merhaba hocam. yenidogan hipokalsemi sorusu klinik bilimler 33.soru.Notlarınızda YD hipokalsemi nedenleri tablonuzda Maternal antikonvülsan kullanımı da yer almıyor .değerlendirebilirmisiniz

Editörün yorumu : Nelsondaki tabloda da neonatal dönemdeki spesifik nedenler başlığında olmasa da hemen bir alt grupta VitaminD metabolizmasını arttırarak antikonvülzanların(özellikle karbamazepin ) hipokalsemiye sebep olduğu belirtilmektedir. Ancak soruda annede hipoparatiroidi değil hiperparatiroidi olması gerektiği çok açıktır.

 

dr.alper

merhabalar. başka bir yorum sitesinde eritama nodosum nedenlerinin sorgulandığı soruyla ilgili olarak lenfoma da nedenler arasında gosterılmış ve referansı verilmiştir.bu soruyla ilgili yorumunuzu öğrenebilir miyim acaba

Editörün yorumu : Bu soru daha önce de birkaç kez cevaplandı. Hatalı bir soru ve iptal edilmesi gerekli olan bir soru. Lenfoma da nedenler arasındadır.

 

drjane

Merhabalar.Benim merak ettiğim,sorular iptal edilirse standart sapmalar oaynar ve puanlar değişir mi?Böyle birşey olursa puan hesaplama siteminizi güncelleyecek misiniz?Şimdi puanımızı kesin yanlış olan soruların yanıtlarını doğru sayarak mı hesaplayalım?Hangisi gerçeğe daha yakın olur?teşekkür ederim.

Editörün yorumu : Sorular iptal edilirse herkesin cevabı doğru sayılacağı için puanlar değişmez. İki şekilde de ispatlayabilirsiniz tabi ki asıl sonuç Ösym`nin cevabına bağlı.

 

drrabia

hocam ben itiraz dilekçemi APS ile ösym bilkent adresine gönderdim.doğrumu bir yol izledim?cevaplarsanız sevinirim.

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız gerekmektedir.

 

duygu

sayın hocam, itiraz dilekçesinde referansları kitap adı ve sayfa olarak belirtmemiz yeterli mi yoksa textbooklardan cümlenin geçtiği bölümleri resimleyerek eklememiz mi gerek? elle mi yazıyoruz? bilgisayarla mi? dilekçe örneği sitenizde var ancak isteğim kısmına nasıl bir şekilde itirazımızı belirtmemiz gerektiğiyle ilgili en azından bir soru üzerinden örnek verilemez mi? çok teşekkurler.

Editörün yorumu : sitemizde belirttiğimiz itiraz dilekçesi ve itiraz edilen sorularla beraber başvurmanız gerekmektedir.

 

ada

merhaba, 55. soru 21 hidroksilaz eksikligine bagli KAHta hangisi yanlis sorusu, tusdatanin 472 sayfadaki tablosunda makrogenitalya gorulur diye yaziyor, genelikle normal ise neden kitabinizda duzeltme yapmadiniz, derslerde de soylemediniz. bu sorunun itiraz edilebilme ihtimali var mi?

Editörün yorumu : Evet klinik bulgusu erkek çocukta makrogenitalya(=erken puberte ) dir. Bu tablo hemen değil birkaç yıl sonra ortaya çıkar. Yani 21 hidroksilaz eksikliğinde erkeklerde beklenen bulgudur. Her iki cinste de tuz kaybettiren form olduğu için aldosteron üretilememsine bağlı bulgular yenidoğan erkekte ön plandadır.

 

dr.e

itirazlarımızı şahsi olarak nereye yapacağız.ayrıntılı bilgi verirmisiniz.ankaraya değil umarım.başka şehirlerdeyiz cünkü…

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazlarınızı ösym bürolarına yapmanız gerekiyor.

 

xy

genel cerrahitip 1 safra kesesi kanseri sorusu doğrudur bismuth-corlette sınıflamasına bakınız

Editörün yorumu : bence siz bir daha bakınız o sınıflamaya. sevgiler…

 

ada

merhaba, kadin dogumda 95 soru. gebelikte en sik over tm: cvp. epitelyal olarak verilmis, germ olmasi gerekmez mi, itiraz edilebilir mi, bir de 97. soru primer peritoneal tm ve over tm ayirt edilemez seklinde bir soru vardi onun aciklsmasini verebilir misiniz neden seroz de musinoz degil.

Editörün yorumu : Sevgili Ada Sizler bu sınava giren öğrenciler olarak her türlü çelişkili soruya itiraz etme hakkına sahipsiniz (hatta çelişkili olmasa bile yanlış sorulduğunu düşündüğpünüz her soruya itiraz edebilrsiniz). Bu sizin en doğal hakkınızdır ve bizler de bu hakkınızı hocalarınız olarak desteklemekteyiz (tabi gönülden çünkü biz sınava girmediğimiz için itiraz hakkımız da olmuyor). Bizim en çok isteğimiz sizin maksimum soru yapmanız ve başarılı olmanızdır. En büyük üzüntümüz ise saçma sapan sorular, oyunlar ve cümlelelr ile sizlerin emeğinin gasp edilmesidir. Ancak sizin de bahsettiğiniz gibi referans kaynaklar çelişkili olunca bizler not yazarken ve ders anlatırken bazı kaynakları referans almak ve ona göre anlatmak zorundayız ki sizler de biliyorsunuz temel referanslarımız Williams ve Novakdır. Gabbe ile Williamsın bugüne kadar çeliştiği çok nokta vardır ve bugüne kadar hep Williams referans olmuştur. Şimdi bu durumda ana referanslarda bulunmayan bir bilgiyi 2 kaynağın ortak görüşü olması ve daha yeni basımlar olması sebebiyle en sık tek görülen malignite disgerminom ancak grup olarak malign epitelyal tümörlerdir diye ifade ettik. Bu sebeple bizim bu soruya itiraz etmemiz teknik olarak anlamlı olmaz fakat tekrar söylüyorum zaten bizim sitemizde itiraz etmemizin bir anlamı yok asıl sizlerin itirazı önemli ve bence (şahsi fikrim) Gabbe referansı ile itiraz ederek şansınızı deneyebilirsiniz. 97.soruda peritoneal yüzeylerin primer tümörünün histolojik olarak ayır edilemeyen over tümörünü soruyor ki tartışmasız (referans kitaplarda da yazar) bu seröz tümördür. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

dribrahim

sayın editör sizce bu aralık tus u çalışan ile çalışmayanı gerçekten ayırdetme özelliğine sahip midir?ben şahsen çalışmadan girsem 5-10 eksik yapardım gibi geliyo bana?

Editörün yorumu : Merhaba; Yeterince konsantre olarak çalışmış ve bu şekilde sınava girmişseniz muhakkak karşılığını alacaksınızdır.

 

ada

glasgow koma skalasi ile ilgili soruda agrili uyarana karsi fleksor motor yanit 4 olarak verilmis, dogru olan 3 degil mi? yani 1 yanit yok, 2 agrili uyarana karsi ekstansyon yanit, 3 fleksor yanit, 4 agridan kacinmak, 5 agriyi lokalize etmek, 6 komutlari yerine getirmek. buna gore hic bir dogru secenek yok. tsk.

Editörün yorumu : doğru glaskow koma skorlaması tusdata küçük stajlar notundaki gibidir. tartışmasız, net bir sorudur.

 

drözge

merhaba hocam.itiraz dilekçesi kargoyla kabul olmuyor mu?bide gönderdiğim referansı daha öncede belirttiğim gibi olduğu gibi gönderdim.bi sorun olurmu acaba?

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız gerekmektedir.

 

mahmut

cihan hocam çok teşekkürler.sınav kitapçığını ilk aldığımda 200.sorunun kontraseptif olduğunu gördüm ve size saygılarımı gönderdim.bu arada 15te 15 varmı hocam?ben duymadım şimdiye kadar ama,sanki olabilir gibiydi sınav…

Editörün yorumu : Sevgili Mahmut Güzel dileklerin için teşekkür ederim ama 15 te 15 çokçok zor. Eğer bir öğrenci 14 tane yapmışsa 1 de atıp tutturursa bu durumda mümkün olabilir. Ama benim görüşüm dersi iyi dinleyen ve notu da iyi çalışıp tekrar eden bir öğrenci 11 tane kesin yapar. 92. soru bize göre yanlış, 95. soruda kaynaklar arası farklılık var, 97.soru tuzak ve 98. soruda hiç anlatılmayan ve yazılmayan dolayısıyla da öğrenci için kadın doğum sorularının en zoru denebilr. Bu durumda zaten 92 ve 95. soruların akıbeti belli değilken 15 te 15 değil 15 te 14 bile bence mucizevi bir sonuç. Benim en yüksek beklentim 15 de 12-13 olur bu sınav için Sevgilerimle Dr.Cihan Öztopcu

 

mahmut

arkadaşlar sınav kitapçığının üzerinde 19 eylül yazmıyordu yanlış biliyorsunuz.sınav kitapçığının üzerinde 12 aralık yazıyordu.sadece sınav kitapçığı ile beraber gelen resimlerimizin üzerinde 19 eylül yazıyordu.bu konuda yanlış bilgilendirme olmasın artık…

 

eso

puan tahminlerini neye göre belirliyorsunuz? bu tahminlerin standart sapması ne?

Editörün yorumu : Puan hesaplamalarında ösym nin kullandığı ve kılavuzda yer alan hesaplama kullanılmaktadır. Standart sapmalar ve net ortalamaları önceki sınavlar ve sınava girenlerin aldıkları yaklaşık netler ile hesaplanmaktadır.

 

cenk

hocam laparoskopide en sık yaralanan yüzeyel süperior epigastrik olabilir mi?

Editörün yorumu : Sevgili Cenk Laparaskopide yan trokarlar rektusun hemen lateralinden ve pubis ile göbek hizasınında yaklaşık 1:3 alt kısmından girmektedir. Bu bölgeye denk düşen (anatomik olarak) a.epigastrika superior değila.epigastrika inferiordur. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

afatih

merhaba hocam tıp dışı girenler kendi aralarındaki başarıya göre mi puanları hesaplanacak?

Editörün yorumu : Puanlamalar genel yapılıyor.

 

filiz

lenfoma eritema nodozum yapıyor Nelson 18. Baski Bolum 659 sf 2721 Tablo 659-1

Editörün yorumu : Evet bu soru itiraz edilen ve iptali gerektiren sorulardan biri. Bkz. hatalı sorular.

 

hasan

merhaba genl cerrahinin tip 1 safra yolu kanseri ile ilgili sorunun iptal edilmesi gerekmiyormu hocalarımız özellikle tip 1i çok vurgulamıştı

Editörün yorumu : edilecek

 

drelif

ektopik tiroid dokusu kaynaklarınızda paraözefagial oluk olarak yazıyor tusdata soruya itiraz ediyor bizz sizin kaynaklarınıza güvenerek çaışıyoruz siz kendi kaynaklırınıza itiraz ediyorsunuz öyleyse tusdata notları yetersiz textbooklar çelişkili demişsiniz ama derste öyle denmedi….

Editörün yorumu : önceki sorunun açıklamasına bakınız.

 

m.can

bu kadar özensız bı sınavı hazırlayanlar ne dusunuyor acaba?emeklerımıze yazık degıl mı.ıtıraz ettiğimiz sorularla ılgılı acıklamayı ne zaman yapılır sınavda once mı olur ?yaptıgımız nete karsılık gelen puan nısan sınvından gore nasıl olur daha yuksek gelme durumu var mı tesekurler

Editörün yorumu : Merhaba; Soruların özensiz hazırlandığı doğrudur. Yaklaşık puanınızı öğrenmek için tusdata.com ana sayfamızda yer alan puan hesaplama modülünü kullanabilirsiniz.

 

irem

merhaba kitapçıklarda 19 eylül yazması konusunda birşey yapmayacak mısınız? acaba sınav boşu boşuna mı ertelendi, biz sözde ertelenen, eski sorularla mı sınava girdik?

Editörün yorumu : Aynı soru cevaplandı…

 

irem

merhaba kitapçıklarda 19 eylül yazması konusunda birşey yapmayacak mısınız? acaba sınav boşu boşuna mı ertelendi, biz sözde ertelenen, eski sorularla mı sınava girdik?

 

nihal yıldız

ayrıca yazmayı unuttum TUSDATA kaynaklarına göre doğru olan bi soruya nasıl itiraz edebiliyorsunuz???biz bu dersaneye güvenip sadece sizin verdiğiniz notlara bakıp sınava giriyoruz… madem schwartz a göre sorunun farklı cewapları war neden derslerde bize arkadaşlar böyle bı soru gelirse iptal olur,biz size para… dioruz ama aslında şunlar da war demiyorsunuz? biz dersane hocalarımıza güvenemeyeceksek dersaneye gtmemimizin ne anlamı war… oturup her branşın en baba kaynağını mı okuyacağız… bildiğim kadaryla zaten siz değerli hocalarımız o kitapları bizim yerimize okuyup en doğru ve en güvenilir şekilde derslerde bize aktaryorsunuz…. bn bu sorunun iptaline çok katı bi şekilde karşıyım,iptal olcaksa ösym ye de bizzat kaynaklarınızla beraber itiraz dilekçemi yollamayı düşünüyorum.çunku dedğim gibi biz uzman dr değiliz herşeyin en doğrusunu sizlerin bildiğini düşündüğümüz için sizlerin werdiği bilgiler doğrultusunda ELİMİZDEKİ KAYNAĞA GÜVENLE içimiz rahat sınawa giriyoruz

Editörün yorumu : herkesin bireysel hareket etme hakkı var. tusdata kurum olarak ösym üzerinde her dediğini yaptırabilecek bir konumda elbette değildir. hiç kimse değildir. tıpta bilgiler çelişmektedir. bunlar her kaynakta olduğu gibi bizim notlarımızda da olabilir. bizim için doğru soru tüm kaynaklarca onaylanan sorudur. sevgiler…

 

nihal yıldız

merhaba. bn genel cerrahiyi levent beyden dinledim…. notlarına göre 69.sorunun tek bi cevabı var.paraözafagial oluk… bu soruyu iptal mi ettireceksiniz?????

