|


NİSAN 2010 TUS SINAVI YORUMLARI

Yazan

Mesaj

drdt

2010 Nisan tus puanımı hesapla linkinde verilen şekilde tus puanımı hesapladığımda(iptal ve şıkları değişenleri çıkardım) klinik puanım 68,074 cıkıyor Ösym nin acıkladığı puanım 65,4.Benden 6 net az yapan arkadasım 68 aldı ve sıralaması 80 küsürlerde,bunun nasıl olduğunu lütfen acıklar mısınız günlerdir uyuyamıyorum B kitapçığıyla ilgili söylenenler doğru olabilir mi yoksa olayın acıklaması nedir lütfen cevabınızı bekliyorum emeklerimiz boşa mı gitti

 

Editörün yorumu : Pek çok meslektaşımız, B kitapçığından sınava girenlerin puanlarının beklediklerinin altında gelmesi dolayısıyla kurumumuzdan yardım istemişlerdir. Asıl olan sınava girenlerin kendi müracaatları olsa da kurumumuz YÖK ve ÖSYM nezninde gerekli diyalogları kurmuş ve adaletin zedelenmemesi için konunun hassasiyetle yeniden incelenmesi talebinde bulunmuştur.

 

KAMİL GENÇ

HOCAM BENDE B KİTAPCIGINDAN GİRDİM VE BEKLEDİGİMİN 3 4 PUAN ALTINDA SONUC GELDİ..BİLEMİYORUM..AMA DUYURUNUZU GÖRÜNCE ÜMİTLENDİM..HERHALDE YALIŞ HATIRLAMIŞIM NETLERİMİ DİYE SİNEME CEKMEK STEMİYORUM..ADALET YERİNİ BULSUN..LÜTFEN

 

Editörün yorumu : Duyurumuzda bildirdiğimiz gibi, bu konuda girişimde bulunduk…

 

chicek

forum sitesinde yer alan b kitapçıpı açıklamalaıyla ilgili sizin görüşünüz nedir?

 

Editörün yorumu :Pek çok meslektaşımız, B kitapçığından sınava girenlerin puanlarının beklediklerinin altında gelmesi dolayısıyla kurumumuzdan yardım istemişlerdir. Asıl olan sınava girenlerin kendi müracaatları olsa da kurumumuz YÖK ve ÖSYM nezninde gerekli diyalogları kurmuş ve adaletin zedelenmemesi için konunun hassasiyetle yeniden incelenmesi talebinde bulunmuştur.

 

melike şener sorgun

benim 145 netim vardı. temel puanım 63.7 klinik puanım 64.3 . 140 neti olan arkadaşım ise temelden 64 klikten ise 65 puan almış. bu fark normal mi.itiraz etmemi önerir misiniz

 

Editörün yorumu : OSYM`ye başvurabilirsiniz…

 

drlütfü

zor bir sınavdı . anatomi hocası cevat şimşekin sesi kulağımda yankılanıyor. tüm soruarı verdi teşekkürler…

 

münver

Sınavda zor branşlar vardı. Özellikle fizyoloji ve k.doğum; ancak hocaların anlattığı yerler ve verdiği güzel kısatmalar, zorlansakta bu soruları yapmamızı sağladı.Zaten fark bu noktalarda ortaya çıkıyor. Hüseyin hocamıza özellikle teşekkür etmek isterim.

 

Azra Yıldız

Murat Hocaya çok teşekkür ediyorum sınavda bu kadar olmaz dedim, kendimi Tusdatanın sınıfında derste gibi hissettim söyledikleri birebir çıktı. Bütün hocalarımıza teşekkürler…

 

Dr. Ay

Tus kampına gitmekte karasızdım. Sınava girmeden önce yapılacak en önemli İKİNCİ şey TUS KAMPI. Birincisi mi? Tabi ki başvuru 😉 Herkese teşekkürler T-74 K-81

 

dr.ezgi

Ercan hocaya çok teşekkürler

 

NURİ KÜÇÜK

TEMEL 76,5 NET KLİNİK 75 NET İSTANBULDA GÖZ ,FTR,DERMA GELEBİLİRMİ SIRALAMAM NASIL OLUR

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

ufuk dasar

temel 65,5 klinik 67,75 netim var ve asistanım.herhangibir yerde radyo ihtimali varmıdır?

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

dr.alcotras

143-145 arası netim var acaba ankara eah ftr grlir mi..

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan taban puanları ve kadro analizlerini incelemenizi tavsiye ederiz. Başarılar…

 

Dr.Yahşi

Yorum yazmamız için güzel bi link oluşturmuşsun tusdata.Ben İstanbul tus kampı katılımcısıydım.Dönem içinde dersaneye gelemedim(maddi problemi öne sürmekten ama keşke gitseydim dediğim zaman kampın ilk dersinden çıkınca olmuştu)Güç bela kamp için rapor alarak gelmiştim kampa da.Sınavda çok faydasını gördüm ve 137 net yapabildim.Şimdi diyorum ki keşke dersaneye de gitseydim.Eminim 150 nete yakın bir net yapardım.Hayırlısı olsun bakalım bir sonuçlar açıklansın,istediğim gibi olmazsa hemen dersaneye yazılacağım..Ha unutmadan bu arada Eftal Hocaya ne kadar teşekkür etsem az.

 

Hanife Şekerci

Kış döneminde dersaneye geldiğimde Fizyoloji dersimize gelen Yalçın Hoca ben fizyolojiden 9 soru yaptıracak şekilde dersimi anatacak ve bunları kafanıza çivileyeceğim demişti,hakikaten de öyle yaptı.Dersten çıkınca bu ders tamamdır dedim.Ve sınav günü Fizyolojide büyük çoğunluğun zorlandığını duymuştum ama ben Yalçın Hoca ve diğer hocalar sayesinde bu sınavı 143 net ile geçtim.Teşekkür ederim emeği geçen herkese

 

mustafa

standart sapma puanları ne kadar etkiliyor. en zor 80 soruyu doğru yapan kişi ile en kolay 80 soruyu doğru yapan birisi arasında ne kadar puan farkı olur.

 

Editörün yorumu : Merhaba; Standart sapma ortalaması ösym`nin verilerine göre genellikle 17-19 arası olmaktadır. Bilgilerinize…

 

dremotif

zor ve atipik bi sınavdı 142 net yaptım ama dahası olabilirdi inşallah kadrolarda sıradışı bi artış olur herkes için hayırlısını dilyorum tusdata ya teşekkür ederim

 

drtuatte

Klinikten kadın doğum ve genel cerrahi zordu temeldende fizyo zordu bence ama ona rağmen soruları yaptıran tüm hocalara ama başta en zor ders olan kadın doğumun mükemmel hocası hüseyin beye sonsuuuuz teşekkürler…

 

Seyhan Şirin

Mezun olalı 6 yıl olmuştu sizinle tanıştığımda.TUS serüvenim bir gün sağlık ocağına ziyarete gelen şube sorumlusunun bana hediye kitabı vermesiyle başladı.Önceleri yapıp yapamamakta tereddütüm vardı..Dersaneye gitmeye karar verdim.Bir yandan da o kadar para verilir mi diye düşünüyordum ama şimdi Nisan 2010 TUSa girip-çıktıktan sonra ne kadar DOĞRU tercih yaptığımı gördüm.Teşekkürler TUSDATA

 

ahmet göçer

Şanlıurfa kursiyeriydim.38 netlerden 125 nete çıktım.Tus kampına da gittim.Süper faydası oldu.Tusdataya gönülden teşekkürler.

 

Çiğdem TUNÇ

Şanlıurfa kursiyeriydim.Tusdataya teşekkür ediyorum.Başarımdaki en büyük etkendiler.

 

Dr. Serkan

Merhabalar, ben Antalya kursiyeriydim, 162 net yaptım. Tus kampına katıldım, iyi ki katılmışım diyorum, çünkü kendim çalışsam bu kadar kısa sürede tekrarı yapamazdım. Burdan Hocalarımıza bir kez daha çok teşekkür ediyorum beni hedefime ulaştırdıkları için. Özellikle Dahilye sorularının zor olmasına karşın Ali Koşar hocama çok teşekkürler, soru yakaladığı için. Tusdata ve Hocalarına bir kez daha çok çok teşekkürler, iyiki varsınız.

 

Ayhan Yıldırım

Tusdata kursiyeri olarak çok güzel bir kış dönemi geçirdik. Bu kadar fayda sağlayacağını düşünmemiştim. Tamam motive ediyor; ama bunun yanında o kadar çok bilgi almışız ki, bunu sınavda anladım. Kampa katılıp katılmamakta kararsızdım, iyi ki katılmışım. Son döenm için mükemmel, her akşam bize sadece tatlı bir yorgunluk kalıyordu.

 

dr.izci

volkan hocam harbiden süpersiniz.20 sorudan 19 soru kampta yakaladınız daha ne olsun ki…. teşekkürler herşey için…

 

Editörün yorumu : Mesajınız Volkan Hocaya iletilecektir. Saygı ile

 

dr.tusuyer

Tus Tusdata ders notları ve soru bankalarından hazırlandım benim için iyi bir sınav oldu. Netlerim benim için yeterliydi.Ayrıca açıklamalı deneme sınavı kitaplarının yakaldığı sorular için teşekkürler.Emeği geçen herkese

 

Ayşe Nur Aydın

Son 21 gün Tus kampınıza eski bir kursiyerinizin tavsiyesi ile yazılmıştım. Emin değildim, son 21 gün kendim mi çalışmalıydım yoksa orda mı olmalıydım. Kaydımı iptal ettirmeyi bile düşündüm, ama son anda gitmeye karar vermiştim. İyiki de vermişim, 2010 nisan tusunda kendim için en iyi neti yaptığımı düşünüyorum. En başta hocalarımıza ve o salonda biran panikleyip yapamayacağım diye ağlarken yanımda olan eftal hocamıza çok çok teşekkür ederim.

 

dr.emre

Konya şube kursiyeriydim.Bu zorlu maratonda her zaman yanımda olan Tusdata ailesine ve mükemmel hocalarımıza teşekkür ederim.

 

dr izci

TUSDATA Elazığ şube kursiyeriyim.Tusdatanın tus kampına da katıldım. Bana 145 net yaptıran bütün hocalarıma ( volkan bey, erdinç bey, metin bey,cenk bey,zekaver bey,fatih bey, kazım bey, levent bey e ) çok ama çok teşekkürler emeklerine,ağızlarına sağlık iyi ki varsın TUSDATA .

 

Veysel mizelak

Diyarbakır şube kursiyeri idim.Sınav genel olarak a tipikti.Temel bilimlerden farmakoloji ile mikrobiyoloji notlar ile tam uyumlu idi.Farmakolojiden sadece antiepileptik sorusunu yapamadım.Patoloji belediğimden daha zor idi.Ancak 19 soru rahatlıkla notlardan yapılabilirdi.Anatomiden pek verim alamdım.Diğer hocalarımıza soznsuz teşekürlerimi iletiyorum.

 

Dr. Ela Hekimoğlu

Bu kadar kısa sürede ancak bu kadar çok soru yakalanabilirdi. İyiki gitmişim dedim. 153 net yaptıysam bunda kamp hocalarının çok fazla payı var. Sanki soruları biliyorlardı nokta atışı yaptılar. Teşekkürler

 

Dr. Lokman

Kayseri kursiyeriyim son 21 günlük tus kampına katıldım harika bir kamp dönemi geçirdim.Kampa gitmemiş olsaydım bu neti kesinlikle yapamazdım.145 netim var tüm hocalarımıza teşekkür eder saygılar sunarım.

 

AHMET KIRCAN

Tusdata Samsun kursiyeriydim.150 netim var.Son 21 gün kampa katıldım.Özellikle Nadi Hocaya çoookk Soru yaptırdığı için Teşekkür ederim.

 

yavuz yıldırım

Edirne kursiyerinizdim ,Tus kampınıza katıldım ,147 netim var .Özellikle Özhan ÖZDEMİR Hocama ÇOOOOOK teşekkürler…

 

Serkan Doğan

Konya kursiyeriydim son dönemde kampada katıldım. Tek kelimeyle haikaydı 150 netim var ve çok mutluyum. Herkese çok teşekkür ederim.

 

Pelin Demirci

Denizli kursiyeriydim. Çok iyi bir kış geçirdim ve çok iyi çalıştım. Şu anda 142 netim var. Çok mutluyum Tusdataya ve hocalarıma çok teşekkür ediyorum.

 

Hakan Yanık

Sivas kursiyeriydim ve kampa da katıldım. Son 21 gün evde kesinlikle böyle çalışamazdım. 152 netim var. Herkese bütün hocalarıma teşekkür ediyorum.

DR.Yeliz

Özhan Hocam size sonsuz teşekkürler.Ispartadan sevgiler…

 

Sevgi Yalçınkaya

Gaziantep kursiyeriydim. Bu dönem istifa da ettim ve dersane yardımıyla çalıştım. Hocalarım sayeseinde 143 netim var. Çok teşekkür ediyorum.

 

İpek SOYLU

Daha önceki sınavda mikrobiyoloji sorularında başarısız olmuştum.Bu sınavda 1 yanlışım var.Kampa katıldım 148 netim var tüm hocalarımıza çok teşekkürler.Özellikle Volkan hocama teşekkürler onun sayesinde soruları yapabildim.

 

Editörün yorumu : Teşekkürler. Mesajınız Volkan hocaya iletilecektir.

   

Dr.Oktay

Tus kampında emeği geçen bütün hocalarımıza sonsuz teşekkürler.

 

Ezgi Seydioğlu

Isparta kursiyeriydim Tus kampına katıldım ve 148 net yaptım.Başta kampa katılan hocalarımıza teşekkür ediyorum.Özellikle Ali hocamıza,Cevat hocamıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Doğru zamanda Doğru yerde Tusdata ile başarıya ulaştım…

 

Ali Yılmaz

Elazığ kursiyeriydim ve kampa da katıldım. Son 21 gün evde kesinlikle çalışamazdım. Ama hocalarımız ve tüm ekibin motivasyonuyla harika geçti. Şu anda 149 netim var ve çok mutluyum. Herkese teşekkür ediyorum.

 

Selen Soylular

Ankara kursiyeriydim. Daha önce evde çalışmıştım ama dersaneye giderek ne kadar doğru yaptığımı anladım. 145 netim var herkese teşekkürler.

 

ali

Anatomi hocamıza çok teşekkürler..Tüm çizdiği ve söylediği sorular geldi. Detay soruları bile hiç zorlanmadan yaptık. Teşekkürler..

 

Barış Tok

Temel 75 Klinik 86 Tus kampı harikaydı. Teşekkürler TUSDATA… teşekkürler Ali Koşar

 

MDTh

t:65,25 k:66,75 netim var Edirne Kalp cerrahisi yazmayı düşünüyorum. olur mu? Cevaplarsanız sevinirim.