Editörün yorumu : biz itiraz edeceğiz..

 

sh

Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir. Soruya cevap verip vermediğinize bakılmamaktadır. Dolayısıyla bu durum sınav sıralamasını etkilememektedir. diyorsunuz ama sıralamayı etkiler çünkü zaten o soruları doğru yapanların neti aynı kalır yanlış yapanların doğruya dönüşeceği için neti ve sırası yükselir….

Editörün yorumu : Merhaba; İptal edilen sorularda adayların cevap verip verilmediğine bakılmaksızın tüm adaylar için doğru kabul edilerek değerlendirme yapılmaktadır.

 

turgay

sınavın 19 eylül sınavı olduğu konsundaki söylenti ile ilgili 2. mesajım. ilki yayınlanmadı hala. neden bu konunun üzerine gidilmiyor. sadece bir arkadaşın sorusuna cevap olarak osymnin verdiği soru-cevaplarda 12 aralık yazıyor denilmiş.soru kitapçıklarının üzerinde 19 eylül yazdıktan sonra bu neyi değiştirir?

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda kullanılan sorularda 10`a yakın sorunun hatalı olması ve bir çoğununda özensiz hazırlanması sorularda Eylül 2009 sınav sorularının kullanılma ihtimalini hissettirmemektedir. Aralık 2010 TUS`unda kullanılan soruların acele ile hazırlandığını ve yeterince kontrol edilmediğini düşünüyoruz.

 

selçuk alver

cevabı perinatal ölüm hızı diye verilen soru yanlış olduğunu düşünüyorum payda da ölü doğum yok bu soru hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Editörün yorumu : soruda toplam doğum yazarak cinfikirlilik yapılmıştır. Toplam doğum demek canlı ve ölü doğanlar demektir. diğer şıklara biraz dikkat edilse kolay yapılabilecek bir soru..

 

dralageyik

Cushing sendromu; glukokortikoidlerin (kortizolun) kronik, fazla ve uygunsuz salgılanması sonucu hipotalamohipofizer adrenal aksta ve normal ritmde bozulma ile ortaya çıkan semptomlar kompleksidir. Olay hipofizer kaynaklı bir adenoma bağlı ise daha çok Cushing hastalığı denmekte, adrenal kaynaklı olanlara veya ekzojen ACTH veya glukokortikoidlerin yüksek dozda ve uzun süre verilmesi ile (iatrojenik cushing) ortaya çıkan tabloya Cushing sendromu ismi verilmektedir. kaynak: tip.erciyes.edu.tr/Anabilim/Dahili/Web/ic_hastaliklari/cushing.doc

Editörün yorumu : doğru

 

dralageyik

Cushing Hastalığı: hipofizer patolojilere bağlı gelişen durum, Cushing sendromu ise hipofiz dışı pataolojilere bağlı gelişen durumlar olarak öğretildi. Sendromla hastalık farklı kelimlerdir. Ve üniversitede hocalarımız üzerlerinde baskılı bie şekilde durmuşlardı bunları karıştırmayın diye. bu soru hatalı değil ancak cevabı yanlıştır.

Editörün yorumu : bu soru doğru. çok temel bir bilgidir. lütfen daha önceki sorulara yaptığımız açıklamaları okuyunuz

 

Misafir

Sayın Editör, Öncelikle Aralık 2010 sınavının ardından çelişkili ve hatalı sorular konusunda biz sınava girenleri aydınlattığınız için teşekkür ediyorum. Bu zor sınav, beraberinde ilkleri de getiriyor gibi. Bu doğrultuda bazı noktalara değinmek ve bu noktalarda TUSDATA’nın görüşünü sormak istiyorum. İlk defa Aralık’ta yapılan bu sınava, 2010 dönemi mezunu olan meslektaşlarımız, zorunlu hizmet atamalarından sonra girdi. Kimisi zorunlu hizmete başladı, hatta aile hekimliğine geçti; kimisi istifa etti veya başlamadı. Bu konuda zorunlu hizmete başlanma oranı ne durumda, TUSDATA’nın bir tahmini var mı? Bu sınav için tercih döneminde üniversite hastanelerine bir yığılma söz konusu olabilir mi? Genellikle ilk TUS’a giren meslektaşlarımız, zorunlu hizmet şartlarının çekincelerinden dolayı tercih yapma eğiliminde olabiliyordu. Bu sınav için atamalar gerçekleştiği üzere, daha verimli bir tercih süreci gerçekleşeceğini umut edebilir miyiz? Tercih yapıp, başlamayan meslektaşlarımız, bildiğimiz gibi, diğer hekimleri dolaylı olarak olumsuz etkiliyordu. TUS’ta İngilizce eğitim veren programlarda “sunum yapabilecek yeterlilikte” bir düzey aranıyor. Bu düzeyin nesnel bir ölçütü var mı? Yapılan dil sınavında 50 almak yetiyor mu? Sorularımı yanıtlayabilirseniz; inanıyorum ki birçok meslektaşımız yarar görecektir. Saygılarımla..

Editörün yorumu : Merhaba; Yanlış, hatalı ve özensiz hazırlanan sorular için detaylı bilgiyi tusdata.com ana sayfamızda yer alan ilgili linki tıklayarak görebilirsiniz.

 

Angmar

hocam benim en cok merak ettiğim puanlar nasıl olacak? sizin tahminlerinize gore eylul 2009 ve nisan 2010 tuslarıyla kıyaslarsanız nasıl bir sonuc cıkar, ortalama kac puan oynar? çunku puan hesaplama modulunde hesaplattığımda eylul 2009 tusu ile nisan 2009 a gore hesaplattığımda bariz bir fark var hangi tus sınavına daha yakın bir sınavdı? cok teşekkür ederim…

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavın Eylül 2009 ile Nisan 2010 arasında bir sonuç getireceğini düşünüyoruz. Yaklaşık puan hesaplaması için sitemizde yer alan linki tıklayarak bakmanız mümkündür.

 

ahmet

merhaba hocam genel cerrahi 71. soru ERCP tetkikinde tip I safra yolu kanseri ile ilgili soruya itiraz etmek iedeceğim sizce iptal edelme olasılığı nedir?

Editörün yorumu : 100 iptal edilecek. edilmeli. çok büyük bir tanım hatası var

 

drx

Mesaj : yumuşak doku sarkomlarının en sık bulunduğu yer bas boyun oması gerekmyoru Editörün yorumu : çocukta baş-boyun, erişkinde ekstremite bu durumda bu soru yanlış olmaz mı peki…

Editörün yorumu : Yanlış değil..

 

dribrahim

ben anatomideki o şekli anlayamadım,soruların ifade biçimi öyle garipti ki cevabını bildiğim halde superficial epigastrik arter yazsalar cevaplayacağım soruyu sağolsunlar 100 yıl sonra Türkçeleştirerekten o kısacık zaman diliminde kafamızı karıştırdılar…yani öz Türkçeleştirmek için nedir bu çaba anlayamadım daha hatırlamadığım o kadar soru var ki sanki bilim sınavında değil de KİM 500 MİLYAR İSTER gibi bir yarışma programında hissettim kendimi…şıklar da öyleydi her soruda enaz 2-3 şık eledim ama kalan şıklardaki ifadeler öyle muğlak öyle lastik gibi heryere çekilebilecek tarzdandı ki o kadar çalıştığıma harcadığım o kadar emeğe çektiğim o kadar acıya ve strese DEĞMEDİ…YÜCE ALLAH A HAVALE EDİYORUM ÖSYM yi…EĞER BÖYLE OLACAKTIYSA HİÇ ÇALIŞMAYA GEREK YOKTU AT TUTARSA TUTAR TUTMAZSA TUTMAZ…BU BİLİM SINAVI OLAMAZ, OLSA OLSA YARIŞMA PROGRAMI OLUR…

 

drözge

bugün ösymye itiraz dilekçemi kargoyla gönderdim.nöbet ertesi olduğum için çok dalgındım ve sonradan farkettimki drtusta yazılan referansı olduğu gibi göndermişim.orda bu sorulara itiraz edelim arkadaşlar,soruyu yazan zahmet edip metni tam okusaydı filan gibi cümleler vardı.bir problem olurmu acaba?lütfen cevap verin.

Editörün yorumu : Merhaba; İtirazınızı kargo yada mail ile değil şahsen yapmanız daha doğru olacaktır..

 

dr kamil işler

ektopık paratroıd bezı ıle ılgılı soruda hem cevap degısecek hem de referans kıtapta ıkı bılgıde var dıyorsunuz…sızce de celıskı yok mu cevaplarınızda?? hem dershane kaynaklarınızda acık sekılde paraözefageal cevabı yazıyor.. bu hatalı bilgi dershane kaynaklarınızda böyle yer alırken ıtırazlarla kaynaklarınıza guvenen tusiyerlerı zor durumda bırakmıs olmuyor musunuz???

Editörün yorumu : Schwartz`s da da çelişki var. biz itiraz ediyoruz. ösym ne yapar bilmiyoruz. amacımız kimseyi mağdur etmek değil. bize değil ösym`ye kızmalısınız.

 

yakup

v. iliaca externa olarak verilmesi gereken soru v.femoralis olarak verilmiş. şimdi şıklarda iliaca externa yok diye v. femorlis kabul edilir diye bişey olabilirmi???? bu nasıl bir bilim sınavıdır ki doğru cevap şıklarda olmuyor ama iptal şansı az oluyor. eğer iliaca externanın devamı femoralis diye bi açıklama yapılırsa iş çığrından çıkar artık. o zaman v. cava inferiora hatta sağ atriuma kadar yolu var o zaman. her hangi bir ven sorunun cevabı olabilir nede olsahepsi birbirinin devamı!!!!!!!!!!!

Editörün yorumu : Haklısınız…Anatomi sorularının açıklamalarında söylediğim gibi, sorular son derce özensiz ve dikkatsizce hazırlanmıştır. Bence soruları hazırlayan kişiler ya konularına hakim değiller ya da taşıdıkları sorumluluğun farkında değiller…Bu konu ile ilgili olarak biz gereken girişimleri başlattık… Ama sizlerin de hazırladığımız “OSYM`ye itiraz” dosyamızı inceleyip kişisel olarak da girişimlere başlamanızı öneriyorum….Dr.Cevat Şimşek

 

murat

slm.ektopik paratiroid ile ilgili sorunun cevabının önce b secenegi olan timus içi olarak değiştirilmesi gerektiğini soylediniz ama simdi internet sitenizde soru yanlıştır iptal edilmelidir diyor..soru iptal mi edilecek cevap seçeneği mi değişecek?

Editörün yorumu : biz itiraz ediyoruz. ösym ne yapar bilmiyoruz..

 

Dr. Yahya Beşkardeş

67. Malign melanom ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? sorusuna cevap olarak ; E) Süperfisyal yayılan tipi el ve ayaklar hariç her yerde gözlenir. verilmiş. Dermatolojinin sağlam kitaplarından Rook’s Textbook of Dermatologynin 2010 basımında aynen şu yazmaktadır. Superfi cial spreading melanoma This is by far the most frequent type of melanoma. The commonest sites are the female leg and the male back, but any body site may be involved. 3. kitap sayfa 2741, konu başlığı 54.37. Neden bu soruya itiraz etmiyoruz?

Editörün yorumu : o soru cerrahi kaynaklara göre dğru. derma kaynakları ne diyor bilmiyorum.

 

Melis

sayın hocam ektopik paratiroid bez sıklığı geçen dönem bize dağıtılan genel cerrahi kitabında (tumer 2009 genel cerrahi konu kitabı syf. 63) paraözefagial olarak yazmaktadır ve ayrıca derslerde de bu şekilde vurgulanmaktadır. Açıkçası kaynak olarak nereyi almamız gerektiği konusunda endişe duymaktayım. Teşekkürler.

Editörün yorumu : bu konuda Schwartz`s içindeki bilgiler bile çelişkili. herhalde en doğrusu soruyu iptal etmeleri

 

ayşegül

hocam size çok teşekkür etmek istiyorum.henüz patolojinin yarısını işledik ama işlediğimiz kadarından soru kaçırmadım…ve immünolojiyi bu kadar güzel hiç kimseden dinlememiştim…çok sağolun hocam…

Editörün yorumu : Rica ederiz:) Asıl gireceğiniz sınavda da istediğiniz başarıyı göstermeniz dileğiyle…

 

ahmet

genel cerrarhide paratiroid sorusu iki farklı yerde kitap çelişiyo ve cevap niçin timus olarak degiştiliyor anlamış degilim sorunun iptali gerekmez mi timus olarak degiştirilmesi başak bir yanlış cevabı kabul etmek degil midir

Editörün yorumu : biz itiraz ediyoruz. ne yapacağına ösym karar verir. ne olacağı belli değil

 

hasan

mrb hocam benim yanlis sorular haric 121 netim var.yanlis sorular dahil 129 yapiyor.tahminen kac puan gelir.sitedeki sistem cok az hesaplamiyor mu?sinav zordu yani.

Editörün yorumu : Anasayfamızda ki TUS puanı hesapla linkine tıklayarak puanınızı öğrenebilirsiniz.

 

esra

iptal edilen sorular doğru olarak mı kabul edilecek?

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir.

 

esra

hocam,gebelikte en sık görülen over tm. sorusuna itiraz edilmicek mi?

Editörün yorumu : Sevgili Esra Sizler bu sınava giren öğrenciler olarak her türlü çelişkili soruya itiraz etme hakkına sahipsiniz (hatta çelişkili olmasa bile yanlış sorulduğunu düşündüğpünüz her soruya itiraz edebilrsiniz). Bu sizin en doğal hakkınızdır ve bizler de bu hakkınızı hocalarınız olarak desteklemekteyiz (tabi gönülden çünkü biz sınava girmediğimiz için itiraz hakkımız da olmuyor). Bizim en çok isteğimiz sizin maksimum soru yapmanız ve başarılı olmanızdır. En büyük üzüntümüz ise saçma sapan sorular, oyunlar ve cümlelelr ile sizlerin emeğinin gasp edilmesidir. Ancak sizin de bahsettiğiniz gibi referans kaynaklar çelişkili olunca bizler not yazarken ve ders anlatırken bazı kaynakları referans almak ve ona göre anlatmak zorundayız ki sizler de biliyorsunuz temel referanslarımız Williams ve Novakdır. Gabbe ile Williamsın bugüne kadar çeliştiği çok nokta vardır ve bugüne kadar hep Williams referans olmuştur. Şimdi bu durumda ana referanslarda bulunmayan bir bilgiyi 2 kaynağın ortak görüşü olması ve daha yeni basımlar olması sebebiyle en sık tek görülen malignite disgerminom ancak grup olarak malign epitelyal tümörlerdir diye ifade ettik. Bu sebeple bizim bu soruya itiraz etmemiz teknik olarak anlamlı olmaz fakat tekrar söylüyorum zaten bizim sitemizde itiraz etmemizin bir anlamı yok asıl sizlerin itirazı önemli ve bence (şahsi fikrim) Gabbe referansı ile itiraz ederek şansınızı deneyebilirsiniz. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

dr.erhan

Sayın Hocam, Cevap doğrudur. dediğiniz klinik bilimler 95. sorusunun cevabı kimi textbooklara göre de germ hücreli tümördür (Gabbe Obstetrics). Kaynağa göre gebelerde germ hücreli tümörler yüzde 45, epitelyal 37,5 görülmektedir. Başka kaynaklarda da ise belirttiğiniz gibi epitelyal olarak da geçmektedir. Bu sebeple kesinlikle ama kesinlikle iptali gereken bir sorudur. TUSDATA ailesi olarak bu soruyu hatalı sorular kısmına ekleminizi bekliyor ve diliyorum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim, iyi ki varsınız.

Editörün yorumu : Sn Dr Erhan bey Sizler bu sınava giren öğrenciler olarak her türlü çelişkili soruya itiraz etme hakkına sahipsiniz (hatta çelişkili olmasa bile yanlış sorulduğunu düşündüğpünüz her soruya itiraz edebilrsiniz). Bu sizin en doğal hakkınızdır ve bizler de bu hakkınızı hocalarınız olarak desteklemekteyiz (tabi gönülden çünkü biz sınava girmediğimiz için itiraz hakkımız da olmuyor). Bizim en çok isteğimiz sizin maksimum soru yapmanız ve başarılı olmanızdır. En büyük üzüntümüz ise saçma sapan sorular, oyunlar ve cümlelelr ile sizlerin emeğinin gasp edilmesidir. Ancak sizin de bahsettiğiniz gibi referans kaynaklar çelişkili olunca bizler not yazarken ve ders anlatırken bazı kaynakları referans almak ve ona göre anlatmak zorundayız ki sizler de biliyorsunuz temel referanslarımız Williams ve Novakdır. Gabbe ile Williamsın bugüne kadar çeliştiği çok nokta vardır ve bugüne kadar hep Williams referans olmuştur. Şimdi bu durumda ana referanslarda bulunmayan bir bilgiyi 2 kaynağın ortak görüşü olması ve daha yeni basımlar olması sebebiyle en sık tek görülen malignite disgerminom ancak grup olarak malign epitelyal tümörlerdir diye ifade ettik. Bu sebeple bizim bu soruya itiraz etmemiz teknik olarak anlamlı olmaz fakat tekrar söylüyorum zaten bizim sitemizde itiraz etmemizin bir anlamı yok asıl sizlerin itirazı önemli ve bence (şahsi fikrim) Gabbe referansı ile itiraz ederek şansınızı deneyebilirsiniz. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

dr

Mesaj: yumuşak doku sarkomlarının en sık bulunduğu yer bas boyun oması gerekmiyormu Editörün yorumu : çocukta baş-boyun, erişkinde ekstremite soru bu şekli ile yanlış değil mi peki…

Editörün yorumu : Yanlış değil.

 

taylan

notlarda plexus brachialis ile trigonum occipitale arasında bir ilişki görünmüyor. plexus brachialisin trigonum supraclavikularede oduğu yazıyor. cevap yazarsanız sevinirim.

Editörün yorumu : Anatomi soruları açıklamalarında söylediğim gibi, bu konu yalnız ders notlarımızda değil hiçbir anatomi kitabında bulunmamaktadır. Hatta biz Anatomistlerin en önemli Text bookl`arından olan Grey`s Anatomi de de belirtilmemektedir. Ancak Moore Anatomi kitabında bir tablonun içinde küçük bir satır arası olarak yazılmış ve geçiştirilmiş bir ayrıntıdır. … Dr.Cevat Şimşek

 

murat

cihan hocam her şey için sonsuz teşekkürler,sanırsam 1-2 sınav sonra monozomi x gelebilir:)

Editörün yorumu : Sevgili Murat İnşallah ama soru hazırlayıcılar işin tadını kaçırdı. Bundan sonra soruyu çözmekten çok ne demek istediklerini anlamakla vakit geçireceğiz anlaşılan. Sevgilerimle Dr.Cihan Öztopcu

 

dr

Mesaj: yumuşak doku sarkomlarının en sık bulunduğu yer bas boyun oması gerekmyoru Editörün yorumu : çocukta baş-boyun, erişkinde ekstremite soru bu şekli ile yanlış değil mi peki…

Editörün yorumu : çocuk demedikçe erişkin anlaşılmalıdır. cevap ekstremite

 

taylan

soruda cushing hastalığı demiyor, cushing sendromu deniyor. yine de cevap nasıl hipofiz adenomu oluyor açıklar mısınız?

Editörün yorumu : önceki sorularda açıkladık. cushing sendromu herhangi bir nedene bağlı hiperkotizolizmdir. en sık nedeni ekzojen hormon kulanımıdır. seçeneklerde bu olmadığı için cevap en sık 2. neden hipofizde ACTH salgılayan adenomdur.

 

ÇAĞRI

MALİGN MELENOM SORUSUNDA SÜPERFİSİAL TİP EL VE AYAK DIŞINDA HER YERDE GÖRÜLEBİLİR DİYOR.BU deride her yer olmayacak mı ,soru sorulduğu haliyle süperficial tip vüdun iç organlar vs dahil her yerinde görülebilir anlamına gelir yani soru hatalı değilmidir?

Editörün yorumu : soruda bilgi hatası yok. Ancak cümlelerin altında bu tarz anlamlar aramak çok doğru değil. bu sorunun amacı ve cevabı netdir. Ancak dr arkadaşımızın dediği gibi “ deride“ denilse daha şık olacaktı. mukozal melanom ayrı bir başlıktır. Ancak bu haline itiraz etmek yanlış olur.

 

taha

Merhaba; Sınavın Nisan 2010 TUS sınavından daha iyi fakat Eylül 2009 TUS sınavından ise düşük puan geleceğini öngörmekteyiz. ne demek istediğinizi açabilir misiniz ?

Editörün yorumu : Örnek vermek gerekir ise; 130 neti olan bir aday yaklaşık olarak Eylül 2009 sınavından 58 puan, Nisan 2010 sınavında ise 61.5 puan aldı. Bu sınavda ise 60.5 alacağını düşünüyoruz.

 

irem

lütfen cevap verir misiniz? perinatal ölüm hızı sorusu bize öğretildiği kadarıyla yanlış değil mi? itiraz edebilir miyiz?

Editörün yorumu : Perinatal ölüm hızı referans kitap ve eski TUS sorularında olduğu gibi notumuzda da vardır. soruda cin fikirlilik yaparak paydaya TOPLAM DOĞUM SAYISI yazmış. bunun içinde canlı doğanlar ve ölü doğanlarda var. Canlı, ölü ayrımı yapmadığı için bu soruda cin fikirlik dışında problem yok.

 

drsinem

bize doğruları iletmek için çalışan tusdatanın tüm hocalarına yürekten teşekkür ediyorum. hocam A kitapçığının 1.sorusu olan pleksus brachialisin lokalizasyonu ile ilgili sorunun cevabı tusdatanın bütün anatomi kitaplarında trigonum supraclaviculare yazmasına ve derslerde de aynı şekilde derslerde de trigonum supraclaviculere olarak önemle üzerinde durulmasına rağmen iptal edilebilecek sorular arasında neden yer almıyor.ben bu soruya itiraz etmek istiyorum.sizce iptal olma ihtimali var mı? lütfen yardım edin hocam şu anda net bile benim için çok önemli

Editörün yorumu : Anatomi soruları açıklamalarında söylediğim gibi, bu konu yalnız ders notlarımızda değil hiçbir anatomi kitabında bulunmamaktadır. Hatta biz Anatomistlerin en önemli Text bookl`arından olan Grey`s Anatomi de de belirtilmemektedir. Ancak Moore Anatomi kitabında bir tablonun içinde küçük bir satır arası olarak yazılmış ve geçiştirilmiş bir ayrıntıdır. .Bu nedenle itirazın bir sonuş vereceğini düşünmüyorum.. Dr.Cevat Şimşek

 

İBRAHİM EREN

SAYIN HOCAM ANATOMİ SEKIL SORUSUNUN IPTAL EDILMESI GEREKMIYORMU.BEN O SORUYU INGUINAL LIGAMENTIN ÜZERINDE OLARAK DEGERLENDIRDIĞIM IÇIN BOS BIRAKTIM.BIRDE BAZI ARKADASLAR ORADA 3. YAPININ EKSIK OLDUGUNU SOYLEYEREK BOS BIRAKMISLAR.TESEKKURLER

Editörün yorumu : Haklısınız…Anatomi sorularının açıklamalarında söylediğim gibi, sorular son derce özensiz ve dikkatsizce hazırlanmıştır. Bence soruları hazırlayan kişiler ya konularına hakim değiller ya da taşıdıkları sorumluluğun farkında değiller…Bu konu ile ilgili olarak biz gereken girişimleri başlattık… Ama sizlerin de hazırladığımız “OSYM`ye itiraz” dosyamızı inceleyip kişisel olarak da girişimlere başlamanızı öneriyorum….Dr.Cevat Şimşek

 

patnos asm

aile hekimliğine devam edip mayısı mı bekleyim yoksa hedeflerimi kücültüp yazayım mı bi yerler sizce mayıs tusuna da yüklenir mi arkadaşlar bu sınav gibi

 

nail

hocam cushing sorusunda da bir yanlışlık yokmu?

Editörün yorumu : soruda bir yanlışlık yok En sık nedeni iyatrojeniktir (eksojen hormon kullanımı) ancak seçeneklerde yer almadığı için doğru cevap hipofizde ACTH salgılayan bir adenomdur (Cushing hastalığı).

 

özge kayhan

bir arkadaşın Sizce aralık 2010 tus sınavının puan degerlendirilmesi nasıl olacak.şimdiye kadar en zor olan sınav olabilir mi? sorusunun cevabını anlamadım bu sınav nasıl Nisan 2010 TUS sınavından daha iyi fakat Eylül 2009 TUS sınavından ise düşük puan gelebilir eylül 2009da puanlar nisan 2010dan daha düşük değil miydi

Editörün yorumu : Merhaba; Karşılaştırmalar iki sınavın ösym tarafından açıklanan standart sapmaları ve net ortalamaları baz alınarak yapılmaktadır. Açılan kontenjanlar ve yerleşen adayların puanları bu istatistik için geçerli değildir. Nisan 2010 sınavında net ortalaması 45-47 iken Eylül 2009 da 48-51 olmuştur.

 

özlem

hocam alkol ile ilgili sorunun cevabı nötrofil infiltrasyonu olmayacakmı…? lütfen hocam cevap verin ve bana bi referans gösterin itiraz edicem çünkü bari sizler yanımızda olun şimdiden teşekkürler.

Editörün yorumu : Malesef değil. Alkolik hepatitin aşamaları steatoz, hepatit ve sirozdur. Hepatit evresinde, oluşan asetaldehitin etkisiyle vena centralis çevresinde akut inflamasyon başlar ve nötrofiller görülür. Buna ek olarak protein birikintisi olan mallory cisimlerinide görürsünüz. PAS (+) birikim alfa-1 antitripsin eksikliğinde görülmektedir.