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

dr hakan

tus kursuna ve kampa katıldım sınavda özellikle klinikte hocalarımın derste vurguladığı bilgiler spot spot çıktı. hele kadın doğum inanılmazdı. resmen tus sorularının hepsini kampta anlattı özhan hoca. ayrıca genel cerrahi, mikrobiyoloji, pediatri hocalarıma da teşekkürü bir borç bilirim . sevgiler.

 

Dr.Ece

Volkan Hocam ne dediyseniz çıktı, hatta bir soruda tereddüt ettim,Volkan Hoca bu çıkacak demişti diyerek yaptım teşekkür ediyorum.

 

ufuk dasar

hocam 65.50 temel 67.75 klinik netim var ve asistanım.herhangibir yerde radyo(neresi olursa olsun) ihtimali varmıdır cevaplarsanız sevinirim

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

Uğur Sezgin

Hatalı sorulara yapılan itirazların kabul edilip edilmediği belli mi, yoksa sonuçlar gelince mi göreceğiz.. Teşekkürler..

 

Editörün yorumu : Sonuçlar açıklandığı zaman ÖSYM tarafından duyurulmaktadır.

 

nazik yüksel

patoloji notları, kampta emrah ve tolga hocalar 20de 20 yaptıracak kadar yeterliydi..teşekkürler

 

nazik yüksel

Salih Hocam Karotis arter diseksiyonu sorusunu tam yanlış yapacakken sesiniz kulaklarımda çınladı 🙂 Dersi dinlemesem hayatta yapamazdım..TEŞEKKÜRLER

 

nazik yüksel

Özhan Hocam süperdiniz, 15 yapamadık ama 11.75 yaptım,linea terminalis sorusu dikkatsizlikten gitmese 13 olacaktı, dediğiniz gibi 🙂 vulva vajen es geçilmişti diyenler olmuş ama spotlardan okumuştum her şey aynen yazıyordu. TEŞEKKÜRLER

 

Dr Ercan KAYI

idris hocam..hani demiştinya MAKROFAJ halkkahramanı..M.TUBERCULOZİS o bir karizma…Sende bilgileri beyinlere perçinleyen üslubunla BENCE BİR DEHASIN değerli hocam…bu gerçeğin ta kendisi..tşk ederim hocam katkın için 20 soruda 19 YAPTIRDIĞIN İÇİN bana

 

ercüment

Merhaba öncelikle TTSleri hazırlayanalara teşekkür ediyorum. Temel netim 68.75 klinik 56.5 sizce istanbulda genel cerrahi kazanma ihtimalim var mı?

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

nuray aslan

hocam sizce iptali beklenen soruların ne olacağı ne zaman belli olur????

 

Editörün yorumu : Sınav sonuçları ile birlikte açıklanmaktadır.

 

DR.Öz

sizce nisan 2009la puanlama ve başarı sırası benzer olacakmı?forumlarda abartılı netler duymaktayız bunlar ne kadar gerçeği yansıtıyor?sizcede 130-140 arasımı yığılma?teşekkürler

 

Editörün yorumu : Merhaba; Forumlarda yazılanlara pek itibar etmemek gerekiyor. Karşılaştırma yaparken puandan ziyade başarı sırasını dikkate almakta fayda var. Bu doğrultuda büyük fark olacağını düşünmüyoruz.

 

dr.emrah

tartısmalı sorular ne zaman degerlendirilip sonuclanır acaba puanlar ne zaman belli olur bir tahmininiz varmı

 

Editörün yorumu : Tartışmalı sorular Ösym tarafından kabul edilirse sınav sonuçlarıyla birlikte açıklanacaktır.

 

drselim

temel 67.75 klinik 67.5 netim var…siralamam kaclarda olur sizce.periferde goz veya kbb gelir mi.tesekkur ederim

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

serkan calp

idris hocam,tüm övgüleri hakediyorsunuz.çok teşekkürler.gerçekten ne dediyseniz çıkmış 🙂

 

Editörün yorumu : TUS DATA`nın tüm mikrobiyoloji eğitmenlerinden sevgiler

 

serkan calp

bize vermiş olduğunuz biyokimya fasikülünde,konu aralarında verilen sorular ile toplam 7 soru neredeyse aynı.tusdata ekibine bunun için teşekkürler…

 

onur

önce kendime inanmamı sağladınız.sonra hayallerimi gerçekleştirmenin yolunu profesyonelce gösterdiniz.çok teknik ve bilimsel yollarınız var.ekibiniz adeta makine gibi tıkır tıkır calısıyo.tüm hocalarıma teşekkürler.patolojı,bıyokımya mukemmeldı.pediatri net sayım en iyi oldugum donemdey 15i gecemezdi ama murat hoca geldı,soruları verdı gıttı adeta.adam tusun sıfresını cozmus.tum hocalarınız boyle.hayatımı degıstırdınız daha ne dıyeyım.

 

gülsüm dogan

anatominin 10 sorusunun 10 nun da üzerinde durululup hatta sınıfa koro şeklinde ezberletilmeye çalışılan şeylerin sorusunu karşımda görünce Erdinç abi size bu forumda yazmasaydım ayıp etmiş olurdum.A kitapçığı ilk 10 sorusu benim için Erdinç hocanın profosyonelliğinin kanıtı oldu.teşekkürler.

 

nurullah

prion proteinleri sorusunda bütün şıklar doğruydu,ve soru çok zamanımı aldı,doğru seçenekler arasında acaba hangisi biraz daha yanlıştır diye kıvranıp durdum,interferon üreten prion proteini hangisiymiş merak ediyorum,bu konuda bilgi bulan olursa paylaşmasını bekliyorum

 

Editörün yorumu : Nurullah merhaba. İtirazında son derece haklısın. Zaten “MEDİCAL MICROBIOLOGY Sixth Edition, 2009, PATRICK R. MURRAY, Sayfa 662” kaynağa baktığında prionların interferon ürettirmediği açık bir şekilde yazıyor. Bu soru hatalı bir soru. Sevgiler.

 

nurullah

fibronektin sorusunu doğru işaretledim,ama fibronektinin gag olmadığını ve plazma proteini olmadığını biliyorum,bu şartlarda şık değişimi yapmak yerine sorunun iptali daha uygun olmazmı,

 

Editörün yorumu : Selamlar. Sizin veya bizim fibronektinle ilgili neyi doğru kabul edip etmediğimizden daha önemlisi bu konuda ana kaynakların ne dediğidir. Ana kaynaklara göre fibronektin GAG değildir ve plazmada bulunan formu vardır, yani bir yönüyle plazma proteinidir. Daha önceki benzer örneklere bakıldığında seçenek değişimi daha uygun olacaktır. Ama ne olacağını beraber göreceğiz…

 

Anıl

Titin sorusunda Tus Data ders notlarında yazanın sizin bahsettiğinizin aksine bizleri yanılttığını düşünüyorum.Ben titini çok net biliyordum ama myozini aktine bağlayan kelimesi kafamı karıştırdı ve ders notlarında myozini z çizgisine bağlar dediği için titini işaretlemedim.

 

Editörün yorumu : Titin, miyozini Z çizgisine tutturan elastik proteindir. Miyozinlerin de birleştiği yer M çizgisidir. Bu bilgi doğru. Yani ders notunda bir hata yok. Ganong Fizyoloji ve Essential Histoloji ve başka histoloji kitaplarında da böyle yazar. Kaynakların orijinalini aşağıya koydum. Ancak bu soruyu soran kişi Guyton`dan sormuş. Oysa konu tamamen bir histoloji konusu. Peki doğru cevabı nereden yakalayacağız. Esnek ifadesinden. Çünkü Guyton dahil tüm kaynaklar titinin esnek, elastik (Guytundaki ifade “it is very springy”) protein olduğunda aynı bilgiyi veriyorlar. DERS NOTU Titin • Kalın filamanları (Miyozin) (Miyozinler M çizgisini oluşturur) her iki taraftan Z diskine tutturan elastik proteinlerdir. • Sarkomerin aşırı gerilmesini önler. • Fleksör grubu kaslar kasılırken, ekstensör kaslar titin ile gevşeyip, yay gibi gerilirler. GANONG FİZYOLOJİ Actinin, which has a molecular weight of 190,000, binds actin to the Z lines. Titin, a large protein, connects the Z lines to the M lines and provides the scaffolding for the sarcomere. It contains two kinds of folded domains, and these provide muscle with its elasticity. At first when the muscle is stretched there is relatively little resistance as the domains unfold, but with further stretch there is a rapid increase in resistance that protects the structure of the sarcomere. ESSENTIAL HISTOLOGY-MUYO Besides possessing interdigihg sets of contractile filaments, sarcomeres are provided with fine longitudinal elastic filaments that contain the high molecular weight protein, titin (also known as connectin). Titin molecules are long enough to connect an M line to a Z line. At one end they have a domain that is incorporated into a thick filament, and at the other end they have a spring-like, elastic d o m that connects the thick flament to a Z line. A nebulin molecule extending along each thin filament is believed to provide the template de termining the length of the filament. Comparatively rigid latrices and ring-like arrangements of intermediate filaments provide further internal and external support for the sarcommere. GUYTON What Keeps the Myosin and Actin Filaments in Place? Titin Filamentous Molecules. The side-by-side relationship between the myosin and actin filaments is difficult to maintain. This is achieved by a large number of filamentous molecules of a protein called titin. Each titin molecule has a molecular weight of about 3 million, which makes it one of the largest protein molecules in the body. Also, because it is filamentous, it is very springy. These springy titin molecules act as a framework that holds the myosin and actin filaments in place so that the contractile machinery of the sarcomere will work. There is reason to believe that the titin molecule itself acts as template for initial formation of portions of the contractile filaments of the sarcomere, especially the myosin filaments.

 

faithozo

 

temel 2 sorularından 87 ve 92. soruları inceledinizmi? 87:tirozinden melanin direk oluşmazmı?tirozinden sonuçta diğer şıklarda(dopamin-epinefrin-norepinefrin) oluşur.sorudaki ok sayısı önemlimiydi?? bu soruların iptali gerekmezmi? 92:insülin yağ dokusunda lipoprotein lipazı da uyarmaz mı?çift cevaplı değilmi o soruda??

 

Editörün yorumu : Selamlar. 1) 87. soru için; Tirozinden melanin sentezi bir seri reaksiyonla Tirozin-Dopa-Dopakinon yolu üzerinden sentezlenmektedir. Tirozinden norepnefrin ve epinefrin sentezi ise Tirozin-Dopa-Dopamin yolu üzerinden gerçekleşmektedir. 2) 92. soru için dikkatli okunduğunda insülinin aktive ettiği, yağ asit sentezi yapan enzim soruluyor. Bu da Asetil KoA karboksilazdır. Hiç bir lipoprotein lipazın yağ asit sentezleme görevi yoktur.

 

engin apaydın

levent hocanın dediğine göre cevap kesinlikle kist olmalı, dediğiniz gibi kist yer kaplamıyor mu?bu soruya itiraz etmeyeceksiniz anladığım kadarıyla hocam.eğer öyleyse ben sorulara itiraz kriterinizi anlayamadım malesef saygılar…

 

Editörün yorumu : yer kaplayan lezyon lafından benim ve Dr. Hakan Mersin`in öncelikle anladığı kist değil, daha çok solid tümör. ama bu kişisel bir algı ve tartışılabilir tabii. ayrıca sabiston a göre cevap kist değil. ve en önemlisi itiraz bizim tekelimizde olan bir konu değil. dilekçe yazabilen her insan itiraz başvurusunda bulunabilir. bu sorunun yanlış olduğunu kim düşünüyorsa itiraz edebilir. bizden de sevgi ve saygılar.

 

drmurat

temel:75 klinik:70 net yaptım. Sizden ricam ortalama kaç puan gelir ve istanbulda kadın doğum veya göz kazanabilirmiyim. sorumu cevaplarsanız çok sevinirim

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

öner yıldırım

Ben Nisan 2010 kocatepe tus kampı katılımcısı olarak tüm hocalarımıza teşekkür etmegi bir borc biliyorum.özellikle Eftal hocam Ali saatlerine katılanlar sınav anında görecekler faydasını demiştiniz.Ben B grubu olup ilk 10 soruda afallamama ragmen hic paniklemedim sınav anında umutsuzluga dustugum anlarda Ali saatleri aklıma geldi hep:))saygılarımla…

 

dr.ali can

iyi gunler hocam ben klımıkten 65 temelden 65 netım var kdh veya dahılyeye yerleşme umudum varmı yoksa yenıden mı çalışacaz teşekurler şimdiden herkese iştediği puanı alması dılegiyle

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

erdal kurnaz

pediatri asistanıyım kaçıncı sorular pediatri soruları

 

Editörün yorumu : Merhaba; TUS sınavında A kitapçığında Klinik Bilimler 31 ile 60. sorular pediatri branşına ait sorulardır. Bilgilerinize…

 

ozlem dost

 

yıllar önce kampınıza katılmıştım hala faydasını görüyorum ve sizin kaynaklarınızdan çalışıyorum çok teşekkür ederim tıp dışı olarak sınava girdim.131 netim var sizce kaç puan alırım ve gazi farma ve fizyo selçuklu ün. farma ve fizyoya girme ihtimalim varmı

teşekkürler

 

Editörün yorumu : Merhaba; 131 netiniz için bizim tahminimiz 61-62 puan civarı alırsınız. Puan hesaplamaları ve kadro analizleri için www.tusrehberi.com sitemizi kullanabilirsiniz.

 

duygu ataç

white sınıflaması notlarımızda yoktu;bence gayet uç bi soruydu.

 

Editörün yorumu : Sevgili Duygu Bu sınıflandırma artık nerede ise son 10-15 yıldır hiç kullanılmıyor. Ancak notlara konsaydı dahi sorulma şekli göz önüne alndığında sadece sınıflandırmaya bakılarak bu sorunun yapılması gene imkasız olurdu çünkü herşeyden önce F harfinin renal failure olduğunu bilmek ve bunun da preeklampsi riskini arttırdığını bilmek gerekirdi. Bu sınıflandırmayı hemen hemen her klasik kitapda bulursun ama anlatılmadıktan sonra (ki kimse bu şekilde anlatmaz) yine de sadece notda olduğu için yapmak mümkün değildir. Tabi geçen sınavda Hegar bulgusu gibi yaşayan kadın doğumcuların artık kullanmadığı bir bulgu TUS da çıkıyorsa böyle tarihi bir sorunun daha çıkmasını garip karşılamamak gerekir. Herşey gönlünce olsun. Sevgiler ve Saygılarımla. Dr. Cihan Öztopçu

 

Mustafa Kemal Peker

2010 Nisan Tus kampına katıldım. Gitmeden önce kafamda birçok soru işareti vardı ama iyiki katılmışım. En son 2009 Eylül tusunda 44 puan almıştım. 2010 nisan tusuna girdim ve kampta vurgulanan birçok konunun sorularıyla karşılaştım. Kampın olağanüstü atmosferi ve dinamikliği beni umduğumdan çok daha iyi hazırladı.Netlerime göre 55 ia 57 arası bir puan gelecek. Bu arada 17 yıllık bir pratisyen hekim olduğumu belirtmeliyim. Hayallerimi gerçeğe dönüştürmemde çok büyük katkısı olan tüm Tusdata ailesine kucak dolusu sevgiler, sonsuz teşekkürler. İyiki varsın Tusdata..