 

özlem

hocam benim sorularım kesin yanlış bulunanların içinde yok ama ben onlara da itiraz etmek istiyorum. 1-yumuşak doku sarkomları en sık nerede yerleşir sorusunun cevabı retroperitoneal old düşünüyorm 2-major cerrahi sonrası ac problemleri için cevaplarda bulunanların hepsi doğru değilmidir. itiraz etsem referans olark ne gösterebilirim? lütfen yardım şimdiden teşekkür ederim.

Editörün yorumu : En sık postoperatif komplikasyon 25 gelişme oranı ile pulmoner komplikasonlardır. Postoperatif mortalitenin de 25’inden pulmoner komplikasyonlar sorumludur. Pulmoner komplikasyon risk faktörleri: ileri yaş, türün kullanımı, obesite, kalp hastalığı ve toksik gaz temasıdır. Diyabet pulmoner komplikasyon gelişimi için risk faktörü kabul edilmemektedir. sarkomlar retroperitonda sık karşılaşılan ve en kötü prognozlu sarkomlardır. fakat en sı görüldüğü bölge ekstremitelerdir.

 

ahmet

Sayın hocalarım ektopik paratiroid bez sıklığı ile ilgili sorunun iptal edilmesi mi yoksa cevabın B seçeneği yani timus içi olarak değerlendirilmesini mi öneriyorsunuz?

Editörün yorumu : b seçeneği olarak değişmesi gerekir

 

hasan çolak

SINAVIN GENEL ORTALAMASI KAÇ OLUR ACABA TAHMİNEN??

Editörün yorumu : Aralık 2010 TUS Sınavı net oralamasının 94-95 net civarında olacağını tahmin ediyoruz

 

taylan

plexus brachialis ile ilgili olarak notlarda, trigonum occipitale değil trigonum supraclavicularede yazmakta. bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Editörün yorumu : Anatomi soruları açıklamalarında söylediğim gibi, bu konu yalnız ders notlarımızda değil hiçbir anatomi kitabında bulunmamaktadır. Hatta biz Anatomistlerin en önemli Text bookl`arından olan Grey`s Anatomi de de belirtilmemektedir. Ancak Moore Anatomi kitabında bir tablonun içinde küçük bir satır arası olarak yazılmış ve geçiştirilmiş bir ayrıntıdır. .Bu nedenle itirazın bir sonuş vereceğini düşünmüyorum.. Dr.Cevat Şimşek

 

metin

benign prostat hiperplazisi santral zondan çıkar ifadesi tus kampında hem vurgulandı hemde kamp notunda aynen yazmaktadır. neye inanacağımızı şaşırdım.

Editörün yorumu : Aslında santral zondan ortaya çıkar. Santral zone transizyonel zonu da içine alan geniş bir zone dur.

 

Hakan

tartışıyoruz burada ama, sınav kitapçığında 19 eylül yazıyor olması benim gibi birçok arkadaşımın da dikkatimi çekti. Polisin eline geçtiği için iptal edilmesi gereken sınav bize aynı şekilde uygulandı. Bunu tartışalım bunun üzerine gidelim. Kim garanti edebilir bu soruların sızmadığını?

Editörün yorumu : Merhaba; ÖSYM`nin internet sitesinde duyurduğu soruların yer aldığı pdf dosyasında sınav tarihi olarak 12 Aralık 2010 tarihi gözükmektedir.

 

Dr. Yahya Beşkardeş

A Kitapçığı Klinik Bilimler 69. Soru Ektopik paratiroid bezleri en yüksek olasılıkla nerede bulunur? A) Paraözofageal oluk B) Timus içi C) Tiroid içi D) Karotis kılıfı E) Submandibular bölge Yanlış soru olarak belirtmişsiniz. Schwartz 9. baskısının pdf formatı var elimde. Sayfa 2668de PERSISTENT AND RECURRENT HYPERPARATHYROIDISM bölümünde aynen şöyle bir ifade mevcut. The most common sites of ectopic parathyroid glands in patients with persistent or recurrent HPT are paraesophageal (28), mediastinal (26), intrathymic (24), intrathyroidal (11), carotid sheath (9), and high cervical or undescended (2) (Fig. 38-35). Soruyu hazırlayan hocamızın buradan yola çıktığını düşünüyorum. İncelerseniz sevinirim. Sırf bu yüzden iptal edilmeyebilir. Her ne kadar tekrarlayan veya devam eden hiperparatiroidi geçse de bizim akıllı öyle anlamış olabilir. Saygılarımla

Editörün yorumu : bu soruda son Shwarts ın 1374-5ve 1385 sayfalarında farklı iki bilgi var. bir sayfada timus diyor diğer sayfada paraösefagial oluk diyor. kitap kendi içinde çelişiyor.

 

vasif

Sizce aralık 2010 tus sınavının puan degerlendirilmesi nasıl olacak.şimdiye kadar en zor olan sınav olabilir mi?

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavın Nisan 2010 TUS sınavından daha iyi fakat Eylül 2009 TUS sınavından ise düşük puan geleceğini öngörmekteyiz.

 

fazıl yıldırım

21 hidroksilazla ilgili yaptığınız yorumu esefle kınıyorum biz doktoruz diye insanları sömürmenin anlamı yok hem dershanene 2 sene gelip birde kampa mı gelmem gerekiyo 2 yıl boyunca verilmeyen bilgi kampta mı veriliyo yazıklar olsun bu tamamen ayıptır..

Editörün yorumu : Sayın Dr Fazıl Yıldırım Sanırım mesajınız yanlışlıkla Kadın Doğuma düştü, bizim size yönelik daha önce vermiş olduğumuz bir yanıt yoktur. Konuyu Pediatri bölümüne yönlendirmeniz rica olunur. Saygılarımızla

 

cenk

tüm tus soruları kitabında ektopik paratiroid en sık paraözofegal olur yazıyor, yeni bilgi değişti mi acaba

Editörün yorumu : bu soruda son Shwarts ın 1374-5ve 1385 sayfalarında farklı iki bilgi var. bir sayfada timus diyor diğer sayfada paraösefagial oluk diyor. kitap kendi içinde çelişiyor.

 

taylan bozok

Sayın Meslektaşlarım dilekçe örneği için bir yazı hazırladım. İtiraz dilekçesi göndermek isteyenler kullanabilir. Herkese teşekkürler. İsteğim: 12.12.2010 tarihinde kurumunuzca yapılan, 2010 Sonbahar Dönemi Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na girmiş bulunmaktayım. Söz konusu sınavda sorulan sorular ve yanıtları www.osym.gov.tr web adresinde 13.12.2010 tarihinde yayımlanmış olup bu yayımda yer alan soru ve cevaplara göre; soruların bir kısmının hatalı, eksik veya yanlış olduğu kanısındayım. Alan bilgisi A kitapçığı Temel Bilimler Testi 2. 9. 35. ve 52. , Klinik Bilimler Testi 69. 71. ve 92.soruların iptal edilmesini talep ediyorum. İlgili sorulara ait iptal gerekçelerimi dilekçeme eklediğim EK-1 kısmında bulabilirsiniz. Sınav sorularına yapılan itirazların bir an önce sonuçlandırılması, sınava giren bütün adaylar için belirsizliğin giderilmesi adına en uygun olanıdır. Yapmış olduğum itirazlar incelendiğinde; itiraz edilen soruların bir kısmının haklılığı konusunda hiçbir kuşkuya yer vermeyecek derecede açık ve net olan hususlar yer almaktadır. İş bu dilekçe EK-1 kısmı da dahil toplam 5 sayfadan ibaret bulunup; bu konuda kimseyi mağdur etmemek, maddi ve manevi açıdan zarar vermemek adına ve kurumunuza duyulan güvenin sarsılmaması için itirazlarımın bir an önce sınav sonuçları açıklanmadan evvel değerlendirilip sonuçlandırılmasını ve Anayasa’nın 74. Maddesi, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve 4982 sayılı Bilgi Edinilmesine Dair Kanun hükümleri uyarınca tarafıma yazılı olarak bildirilmesini talep ediyorum.

 

cenk

17. baskı tüm tus soruları kitabında, GİSde veya midede en sık görülen lenfoma 1. diffüz büyük hcli NHL yazıyor 2. Sırada maltoma yazıyor. Yeni kitaplarınızda bu sıra değişti mi

Editörün yorumu : Bu soru biraz kafa karıştırıcı ancak cevabı net. MALT lenfoma. Mide lenfomaları en sık H.pylori ile oluşur ve MALT lenfomadır. Ancak bu lenfomalar genellikle kötü prognozlu olan diffüz büyük hücreli lenfomaya dönerler ve bu aşamada tanı alırlar.

 

gülhan

kadın doğumdaki en sık malign over tumoru sorusunda gabbe textbookunda germ hücreli olanların daha fazla olduğu belirtilmekte…benign olanlarda en sık epitelyal diyor…williamsta net bir ifade yok..referans verebilirmisiniz acaba epitelyal tumorum malıgnde en sık olduguna dair?

Editörün yorumu : Sayın Dr Sizin de belirttiğiniz gibi Gabbe`de germ hücreliler çok, epitelyal ikinci sıradadır. Williamsda bununla ilgili bir ifade yoktur. Novakda sıklık ifadesi yer almaz. DiSaia ve TeLinde de ise epitelyaller en sık, germ hücreliler 2. olarak verilir. Bu durumda ÖSYM bir kaynak listesi vermediğinden bu soruya itiraz edilebilir (Gabbe baz alınarak) ancak biz gerek notda gerekse dersde tek olursa disgerminom, grup olursa epitelyal malign tümörlerdiye blirttiğimizden ve daha yeni 2 kaynak kitap da bunu desteklediğinden sorunun iptal olacağını düşünmüyoruz. Fakat bu bizim fikrimizdir. Tabiki siz hakkınızı sonuna kadar aramalısınız ve soruya Gabbe kaynak gösterilerek itiraz edebilirsiniz. Ne de olsa ortada bir kaynak çelişkisi vardır. Umarız sonuç sizin istediğiniz şekilde olur Saygılarımla Dr. Cihan Öztopcu

 

irem

perinatal ölüm hızıyla ilgili soru neden yanlış olarak açıklanmadı? pay ve paydaya ölü doğum hızının eklenmesi gerekmiyor muydu?

Editörün yorumu : Perinatal ölüm hızı referans kitap ve eski TUS sorularında olduğu gibi notumuzda da vardır. soruda cin fikirlilik yaparak paydaya TOPLAM DOĞUM SAYISI yazmış. bunun içinde canlı doğanlar ve ölü doğanlarda var. Canlı, ölü ayrımı yapmadığı için bu soruda cin fikirlik dışında problem yok

 

burcu şahin

hatalı sorulara tusdata da itiraz edecek mi? sistem nasıl işliyor? bir kişi itiraz etse bile yetiyor mu? yoksa ne kadar çok itiraz o kadar çok ciddiye mi alınıyoruz? kısacası benim bireysel olarak itiraz etmeme gerek var mı?

Editörün yorumu : ÖSYM`ne itiraz başvuruları sadece sınava giren adaylar tarafından ve şahsen yapılabilmektedir. Başvurularda fax ve eposta mesajları dikkate alınmamaktadır. TUSDATA olarak yanlış ve hatalı sorularda kamuoyu baskısı oluşturmaktayız ve itirazlarımızı YÖK ve Basın aracılığı ile yapmaktayız.

 

talip uğurlu

65. sorunun cevabı baş-boyun bölgesi olmayacak mı? değişen bir bilgi miydi,aydınlatırsanız çok memnun olurum..

Editörün yorumu : sarkomlar retroperitonda sık karşılaşılan ve en kötü prognozlu sarkomlardır. fakat en sı kgörüldüğü bölge ekstremitelerdir

 

marmaralı

iptal edilmesi gereken soruları şnceledim haklısınız 7 sorunun kesinlikle iptali gerekir diye düşünüyorum. ayrıca takıldığım bir soruda khddan 95. Gebelikte en sık görülen overin malign tümörü aşağıdakilerden hangisidir? sorusu. bu soruya aşağıda açıklama yazılmış ama hala anlamadım. gebelikte ensık diye sorulmuş özellikle. neden genel popülasyonu düşünmeliyiz ki???Editörün yorumu : Sayın Dr marmaralı Aslında mesele genel populasyon değil. Mesele textbookların vermiş olduğu tek tük çalışmalara atfen tablolardır. Maalesef TUSa soru hazırlayanlar yaratıcı olmadıklarından işin kolayına kaçıp tablolardan soru sormaktadırlar ve emin olun neyi sorduklarından haberleri bile yok (örnek 92.soru laktobasili olağan kabul edip 3. en sık görülen streptokokku normal kabul etmeyen bir zihniyet). Bir hekim olarak sorarım size malign epitelyal tümörler 52-70 yaş arası görülürken; germ hücreli tümörler de 0-30 yaş arası görülürken nasıl olurda gebelikle en sık ilişki epitelyal tümörlerde olur? Bunun akademik ortamda konuşsak her kes güler. Fakat iş referansa gelince bir araştırmacının yaptığı çalışmada 13 hastanın 8`de malign epitelyal tümör 2`de germ hücreli tümör gördü diye buna atıf ediyorlar. Sonuç olarak kabul etsek de etmesek de (ki Hipokrat sorusunu içimize sindirebiliyorsak eğer); Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak malign epitelyal tümör olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörLER) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Son derece gereksiz amacı kötü bir sorudur fakat cevabı doğrudur. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

mustafa

a kıtapcıgı 55. soru e sıkkı Serum 17-hidroksiprogesteron aktivitesi artmıştır. bu ceavpta katıvıtesı yerıne sevıyesı seklınde olması gerekmezmıydı bu sekılde sankı 17 hıdroksılaz artmamısda sankı reseptor cevabı artmıs gıbı soylenmıs .