 

Editörün yorumu : Doktor bey kıvanç duyduk teşekkürler

 

esra

hocam mikrosefali yapan nedenler arasında hipertiroıdı de yok mu? bir arkadaşımız sizin derste böyle bir soru sorup cevabı hipertiroidi verdiğinizi söylemiş ben de o dersi hatırlıyorum ancak siz o derste hangisi geç fontanel kapanmasına neden olur diye sormuştunuz o zaman cevap tabiki hipertiroidi idi bir de menenjit hidrosefali ve dolaysıyla makrosefali yapmaz mı??

 

Editörün yorumu : Hipertirodinin mikrosefali yapıp yapmayacağını çocuk veya iç hastalıkları hocalarımıza sorabilirsiniz. Selamlar.

 

tekin

titinin fonksiyonunu ne notlarda nede kampta aktin miyozini birarada tutar diye yazmıyor yazık valla mikro tübüller titinler herseyi bil çalış sınavda apışıp kal lutfen su dandik basit şeyleri notlarınızaa koyun be kardesim

 

Editörün yorumu : Değerli Tekin, Titin, miyozini Z çizgisine tutturan elastik proteindir. Miyozinlerin de birleştiği yer M çizgisidir. Bu bilgi doğru. Yani ders notunda bir hata yok. Ganong Fizyoloji ve Essential Histoloji ve başka histoloji kitaplarında da böyle yazar. Kaynakların orijinalini aşağıya koydum. Ancak bu soruyu soran kişi Guyton`dan sormuş. Oysa konu tamamen bir histoloji konusu. Peki doğru cevabı nereden yakalayacağız. Esnek ifadesinden. Çünkü Guyton dahil tüm kaynaklar titinin esnek, elastik (Guytundaki ifade “it is very springy”) protein olduğunda aynı bilgiyi veriyorlar. DERS NOTU Titin • Kalın filamanları (Miyozin) (Miyozinler M çizgisini oluşturur) her iki taraftan Z diskine tutturan elastik proteinlerdir. • Sarkomerin aşırı gerilmesini önler. • Fleksör grubu kaslar kasılırken, ekstensör kaslar titin ile gevşeyip, yay gibi gerilirler. GANONG FİZYOLOJİ Actinin, which has a molecular weight of 190,000, binds actin to the Z lines. Titin, a large protein, connects the Z lines to the M lines and provides the scaffolding for the sarcomere. It contains two kinds of folded domains, and these provide muscle with its elasticity. At first when the muscle is stretched there is relatively little resistance as the domains unfold, but with further stretch there is a rapid increase in resistance that protects the structure of the sarcomere. ESSENTIAL HISTOLOGY-MUYO Besides possessing interdigihg sets of contractile filaments, sarcomeres are provided with fine longitudinal elastic filaments that contain the high molecular weight protein, titin (also known as connectin). Titin molecules are long enough to connect an M line to a Z line. At one end they have a domain that is incorporated into a thick filament, and at the other end they have a spring-like, elastic d o m that connects the thick flament to a Z line. A nebulin molecule extending along each thin filament is believed to provide the template de termining the length of the filament. Comparatively rigid latrices and ring-like arrangements of intermediate filaments provide further internal and external support for the sarcommere. GUYTON What Keeps the Myosin and Actin Filaments in Place? Titin Filamentous Molecules. The side-by-side relationship between the myosin and actin filaments is difficult to maintain. This is achieved by a large number of filamentous molecules of a protein called titin. Each titin molecule has a molecular weight of about 3 million, which makes it one of the largest protein molecules in the body. Also, because it is filamentous, it is very springy. These springy titin molecules act as a framework that holds the myosin and actin filaments in place so that the contractile machinery of the sarcomere will work. There is reason to believe that the titin molecule itself acts as template for initial formation of portions of the contractile filaments of the sarcomere, especially the myosin filaments.

 

dr x

valla ben bu tus sınavından hiçbişey anlamadım eylül tusundan 60 aldım gitmedim 4 ay çalıştım şimdi hesaplanan puan 61 bunun içinmi çalıştım okadar 6. tusumdu dahada elimden bişey gelmiyor butusta biyerleri yazıp gidicem artık bana göre çok zor bir sınavdı ama ortalamanın yüksek olduğunu görüyrm nsl çalışıyolar bilmiyrm

 

Editörün yorumu : Doktor hanım bu sınav bilgi kadar dikkatide ölçen bir sınavdı.Motivasyon son derece önemliydi.İyi motive arkadaşlar daha iyi yaptılar soruları.

 

Gökhan

ERCP sorusunun iptaliyle ilgili itiraza verdiğiniz cevap çok yerinde. teşekkürler Tusdata. Bu arada bende fibronektini E olarak işaretlemiştim ama doğrusu neyse onu yapmanız çok güven verici.

 

Editörün yorumu : TEŞEKKÜR EDERİZ

 

dr murat

levent hoca derste karaciğerin en sık görülen lezyonu yeni scwartza göre kisttir bu artık böyle demişti, kendisi bu soru hakkında ne düşünüyor acaba?

 

Editörün yorumu : 8. (sayfa 1159) ve 9. baskı (sayfa 1118) Schwartz`da karaciğerin en sık benign lezyonunun basit kist olduğu yazmaktadır.Bu benim kamp notu kitabımda da aynen böyle yazar.Hemanjiyom için 9. baskı (son)Schwartz`da karaciğerin en sık benign solid kitlesi cümlesi yer almaktadır.Peki ÖSYM ne sormuştur? En sık yer kaplayan oluşumu…ÖSYM`nin yanıtına göre kistler yer kaplamamakta mıdır?Soru kökünden ne sorulduğu anlaşılmamaktadır ve kesinlikle tartışmalı bir sorudur. Yine Schwartz`ın 2007`de çıkan orijinal soru kitabında 221. sayfada 20. soru şöyledir; The most common benign lesıon ın the liver is A. Simple (congenital) hepatic cyst B. Hamartoma C. Hepatic Adenoma D. Focal nodular hiperplasia Answer:A Yani Schwartz konu kitabındaki bilgileri işte böyle soru haline de getirmiştir. Tabi bu arada benim hazırladığım spot bilgilerde:488`de de `karaciğerin en sık benign tümörü hemanjiyom` cümlesi yazmaktadır.Bu da Sabiston bilgisidir. Son olarak;kistin yanıt olabilmesi için benim de dediğim gibi sorunun şöyle olması gerekirdi:Karaciğerin en sık benign LEZYONU aşağıdakilerden hangisidir? Sevgilerle….

 

zakk

dershaneye gidemedim fakat tusdata kaynaklarını (ders notları ve tümtus soruları serisi) hazırlayanlara teşekkürler

 

Editörün yorumu : TEŞEKKÜR EDERİZ

 

tuğçe

inhibin granüloza hücrelerinden salınmıyor mu? hatta granüloza hcli tm markerı olarak inhibini kullanmıyor muyuz?folistatin ve inhibin, fsh salınımını bastırmıyor mu?ikisinin farkı?soruda direk yada indirek etklili diye belirtmiş olması gerekmez mi?

 

Editörün yorumu : Değerli Tuğçe İnhibin sertoliden salınır ve FSH salınımını baskılar İnhibin ile ilgili ders notu bilgisini aynen yazıyorum. Başarılar. Sertoli hücreleri • FSH etkisinde androjen bağlayıcı globulin sentezi yaparak testosteronu bağlar. Spermatogenezin sürmesi için gerekli lokal yüksek testosteron konsantrasyonu böylece sağlanmış olur. • Erkek fetusta MIF (Müllerien İnhibisyon Faktör) yaparak müller kanalının gerilemesini sağlar. • Fagositoz görevi vardır. • İnhibin salgılayarak FSH’yı baskılar.

 

minnur kaya

klinik bilimler 23. sorunun cevap şıklarında birden fazla NSAII var. iptal edilmesi gerekiyor…

 

Editörün yorumu : Sorunun cevabı gayet net textbooklarda, parasetamol olarak

 

ahmet kurtoglu

erdinç hocam anatomi sureklı bende diğer derslerın netlerını esılten bır parazitti son kamptta ha gayret deyıp sızı dınledım 6 net cıkardım cok tesekkurler emegınıze saglık

 

HÜSEYİN

Aşağıdaki laboratuvar bulgularından hangisi hemofili A için tipiktir? A) Uzamış kanama zamanı B) Uzamış protrombin zamanı C) Uzamış aktive parsiyel tromboplastin zamanı bu sorudada 2 şık doğru aptt uzar bunla birlikte wVF de eksileceğinde kanama zamanıda uzar diye hatırlıyorum. bu sorular hakkındaki yorumunuz nedir

 

Editörün yorumu : Soru tipik olan bulguyu sorduğu gibi Hemofili A`nın VWF eksikliğinden ayırıcı tanısında en önemli bulgu kanama zamanının normal olmasıdır.

 

mustafa tokdemir

Dahiliye soruları içinde geçen gebelikte nefrotik sendromun en sık sebebi ağır eklamsi olarak verilmiş.Gebelikte proteinürinin en sık sebebi eklamsi tamam ama nefrotik sendromun en sık sebebi fokal segmental glomerulo skleroz değilmiydi?aydınlatırsanız sevinirim.kaynakta verirseniz sevinrim.

 

Editörün yorumu : Sevgili Mustafa Herşeyden önce soru bir Dahiliye sorusudur ve mutlaka kaynak olarak da kendi textbooklarını almışlardır. Bizim açımızdan bakıldığında da aslında bir gebede nefrotik sendrom düzeyinde proteinürinin EN SIK nedeni preeklampsi demek yanlış olmaz çünkü preeklampsi gebelikte çok sık görülen bir patolojidir. Konuya Dahiliye açısından bakarsak da hocalarımızın bu soruya vermiş olduğu yanıt şu şekilde; Gebelikte 300 mg/gün protein kaybı normaldir. Preeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra görülen patolojik proteinüri ve hipertansiyon dur. Preeklampsili gebelerde değişen miktarlarda olan proteinüri, glomerüllerde olan geçirgenlikteki değişkenliklere bağlıdır. Preeklampsi gebelikte nefrotik düzeydeki proteinürinin en sık nedenidir. Böbrek ve Elektrolit Hastalıkları, Türk Nefroloji Derneği, 552.sf İlicin İç Hastalıkları, 1456.sf Sevgiler ve Saygılarımla Dr Cihan Öztopçu

 

umut kocabaş

özhan hocam bu iletiyi sadece sana tesekkur etmek ıcın yazıyorum..o algorıtmler neydı öyle yaa 🙂 üstüne bırde süpper anlattın 13e 2 yaptım kadın dogumdan ve bu benım ıcın rekor :)) öptüremedık kendımızı sana ama olsun artık…emegıne elıne saglık hocam…

 

Editörün yorumu : Gönülden tebrik ederim; çok mutlu oldum. Umarım kırdığın son rekor olur :)) Herşey gönlünce olsun Saygılarımla Dr.Özhan ÖZDEMİR

 

serkan

saygıdeğer hocalarım,benim anlamadığım tek şey yanlış soruda ercp ile ilgilide bir bilgi yok neden cevap E olacak diyorsunuz.Endoskopik ultrason ile ERCP aynı şey değilki sonuçta saygılar…

 

Editörün yorumu : Dikkat ederseniz önceki sorulardan birisinde bu konuda bir cevap vermiştim. Sevgi ve saygılarımla…

 

umut kocabas

kampa katılmakla nekadar ısabetlı karar verdıgımı göruyorum.son donemı sanırım daha ıyı gecıremezdım.sınav sonrası son denememın üstüne sadece 5 net ekleyınce bıraz canım sıkıldı aslında.sonrasında yorumları okuyunca aslında sınavın pekte kolay algılanmadıgını farkettım.umarım hakeden hakettiğini alır.özellıkle kadındogumdan özhan hocaya ve küçük stajlar hocasına tesekkur etmek ıstıyorum.sınavda seslerı kulagıma kadar geldı :)) ama yıne de kampın yıldzı ercan hocaydı.endüşük netımı bıyokımyadan yapmama ragmen,bukadar iğrenc bı ders bukadar ıyı ve yalın anlatılabılır dıyorum ve 3 hocamada tesekkur edıyorum..bırde 154 netle kardıyo şansım yüzde kaçtır onu merak edıyorum bılgı verırsenız çok sevınırım…

 

Editörün yorumu : Tebrikler doktor bey.Eminim istediğiniz bölüme gereceksiniz.

 

Şeyda Gerçek

Selemlar.Fibronektin sorusunun cevabının değişmesi gerektiği açık ve net. Psödokist sorusunda cevabınızı tatminkar bulamadım. Yalnız bana gösterceğiniz herhangi bir kaynakta ERCP nin psödokist ile seröz kistik adenomu ayırdığını gösteren bir ibarenin olduğu sayfayı söyleryebilir misiniz rica etsem…

 

Editörün yorumu : Schwartz`s 1233. sayfa.

 

dr kla

sorulara itiraz edecek arkadaslar bilkent te ösym binasında dilekce ile itiraz edebilirler herhangibir bedel ödenmiyor.dilekçenizin kabul edildiğine dair belge veriyorlar.ben basvurdum herkese kolay gelsin

 

Editörün yorumu : teşekkürler bilgi için

 

Talanur Özkan

Levent hoca kampta muhteşem anlattı ve çıkacak dediği tüm sorular çıktı. Teşekkür ediyorum hocam.

 

Osman GÜLSEVER

Tüm hocalarıma teşekkür ederim. Genel olarak çok iyi bir dersane ve kamp dönemi geçirdim. Ancak özel olarak bana biyokimya sorusu bile yaptırabilen Ercan Hocama ayrıca teşekkür ederim.