Editörün yorumu : Sorunuz daha önce cevaplandı. Lütfen önceki sorulara bakınız.

 

meltem ince

öncelikle tüm tusdata eğitmenlerine çok tşk ediyorum;üniversitede öğrenemediğimiz patofizolojiyi bize öğrettikleri için.her nekadar sınavda kullanmamız gerekmesede mesleki hayatımazda mutlaka işimize yarayacaktır… ne yazıkkı ki ösym düşünen ve yorumlayan hekim yerine sadece ezberleyen zihniyetten yana..bence sınav zor değil anlamsızdı…

 

deniz çakır

cerrahi 63. soruda inatcı hipokalemi yapanı soruyor: yanlışım varsa lütfen beni düzeltiniz. hiperglisemide gukoz hücreye girerken beraberinde sodyum ile girmekte. hücre elektriksel dengesini koruyabilmek için; Na K ATPaz pompası ile hücre içindeki artan 3 Na dışarı atarken dışardan 2 K u içeri alır ki bu sebeble hipokalemi gelişir. sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum çok teşekkür ederim

Editörün yorumu : Hiperglisemi ve mannitol infüzyonu gibi hücre dışı ozmolaritenin arttığı durumlarda hiperkalemi olur.

 

deniz çakır

pediatri 55. soruda ben sınav sırasında doğru cevap bulamadım. çok iyi hatırlıyorum ki 21 hidroksilaz enzim eksikliğinde derste gösterilen slaytlardan bir tanesinde 4-5 yaşlarında bir erkek çocuğu kocaman testisler ve penis ile gösteriliyordu. sayın pediatri hocalarım slaytlarınızı gözden geçirirseniz sizde bu sorunun hatalı olduğunu göreceksiniz. bu soru için de ösym ye itirazlarını bekliyorum. saygılarımla

Editörün yorumu : 21-hidroksilaz eksikliği konjenital adrenal hiperplazinin en sık sebebidir (90’dan fazlası). Etkilenen bebeklerde kortizol ve aldosteron sentezi bozulduğundan hastaların 70’i “tuz kaybı” ile başvurur. Belirti ve bulguları : kilo alamama, kusma, dehidratasyon, güçsüzlük, hipotansiyon, hipoglisemi, hiponatremi, hiperpotasemi . Bu bulgular tipik olarak yaşamın yaklaşık ikinci haftasında ortaya çıkar. Erkek çocuklarda yenidoğan döneminde dış genital yapı genellikle normaldir ancak bu sayılan bulgular onlarda da vardır ve tanı böyle konur. 4-5 yaşlarında erkek çocukta erken puberte gelişir

 

erkan kakdaş

HOCAM IPTALI ISTENEN SORULARIN BAZILARINI CEVEBI BULAMADIGIM ICIN BOS BIRAKTIM SORULAR IPTAL EDILIRSE BENI ETKILEMEYECEKMI …EGER BOYLE ISE ADALETSIZLIK OLMUYORMU?

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir. Soruya cevap verip vermediğinize bakılmamaktadır. Dolayısıyla bu durum sınav sıralamasını etkilememektedir

 

erkan kakdaş

DEĞERLİ HOCALARIM…SORULARIMA CVP VERIRSENIZ COK SEVINIRIM .IPTAL EDILECEK SORULARDA BENIM CEVABINI BULAMADIGIM ICIN BOS BIRAKTIGIM SORULAR VAR ,EGER SORULAR IPTAL EDILIRSE SADECE ISARETLEYENLERIN SORULARIMI DEGERLENDIRILECEK ,EGER OLE ISE BU NASIL BIR ADALETSIZLIK.

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir. Soruya cevap verip vermediğinize bakılmamaktadır. Dolayısıyla bu durum sınav sıralamasını etkilememektedir

 

afatih

merhaba hocam, 50 puan hesaplamasında örneğin, tıp dışı 200 kişi girmiş olsun ençok net yapan kişi de t145-t2 48 yapsın bu kişi yinede 50 puan alır mı puan hsaplaması nasıl yapılıyor? teşekkürler.

Editörün yorumu : Merhaba; Puan hesaplamaları için tusdata.com sitemizde yer alan puan hesaplama modülünü kullanabilirsiniz.

 

Dilek Özsoy

Sınav zordu. Hipokrat sorusunda iyice dağıldım.özellikle G cerrahi, mikrobiyoloji ve patolojide zorlandım. Pediatri de ise tüm hocalarıma özellikle de Murat Hocaoğluna sonsuz teşekkürler.

 

Mesut

İtirazi kabul edilip iptal edilen sorular herkesin doğru mü sayılacak yoksa değerlendirmeye alınmayacaklar mı?

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir. Soruya cevap verip vermediğinize bakılmamaktadır. Dolayısıyla bu durum sınav sıralamasını etkilememektedir.

 

İrem

Ektopik paratiroid sorusuna neden itiraz edildiğini anlayamıyorum. Levent hoca bize super timus, ektopik paraösofageal diye öğretmişti. Yanılıyor muyum?

Editörün yorumu : bu soruda son Shwarts ın 1374-5ve 1385 sayfalarında farklı iki bilgi var. bir sayfada timus diyor diğer sayfada paraösefagial oluk diyor. kitap kendi içinde çelişiyor.

 

yasemin

olası iptaller durumunda o soruyu ösym ye göre doğru yada yanlış işaretleyen, boş bırakan adayların hangi durumun lehine ya da aleyhine olduğunu öğrenmek istiyorum…Çok teşekkürler..

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir. Soruya cevap verip vermediğinize bakılmamaktadır. Dolayısıyla bu durum sınav sıralamasını etkilememektedir

 

mustafa

55. soru e sıkkında Serum 17-hidroksiprogesteron aktivitesi artmıştır ıfadesınde enzım aktıvıtesı seklınde verılmesı gerekmezmıydı… verılen sıktakı ıfadede reseptor yanıtının arttıgı anlasılmıyormu ?? tskler

Editörün yorumu : Elbette burada kullanılan terim uygun olmamış enzim olsa idi aktivitesi artardı, kastedilen hormon düzeyi ve sonuçta etkisi.

 

mustafa

öncelikleri verdiğiniz emekten dolayı teşekkürler.7 soru iptal edildiğinde herkese doğrum yapmış mı sayılıcak yoksa temel 97 soru klinik 96 soru üzerinden mi değerlendirilicek.yani sorular yanlış veya doğru sayılmıcak mı ?.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Editörün yorumu : Merhaba; Sınavda bir soru iptal edilirse bu soru sınava giren herkes için ÖSYM tarafından doğru cevapladığı kabul edilmektedir. Soruya cevap verip vermediğinize bakılmamaktadır. Dolayısıyla bu durum sınav sıralamasını etkilememektedir.

 

ghantr

tusdatanın başkent öğretmenevinde düzenlediği son 5 günlük tekrarda dağıtılan ve hocamızın 2010 textbooktan hazırlanmıştır diye vurguladığı notta 31. sayfadaki tabloda gebelikte over tm başlığı altında sağ sütunda malign over tm leri 1.disgerminom 2. malign epitelyal tm olarak gözükmektedir,disgerminom germ hücreli over tm değilmidir ?

Editörün yorumu : Sayın Dr Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak malign epitelyal tümör olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörLER) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Son derece gereksiz amacı kötü bir sorudur fakat cevabı doğrudur. Saygılar

 

Tacettin Ayanoğlu

pedıatrıde saglıklı bır cocukta ınspıryum ve ekspıryumda s2 ne olur sorusunun artmıs ınspıryum ve ekspıryum olarak sorulması gerekmez mıydı? bız normal ınspıryumda s2 yı tek duymuyor muyuz

Editörün yorumu : Fizyolojik koşullarda inspiryumda sağ ventriküle gelen kan arttığından sağ ventrikül ejeksiyonu uzar, zaten normalde aorttan hemen sonra kapanan pulmoner kapağın kapanması daha da gecikir. Bu da 2. kalp sesinin fizyolojik olarak çiftleşmesine neden olur. Tüm sağlıklı çocuklarda normal inspiryumda alınabilir. Ekspiryumda iki kapak birbirine o kadar yakın kapanır ki biz beraber kapanıyorlarmış gibi duyarız. Normalde inspiryumda oluşan negatif basıncın etkisiyle kalbe dönen kan miktarı arttığından (sağ ventriküle) pulmoner kapağın kapanması biraz gecikir. Bu her çocukta böyledir.

 

dr ortos

Eritema nodozum sorusunun cevabi lenfoma olamaz Nelson 18. Baski Bolum 659 sf 2721 Tablo 659-1 Lenfoma diger sebepler arasinda sayilmis Oysa Goodman and Gilman 11. baski Sf 510 da Fenitoinin ciltte gorulen istenmeyen etkileri arasinda en sik morbiliform dokuntu ve nadir olarak SJS sayilmistir!!!!

Editörün yorumu : Bu soru da tartışmalı ve sorgulanan sorulardan. İptal edilme olasılığı da olan bir soru. Dikkatiniz için tebrikler.

 

DR EMİN

Gebelikte en sık over malin tm ü? dier bir dersanenin belirttiği textbookların birinde germ hcli dierinde epitelyal olarak açıklanmış , bizim itiraz soruları arasında yoktu?

Editörün yorumu : Sayın Dr Emin bey Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak epitelyal tümörler olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörler) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Saygılar Dr.Cihan Öztopcu

 

elif müdüroğlu

k vit ile ilgili soruyu sırf kadıköy şubesindeki yenidoğancı hocamızın derste bastıra bastıra artık k vit yapmıyoruz yok öyle bişey demesi yüzünden silip a şıkkını işaretledim … bu kadar kolay bir soruyu ben ve birkaç arkadaşım dersi dikkatli dinleyip hocamıza güvendiğimiz için yanlış yaptık.. bu soruları hazırlayan bu yeni bilgiyi mi bilmiyor sorumu yanlış yoksa tus için geçerli değil mi bu bilgi anlayamadım..

Editörün yorumu : A seçeneğindeki ifade yanlıştır. Anne sütünde K ve D vitaminleri eksik olduğu için her bebeğe K vitamini yapılır ve oral D vitamini de 1 yaşına dek günde 400 IU olacak şekilde verilir. Sanıyorum hocamızın üstüne bastırarak söylediği artık gümüş nitrat damlatılmamasını karıştırdınız

 

metin gümüş

61. Hippocrates, tıp okulunu nerede kurmuştur? A) Pergamon (Bergama) B) Kos adası (İstanköy) C) Rodos adası D) Milas E) Knidos Bu soruda bergamada da tıp okulu kurulduğu biliniyor ama soruda ilk diye sormadığı için hatalı bir soru değil mi???

Editörün yorumu : kos imiş

 

metin gümüş

19. 28 haftalık ve üzeri gebelikten ölü doğumların sayısı + postnatal ilk 7 günlük ölümlerx1000 / Toplam doğum sayısı Yukarıda formülü verilen ölüm hızı ölçütü aşağıdakilerden hangisidir? A) Postnatal ölüm hızı B) Neonatal ölüm hızı C) Perinatal ölüm hızı D) Bebek ölüm hızı E) Postneonatal ölüm hızı Bu soruda paydaya ölü doğumlar eklenmesi gerekirdi, neden hatalı sorular arasında değil?

Editörün yorumu : Perinatal ölüm hızı referans kitap ve eski TUS sorularında olduğu gibi notumuzda da vardır. soruda cin fikirlilik yaparak paydaya TOPLAM DOĞUM SAYISI yazmış. bunun içinde canlı doğanlar ve ölü doğanlarda var. Canlı, ölü ayrımı yapmadığı için bu soruda cin fikirlik dışında problem yok

 

alper

tusem internet sitesinde gebelikte en sık görülen overin malign tümörü (kadın doğum 95. soru) sorusunu da hatalı soru olarak açıkladı. tusdata hocalarımızdan bu soru hakkında bir yönlendirme rica ediyoruz.

Editörün yorumu : Sayın alper bey Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak epitelyal tümörler olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörler) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Saygılar Dr.Cihan Öztopcu

 

metin gümüş

72. Midede en sık görülen malign lenfoma türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Burkitt lenfoma B) MALT lenfoma C) Hodgkin lenfoma D) Küçük lenfositik lenfoma E) Anaplastik büyük hücreli lenfoma Midenin en sık lenfoması diffüz büyük hücreli diye biliyorum, burada E seçeneği neden cevap olmadığını açıklayabilir misiniz?

Editörün yorumu : Midenin en sık görülen lenfoması MALT lenfomadır.H.pylori ile meydana gelir. Ancak bu lenfomalar diffüz büyük hücreli lenfomaya dönebilir.

 

fulya oğuz

a kitapçığı klinik soru 76: Ben bu soruda cushing SENDROMU dediği için ektopik ACTH salgılayan tümör dedim. çünkü doğru cevap olarak açıklanan durumum adı cushıng HASTALIĞI diye biliyorum.belki çok şüpheci yaklaştım ama belki benim gibi başkaları da vardır diye paylaşmak istedim

Editörün yorumu : Teşekkürler

 

Anıl

Gebedeki en sık over tümoru bize malign olarak disgerminom,bening tertatom olarak ogretildi.Sonucta 2side germ hucreli nasıl oluyorda cevap epitelyal oluyor?