 

mehmet sertkaya

aşağıdakilerden hangisi antiseptik olarak kullanılamaz? sorusu beni çok çelişkide bıraktı, triklosan diye bir antiseptiği ben hiç duymamıştım, bu soruya neden kimse bir yorum yapmadı bence kazıkötesi bir soru bu, perasetik asit dezenfektan onu anladım ama triklosanı sormak bence haince…

 

Editörün yorumu : Antisepsi doku ve derinin dezenfeksiyonu için kullanılan bir terimdir. Bu amaçla kullanılan ajanlar ; Alkol , iyot, Klorhekzidin, İodoforlar, Fenol deriveleri, Triklosan Kuarterner bileşikleri vs… Triklosan kişisel hijyen için yaygın olarak kullanılmakta olan bir antiseptik maddedir. Hem le hijyeninde hem de diş macunları için yaygın olarak kullanılmaktadır. 0.2 ile 2 arası degisen konsantrasyonlarda kullanılmkatadır. Triklosan bakteri hücrelerine girer ve sitoplazmik membran ve RNA sentezini, yag asitlerini ve proteinleri etkiler . Triklosanın oldukça genis çapta anti mikrobiyal etkisi vardır . Triklosan�n Gram pozitif organizmalara (MRSA dahil) karsı etkisi Gram-negatif basili, özellikle de P. aeruginosa�a karsı etkisinden daha çoktur. Perasetik asit (PAA) alet dezenfeksiyonu amacı için kullanılan bir ajandır. Yutulması,solunması ve deri ile teması zehirli olabilir.10 dan daha fazla konsantrasyonları koroziftir. 2 lik konsantrasyonları tahriş edicidir. Soruda PAA deri ve ya mukoza antisepsisinde kulanılmayacağının bilinmesi istenmektedir.

 

gülşah

sayın hocam öncelikle sorulan soruları cevapladığınız için teşekkür ederim.trombofili sorusunda ilk aşamada gerekli olmayanı soruyor protein c eksikliği varsa faktör 5 leiden mutasyonu bakılması gerekmezmi..bir diğer sorumda gebelerde proteinürinin en sık nedeni preeklempsi,soruda nefrotik sendromun ensık nedenini soruyor FSGS olması gerekmezmi?preeklempsi nefrotik düzeyde proteinüri yaparmı?teşekkür ederim

 

Editörün yorumu : Merhabalar 1) Hastada neyi araştırıyoruz? Herditer trombofili sebeblerini. Öncelikle bu sebeplerden biri varmı diye ilk aşamada , ilk 4 şıkkı isteriz.. 2) Preeklampsi gebelikte nefrotik düzeydeki proteinürinin en sık nedenidir. (Böbrek ve Elektrolit Hastalıkları, Türk Nefroloji Derneği, 552.sf ve İlicin İç Hastalıkları, 1456.sf)

 

yavuz yılmaz

 

h1n1 sorusu neden tartışmalı sorular arasına alınmıyor? literatur bilgilerine bakıldığında 65 yaş üzerinde olan herkes risk grubunda gösteriliyor, halbuki sorunun cevabı tam tersi olarak verilmiş.

 

Editörün yorumu : Geçtiğimiz son bahar ve kış döneminde dünya genelinde yayılım gösteren pandemik H1N1 grip atağı bilindiği üzere A ve B şıklarında bildirilen çocuk ve genç yaş grubunda ciddi yayılım gösterdi, temel sebebi bu kişilerin daha önce bu virusla hiç karşılaşmamış olmalarıydı. C şıkkında bildirilen yaş grubu; 65 yaş ve üzerindeki kişilerde ise dünya sağlı örgütü ve CDC (Centers for Disease Control) verilerine göre sıklık nispeten daha düşüktü, sebebi ise 65 yaş üzeri kişilerin 30 ‘undan fazlasında H1N1 e karşı antikorları olması gösterilmektedir. Burada şu noktaya dikkat etmek gerekir: 65 yaş üzerinde H1N1 riski diğer yaş grubu ve altta yatan hastalıkları olanlara göre daha düşüktür ancak 65 yaş ve üzerinde H1N1 infeksiyonu ile ciddi komplikasyon gelişme riski diğer yaş gruplarına göre daha yüksektir. Oysa mevsimsel influenza salgınları yaşlılarda sık görülmekte ve ciddi mortalite nedeni olmaktadır. D ve E şıklarında bildirilen Kronik akciğer hastalıkları ve immün sistemi baskılanmış kişilerde ve altta yatan kronik hastalıkları olanlarda dünya sağlık örgütü ve CDC verilerine göre H1N1 infeksiyonu gelişme rsiki daha yüksektir. – Centers for disease contro (CDC): http://www.cdc.gov/h1n1flu/recommendations.htm – WHO (Dünya Sağlık Örgütü): Pandemic H1N1 Flu: http://www.wpro.who.int/health_topics/h1n1/info/info_regionsNpop.htm – Mikrobiyoloji Ders Notu (Prof.Dr.V.Özgüven), cilt 2, 223.sf

 

Yasin Akın

Peki bu sorulara itiraz eden birileri var mı yoksa herkes bu itiraz işini birbirine mi bırakıyor acaba? Bir de itiraz sayısı önemli mi işleme alınması için yoksa bir itiraz bile yeterli mi?

 

Editörün yorumu : İtiraz edilen sorular dediğimiz sorulara itiraz ediyoruz.Herhangi bir soru sayısı aranmıyor.

 

fatihC

Sorular çok kolaydı. Yapamayan arkadaşların neden yapamadığını anlayamadım. 9 doğru 1 boş var anatomide. Keşke pediatri de bu kadar olsaydı…

 

mustafa tokdemir

iyi günler 19. Otuz yaşında bir kadın hastada gebeliğin 28. haftasında ortaya çıkan nefrotik sendromun en olası nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Renal papiller infarkt B) Amiloidozis C) Renal ven trombozu D) Ağır preeklampsi E) Fokal segmental glomerüloskleroz Cevap:D ağır preeklamsi olarak verilmiş.Ağır preeklemsi gebelikte protein ürinin en sık sebebi tamam.Gebelikte en sık nefrotik sendrom sebebi fokal segmental glomerulokleroz olması gerekmez mi?Soru şekli yanlıştır.Bence soruda aslında gebelikte protein ürinin en sık sebebi sorulmak istenmiş bu haliyle soru yanlıştır diye düşünüyorum.

 

Editörün yorumu : Sevgili Mustafa Sanırım aynı soru 2 kez siteye düştü. Bir öncekine cevabını yazdım Saygılarımla Dr Cihan Öztopçu

 

mustafa tokdemir

iyi günler 19. Otuz yaşında bir kadın hastada gebeliğin 28. haftasında ortaya çıkan nefrotik sendromun en olası nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Renal papiller infarkt B) Amiloidozis C) Renal ven trombozu D) Ağır preeklampsi E) Fokal segmental glomerüloskleroz Cevap:D ağır preeklamsi olarak verilmiş.Ağır preeklemsi gebelikte protein ürinin en sık sebebi tamam.Gebelikte en sık nefrotik sendrom sebebi fokal segmental glomerulokleroz olması gerekmez mi?Soru şekli yanlıştır.Bence soruda aslında gebelikte protein ürinin en sık sebebi sorulmak istenmiş bu haliyle soru yanlıştır diye düşünüyorum.

 

Editörün yorumu : Sevgili Mustafa Herşeyden önce soru bir Dahiliye sorusudur ve mutlaka kaynak olarak da kendi textbooklarını almışlardır. Bizim açımızdan bakıldığında da aslında bir gebede nefrotik sendrom düzeyinde proteinürinin EN SIK nedeni preeklampsi demek yanlış olmaz çünkü preeklampsi gebelikte çok sık görülen bir patolojidir. Konuya Dahiliye açısından bakarsak da hocalarımızın bu soruya vermiş olduğu yanıt şu şekilde; Gebelikte 300 mg/gün protein kaybı normaldir. Preeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra görülen patolojik proteinüri ve hipertansiyon dur. Preeklampsili gebelerde değişen miktarlarda olan proteinüri, glomerüllerde olan geçirgenlikteki değişkenliklere bağlıdır. Preeklampsi gebelikte nefrotik düzeydeki proteinürinin en sık nedenidir. Böbrek ve Elektrolit Hastalıkları, Türk Nefroloji Derneği, 552.sf İlicin İç Hastalıkları, 1456.sf Sevgiler ve Saygılarımla Dr Cihan Öztopçu

 

dr_umit

Branş Hocamızın Notu : Levent hoca en sık benign lezyon dmiştir. gerçekten de bu soru Schwartz ile çok ters düşüyor. ancak tüm kitaplarda hemanjiomun görülme oranı 2 ile 9 arası verilmiş. ben de bunun cevabını hemanjiom olarak kabul edemiyorum, ama başka çare de yok gözüküyor. tus böyle bazen garip sorular olabiliyor. bu soruya itiraz edip etmemeyi hala tartışıyoruz. doğru cevabı kabullenemediğiniz bu soruya neden itiraz etmediniz çok merak ediyorum hocam.iptal edilmeyebilir belki ama başka çare yok da denemez bence.çünkü sonuçta schwartz başk bişey olabileceğini söylüyor.ciddiye alınabilmemiz için tusdatanın itiraz etmesi çok önemli bunu çok iyi biliyoruz onun için lütfen en azından levent hocanın ve sizin de kabul edemediğiniz sorulara itiraz edin.

 

Editörün yorumu : Ben bu sorunun cevabının hemanjiyom olduğunu düşünüyorum. Hep o şekilde anlattım. İtiraz edecek birşey yok. A.Ç.

 

ercan kayış

hem glomerüler filtrasyona uğrayan hem sekrete edilen üre değilmidir….kreatinin nasıl olyor

 

Editörün yorumu : Serbest kreatinin, kreatin metabolizmasının bir atık ürünü olup tüm vücut sıvılarında, sekresyonlarda bulunur ve serbest olarak glomerüler filtrasyona uğrar. Ufak ancak anlamlı miktarda kreatinin proksimal tübüler sekresyona uğramaktadır. Üre ise glomerüler filtrasyona ve tübüler geri emilime uğrar.

 

drmurat

bence de mammografideki iğne şeklinde kalsifikasyon diye bahsettiği olay spiküler kalsifikasyon değil mi? ki bildiğim kadarıyla nerdeyse en malign göstergelerden biri??

 

Editörün yorumu : değil. mammografide ışınsal (spiküler) uzantıları olan solid kitle ayrı bir bulgu; mikrokalsifikasyon kümeleri ayrı bir bulgu. bazan aynı lezyonda ikisi birden de görülebilir. spiküler uzantılar kalsifikasyon değildir.

 

dr_umit

hocam 8. soruya diğer 4 şık restriktif hastalığa uymuyor demişsiniz doğru ama bu soru bir o kadar da spirometre sorusudur ve ben dahil tanıdığım bir sürü insan spirometre rezidual volumu kapsayan hicbir volumu olcemez diyerek o ve zaten yanlış olan b şıkkını direk eledi ve sonuçta ya boş bıraktık ya da salladık.sadece restriktif hastalık sormak istiyorsa ustune spirometre diyip ilk şıkka da rv koyması çok anlamsız dedim ben çünkü.anladığım kadarıyla bu soruya itiraz etmediniz isteyen edebilir dediniz ama ben kendi adıma ankara dışında calısmaktayım ve ayrıca genel degerlendirmede bir tusdata hocası biz itirazı ust kademeye yapıp kendimizi ciddiye aldırıyoruz demiş takdir edersinizki bizim bu şansımız yok.sonuç olarak bu ve pediatrideki mikrosefali sorularının bu halleriyle 5 şıkkı da cevap değildir ve iptali gerekir.prion sorusunun 5 şıkkı da doğru diyip tiraz ediyorsunuz ama bu iki soruya ama şu ibare olsaydı ya da olmasaydı bu şık doğru olur diyip itiraz etmiyorsunuz.o kadar tus çalıştıktan sonra hiçbirimiz aa yanlış soru ama bunu düşünüyordur diye kehanette bulunmak zorunda değiliz soru yanlışsa bitmiştir prof olup bir avuç soruyu doğru ve net hazırlayamıyorsa bizim ne suçumuz var?yayınlamayacağınızı biliyorum ama umarım sonuna kadar okursunuz.

 

Editörün yorumu : Haklısınız bizde soruyu ilk okuduğumuzda sizin gibi düşündük ama daha sonra dikkat ettiğimizde şaibeli bir kavram kullanılmış. Ne sormak istediği açık ama yanlış bir kelime yüzünden şaibeli hale gelen bir soru… Seçeneklerden dördünün restriktif akciğer hastalığında sptanması zaten olası değildir ve A seçeneğini sordukları açıktır. Sorudaki şaibe “spirometrik muayene” gibi yarıo anlamlı yarı anlamsız bir kelime kullanılmış olmasından kaynaklanıyor. Rezidüel volüm basit spirometre ile ölçülemez, bu net bir bilgidir. (Harrison’s Principles of Internal Medicine, 17th edition pp:1586, 1587) Soru tartışmalı , özensiz hazırlanmış bir soru. Ama iptal edilebileceğini düşünmemekteyiz.

 

sultan kahraman

pozitif inotroplar konstriktif perikarditte kontrendike değil mi o soruda bi hata yok mu lütfen cevaplar mısınız

 

Editörün yorumu : Hastanın kardiyak tamponada bağlı tansiyonu düşük ise pozitif inotropik ajan verilebilir veya intravenöz hidrasyon yapılabilir.

 

mehmet ulkutekin

puanlar yuksek,tercih 2000 kadro oldugu için tercih yapacak arkadasların insaflı olurp tercihlerinde gitmeyi dusunduklari yerleri yasmalarını baskalarının hakkını yememelerini.diliyorum.gitmeyi isteyen sınırda olan benim gibi arkadasların hakkını yemeyin.vicdanlı dawranalım arkadaslar,gitmeyi dusunmayen lutfen gelecek sınava hasırlansın

 

Editörün yorumu : Umarım herkes bu duyarlılığı gösterim ve herkes hakettiğini kazanır

 

dr ebru

 

carboksi hemoglobin oksijene bağlanma ve taşınmayı etkilemez bırakmayı etkiler diye biliyordum o soruda biraz garip değilmi….

 

Editörün yorumu : Selam… COHb, hemoglobini R forma kaydırarak oksijenin bağlanmasını kolaylaştırır, ancak hemoglobine bağlana oksijenin dokulara bırakılmasını zorlaştırır…

 

dr_umit

Branş Hocamızın Notu : Evet prblemli bir soru.Neonatal =konjenital hipertiroidiyi hipertiroididen saymamışlar gibi. İtirazı hak eden bir soru. hocam acıklamayı bu ve buna benzer yapmıssınız.ama anasayfada tusdatanın itiraz ettiği 3 sorudan biri değil.bu ne yaman çelişki:)

 

Editörün yorumu : OSYM`nin daha önceki itirazlara olan yanıtlara baktıgımızda bu tip ikilemlerde maalesef olumlu bakmadıgını görüyoruz. Nelson`da konjenital hipertiroidi başlığında geçmesine rağmen… OSYM`nin yaklaşımı şu: Başlık konj hipertiroidi ben ise soruda hipertiroidi olarak verdim diyor. Hipertiroidiye bakın orada mikrosefali yapmaz diyor. Soru hazırlanışı gördüğünüz gibi tuzak şeklinde hazırlanmış, çok bilgi ölçmeye dayalı olduğu söylenemez

 

dr_umit

hocam iyi gunler tamponad sorusunda pozitif inotropik neden verilir ben anlayamadım

 

Editörün yorumu : Venöz dönüş zaten tamponad nedeniyle azaldığından diüretik kontrendikedir. Hatta yeterli volümü sağlamak için mai veilmelidir. Sistemik vasküler direnci arttırmadan kardiak outputu arttırdığı için pozitif inotropik(dobutamin) verilebilir.

 

engin apaydın

gebelikte en sık görülen nefrotik sendrom nedeni neden fsgs degil acaba

 

Editörün yorumu : Sevgili Engin Herşeyden önce soru bir Dahiliye sorusudur ve mutlaka kaynak olarak da kendi textbooklarını almışlardır. Bizim açımızdan bakıldığında da aslında bir gebede nefrotik sendrom düzeyinde proteinürinin EN SIK nedeni preeklampsi demek yanlış olmaz çünkü preeklampsi gebelikte çok sık görülen bir patolojidir. Konuya Dahiliye açısından bakarsak da hocalarımızın bu soruya vermiş olduğu yanıt şu şekilde; Gebelikte 300 mg/gün protein kaybı normaldir. Preeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra görülen patolojik proteinüri ve hipertansiyon dur. Preeklampsili gebelerde değişen miktarlarda olan proteinüri, glomerüllerde olan geçirgenlikteki değişkenliklere bağlıdır. Preeklampsi gebelikte nefrotik düzeydeki proteinürinin en sık nedenidir. Böbrek ve Elektrolit Hastalıkları, Türk Nefroloji Derneği, 552.sf İlicin İç Hastalıkları, 1456.sf Sevgiler ve Saygılarımla Dr Cihan Öztopçu

 

Dr.Nur

TİTİN in ne olduğunu adım gibi bilmeme rağmen yapamadım.kitapta ve hocanın söylediği:miyozini Z çizgisine bağlar, aşırı gerilmeyi önler.Aktin gibi bir şey söylenmedi.ve ben yeni bir şey die Titin işaretlemedim.Titintitti bizi…

 

Editörün yorumu : Değerli Nur, Titin, miyozini Z çizgisine tutturan elastik proteindir. Miyozinlerin de birleştiği yer M çizgisidir. Bu bilgi doğru. Yani ders notunda bir hata yok. Ganong Fizyoloji ve Essential Histoloji ve başka histoloji kitaplarında da böyle yazar. Kaynakların orijinalini aşağıya koydum. Ancak bu soruyu soran kişi Guyton`dan sormuş. Oysa konu tamamen bir histoloji konusu. Peki doğru cevabı nereden yakalayacağız. Esnek ifadesinden. Çünkü Guyton dahil tüm kaynaklar titinin esnek, elastik (Guytundaki ifade “it is very springy”) protein olduğunda aynı bilgiyi veriyorlar. DERS NOTU Titin • Kalın filamanları (Miyozin) (Miyozinler M çizgisini oluşturur) her iki taraftan Z diskine tutturan elastik proteinlerdir. • Sarkomerin aşırı gerilmesini önler. • Fleksör grubu kaslar kasılırken, ekstensör kaslar titin ile gevşeyip, yay gibi gerilirler. GANONG FİZYOLOJİ Actinin, which has a molecular weight of 190,000, binds actin to the Z lines. Titin, a large protein, connects the Z lines to the M lines and provides the scaffolding for the sarcomere. It contains two kinds of folded domains, and these provide muscle with its elasticity. At first when the muscle is stretched there is relatively little resistance as the domains unfold, but with further stretch there is a rapid increase in resistance that protects the structure of the sarcomere. ESSENTIAL HISTOLOGY-MUYO Besides possessing interdigihg sets of contractile filaments, sarcomeres are provided with fine longitudinal elastic filaments that contain the high molecular weight protein, titin (also known as connectin). Titin molecules are long enough to connect an M line to a Z line. At one end they have a domain that is incorporated into a thick filament, and at the other end they have a spring-like, elastic d o m that connects the thick flament to a Z line. A nebulin molecule extending along each thin filament is believed to provide the template de termining the length of the filament. Comparatively rigid latrices and ring-like arrangements of intermediate filaments provide further internal and external support for the sarcommere. GUYTON What Keeps the Myosin and Actin Filaments in Place? Titin Filamentous Molecules. The side-by-side relationship between the myosin and actin filaments is difficult to maintain. This is achieved by a large number of filamentous molecules of a protein called titin. Each titin molecule has a molecular weight of about 3 million, which makes it one of the largest protein molecules in the body. Also, because it is filamentous, it is very springy. These springy titin molecules act as a framework that holds the myosin and actin filaments in place so that the contractile machinery of the sarcomere will work. There is reason to believe that the titin molecule itself acts as template for initial formation of portions of the contractile filaments of the sarcomere, especially the myosin filaments.

 

alper

hocam klinik 66. sorunun(feokromasitoma sorusu) cevabı A mı B mi?ösym cevabı B olarak açıklamış. cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

 

Editörün yorumu : o soruda 6 cm.lik nonfonksiyonel bir feokromositomadan bahsediliyor. bu hastaya doğru yaklaşım ameliyat; neden ameliyat ederiz diye soruyor. bu hastayı ilerde fonksiyonel olabiir kaygısı ile ameliyat etmiyoruz. 5 cm.den büyük sürrenal kitlesinin malin olma olasılığı yüksek; o yüzden ameliyat ediyoruz. örneğin eğer bıu non-fonksiyonel tümör 5 cm.den küçük olsaydı ameliyat etmez, izlerdik

 

özgür berk

sayın hocam çogunlugun dogru yaptığı ercp cevabının deştirilmesi size ne fayda sağlayacak anlayamadım bu tusun tüm soruları ve cevabları nette bir bu soru mu şaibeli ve cevabı ısrarla deiştirilmeli

 

Editörün yorumu : Merhaba; ERCP sorusunu sizin yapmış olmanız ve sorunun yanlış olması sebebiyle binlerce kişinin yanlış yapması ve bu sorununda iptal edilmemesi de meslekdaşlarınıza yapılan bir haksızlık olmuyor mu?

 

Erce Sevin

Tıpta İnen parça diye bir şey var mı? İnen parça lafı vücutta herhangi bir yapının lokalizasyonuna işaret edebilir, duodenumun da inen parçası var… Üşengeç adamlara TUS sorusu hazırlatmamalılar..

 

savaş davran

g.cerrahi hocalarımızdan g.cerrahi 68.sorunun degerlendirilmesini rica ediyorum memede malinglite şüphesi olan bir kitleye yaklasım algoritmasında ilk yapılacak iiab deil mi eski tus soruları ve algoritma şemaları bununla uyumlu görünüyor.

 

Editörün yorumu : notlarımızdaki algoritmada değerlendirme var. oraya bakarsanız zaten anlayacaksınız. 40 yaşın üstünde solid kitle: mammografi

 

berkay akmaz

perikardiosentez öncesinde bir hastaya nasıl olurda + inotropik ilaç verilebilir anlayamadım?? sonuçta diastolik kalp yetmezligi deil mi tamponat klinigi?ve diastolik kalp yetmezliklerindede + inotropik vermek kontrendike..lütfen yardımcı olursanız sevinirim..

 

Editörün yorumu : kardiyak tamponadında kan perikard yaprakları arasına geçtiği için ventriküldeki ve aorttaki basınç azalır.buna bağlı bu hastalarda hipotansiyon görülür.bu açıdan dopamin ve dobutamin gibi pozitif inotrop ajanlar verilebilir.kardiyak tamponadında pozitif inotrop ajan verilebilir hipotansiyon açısından..

 

elif

titinle ilgili yeni bilgi herhalde bu?? ben de sizin eski kursiyerinizim nezamandan beri titin aktinle miyozini baglamakta acaba bu soruyu daha önce de sordum ama cvp verilmedi son dönem kursiyerleriniz çoğunlukta doğru işaretlediği için mi kimse sesini çıkarmıyor benim gibi 1 puana dahi ihtiyacı olan insanlar için 1 yanlış cok önemli

 

Editörün yorumu : Değerli Elif, Titin, miyozini Z çizgisine tutturan elastik proteindir. Miyozinlerin de birleştiği yer M çizgisidir. Bu bilgi doğru. Yani ders notunda bir hata yok. Ganong Fizyoloji ve Essential Histoloji ve başka histoloji kitaplarında da böyle yazar. Kaynakların orijinalini aşağıya koydum. Ancak bu soruyu soran kişi Guyton`dan sormuş. Oysa konu tamamen bir histoloji konusu. Peki doğru cevabı nereden yakalayacağız. Esnek ifadesinden. Çünkü Guyton dahil tüm kaynaklar titinin esnek, elastik (Guytundaki ifade “it is very springy”) protein olduğunda aynı bilgiyi veriyorlar. DERS NOTU Titin • Kalın filamanları (Miyozin) (Miyozinler M çizgisini oluşturur) her iki taraftan Z diskine tutturan elastik proteinlerdir. • Sarkomerin aşırı gerilmesini önler. • Fleksör grubu kaslar kasılırken, ekstensör kaslar titin ile gevşeyip, yay gibi gerilirler. GANONG FİZYOLOJİ Actinin, which has a molecular weight of 190,000, binds actin to the Z lines. Titin, a large protein, connects the Z lines to the M lines and provides the scaffolding for the sarcomere. It contains two kinds of folded domains, and these provide muscle with its elasticity. At first when the muscle is stretched there is relatively little resistance as the domains unfold, but with further stretch there is a rapid increase in resistance that protects the structure of the sarcomere. ESSENTIAL HISTOLOGY-MUYO Besides possessing interdigihg sets of contractile filaments, sarcomeres are provided with fine longitudinal elastic filaments that contain the high molecular weight protein, titin (also known as connectin). Titin molecules are long enough to connect an M line to a Z line. At one end they have a domain that is incorporated into a thick filament, and at the other end they have a spring-like, elastic d o m that connects the thick flament to a Z line. A nebulin molecule extending along each thin filament is believed to provide the template de termining the length of the filament. Comparatively rigid latrices and ring-like arrangements of intermediate filaments provide further internal and external support for the sarcommere. GUYTON What Keeps the Myosin and Actin Filaments in Place? Titin Filamentous Molecules. The side-by-side relationship between the myosin and actin filaments is difficult to maintain. This is achieved by a large number of filamentous molecules of a protein called titin. Each titin molecule has a molecular weight of about 3 million, which makes it one of the largest protein molecules in the body. Also, because it is filamentous, it is very springy. These springy titin molecules act as a framework that holds the myosin and actin filaments in place so that the contractile machinery of the sarcomere will work. There is reason to believe that the titin molecule itself acts as template for initial formation of portions of the contractile filaments of the sarcomere, especially the myosin filaments.

 

 

dr. salih

Bahsedilen siklus sorusu muhtemelen Ege Üni. kökenli bir soru. Hem stajda hem de yapılan sınavlarda siklusu düzenli, ovulasyonu bozuk hastada tiroid ve hipofiz fonksiyonlarının normal olup olmadığa bakılması gerektiğini üstünde fazlaca durarak söylemişlerdi. Zaten dikkat edilirse soruda ilk düşünülmesi gereken değil mutlaka bakılması gereken deniyor. Çünkü tiroid ve prolaktinoma sık gözüktüğü kadar da tedavisi kolay ve hastaya yaklaşımda mutlaka öncelikle elenmesi gereken 2 patoloji. Sorunun cevabı yüzde yüz doğru.

 

dr.guzun

zor bır sınavıda gerıde bıraktık…

 

nazik yüksel

Herkese merhaba ve geçmiş olsun demek istiyorum. Hepimiz için yorucu bir süreçti, dilerim emeklerimizin karşılığını görür ve mutlu olacağımız yerlerde meslek hayatımızı devam ettiririz. İlk defa TUS kampına katıldım. Gerçekten çok güzeldi, her saatine değdi. İyi ki katılmışım. Benim klinik netim temelden 7 net daha fazla, sizce bunun sınavda bir katkısı olur mu?.. Bir de edindiğiniz izlenimlere göre kaç netler arası yığılma var acaba?

 

Editörün yorumu : Klinik netler çoğunlukla temel netlerden fazla… Ortalamalar Nisan 2009 sınavına benzer olacak, puanlar da öyle… Hakkınızda hayırlısını diliyoruz.

 

yakup demir

Fakomatoz sorusunda retina hamartomu(lisch nodülleri) nörofibromatozis 1 de örülmüyomuydu yanlış mı biliyorum.

 

Editörün yorumu : doktor beydiğer sorularınızın açıklamasına yazmıştım lisch nodülleri diye iris hamartomlarına diyoruz ve bunlar nfm tip1 de görülüeken, tuberosklerozda retinal hamartomlar görülür

 

dr.emrah

en son verdiginiz hesplama linki ne kadar bir yanılma payı olabilir acaba kac puan oynar sizce,,, tesekkürler

 

Editörün yorumu : Bizim tahminimize göre bir puan oynaması doğaldır, o kadar…

 

Dilara Tüysüz

Lehninger Biochemistry 5. baskıda sayfa 311 de Glikokonjugatlar başlığı altında Proteoglikanlar,Glikoproteinler,Glikolipitler anlatılmıştır.Fibronektinin 313 numaralı sayfada acıkca bir ekstraselüler matriks proteini olduğu söylenmiş ve 3 boyutlu moleküler yapısı resmedilmiştir.Interactions between cells and extracellular matrix:The associations between cells and the proteoglycan of extracelluler matrix is mediated by a membrane protein(integrin) and by an EXTRACELLULAR PROTEIN(fibronectin in this example) with binding sites for both the integrin and the proteoglycan.Figure 9-24 Sorunun kesinlikle iptal edilmesi gerekir.