Editörün yorumu : Sayın Dr Anıl bey Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak malign epitelyal tümör olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörLER) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Son derece gereksiz amacı kötü bir sorudur fakat cevabı doğrudur. Saygılar

 

ilker

hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular kısmına ektopik paratiroidin en sık timusta olduğunu ve cevabın hatalı olduğunu düşünüyosunuz.ohalde kendi notlarınızdada aynı şeyi yapınız!!!!ektopik paratiroid ensık nerde? cvp:paraözefageal.(ref:tusdata cerrahi notları sayfa 153,spot bilgiler 63.soru:)

Editörün yorumu : notlar her yıl yenilenir, bundan dolayıdırki notlar arasında baskılara göre değişiklikler olabilir. bu soruda son Shwarts ın 1374-5ve 1385 sayfalarında farklı iki bilgi var. bir sayfada timus diyor diğer sayfada paraösefagial oluk diyor. kitap kendi içinde çelişiyor

 

Mehmet ARSLAN

itiraz dilekçelerini yazarken kaynakları dilekçeye mi eklemek gerekiyor yoksa sadece bu sorulara itiraz ediyorum diye yazmak yeterli mi bilgi verirseniz sevinirim tesekkürler

Editörün yorumu : mutlaka referans eklemek gerekir

 

dresut

primer periton tm lerine en çok benzeyen müsünöz olması gerkmiyormu?

Editörün yorumu : Primer peritoneal tümörlerle ilgili olarak referans kitabımız olan Novac`s Gynecology`de şu ifade yer almaktadır: Primer peritoneal tümörler histolojik olarak primer ovaryan seröz tümörlerden ayırd edilemezler. Bu nedenle peritonun primer malign transformasyonları peritoneal karsinom veya primer peritoneal papiller seröz karsinom olarak adlandırılmaktadır. Saygılarımla Dr.Özhan ÖZDEMİR

 

gökhan asan

hatalı olan soruları yayınladığınız için teşekkür ederim.ben kadın doğum 92. soruda hata olduğunu düşünüyorum.soruda normal vajina florada hangisinin görülmesi olağan değildir diyo tusdata mikrobiyoloji ve kadın doğum kitabında a grubu dışında streptokokların normal florada olduğu yazıyor bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim

Editörün yorumu : Çok doğrudur zaten hem Kadın Doğum hem de Mikrobiyoloji hocaları bu sorunun hatalı olduğunu bildirmişleridir. Sevgilerimle Dr.Cihan Öztopcu

 

mustafa

primer peritoneal tümöre benzeyen tümör müsinöz değil mi acaba

Editörün yorumu : Primer peritoneal tümörlerle ilgili olarak referans kitabımız olan Novac`s Gynecology`de şu ifade yer almaktadır: Primer peritoneal tümörler histolojik olarak primer ovaryan seröz tümörlerden ayırd edilemezler. Bu nedenle peritonun primer malign transformasyonları peritoneal karsinom veya primer peritoneal papiller seröz karsinom olarak adlandırılmaktadır. Dr.Özhan ÖZDEMİR

 

mustafa

safra yolu kanseri ile ilgili sorunun cevabı doğrumu

Editörün yorumu : yanlış. sanırız iptal edilecek

 

Serhat BALLIOĞLU

Bana emeği geçen tüm hocalara ve Konya Şube personeline çok ama çok teşekkür ederim. Bir aile ortamı yaşattılar bize, zor bir süreçten geçtik. Hep yanımızdaydılar. 150 nete yakın yaptım. Puanları çok merak ediyorum. İnşallah istediğim yere yerleşirim..

 

mst

merhaba ben aynı soruyu soracağım ama problem su ben b grubu kitapçığında bu soruyu bir kaç pediatri sorusu sonra gördüm ve çocuk mu erişkin mi olduğuna ve hangi dersten olduğuna karar veremedim.b grubu soru sıralamasının soru bazında değiştirilip değiştirilmediği konusunda bir bilginiz var mı?yumuşak doku sarkomlarının en sık bulunduğu yer bas boyun olması gerekmiyor mu?

Editörün yorumu : Soru erişkin sorusu ve rabdomyosarkom olarak sorulmamış. Çocuklarda en sık yumuşak doku tümörü olup en sık baş boyun bölgesindedir Nelson Pediatrics:Rabdomyosarkomlarda yerleşim yerleri: • 25 en sık baş-boyun • 22 genitoüriner • 18 ekstremite

 

yeyozgrl

raltegravir sorusu icin cenk hocaya koccaman tesekkur. sinavda soruyu gorunce kendi kendime guldum :))

Editörün yorumu : Asıl ben teşekkür ederim. Sorunun yanıtını ben size söyledim ama siz aklınızda tuttunuz. Asıl başarı sizindir.

 

dr bekir

tümtus soruları bph açıklama tablosu var..orada bph en sık periüretral SANTRAL zondan gelişir diyor,bu nedenle obstruksiyon bulguları verir diyor… çift cevaplı soru bence kesin iptal olmalı,hem tranzisyonel hem de santral doğru…

Editörün yorumu : Bu soru campell urology ve lange urologyde ve küçük stajlar notunda transisyonel zon olarak geçmektedir. transisyonel zon doğru cevaptır.

 

fırat güldüm

kadın doğum gebelikte en sık görülen malign tümör disgerminom olmayacakmı? defalarca eski tus sorusu cevap disgerminom,notlardada öyle yazıyor.en çok şaşırdığım bu soru oldu.

Editörün yorumu : Sayın Dr Fırat bey Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak malign epitelyal tümör olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörLER) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Son derece gereksiz amacı kötü bir sorudur fakat cevabı doğrudur. Saygılar Dr.Cihan Öztopcu

 

fırat güldüm

kadın doğum gebelikte en sık görülen malign tümör disgerminom olmayacakmı? defalarca eski tus sorusu cevap disgerminom,notlardada öyle yazıyor.en çok şaşırdığım bu soru oldu.

Editörün yorumu : Şıklarda disgerminom değil germ hücreli ifadesi geçiyor. Disgerminom tek başına en sık görülen malign over tümörüdür ancak grup olarak ele alındığında malign epitelyal tümörler daha sık görülmektedir. Sevgilerimle Dr.Cihan Öztopcu

 

dresut

yumuşak doku sarkomlarının en sık bulunduğu yer bas boyun oması gerekmyoru

Editörün yorumu : çocukta baş-boyun, erişkinde ekstremite

 

ahmet yilmaz

mikrodelesyon sorusu icin tusdata dan murat hocaoglu hocamıza tesekkur ediyorum.. derslerinde birebir bu sruyu anlatıyordu hatta basharflerle WADA-P kısaltmasını ezberletiyordu

Editörün yorumu : biz de teşekkür ederiz

 

dr ahmet

Malign melanom sorusuna lütfen itiraz ediniz; her yer demek vücudun her yeri demektir, neyi kastettiğini sınava giren nerden bilsin.. Bu soru hatalı sayılmalı diye düşünüyorum.

Editörün yorumu : itiraz edilse de kabul edilmez

 

dr ahmet

Konjenital hipotiroidi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Kız çocuklar tamamen erkek fenotipinde olabilir. cevap olarak verilmiş. Testisleri olmayan bir bebeğin fenotipi tamamen erkek olabilir mi? Fenotip dış görünüştür bildiğim kadarıyla, dış görünüş tamamen erkek şeklindemidir?

Editörün yorumu : Konjenital hipotiroidi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? E) Vakaların çoğu yenidoğan döneminde semptomatiktir. Doğru cevap E. Sanırım soruyu 21 hidroksilaz sorusu ile karıştırmışsınız.21 hidroksilaz eksikliğinde çocuk kız ise aşırı testesteron üretimine bağlı ambigus genitalya oluşur ve kız olmasına rağmen görünüm erkek gibi olabilir.

 

dr halit

mrh,anatominin ilk sorusu plexus brachialis dalları trigonom occipitalde mi bulunur…

Editörün yorumu : Anatomi soruları açıklamalarında söylediğim gibi, bu konu yalnız ders notlarımızda değil hiçbir anatomi kitabında bulunmamaktadır. Hatta biz Anatomistlerin en önemli Text bookl`arından olan Grey`s Anatomi de de belirtilmemektedir. Ancak Moore Anatomi kitabında bir tablonun içinde küçük bir satır arası olarak yazılmış ve geçiştirilmiş bir ayrıntıdır. … Dr.Cevat Şimşek

 

dr uğur

pediatri de çocuklarda eriteme nodosum nedeni değildir sorusunun cevabı lenfoma olarak verildi ama lenfoma eritema nodosum nedenidir, ayrıca fenitoinle ilgili birşey bulamadım ben. aceba nelson da bu durum cevaptaki gibi mi geçiyor?

Editörün yorumu : Değerli meslektaşımız; Evet Nelson`dan sorulmuş bir soru olup, nedenler arasında lenfoma bulunmamaktadır.

 

fazıl yıldırım

Değerli meslektaşım, 21 hidroksilaz eksikliği konjenital adrenal hiperplazinin en sık sebebidir (90’dan fazlası). Etkilenen bebeklerde kortizol ve aldosteron sentezi bozulduğundan hastaların 70’i “tuz kaybı” ile başvurur. Belirti ve bulguları arasında kilo alamama, kusma, dehidratasyon, güçsüzlük, hipotansiyon, hipoglisemi, hiponatremi, hiperpotasemi sayılabilir. Bu bulgular tipik olarak yaşamın yaklaşık ikinci haftasında ortaya çıkar. Tedavi edilmezse şok, kardiyak artimi ve ölüm günler veya haftalar içinde gözlenir. Androjen artışı sonucu etkilenen kız bebeklerde dış genitalyada virilizasyon artışı sonucu erkek fenotipi (ambigus genitalya) gözlenebilir. Erkek bebeklerde dış genitalyada belirgin bir değişiklik izlenmez ve tanı genellikle adrenal yetmezlik semptomları ortaya çıkmadan konamaz. Non klasik 21 hidroksilaz eksikliğinde kortizol ve aldosteron salınımı normaldir, kız çocukların dış genitalyaları da bu nedenle normal görünür. Daha hafif androjen artışı nedeni ile erken pubarş ve pubik ve aksiler kıllanmada artış, hirşutizm, akne, menstural problemler ilerleyen yaşlarda gözlenebilir. bsayın editör bu yorumu yazarken tusdata pediatri ders notlarının endokrin bölümünde ki konjenital adrenal hiperplazi bölümündeki tabloya bakmanı rica ediyorum tabloda erkeklerde görülen 21 hidroksilaz eksikliğinde makrogenitalya görüldüğünü söylüyo lütfen ösymnin cevabına göre değil kendi notlarınızdan hareketle bize cevaplar verin bu mesajını yayınlamak erdemdir…

Editörün yorumu : Değerli meslektaşımız, soruya bakarsanız eğer, erkek çocuklarda genellikle diyor. Erkeklerdeki makrogenitalya için biz derslerde “klinik olarak genellikle anlaşılmaz” diye anlatıyoruz. Erkek çocuklarda en belirgin bulgu; Klasik formda “tuz kaybı” Non-klasik formda “yalancı erken puberte” diyoruz. Hatta bunun sorun oluşturmaması için kamp notlarında da “dış genitalya normaldir” diye yazdık. Saygılar…

 

Dr. Yahya Beşkardeş

Öncelikle böyle bir hizmeti verdiğinizden dolayı teşekkür ederim. Tüm Tus mağdurlarına da geçmiş olsun diyorum. 63. soruda Posttravmatik dönemde cerrahi yoğun bakım ünitesinde yatan bir hastada aşağıdaki durumlardan hangisine bağlı olarak inatçı hipokalemi gelişir? sorusunun cevabı hipomagnezemi olarak verilmiş. Soru kökü yanlış olabilir mi? İnatçı hipokalsemi nedeni değil miydi Hipomagnezemi?? Şimdiden teşekkürler..

Editörün yorumu : Nezaketiniz için ve soru sorma adabınız yüzünden asıl biz teşekkür ederiz. Hipomagnezemi hariç seçeneklerde yer alanların hepsi hiperkalemi yapar

 

eylem

gebelerde en fazla görülen malign over tümörü? sorusu önceden tus da sorulmuştu ve cevap da disgerminom du. bu sorunun cevabı hatalımıdır?

Editörün yorumu : Hayır çünkü Disgerminom tek başına en çok görülen tümördür ancak grup olarak malign epitelyal tümörler daha sık görülmektedir Sevgiler Dr.Cihan Öztopcu

 

ghantr

tusdatanın ankaradaki son 5 günlük soru çözümüne katıldım,orada dağıtılan fasiküldeki tabloda gebe malign over tm 1.disgerminom 2.malign epitelyal tm gözükmekte,bu bilgiyle 95.sorunun doğru cevabı germ hücreli olması gerekmezmi ?