 

Editörün yorumu : Bu soru için gerekli açıklamalarımız “TARTIŞMALI SORULAR” bölümündedir. selamlar

 

drprc

Biyokimyanın tartışmalı sorusu;evet fibronektin bir glikoproteindir(gag değildir) ama plazma proteini de değildir… yani iki doğru seçeneği var bu nedenle sorunun seçeneğinin değişmesi değil direk iptali gerekir,Ercan Hocanın yorumunu merakla bekliyorum.saygılarımla

 

Editörün yorumu : Plazma proteini diye spesifik bir terminoloji yoktur, bu isismle bahsi geçenler plazmada bulunan proteinlerdir. Ancak itirazımızda da göreceğiniz gibi dileyen meslektaşlarımız bu yönde de itiraz edebilirler. Selamlar

 

Dr.Nihale

doktor hanım ingilizce sınavı girdiğiniz sınav HARİÇ toplam 6 sınav. yani toplam 7 sınav. en son nisan 2007de girmiştim ben, sınav haftası defalarca aradım ösymyi, en sonuncu arayışımdaki bayan ikna etti beni muaf olduğuma: girdiğiniz sınavı saymayın sonra biiirr ikiii üüççç dööörtt beeeş allltııı diye sayın dedi bana:) öyle yaptım ve girmedim sınava, bilim sınavı başlayana kadar tedirgindim ne yalan söyliim:) ama başıma birşey gelmedi valla haberiniz olsun. ayrıca gün farkını da hesaba katmıyorlar nisan 2007 sınavı 8 nisanda idi. uzun lafın kısası en son eylül 2007de girmiş iseniz sınava muafsınız:) … size cevap yazan abimiz/ablamız da öğrensin:)

 

oguz

Aday, dilekçenin aslını ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. Merkezimize faks ya da e-posta yoluyla ulaştırılan dilekçeler işleme alınmayacaktır diyor.Elden verme şartı yok burda.zarfa koyup gondermeyi düsünüyorum yanlıs mı

 

Editörün yorumu : Orada bir bedel ödüyor ve başvurunuzun kabul edildiğine dair bir belge ediniyorsunuz, bu ikisi olmadan başvurmuş sayılmıyorsunuz… Selamlar

 

mt

118 netim var pato istiyorum olur mu sizce

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

oguz

hocam özür dilerim aynen oyle ama ben 8 tanesine buyuk yıldız atmışım ondan 8 net soru dedim.tebrik ediyorum hocam sizi

 

dr seda

g. cerrahide klinik olarak malign şüpheli bir kitleye mamografi çekmenin ne gibi bir mantığı var?radyasyon veriyor sonuçta. mmg klinik olarak saptanamayan kitleler için değil mi? zaten memede kitle bırakılamayacağı için ilk seçenek eksizyonel biyopsi olamaz mı?

 

Editörün yorumu : memede 40 yaşın üstünde solid kitlelere öncelikle mammografi yapılır. hele de soruda malinite şüphesinden bahsediyor. kesinlikle mamografi. eğer biyopsiye sıra gelirse şayet eksizyonel biyopsi de genellikle son seçenektir. öncelikle ince iğne ve kalın iğne biyopsileri yapılır.

 

Ahmet Sidan

Fibronektin sorusu için iptal değil doğru cevabın değişmesi gerekli demişsiniz, ama daha önce bir arkadaşın da mesajında dediği gibi plazma proteini de değil haksız mıyım? Çevirdiğiniz bölümde Fibronektin ekstraselüler matriksin major bir glikoproteinidir ayrıca plazmada da çözünür formda bulunur. dememekte mi? Buradan hareketle plazma proteini olduğunu objektif olmaktan ziyade savunmak okuyan kişinin yorumu olmuyor mu? Tipik olarak plazma proteinlerinin geçtiği, elektroforezde plazma proteinlerinin anlatıldığı tablolarda açıklamalarda fibronektin ne kadar geçmekte. Sonuç olarak e şıkkında da plazmada bulunur demiyor, plazma proteinidir diyor, a şıkkı doğru kabul edilip soru iptal edildiğinde soru özenle hazırlanmamış dediğiniz sorular kategorisine girmeyecek mi. Bu durumda yapılması gereken sorunun iptali değil midir. Bu hususları da dikkate almanızı rica ederim.

 

Editörün yorumu : TARTIŞMALI SORULAR bölümümüzde bu soru için her iki ihtimal de yazılmıştır. Biz, ÖSYM`nin ne yapabileceğine bakıp güvenilir veriler vermeye çalışıyoruz.

 

Gülay Gökmen

Selamlar, tartışmalı sorularınızda 78.sorunun cevabının değişmesi gerektiğini söylemişsiniz. Belirttiğiniz kaynalarda kistlerin ayırımında ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ yararlıdır demiş, ERCP değil. Endoskopik ultrasonografi ile ercp farklı şeylerdir. ERCP ultrasonla değil floroskopiyle daha çok duktusları değerlendirir. Bence ÖSYM nin verdiği cevap ya doğrudur.

 

Editörün yorumu : Yanılıyorsunuz. Konu psödokist…Psödokistler akut pankteatit, kronik pankreatit veya travmaya bağlı gelişir. Akut pankreatit veya travmaya bağlı gelişen psödokistlerde pankreas kanallaserasyonu vardır. ERCP bu psödokistlerin tanısında çok yardımcıdır. Bu durumda psödokist ile sröz kistik adenomların ayırıcı tanısında psödokist kullanılabilir. Bu yazdıklarım textbook bilgileridir.

 

dr domınant

(dahiliya ve g.cerrahi hocalarıma ricam)3.soruda tamponatta diyastolik kalp yetmezliği oldugunu düsünürsek digitaller kontrendike olmaz mı. 68. genel cerrahı sorusunda spıkuler kalsifikasyon ile iğne seklınde kalsıfıkasyon aynı seyler degıl mi

 

Editörün yorumu : perikardiyosentezde vücutta volüm azalacağından dolayı hidrasyon uygulanabilir ve inotropik ajan verilebilir.

 

dr murat

 

hipertroidide mikrosefali diyen arkadaşlar var O zaman bu soru da yanlış olmaz mı? bir de soru itirazı için kaç dilekçe gerekir ki Dersane bir kaç öğrenci arkadaş aracılığı ile bu işi üstlenir ise biz ankara dışı olanlara büyük bir iyilik yapılmış olur

 

Editörün yorumu : TUS konusunda herşeyde kendimizi öncelikli sorumlu kabul ediyoruz.

 

m_king

arkadaşlar abartmayın her sınav olur böle dandik sorular ama genelde 150-160 soru net yapılabilir özelliktedir.ayrıca bir de klinikte 13.soruda MEN I sendromunu sorunun içine çok iyi gizlemişler,daha bu sabah çaktım davayı.ben mi safım ne? helal olsun o soruyu sorana.tebrik ediyorum güzel soruydu.her tusta olduğu gibi iyi çalışan en az 150-160 soruyu net yapabilir arkadaşlar…

 

Editörün yorumu : Evet meslektaşım kesinlikle size hak veriyorum.

 

 

dremre

cocuk 54. mikrosefali sorusu..peki hocam konj hipertiroidi kraniosinostoz ve mikrosefeli yapmıyor mu?? iptal edilmez mi??

 

Editörün yorumu : Konjenital hipertiroidi yapuyor, zaten “TARTIŞMALI SORULAR” bölümümüzde yazıyor. Ancak soruyu yazan “konjenital” kelimesini kullanmadığı için referans açısından tutar dalımız kalmıyor.

 

Şeyda Gerçek

Klinik bilimler 78. sorunun cevabının değişmesi gerektiğini söylemişsiniz. Bence ÖSYM doğru cevabı vermiştir. Çünkü bahsettiğiniz kaynaklarda endoskopik ultrasonografi yapılmalıdır der, ERCP değil. ERCP de ultrasonografi kullanılmaz, floroskopi kullanılır, yani genel olarak duktusları ERCP ile görebiliriz. Bahsettiğiniz kaynaklarda kistlerin ayrımı için ERCP kullanılır diye birşey yok. Bence doğru cevap verilmiştir.

 

Editörün yorumu : Yanılıyorsunuz. Konu psödokist…Psödokistler akut pankteatit, kronik pankreatit veya travmaya bağlı gelişir. Akut pankreatit veya travmaya bağlı gelişen psödokistlerde pankreas kanallaserasyonu vardır. ERCP bu psödokistlerin tanısında çok yardımcıdır. Bu durumda psödokist ile sröz kistik adenomların ayırıcı tanısında psödokist kullanılabilir. Bu yazdıklarım textbook bilgileridir. Cerrahi hocası olmamıza rağmen bizler bile soruların cevaplarını açıklamaya çalışıyorken “bence” lafını çok fazla kullanmamaya textbook bilgileri ile görüş bildirmeye gayret ederiz. Herşeye rağmen bu sorunun cevabı “sizce” farklı olabilir. Sevgi ve ve saygılarımızla…

 

dr esra

pediatride doğum ağırlığı 3600gr olan 4. ayında 7000gr olan çocuğun emzirme sıklığının azaltılması gerekmez mi

 

Editörün yorumu : o Sağlıklı bir bebek 4.ayında doğum ağırlığının iki katına çıkar. 3300g doğan bebeğin 4. ayında 7 kg olması gayet doğal. Sağlıklı bebeklere de hayatın ilk 6 ayında sadece anne sütü vermek yeterli olur. Bu temel bilgileri göz önüne alınca doğru cevap E seçeneği. o Diğer seçenekledeki hazır mamalar, ek besinler ve su ancak beslenme yetersizliği düşünülen durumlarda aklımıza gelebilir. Bebek fazla tartı almış olsa bile sadece anne sütü ile besleniyorsa obesite riski olmadağı için anne sütünün azaltılması seçeneği de söz konusu olamaz.

 

engin apaydın

genel cerrahide karaciğerde kitle sorusu için derste levent hoca yeni bilgi diyerek kistleri söyledi ama cevap yine hemanjiom

 

Editörün yorumu : Levent hoca en sık benign lezyon dmiştir. gerçekten de bu soru Schwartz ile çok ters düşüyor. ancak tüm kitaplarda hemanjiomun görülme oranı 2 ile 9 arası verilmiş. ben de bunun cevabını hemanjiom olarak kabul edemiyorum, ama başka çare de yok gözüküyor. tus böyle bazen garip sorular olabiliyor. bu soruya itiraz edip etmemeyi hala tartışıyoruz.

 

Dr. Gökhan

Mutasyona açık DNA bölgeleri niye Sitozin-Guanin. Oysa 3 bağ olan güçlü olan o değilmi neden Timin-Adenin değil cevap. Aklıma takıldı gün boyu. Teşekkürler

 

Editörün yorumu : Selamlar. Sitozin-guanin DNA sarmalları arasında baz eşleşmeleri yapar. Sitozindeki amino grubu normal hücre koşullarında deaminasyona uğrayarak urasile dönüşür. 24 saatte her 100 milyon sitozinden biri deaminasyona uğrar. Bu durum bir memeli hücresinde 24 saatte ortalama 100 spontan olaya karşılık gelir. Adenin ve guaninin deaminasyonu ise bu miktarın 1/100’ü kadardır

 

Dr. Gökhan

İtiraz edilecek sorularla ilgili yayınladığınız prosedürlere göre dilekçenin elden verilmesi lazım. Oysa hekim arkadaşların çoğunluğu Ankara dışından. O zaman bu konuda tusdataya görev düşmüyormu?

 

Editörün yorumu : Kişinin kendisi gitmedikçe kabul etmiyorlar malesef… Ancak biz kurum olarak en yukarılara itirazlarımızı iletiyor ve ciddiyetle değerlendirilmesini sağlıyoruz.

 

murat

nurullah hocaya gercekten tesekkurler, kampın son gunu puan konusundaki serzenişinde kımse haksız oldugunu düşünmüyordur herhalde, kamptada oldukca basarılıydı bu sınava yansıdı zaten, umarım docentlık sınavını gecer yada gecmıstır,

 

Editörün yorumu : Düşünceleriniz içn çok teşekkürler. Sınava hazırlığı son aşamada..

 

murat

sınav gercekten acayıptı, kolay soruların üstü atipik sorularla örtülmüştü, sihirbazlık gibi yani, ösym kalitesine yakısmayan sorular vardı, bu kadar emek veren doktor arkadasların emeği böyle bi sınavla ölçülemez, biraz oturup soru için kafa yormak gerek, soruyu hazırlayıp dogru cevap seceneklerde 5 tane dogru cevabın olması zaten soruları hazırlayanların bu işe ne kadar ciddi baktıklarını gösterıyor bence

 

Editörün yorumu : Yeterince özen gösterilmediği kesin… ÖSYM`nin daha şeffaf hale gelmesi, soruları soranların sınavdan sonra açıklanması… gibi olumlu gelişmeler sınavı daha kaliteli yapabilir. Selamlar

 

zeynep

çok soruldu bu soru ama hipertiroidi kongenital denilmediği için mi yanlış?

 

Editörün yorumu : Maalesef çok özensizce hazırlanmış bir soru. Nelson`da konjenital hipertiroidi başlığı altında kraniosinositoz ve mikrosefali yapar deniyor. Tek çıkar noktaları neonatal sözünü kullanmadık demeleri ama o da sonuçta hipertiroidi olduğu için problemli bir soru

 

dr.emrah

fizyolojide ki 14. soru yu yyorumlarmısınız. bence cavap E sıkkı olmalı

 

Editörün yorumu : Jukstaglomerüler kompleksi oluşturan yapılarda, juksta glomerüler hücreler ve distal tübülün ilk kısmı bulunmaktadır.Distal tubulus, böbreğin korteksinde yer alır ve tabiki jukstaglomerüler kompleks de böbreğin korteksinde bulunmaktadır.Henle nin inen ince ve çıkan ince ve kalın kısımları verdır. ve bunların tamamı eğer nefron: kortikal nefron ise kortekste ama eğer jukstamedullar nefronsa medullada bulunur. sorudaki diğer şıkların hepsi ise mutlaka kortekste yer alması gereken yapılardır.

 

ömer ayrıbaş

restriktif akciğer hastalığı ile ilgili soruda spirometre ile Rezidüel volüm ölçülemez dolayısıyla da cevap bu şık olmazbence, FEV1/FVC oranı ya azalır ya da değişmez olduğuna göre cevabın E şıkkı olması gerekmez mi, siz ne düşünüyorsunuz?

 

Editörün yorumu : Tartışmalı sorularımız sitemizdeçok güzel bir şekilde açıklanmıştır.

 

ugur erdem

1 yıldır kaynaklarınızdan çalışan biri olarak söylüyorum.sorular çok atipikti.çıkan sorular notlarda tabiki vardı ama daha çok üzerinde durulmayan noktalardan sorulmuştu.gerçekten tusa çok ii hazırlayan bi kurum olan tusdatayı eleştirmek degil amacım sonuçta tus herhangi bir dersanenin yaptıgı deneme sınavı degil ve farklı soruların olması gayet dogal…ama ösym bu kez işi daha da abarttı…

 

Editörün yorumu : Doktor bey TUS dikkatte ölçen bir sınav.Bu sınav için söylenecek belki en güzel cümle konuyu sadece ezberlemek değil anlamakta çok önemli.

 

Ümit Akyıldız

 

Merhaba.Klinik bilimlerde 3. sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Doğru seçenek D:diüretik verilmesi olarak belirlenmiş. Ancak perikart tamponadı olan bir hastaya diüretik verilmesi uygun olmadığı gibi E seçeneği olan pozitif inotropik ajan verilmesi de uygun değildir. Yani bu durumda E seçeneği de doğru yanıt oluyor. Ayrıca klinik bilimlerde 8.sorunun da yanlış olduğunu düşünüyorum. Doğru seçenek A:Rezidüel volumde azalma olarak verilmiş, ancak spirometri ile rezidüel volum ölçülemez. Bu iki soru ile ilgili olarak ösym ye itiraz etmeyi düşünüyorum. Ancak öncelikle size danışmak istedim beni aydınlatabilirseniz çok memnun olurum.