Editörün yorumu : Sayın Dr Soruda en sık görülen tümörler içinde tek olarak disgerminom ve tek olarak malign epitelyal tümör olsa idi bu durumda cevap disgeminom olurdu.Ancak grup halinde verildiği için (germ hücreli malignensiler ile malign epitelyal tümörLER) cevap malign epitelyal tümörlerdir. Buna çok benzer durum benign tümörlerde de var zaten. Tek olarak sorulursa dermoid kist grup olarak sorulursa kistadenomlar en sık görülmektedir. Son derece gereksiz amacı kötü bir sorudur fakat cevabı doğrudur. Saygılar

 

Can Tutuğ

Özhan Hocam, dediğiniz gibi 15te 15 yapamadım. Bir hatam var, onda da müsinöz demişim seröz yerine. Ancak kesinlikle kadın doğumu çok iyi aktarmışsınız, insan konuyu bilmese dahi mantıklı bir yola ulaşabiliyor. Örneğin endometriosis sorusu hakkında hiç bilgim yokken slaytlardaki Douglasa ulaşan endometriosis fotoğraflarını hatırlayarak çözdüm soruyu. Öte yandan Bishop skorlaması, Drospirenon, vs. zaten derste değinilen konulardı. Obstetrim çok zayıf sanardım, kaçırmamışım. Tek problem o nasıl seröz olur, müsinöz olmaz anlamıyorum! 141 netim var, umarım periferde pediatri/kbb alabilirim.

Editörün yorumu : Primer peritoneal tümörlerle ilgili olarak referans kitabımız olan Novac`s Gynecology`de şu ifade yer almaktadır: Primer peritoneal tümörler histolojik olarak primer ovaryan seröz tümörlerden ayırd edilemezler. Bu nedenle peritonun primer malign transformasyonları peritoneal karsinom veya primer peritoneal papiller seröz karsinom olarak adlandırılmaktadır. Herşeyin gönlünce olması dileğiyle… Dr.Özhan ÖZDEMİR

 

adem

bu sınavın ortalama kac net olur iyi bir yer icin ortalama kac neti gececeğiz örneğin son sınava göre netler ortalaması aynımıdır daha mı düsük olur.

Editörün yorumu : Merhaba; Aralık 2010 TUS sınavının Nisan 2010 TUS sınavından daha iyi lakin Eylül 2009 TUS sınavından ise daha az net getireceğini öngörmekteyiz. Bu sınavda genel net ortalamasının 94-95 net civarı olacağını düşünüyoruz..

 

ayşe korkut

hipokalemi sorusuna hiperglisemi hiperkalemi yapar demişsiniz ama buna bağlı artan insülin potasyumu hücre içine sokup hipokalemi yapmaz mı?

Editörün yorumu : Hiperglisemi ve mannitol infüzyonu hücre dışı ozmolariteyi artırarak hücre içinden dışarı su geçişine yol açar. Bu durumda hüvre içinde yoğunlaşan potasyum da dışarı çıkar ve hiperkalemi olur.

 

dr erol

yoğun bakımda yatan hastalarda gözlenen hipokaleminin nedeni sorusu hiperglisemi olmuyacakmı?

Editörün yorumu : hiperglisemi ve mannitol infüzyonu gibi hücre dışında ozmolaritenin arttığı durumlarda tam tersine hiperkalemi olur.

 

dr şeyma

valla sınavı ii geçen arkadaşları kutluyorum bence hiç de kolay değildi normalde 140-150 arası yaparken şimdi 130 u zor buluyorum ayrıca hipokratın tıp okulunu kurduğu yerle benim uzman hekim olmamın bağlantısını kuran hocalara ve oniki bin kişinin kışın ortasında bu kadar mağdur edilmesinde katkısı olan tüm birimlere şükranlarımı sunuyorum…!

 

halide arman

arkadaşlar ve sevgili editörüm: belki sizin için çok da önemli olmayacak hatta çok daha komik bi olay söliim: kaloriferlerin yanmaması ve soğuk yüzünden lavabo ihtiyacı kuvvetle hasıl oldu ve sınavın son 30-40 sorusunu tam okuyamadığım gibi yarım saat te erken çıkmak zorunda kaldım. çalışan bi hekim olarak belkide o okulun bir yıılık kalorifer masrafını sadece ben kendim harcadım. her türlü fedakarlıkla. ama son dakika golu en az 3-4 puanıma mal oldu. bu okulun müdürü için ne yapabilirim?

Editörün yorumu : Merhaba; Konu ile ilgili olarak tabiki ÖSYM`ye dilekçe verebilir ve okulu şikayet edebilirsiniz. ÖSYM konu ile ilgili olarak size mutlaka bilgi vermek zorundadır..

 

marmaralı

103 netim var. acil tıp uzmanlığı istiyorum şansım var mı?

Editörün yorumu : Merhaba; Puan hesaplaması için tusdata.com ana sayfamızda yer alan TUS Puanı hesaplama linkini kullanabilirsiniz. Tercih edeceğiniz branş için ise tusrehberi.com internet sitemizde yer alan taban puanlar ve yerleştirme istatistiklerini kullanabilirsiniz. Başarılar..

 

b_akıncı

pediatri 36. soruda cevabı GLUT-2 eks kabul etsek bile galaktokinaz tanısını ben ekarte edemedim.cevabı GLUT-2 yapan ne?

Editörün yorumu : Değerli meslektaşımız bu soru daha önce yanıtlanmıştır. Lütfen önceki sorunun açıklamasını inceleyiniz. Galaktokinazda tek bulgu katarakttır. Galaktozemide ise anne sütü kontrendike olmasından hatırlayın, doğumdan itibaren anne sütü ile ilişkili olarak bulgular vardır ve çocuk 5 yaşında karşımıza gelmez, yenidoğan komada olarak gelecektir

 

b_akıncı

genel cerrahideki hipokratın kurduğu tıp fakultesi sorusunda ilk diye bir ifade olmadığına göre 2 yanıt var sanırım.incelerken dikkatimi çekti paylaşmak istedim : Tıp tarihinin efsanevi babası Hipokrat, söylenceye göre, Anadolu’nun 3 farklı yerinde tıp okulu veya ilk hastane diyebileceğimiz, Eskülapyon diye isimlendirilen kuruluşları kurmuş. Bunlardan birinin Adana’nın Yumurtalık İlçesi’nde olduğunu biliyoruz… Diğeri ise günümüzde Yunanistan’a terkedilmiş Kos Adası’nda… Ama bunların en önemlisi Bergama’da…http://ortopediart.com/avrupadaki-anadolu/ doğruluğu konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.

Editörün yorumu : öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. benim incelediğim kaynaklar Hipokrat`ın okulunu Kos (İstanköy) adasında kurduğundan bahsediyor. Bu soruyu ilk duyduğumda tereddütsüz Bergama demiştim. Bergama ilk tıp okulu imiş. Bilemiyorum, ben bu sorunun yanlışlığını gösterecek kaynak bulamadım

 

meliha kahraman

gebelikte görülen en sık malign tm disgerminom değil mi?kaynaklarda yazan bu.neden epitelyal tm ler en sık denilmiş

Editörün yorumu : Disgerminom tek başına en sık olanı ancak malign epitelyal tümörler grup olarak daha sık görülmektedir. Bunun aynısı benign tümörler için de geçerlidir. En sık görülen benign tümör dermoid kist iken (36), seröz kistadenomlar (25) ve müsinöz kistadenomlar da (12) dir. Toplandığında 37 ile kistadenomlar grup olarak dermoid kistden daha fazla görülmektedir. Disgerminom ve malgin epitelyal tümörler de de durum aynısııdr. Sevgiler Dr.Cihan Öztopcu

 

mehmet salih karaca

pediyatri 36. soru,cevabı glut2 eksikliği(fanconi-bickel-sendromu) olan soru, niye galaktozemi değil?? iki cevabı var, soru iptal edilmeli

Editörün yorumu : Değerli meslektaşımız bu soru daha önce yanıtlanmıştır. Lütfen önceki sorunun açıklamasını inceleyiniz.

 

mehmet salih karaca

pediyatri 36. soru,cevabı glut2 eksikliği(fanconi-bickel-sendromu) olan soru, niye galaktozemi değil?? iki cevabı var, soru iptal edilmeli

Editörün yorumu : Değerli meslektaşım, klasik galaktozemi ağır bir tablo olup, klinik bulgular yenidoğan döneminde ortaya çıkar ve hepatik yetmezlik, kusma-ishal-tartı alamama, hızla hipoglisemi, mental retardasyon beklenir. Tedavi edilmezse siroz, mental retardasyon ve ölüm gözlenir. Yani bu soruda ayırt ettirici olan yaş ve daha hafif olan klinik tablodur. Klasik galaktozemi için 5 yaş çok ileri bir yaştır. Sorunun iptal edilmesini beklemiyoruz. Başarılar

 

zehra

21 hidroksilaz sorusunun cevabı d olmayacak mı?? biri bana bu soruyu anlatsın lütfen

Editörün yorumu : Değerli meslektaşım, 21 hidroksilaz eksikliği konjenital adrenal hiperplazinin en sık sebebidir (90’dan fazlası). Etkilenen bebeklerde kortizol ve aldosteron sentezi bozulduğundan hastaların 70’i “tuz kaybı” ile başvurur. Belirti ve bulguları arasında kilo alamama, kusma, dehidratasyon, güçsüzlük, hipotansiyon, hipoglisemi, hiponatremi, hiperpotasemi sayılabilir. Bu bulgular tipik olarak yaşamın yaklaşık ikinci haftasında ortaya çıkar. Tedavi edilmezse şok, kardiyak artimi ve ölüm günler veya haftalar içinde gözlenir. Androjen artışı sonucu etkilenen kız bebeklerde dış genitalyada virilizasyon artışı sonucu erkek fenotipi (ambigus genitalya) gözlenebilir. Erkek bebeklerde dış genitalyada belirgin bir değişiklik izlenmez ve tanı genellikle adrenal yetmezlik semptomları ortaya çıkmadan konamaz. Non klasik 21 hidroksilaz eksikliğinde kortizol ve aldosteron salınımı normaldir, kız çocukların dış genitalyaları da bu nedenle normal görünür. Daha hafif androjen artışı nedeni ile erken pubarş ve pubik ve aksiler kıllanmada artış, hirşutizm, akne, menstural problemler ilerleyen yaşlarda gözlenebilir

 

gökhan asan

kadın doğum 92. soruda cevap streptokoklar olarak verilmiş ama prospektus serisi mikrobiyoloji kitabında vajen florasında streptokoklar (a grubu hariç grup b ve enterekoklar )olarak belirtilmiş soru yanlış mı acaba

Editörün yorumu : Aynı şekilde Kadın Doğum kitaplarının da çoğunda bu bilgi mevcuttur. Bu nedenle gerek Kadın Doğum hocaları gerekse mikrobiyoloji hocaları sorunun hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Saygılarımla Dr.Cihan Öztopcu

 

Lütfi öcal

malign melanom sorusu yanlış bence el yayk dışında heryerde gözüküre doğru diyor yani karaciğerde de mi

Editörün yorumu : melanosit bulunan her yer demek istiyorlar. kast edllen bu. Schwartz`s da da aynen bu cümle geçiyor. dediğiniz dilbilim açısından doğru olsa da niyetleri açık. itiraz edilse de iptal olmaz

 

mustafa_yener

walla kısmetin ön planda olduğu bir sınavdı…belli nete kadar olur ama ilerisi birazda kısmetti…150 yaptım samsun yada erzurum kardiyo olsa !

 

Selim İLKELİ

Bu sınavın ertelenmesi psikolojimi çok etkilemişti. 4.sınıftan beri tusdataya gidiyordum. Zorunlu hizmete gittiğim yerde beni dershaneden arayıp sürekli desteklediler. Kopmamamı sağladılar. Ben datanın hocaları sayesinde çok soru yakaladım. 161 netim var. Bana destek olan Tusdata ailesine çok ama çok teşekkür ederim.

 

Emrah

Gordugum kadariyla mikroptan 2 soru kacirdiniz. Tbc sorusu ve ksenodiyagnoz ile alkali olan soru. AMA sonucta 18 soruyu da yakaladiniz.

Editörün yorumu : Tüberküloz sorusu hiçbir mikrobiyoloji notu veya birkaç textbook hariç hiçbir kitapda yoktur. Nadir birkaç tanı merkezi hariç Dünya`da kullanım alanı olmayan bir tanı yöntemini sorgulamakta olup, son derece gereksiz bir detay bilgi sorgulamaktadır. Ksenodiyagnoz ise ders notumuzda (Prof.Dr.Volkan ÖZGÜVEN) mevcuttur.

 

murat kuloğlu

anatomideki sural sinir sorusu kesinlikle iptal ettirilmeli,ayrıca plexus brachialisin dallarının bulunduğu yer supraclaviculare yazıyor ama şıklarda yok.bu soruda yanlış olabilir.

Editörün yorumu : Bu sorular ile ilgili olarak dikkatli ve titiz bir çalışmamız devam etmektedir. En kısa sürede tusdata.com ana sayfamızdan gerekli duyuru yapılacaktır

 

N/A

bence hatalı anatomi soruları, 2 ve 9. sorulara itiraz edilmeli ve iptal ettirilmeli. her iki soruyu da doğru yapmış olmama ragmen soru hazırlamayı öğrenmeliler. ayrıca genel cerrahide ki safra kesesi kanseri sınıflaması sorusuna ve buna benzer saptanan sorulara da itiraz edilmeli. bu sınav tıpta uzmanlık sınavıdır. bir genel cerrahi yan dal veya doçentlik sınavı değildir. bu bağlam da bence bu soru iptal edilmelidir. adaylar daha fazla çalıştıkça ayırmak zorlaşmaya başladı ve soruları zorlaştırarak bunu şansa bağlıyorlar. belki soru bankaları yeni hazırlanırken bu tip sorulara itiraz etmek daha kaliteli bir bankanın oluşmasına katkıda bulunabilir. yoksa zaman geçtikçe daha da şansa dayalı sıralamalar goreceğimizi düşünüyorum.