 

Editörün yorumu : Sorunuz daha önceki sorularda cevaplanmıştır. Başarılar dileriz.

 

onur

dersanenizin puan tahminlerinde kimler referans yada baz olarak alınıyor acaba??? dersanenize gelen arkadaşlar mı yoksa genel olarak herkes mi?? şunun için diyorum eğer referansı dersaneye gelenlere yada netlerini açıklayanlara göre yaparsak tahmin puan düşük çıkar ve benim beklediğimden daha düşük bi puan çıkıyo zaten sizin hesaplamanıza göre şimdiden cevap için teşekkürler

 

Editörün yorumu : Önceki sınavları, kursiyerleri ve form sitelerinde yazılan yazılar gibi birçok etkeni göz önünde bulundurarak hazırlıyoruz.

 

Aytekin Giden

Aşağıdaki kişilerin hangisinde pandemik H1N1 influenza virusunun hastalık oluşturma sıklığı diğerlerine kıyasla daha düşüktür.soruda cevap olarak B seçeneği daha az riske sahip değil mi?teşekkürler..

 

Editörün yorumu : 65 yaş ve üzerindeki kişilerde ise dünya sağlı örgütü ve CDC (Centers for Disease Control) verilerine göre sıklık nispeten daha düşüktü, sebebi ise 65 yaş üzeri kişilerin 30 ‘undan fazlasında H1N1 e karşı antikorları olması gösterilmektedir. Burada şu noktaya dikkat etmek gerekir: 65 yaş üzerinde H1N1 riski diğer yaş grubu ve altta yatan hastalıkları olanlara göre daha düşüktür ancak 65 yaş ve üzerinde H1N1 infeksiyonu ile ciddi komplikasyon gelişme riski diğer yaş gruplarına göre daha yüksektir. Oysa mevsimsel influenza salgınları yaşlılarda sık görülmekte ve ciddi mortalite nedeni olmaktadır.

 

Aytekin Giden

Ağır seyirli ülseratif kolitin başlangıç tedavisinde aşağıdaki ilaçlardan hangisi en uygundur?A kitapçığı 9.soruda tusdata kaynaklarında ağır Ü.K vakalarında meselaminle birlikte steridlerin kullanılabileceği belirtilmiş.acaba sorunun cevabı meselamin olamaz mı?teşekkürler…

 

Editörün yorumu : Ülseratif kolitin tedavisinde hafif seyirli vakalarda başlangıç tedavisi 5 – ASA (aminosalisilik asit) bileşikleridir. (Sulfasalazin, mesalamin). Hastaların büyük bir çoğunluğu kontrol altına alınır. 5-ASA bileşikleriyle kontrol altına alınamayan veya ağır seyirli tabloya geçen ülseratif kolit vakalarında en uygun tedavi steroid tedavisidir. Fulminan vakalarda ise oral beslenme kesilir, total parenteral beslenmeye geçilir. IV steroid tedavisi başlanılır, toksik megakolon riski varsa geniş spektrumlu antibiyotik ilave edilir. Eğer toksik megakolon, perforasyon, durdurulamayan kanama, biyopside displazi ve medikal tedaviye cevapsızlık durumunda ise cerrahi tedavi planlanmalıdır. Sulfasalazin ve mesalamin, ağır seyirli ülseratif kolit tedavisinde kullanılabilirler ama tek başlarına tedavide uygun değillerdir. evet notlarımızda mesamin + steroid yazmakta. ama dikkat ederseniz hafif vakalarda da mesalamin yazmaktadır. ağır tablolarda mesalamine devam edilebilir ama ağır tabloda olan hastalarda esas etkili olan ve tedavide uygundur şeklindeki bir sorunun cevabi steroidlerdir.

 

Aytekin Giden

A kitapçığı 139.soruda Suçiçeğinin en sık görülen komplikasyonu aşağıdakilerden hangisidir.tusdata notlarında en sık görülen SSS komplikasyonu olarak serebellit verilmiş.ataksininse Reye veya ensefelit görülen olgularda en önemli bulgu olarak görüldüğü belirtilmiş.sorunun hazırlanışında sizce eksiklik yokmu?teşekkürler…

 

Editörün yorumu : Aslında su çiçeğinin en sık görülen komplikasyonu şıklarda yok(deri enfeksiyonu) En sık görülen SSS komplikasyonu serebellittir. Akut serebellitin de bulgusu ataksi olduğu için :serebellar ataksi ile bu komplikasyon tanındığından bu şekilde vermiş.

 

Aytekin Giden

A kitapçığı 158.soru Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda hematüriye yol açan hastalıklardan biri değildir? cevap olarak PAN yani B seçeneği hematüri yaparmı?teşekkürler.

 

Editörün yorumu : Mikroskobik PAN RPGN sebepleri içinde önemli bir yer tutar ve hematüri yapan nedenlerdendir

 

dr. salih

Fibronektin sorusunun cevabı A değil E olmalı demişsiniz ama E şıkkı da yanlış. Fibronektin bir plazma proteini değildir. Cevap değişmemeli, iki yanlış seçenek olduğundan soru iptal olmalıdır.

 

Editörün yorumu : Fibronektin plazmada bulunan bir glikoproteindir. (Fibronectin is a major glycoprotein of the extracellular matrix, also found in a soluble form in plasma… Harper 2009 baskısı sf:531)

 

Dilara Tüysüz

Hocam menenjit sebepleri içinde mikrosefali var.Kaynak Nelson Textbook of Pediatrics sayfa 1451,bu doğru bir şık.Ancak sorun şu ki,aynı kitapta sayfa 2336da konjenital HİPERtiroidili bebeklerde mikrosefali GÖRÜLÜR diyor.Tablo içinde sayılmamış olabilir ama hipertiroidi de mikrosefali YAPAR diye yazıyor zaten bu kitapta.Hepsi mikrosefali yapar.Soru iptal edilmeli.

 

Editörün yorumu : Evet prblemli bir soru.Neonatal =konjenital hipertiroidiyi hipertiroididen saymamışlar gibi. İtirazı hak eden bir soru.

 

alleef

65 yaşındaki hatunda malignite kuşkulu kitle mamografi niye direk bx alsak ya hem memedeki iğne şekilli kalsifikasyondan kasıt spiküler değil mi amaç bizi kandırmak mı..

 

dündar yaykıran

temel bilimlerden anatomiyi fazla çalışmadım ama bu sorular insan anatomisine ait olamaz!!! ayrıca şimdiye kadar girdiğim deneme ve tus sınavlarıyla karşılaştırıldığında bence tus tarihinin en zor fizyoloji sourularıydı klinikten de kadın doğum var tabi bu soruları hazırlayan hocaların ellerinden öpüyorum!!! umarım yeterince tatmin olmuşlardır sınavdan önce hedefim 125-135 net yapmaktı 130 netim var tusdataya teşekkürler kampa gelmeseymişim çok zor olacakmış dilerim gerçekten çalışıp emek harcayanlar istediği yere yerleşir özhan hocaya da swyer için saygılarımı sunuyorum ayrıca kesin yırttı bu kadın doğumdan kimse 15 yapmamıştır ya birden normal dünyalı! bir dişi (bakın insan demiyorum dişi bir yaratık) nasıl ovulasyon olmadan düzenli adet görür

 

Dilara Tüysüz

Fibronektin sorusunda plazma proteini şıkkını doğru kabul etmişsiniz.Fibronektin tüm kaynaklarda fibroblastlar tarafından sentezlenen bir EKSTRASELÜLER MATRİKS proteini olarak geçmekte.Plazmada az miktar hepatositlerden sentezlenen çözünebilir bir formu olduğundan da bahsediliyor ancak temelde bir ekstraselüler matriks proteinidir yani plazma proteini değildir.Bu sorunun 2 şıkkı da yanlış.İyi çalışmalar

 

Editörün yorumu : Merhaba; Aşağıda verdiğim alıntı harper son baskıdan alınmıştır. Sizin de belirttiğiniz gibi fibronektinin plazmada bulunan soluble bir formu da vardır. Sonuçta plazmada da bulunmaktadır. (Fibronectin is a major glycoprotein of the extracellular matrix, also found in a soluble form in plasma…2009 Harper`s illustrated biochemistry sf: 531)

 

poor baby

titin sorusunu niye kimse irdelemiyor o sorunun doğru şıkkı yok ama herkes susuyor? titin; miyozini z diklerine tutturur!mecburiytten distrofini işaretledim yaptığımı savunmuyorum ama insanlar sallayıp o şıkkı işaretlemişler şimdi de nasıl olsa doğru dendi diyerek susuyorlar lütfen bu sorunun iptali de gündeme gelsin

 

Editörün yorumu : Bu sorunun iptali pek mümkün görünmüyor. Titin proteğinin basic histolojide yazan en önemli fonksiyonu tabiki miyozin flamentlerini Z çizgisine bağlamaktır. Vucutta en büyük molekül ağırlığına sahip proteinlerden biridir.Helezon şeklinde esnek bir protein olan titin, kas kasılmasında aktin ve miyozin flamantlarını bir arada tutarak kasılma için bir çerçeve sağlar. Distrofin ise aktin flamentlerini ekstrasellüler matrikse yani kas membranına bağlayarak intraselüler stabiliteyi sağlamaktadır.

 

hatice karavaizoğlu

kesinlikle iptal edilmeli çünkü fibronektin glikozaminoglikan değil!!

 

Editörün yorumu : Selamlar. Evet fibronektin glikozaminoglikan değil, bir glikoproteindir. Ama bu soru için muhtemel senaryo önceki benzer durumlar göz önüne alındığında itiraz sonrası soru iptali değil seçeneğin A`dan E`ye değiştirilmesi olacaktır. Çünkü soru yanlış veya çift seçenekli bir soru değildir.

 

biokadin

Bu sınav için yaptığınız puan hesaplama motoruna göre,63.9 temel ve 62.8 klinik puan gelecek görünüyor.Ankara Tıp ve ya Gazi Tıp Dahiliye olabilir mi bu puanlara?

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

dr_serdar demir

61 temel ve 59 klinik netine periferde ortopedi ya da nöroloji gelir mi? teşekkür ederim

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

hatice hilal doğan

dahiliye 8. soruda (a kitapçığı)restriktif tip akc hastaliğı ile ilgili soruda doğru cevap rezidüel völüm azalması ama spirometrik ölçümle rezidüel volüm ölçülebilir mi? bu soruda hatalı deil mi?

 

Editörün yorumu : Bu soruda birçok arkadaşımız yanlış algılamıştır, yanlış algılanması da çok doğal, çünkü kavram karmaşası yaratılmıştır. Normalde rezidüel volüm ve bu volümü içeren parametreler basit spirometri ile yapılan solunum fonksiyon testinde ölçülemez. Bunda herkes hem fikir. Ama soruda dikkat edilmesi gereken nokta, spirometrik muayeneden bahsedilmiştir. Yani spirometrik muayene, basit ve gazlı tüm testleri içeren genel bir kavramdır. Bu sebepten dolayı A şıkkı doğrudur. Ya bilerek yada özensiz hazırlandığını düşünmekteyiz.

 

SARP

İĞNE ŞEKLİNDE KALSİFİKASYON SPİKÜLER KALSİFİKASYONLA AYNI DEĞİLMİ , MALİGNİTE AÇISINDAN RİSKLİ DİYE BİLİYODUK

 

Editörün yorumu : Mammografide kanser için iki primer bulgu var:, 1. mikrokalsifikasyon kümeleri (hele de sayı > 5 ve pleomorfik ise) 2. ışınsal uzantıları olan solid meme kitleleri iğne şeklindeki kalsifikasyon ayrı bir şey. sevgilerimler

 

erbin kafaf

zor bir sınavdı, ayrıca iptal edilmesi gerekenler gerçekten edilecek mi? o iki soru 31,54, gercekten iptal edilmeli. bu konuda tusdata hocalarının bişeyler yapması lazım. derslerde iptal edilecek soru olursa,referans gösterip mutlaka ettiririz diyorlardı. lütfen bişeyler yapsınlar. biyokimya için ercan hocaya çok teşekkür ediyorum…

 

Editörün yorumu : Merhaba; Sitemizden itiraz edilecek sorular ile ilgili geniş bilgi ve referansları yayınladık. Ayrıca itiraz edilmesi için gerekli tüm prosedürleride duyurduk. Kamuoyu oluşturmak ve etkiyi arttırmak için bireysel olarakda başvuru yapılması gerekiyor. Belirtilen şekilde sizlerde itiraz ederseniz her zaman olduğu gibi yine hatalı sorular iptal edilecektir.

 

karakizesra

menenjit ventrikül tıkanmasına bağlı hidrosefali hipertiroidi suturların erken nkapanmasına bağlı mikrosefali yapmazmı

 

Editörün yorumu : Soruyu hazırlayanın Tek dayanağı konjenital hipertiroidi yazmaması başka türlü izah edilemez Bu bile hatalı.

 

dr.emrah

fizyoloji 14. soruda jukstaglomerüler komplex medullada bulunmuyor muydu. cevaba kortex demisler. prospektus fizyolojide 458. sayfadaki sekilde medullada diye görünüyor

 

Editörün yorumu : Jukstaglomerüler kompleksi oluşturan yapılarda, juksta glomerüler hücreler ve distal tübülün ilk kısmı bulunmaktadır.Distal tubulus, böbreğin korteksinde yer alır ve tabiki jukstaglomerüler kompleks de böbreğin korteksinde bulunmaktadır.

 

dr.salih

doğum kilosu 3300 olan bebeğin 4 aylıkken kilosu 7 olarak verilmiş. normalde 5 aylıkken doğum ağırlıgının 2 katı olan 6600 olması gerekirken 4 aylıkken 7 kilo olan bebeğin emzirmesi azatılmalı diye düşünmüştüm ama değilmiş. nasıl yapacaz bizbu soruları anlamıyorum.

 

Editörün yorumu : o Sağlıklı bir bebek 4.ayında doğum ağırlığının iki katına çıkar. 3300g doğan bebeğin 4. ayında 7 kg olması gayet doğal. Sağlıklı bebeklere de hayatın ilk 6 ayında sadece anne sütü vermek yeterli olur. Bu temel bilgileri göz önüne alınca doğru cevap E seçeneği. o Diğer seçenekledeki hazır mamalar, ek besinler ve su ancak beslenme yetersizliği düşünülen durumlarda aklımıza gelebilir. Bebek fazla tartı almış olsa bile sadece anne sütü ile besleniyorsa obesite riski olmadağı için anne sütünün azaltılması seçeneği de söz konusu olamaz

 

drtz

emzirme sorusu yanlış değil mi,5.ayda6600 gr olması gerekirken 4. ayda 7000gr,emzirme sıklığını azaltması gerekmiyormu,lütfen cevap verin.