 

tabib fatih

bence anatomi,fizyoloji,dahiliye ve pediatri kolaydı…diğer tüm branşlar zordu.hele kadın doğum ve cerrahi inanılmaz kasıntıydı…

 

derya öztomurcuk

hangısı tıp 3 degıldır de..c sıkkında otoımmun hemolıtık anemı vardı.e sıkkında ıse allerjık extrensek alveolıt..soru yanlıs degılmıı

Editörün yorumu : Soru yanlış değil. Ekstrensek alveolit termofilik aktinomiçeslerle meydana gelen bir tip 3 hipersensitivite örneğidir. Bazı kaynaklarda hem tip 3 hem tip 4 olarakta geçer

 

Dr.Ali Yasan

Değerli Tusdata Anatomi Eğitmeni Cevat hocaya çok teşekkür ederim sayesinde anatomiden hiç soru kaçırmadım…. Ama bazı branşlar çok zordu 🙁

 

ali kemal yaman

Sınav ortanın üzerinde bir zorluk derecesine sahipti bence.ama benim asıl söylemek istediğim şu:sınava girdiğim okulun kaloriferi çok az yanıyordu ve üstelik bizim sınıfın petekleri hava yapmış sadece 2 şer dilimleri ısınıyordu o da ancak kendini ısıtıyordu.sonuç itibariyle soğuktan dişlerim birbirine vura vura bi sınav geçirmiş oldum.bu duruma tedbir almayan tüm sorumlulara saygılarımı sunuyorum…

 

M Selman Çolak

vena saphena parva ile seyreden n suralis;ancak medialde değil!Ne diyorsunuz bunun hakkıında? Düşünemediğim birşey mi var acaba?

Editörün yorumu : Bu soru ile ilgili olarak dikkatli ve titiz bir çalışmamız devam etmektedir. En kısa sürede tusdata.com ana sayfamızdan gerekli duyuru yapılacaktır

 

TUGBA BELEN

Anatomi için öncelikle değerli hocam Cevat Şimşeke sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum…önceki kamp için hazırlamış olduğu kitap iyiki elimde vardı onun sayesinde çoğu soruyu yapabildim..yaptığım sorular için ona teşekkürlerimi sunuyorum.yapamadığım sorular için kendime kızıyorum..keşke kamp döneminde değerli hocamdan dinleyebilseydim

 

Murat koroglu

Genel cerrahi ile mikrop biraz kasıntı, gerisi sıradandı. en soruları fazlaydı… Baskent ogretmenevi Son 5 gün soru tekrarı iyi geldi. İyi olacak gibi:)

 

TUĞBA BELEN

raltegravir için Cenk hocama şükranlarımı sunuyorum.hiç bi soruyu yapınca bu kadar sevinebileceğimi düşünmüyodum.sorunun yanına bi de :)işaretti koydum. yıldız attım..tekrar teşekkürler…

 

serdar kılıçarslan

Anatomide bir soruda bacağın MEDİALinde, v. saphena PARVA ile birlikte seyreden siniri soruyordu.. İşin kötü yanı şıklarda hem n. saphenus hem de n. suralis vardı.. İptal edilir herhalde, değil mi?

Editörün yorumu : Bu soru ile ilgili olarak dikkatli ve titiz bir çalışmamız devam etmektedir. En kısa sürede tusdata.com ana sayfamızdan gerekli duyuru yapılacaktır.

 

beşir kesici

ERCP sonrası biliyer tümörlerde sınıflama hiç duymadım, o sorunun yanluş oldupğunu düşünüyorum

 

Merve yılmazlar

Bu kadar zor bir cerrahi sınavı olamaz..

 

taha

bence zor bi sınavdı abartmaya gerek yok uçan kuşu yakalımıyor bence dersaneler ama genel anlamda rakiplerin önüne geçirdikleri kesin bu arada tusdata nın deneme formatına daha yakın bir sınavdı bence.

 

Dr Osman

Sınav beklenildiği üzere çok absurt olmadı. Uzaydan soru getirmediler. Tusdataya sükuneti sağladığı ve değişen yada değişme korkusu uyandıran sınava rağmen bizi hazırladığı için teşekkürler.

 

Abgom

Ahmet Erkek hocama teşekkür ederim,sınavda 40 soruyu en az onun sayesinde yaptım.Cerrahi çok kazık olmasına ramen 13 doğrum avr.

 

saltuk tümbilir

sorular çok kolaydı. büyük ihtimalle tus birincisi benim.şimdiden kendimi tebrik ederim .ilk tercihim haydarpaşa su altı hekimliği.

 

ALİ YILMAZ

Ahmet erkek hocama teşekkür ederim,MM sorusunu ve 11 soruyu birebir yakaladı ama 2 soru cerrahiden çok zordu.

 

Yusuf yolac

Ben son 5 gun ankaradaki soru cozumune katildim, com faydalandim ve sinavda da cok sayida soru yakaladi hocalarimiz. 21 gun uzun. 11 gunluk soru akampini bundan sonraki sinavlarda dusunebilirsiniz. Insallah benim ihtiyacim olmaz ama bizden sonrakiler icin oneride bulunmak istedim. Her sey icin tesekkurler.

 

mustafa koç

Sınav genel olarak dengeli ve orta düzeydeydi. Tus kampının faydalarını sınavda net bir şekilde gördüm. Emrah hocama, idris hocama, cenk hocama ve özellikle Murat Hocaoğluna teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

 

dr atıf

öncelikle gecmiş olsun sınav kolay diyen arkadaslrıda tebrık edıyorum 1-2 soruyu doğru yapınca heyecan yapan meslektaslarım bence sınav atipik bır sınavdı cevaplar acıklanınca ınanın herkesın ağzı açık kalacak tek yol TUS A SON MUTLU SON

 

tolga kaya

genel anlamda iyi gecti. pisi pisine kacirdiklarim var sanirim ama kolay miydi acaba biraz. henuz emin degilim..ama emin oldugum farmakolojinin efendisi Cenk hocayla pediatrinin krali murat hocaymis yaa..ne dedilerse o..bu is boyle oluyormus demek ki…kendimi tutamadim ama aslinda tek tek ayirtetmeden diger tum hocalarima da tesekkur ediyorum ben..kamp sayesinde epey bi toparlamisim sanirim..

 

Simurg(drtusdata.com)

Anatomi-Fizyoloji kolay denecek düzeyde, biyokimya-farmakoloji orta düzeyde ,farmakolojide yeni ilaç sorusu mevcuttu, patoloji genel anlamda orta düzeyde,mikrobiyoloji bakteriyoloji kolay orta düzeyde,mantar ve parazitoloji kısmında zor sorular mevcuttu. pediatri-dahiliye orta düzeyde, genel cerrahi zor sayılabilecek düzeyde, küçük stajlarda son tusların favorisi tıp tarihinden yine bir soru gelmiş ve genel anlamda orta üstü seviyede, kadın doğumda gebelik sürecindeki hastalıklardan cok soru vardı.

 

Füsun

Tüberkülöze özgü antijeni derslerde hiç anlatmadınız. Niye atladığınızı merak ediyorum? O kadar da şişmeye gerek yok diye düşünüyorum.

 

fatma bilgen

Kadın doğum soruları zordu. Soruların konu dağılımı iyi değildi….

 

esra çetin

Fizyoloji soruları benim için çok kolaydı. Derste soruların tamamı vurgulanmıştı. Ama bu kadar kolay sorularla nasıl ayırt edecekler, yada belki bize kolay geldi, hayırlısı olsun.

 

şahin

Hipokrat tıp okulunu nerde kurmuştur? Kos (istanköy) adası mıydı?

 

Dr. Selin

Derste ısrarla bu soru çıkar dediğiniz Genital Ülser H.Ducreyi aynen sormuşlar Funda Hocam teşekkürlerrr..

 

Aliye evrim türkmen

tbcnin immunolojik tanısında özgün kullanılan antijen ESAD-6 mıydı yoksa mukolik asit miydi?

 

Dr. Vehbi YILMAZ

V. femoralis sorusu birebir TUSDATA denemesinde sorulmuştu… İnsana bu kadar da olmaz dedirten bir soruydu.

 

Büşra Güntekin

Solunum fonksiyonm testi artık hakikaten korkulu rüyam değil:) formül ezberlemedim ve şekli çizdim Yalçın hocammmm:) çok sayıda soruyu Fizyo bilgisiyle cevaplayabildim. emekleriniz içn teşekkürler.

 

ahmet ü.

Sınav güzel bir sınavdı. Fizyolojiden Yalçın Hocam hızlı ders anlattığınız için yaptığım tüm eleştirileri geri alıyorum. hiperrrpolarizasyon ile uyarılan duyu sorusunda ve integrin sorusunda sesiniz kulaklarımda HIZLI bir şekilde çınladı.herşey için teşekkürler hocam…

 

Dr. Burak

Bütün Hocalarımıza çok teşekkürler. Sınavda sesleri kulağımda yankılandı kendimi kamp salonunda gibi hissettim ve soruları çok rahat cevapladım. Özellikle Özhan Hocama çok teşekkürler, Kadın Doğumdan full çıkarabilirim…

 

Çiğdem İSTİNYELİ

Başkent öğretmen evindeki soru çözümüne tereddütlerle gitmiştim. Ama görüyorum ki çok doğru bir karar vermişim. Herzaman en az soru yaptığım Anatomiden 9 net yaptım. Orta kulağın arka duvarı ve nuc. salivatorius inferior sorularını görünce ne kadar rahatladığımı anlatamam. Ders sırasında Cevat hoca bu soruları bekliyoürum diyerek vurgulayarak anlatmıştı. Teşekkürler TUSDATA Dr. Çiğdem İSTİNYELİ

 

Mahmut Yıldırım

Farma genel olarak makuldü. İki soruda hocalarımın yorumunu merak ediyorum.
1. Aidsde kullanılan yeni bir ilacı sormuşlardı integraz enzim inhibitörü?
2. Oral alınan yarılanma ömrü 4 saat olan ilaçta etkinlik için gereken maksimum dozlam aralığı? Teşekkürler…

 

Dr. Arda

Hücre içi klamidya üstüne basarak söylediğiniz soru aynen çıktı Funda Hocam çok teşekkürler…

 

Murat karalı

Merhaba, Sınav genel olarak kolaydı ama genel cerrqahi zordu. İki sorunun cevabını çok merak ediyorum:
1- Tiroid kanserinde rol almayan gen hangisidir?
Seçenekler: RET, Ras, C-myc, MET, diğer seçeneği hatırlayamadım.
2- Aşağıdakilerin hangisi Erepde Tip 1 Safra yolları kanseri tespit edilen bir hastada bu kanserin yeri neresidir?
Seçenekler: İntrahepatik Safra yolları, Sağ ve sol hepatik kanallar, hepatik bi furkasyon, pankreatik kanal ve çevresi, ampulla vateri (seçenekleri tam hatırlayamamış olabilirim)
3- Uzun süre yoğun bakımda yatan hastada dirençli hipokaleminin en olası sebebi nedir?
Diyabet mi yoksa hipomagnezemi mi? Teşekkürler

 

Azra

Metin Hocammmm çok teşekkürler, söylediğiniz sorular birebir çıktı Biyokimyadan en az 15 net yaparım. Emeğiniz çok büyük hocam çok çok çok teşekkürler….

 

Belgin ESEN

Beklediğimden kolay bir sınavdı. Bir saat önce çıktım. Umarım yarın netlerim de iyi çıkar. Tip 4 Tusa giren herkese geçmiş olsun..

 

Funda SAĞLAM

Sınav genel anlamda kolaydı. Bazı zor sorular vardı. Genel Cerrahi biraz sert sorulmuştu. Soru formatı ile ilgili eskiye göre hiçbir değişiklik gözlemedim. Güvenlik tedbirleri gerçekten bıktırıcıydı. Arkadaşımın alyansını bile kabul etmediler. Herkese geçmiş olsun.

 

Burçin ESEN

Farmakoloji soruları genel olarak basitti. Soruları yaparken bir an Cenk Hocamdan ders dinliyor gibi hissettim. Hele kampın bitimine 5 dk kala üstüne bastıra bastıra söylediği aids ilacı raltegravir için çok teşekkür ediyorum. Bu soruyu yapmak ayrıca bir zevkti.

 

Ahmet Ç.

Mikrobiyolojide çıkan raltegravir cevabını hem derste hem tus kampında birebir veren Cenk Hocama sonsuz teşekkür ederim. Farmakoloji sorularının çok büyük bir kısmını Cenk Hocam sayesinde yaptım, insaşşah istediğim yeri kazanacağım

 

Dr.Ali Yasav

Taze taze sınav yorumumu ilk tusdata ailesiyle paylaşmak istedim. Son dönem çalışmamı tus kampında geçirmek bana sınavda inanılmaz bir hatırlatma gücü verdi. Kısa dönem hafızası ve iyi bir motivasyonuyla sınavım çok güzel geçti tüm tusdata çalışanlarına bu güzel tus kampından dolayı teşekkür ederim . Umarım sonuçlar herkezin hak ettiği gibi olur….