 

Editörün yorumu : o Sağlıklı bir bebek 4.ayında doğum ağırlığının iki katına çıkar. 3300g doğan bebeğin 4. ayında 7 kg olması gayet doğal. Sağlıklı bebeklere de hayatın ilk 6 ayında sadece anne sütü vermek yeterli olur. Bu temel bilgileri göz önüne alınca doğru cevap E seçeneği. o Diğer seçenekledeki hazır mamalar, ek besinler ve su ancak beslenme yetersizliği düşünülen durumlarda aklımıza gelebilir. Bebek fazla tartı almış olsa bile sadece anne sütü ile besleniyorsa obesite riski olmadağı için anne sütünün azaltılması seçeneği de söz konusu olamaz

 

hüseyin

67. Memesinde klinik olarak malignite kuşkulu bir kitle olan 65 yaşındaki hastada ilk yapılması gereken tetkik aşağıdakilerden hangisidir? A) Mamografi B) İnce iğne aspirasyon biyopsisi bu soruda kitle bulunduğunda ilk yapılacak işlem iiab diye hatırlıyorum. bide Aşağıdaki laboratuvar bulgularından hangisi hemofili A için tipiktir? A) Uzamış kanama zamanı B) Uzamış protrombin zamanı C) Uzamış aktive parsiyel tromboplastin zamanı bu sorudada 2 şık doğru aptt uzar bunla birlikte wVF de eksileceğinde kanama zamanıda uzar diye hatırlıyorum. bu sorular hakkındaki yorumunuz nedir

 

Editörün yorumu : Memede kanser şüphesi olan solid kitlelerde hasta 40 yaşın üzerinde ise her zaman mammografi yapılmalıdır. hep böyle anattık. diğer soru cerrahi sorusu değil. fikrim yok

 

nurin onan

bence anatomi çok zor değildi heleki saçma sapan fizyoya göre. ve erdinç hoca fizyoyuda anlatsaydı daha çok net yapardık.:)

 

nurin onan

a_8.soruda restriktif tipte vent.bozukluğu yapan hastalıklarda spirometrik muayenede aşağıdaki bulgulardan hangisi saptanır da cevap a seçeneğindeki rezidüel volümde azalma demiş ama rezidüel volüm spirometre ile ölçülemez diye üzerine basarak kunuyu işlemiştik. cevap yanlış değilmi ve neden yanlış yada tartışmalı sorular arasında değerlendirilmedi?

 

Editörün yorumu : Bu soruda birçok arkadaşımız yanlış algılamıştır, yanlış algılanması da çok doğal, çünkü kavram karmaşası yaratılmıştır. Normalde rezidüel volüm ve bu volümü içeren parametreler basit spirometri ile yapılan solunum fonksiyon testinde ölçülemez. Bunda herkes hem fikir. Ama soruda dikkat edilmesi gereken nokta, spirometrik muayeneden bahsedilmiştir. Yani spirometrik muayene, basit ve gazlı tüm testleri içeren genel bir kavramdır. Bu sebepten dolayı A şıkkı doğrudur. Ya bilerek yada özensiz hazırlandığını düşünmekteyiz.

 

gdağ

sınavda en çok dahiliyede özellikle kardiyoda zorlandım ..genel olarak dahiliye sorularını hocalarımızın nasıl değerlendirdiklerini merak ediyorum.endokardit sorusu en sık etken bilgisi stafilokoklar olarak değişmemişmiydi

 

Editörün yorumu : Dahiliye hakkında yorumlarımız yayınlanmıştır. Sorularda genel olarak temel bilgiler sorgulanmıştır, fakat dikkat gerektiren sorulardı. Bu soruda A şıkkında stafilokoku gören arkadaşlar bu şıkka atlayıp soruyu geçmişlerdir. (zaten soruyu soranın asıl amacı, kurnazlığı bu). Ancak dikkatli okunduğu zaman A şıkkında Koagülaz negatif stafilokok (staf.epidermidis) diyor.İnfektif endokarditin en sık etkeni Staf.aerustur. (Doğal kapak endokarditinin en sık nedeni) Staf.aerus un önemli bir özelliği de koagülaz pozitiftir.Bu açıdan sorunun doğru cevabı 2.ci en sık etkeni olan streptokok viridanstır.

 

tussuz

bana göre zor ve gereksiz kelime oyunları yapılan bi sınavdı.yani kişinin dikkatini ölçmek ve buna sığınarak eleme yapmak ne kadar mnantıklı bilmiyorum.bence tusun bu tür sınavları bilim sınavı değil dikkat sınavı diye adlandırılmalı.herkese geçmiş olsun

 

drmurat

sayın tusdata, merak ettiğim şey. geçen nisan ile bu nisanın kıyaslaması. Hangisi daha zordu, geçen nisan mı, yoksa bu nisan mı? ya da bir başka bir ifadeyle geçen nisan ile bu nisan arasındaki puan durumu ne olur. yorumlarınızı rica ediyorum..

 

Editörün yorumu : Murat bey bizim tahminimiz çok benzer olacağı yönünde.Ancak netlerde sınav kadar atipik duruyor.

 

özgür yalçın

4. Aşağıdakilerden hangisi en sık karşılaşılan doğal kapak endokardit etkenidir? A) Koagülaz negatif stafilokoklar B) Pnömokoklar C) Mantarlar D) Enterokoklar E) Streptokoklar bu sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum. mikrobiyoloji dersinde tüm endokarditlerde staf olduğu söylenmişti.

 

Editörün yorumu : Bu soruda A şıkkında stafilokoku gören arkadaşlar bu şıkka atlayıp soruyu geçmişlerdir. (zaten soruyu soranın asıl amacı, kurnazlığı bu). Ancak dikkatli okunduğu zaman A şıkkında Koagülaz negatif stafilokok (staf.epidermidis) diyor.İnfektif endokarditin en sık etkeni Staf.aerustur. (Doğal kapak endokarditinin en sık nedeni) Staf.aerus un önemli bir özelliği de koagülaz pozitiftir.Bu açıdan sorunun doğru cevabı 2.ci en sık etkeni olan streptokok viridanstır.

 

ahmet cem

menenjit mikosefali yapıyormu bu soruda hata yokmudur.

 

Editörün yorumu : Menenjitin klasik komplikasyonu hidrosefalidir, ancak nadiren de olsa nöronal kayıp, kistik kavitasyonlar gib nedenlerle mikrosefali gelişebilir. Bu nedenle özensiz hazırlanmış ancak iptal edilmeyecek bir soru olarak değerlendirilebilir.

 

Dr.nihal

Gerçekten zor bir sınavdı.Kadronun da düşük olması şansı daha da azalttı bence. Bu yüzden hocam lütfen benim sizden eylül sınavı ile ilgili bir sorum olacak. 2007 Eylül TUS İngilizce hakkını kazanmış bir kişinin 3 senelik hakkına 2010 EYLÜL TUS sınavı da dahil mi?sene bazında mı düşüneceğiz yoksa 6 sınav gibi mi? tşk.

 

Editörün yorumu : Merhaba; Tus öncesi girilen ingilizce sınavı ertesi gün yapılan bilim sınavı dahil toplam 6 sınav için (3 yıl) muafiyet sağlamaktadır.

 

fulya

kadın doğumdaki gestasonel diabet tanısıyla ilgili soruda çelişki yok mu.Haldun Tanerin çevirisini yaptığı yüksek riskli gebelikler kitabının 997.sayfasındaki tablo45-5de who,ulusal diabet grubu ve amerikan diabet derneğinin kriterleri yer almakta.bu 3 gruba göre de b ve c şıkları doğru yanıtları içermekte.bu sorununda 2 doğru yanıtı yok mu?

 

Editörün yorumu : Sevgili Fulya Herşeyden önce şunu ifade etmem gerekir. TUS`da soruların ve yanıtların referansları obstetride Williams dır ki bu sadece TUS değil diğer birçok yurtdışı board sınavlarında da böyledir. Bu nedenle obstetri sorularının yanıtlarını referansı olarak sadece Williams obstetri kitabı ele alınır. Türkiye`de olmamız malesef bu gerçeği değiştirmiyor ve hepimizin hocası olan kıymetli hocalarımızın kitaplarında yazılanlar doğru bile olsa ÖSYM tarafından referans kabul edilmediğinden TUS da da referans olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle Whitw sınıflaması her kitapda aynı olsa da Williams da F grubu yani renal (F)ailure grubunda hem proteinürinin olması hem de hipertansiyon gelişebilmesi bu grupta preeklamsi gelişme riskini daha çok arttırır. tabiki bu diğer gruplarda preeklampsi olmaz anlamı taşımamalı, ama soruda da zaten en yüksek risk olarak sorulmuş. Daha önceki TUSlar da da Williams ile cevabı çelişen çok kıymetli hocalarımızın kitapları oldu ama herzaman kabul edilen Williamsda yazanlar oldu. Senin için şanssız bir soru olmuş ama bu sorunun iptal edilmesi pek mümkün değil Sevgi ve Saygılarımla Dr. Cihan Öztopçu

 

yalçın karaküçük

dahiliyede restriktif hastalıklar ile ilgili bi soru vardı..a şıkkındaki rezidüel volum azalır ama spirometrik yömtemlerle bu hesaplanamaz sizce bu soruda bi sorun yok mu

 

Editörün yorumu : Bu soruda birçok arkadaşımız yanlış algılamıştır, yanlış algılanması da çok doğal, çünkü kavram karmaşası yaratılmıştır. Normalde rezidüel volüm ve bu volümü içeren parametreler basit spirometri ile yapılan solunum fonksiyon testinde ölçülemez. Bunda herkes hem fikir. Ama soruda dikkat edilmesi gereken nokta, spirometrik muayeneden bahsedilmiştir. Yani spirometrik muayene, basit ve gazlı tüm testleri içeren genel bir kavramdır. Bu sebepten dolayı A şıkkı doğrudur. Ya bilerek yada özensiz hazırlandığını düşünmekteyiz.

 

hakan

ben kursa ve kampa katıldım . kadın doğumda bu soru dediği yeryer çıktı. dahiliye pediatri cerrahi soruların çoğunu spot spot yakaladı. prekliniktede benzer durum var iyiki katılmışım. sadece biyokimya soruları biraz atipikti. anatomiye çalışmak için zaman ayırmadıysanız zordu diyebilirim.

 

Editörün yorumu : Evet doktor bey gerçekten değerlendirmeniz çok doğru.Özellikle çıkacak dediğimiz yerler çok net bir şekilde çıktı.Spotlar inanılmaz soru yakaladı. Umarım yaptıklarınız,sizin yeteneğiniz ve bizim katkımızla istediğiniz yeri kazandırır size.

 

Esra Yazarlı

A kitapçığı 58. hematüri sorusunun cevabı yanlış değil mi nefronoftizis değilde cevap PAN olmalı

 

Editörün yorumu : Paoliarteritis nodosa`da renovasküler arteritis nedeni ile hipertansiyon, hematüri ve proteinüri gözlenebilir. Nefronoftizis`de hematüri gözlenmez.

 

bilge

patolojide membranoproliferatif GNde birikim sorusu hatalı değilmi. Robins 7. baskısı 521.sayfasında tip1de subendotelyal, tip2de lamina densada birikim olduğu yzıyor. yani 2 doğru cevaplı değilmi bu durumda

 

Editörün yorumu : Doktor hanım soruda Tip 2 ibaresi var.Zannediyorum gözünüzden kaçmış.Bir çok arkadaşım bu soruda bu yanılgıya kapıldı.Ancak biraz sıkıntılı anatomi ve fizyolojinin ardından bu dikkat kaybı hiç anormal değil tabiki.

 

Dr. Ahmet Kurtar

Birçok kişi mikrosefali sorusunu yanlış yapmış. soruyu okurken Nurullah Hocanın ders anlatırken verdiği ve üzerinde 5 dakika yorum yapıp beni sinirlendirdiği soru aklıma geldi. hangisi geniş fontanel yapmaz sorusu vardı. şıklarda hipertiroidi vardı yanlışlıkla hipotiroidi okuyup hata yapmayın diye adam konuşmuştu. o zaman kızmıştım ama şimdi özür diliyorum. sağol hocam.

 

Editörün yorumu : Teşekkür ederim Ahmet Bey

 

drsertac

hayatımda gördüğüm en saçma en ne ölçtüğü belli olmayan tus sınavıydı..bu zeka özürlüler soru sordukça tustan hiçbişey olmaz…o kadar çalış 155 yap adaletmi bu…

 

oguz

erdinç tunç hocam gözlerinizden öperim.bu kadar atipik sınavda bile tam 8 adet net sorudan bahsettiniz.

 

Editörün yorumu : 8 sorudan mı ? Allah`tan kork !.. 10`unu da söyledik…! :)) Şaka bir yana, siz yaptı iseniz ne mutlu bana.. İnsaallah sonunda da beraber seviniriz…

 

oguz

cenk hocama hürmetler.18 civarı sorudan derste birebir bahsetti.tüm emeği geçen hocalarıma ayrıca teşekkürler

 

ANIL KIRMIZI

Dahiliyedeki restriktif hastalıklarla ilgili soruda spirometrik incelemede diye sorulup sanki spirometrik incelemeyle rezidüel volüm ölçülebiliyormuşcasına cevap a şıkkı olarak verilmiş tusdata da bize öğretilen hatta deneme sınavlarında da birkeç kez çıkan rezidüel volüm spirometreyle ölçülmez bilgisi ışığında kurum olarak soruya itirz etmenizi bekliyorum, kurumca yapılan itirazın daha olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum ayrıca yine bariz hatalı menenjit mikrosefali yapar sorusunu da niye kurumca itiraz edilmediğini anlamış değilim dershanenin esas şimdi bize yardımcı olması gerektiğini düşünen eskibir izmir kursiyeri…

 

Editörün yorumu : Tartışmalı sorularımız sitemizde yayınlanmıştır

 

flamencoevo

kalp tamponadı bir diyastolik kalp yetmezliği değilmi? inotropik ajan (digoxin)verilmesi kontrendike değilmi..?

 

Editörün yorumu : Perikard tamponadında perikard arısına biriken kan kalbin diyastolde genişlemesine izin vermez.Bu etkiyi en fazla sağ ventrikülde gösterir.Buna bağlı olarak diyastolde özellikle sağ ventrikül dolmadığından(sol ventrikülde dolmaz ancak sağ ventriküle göre daha az) dolayı öncelikle sağ kalp yetmezliği bulguları görülür.Sonrasında sol ventrikülde dolmadığı için kardiyak output’da düşme görülür.Bu hastalarda nabız basıncı daralmıştır. Nabız tipi pulsus paradoksustur. Elektrokardiyografide; voltaj düşüklüğü görülür.Tanı ve tedavisinde perikardiyosentez yapılır. Perikardiyosentez’de; Hasta yarı oturur pozisyonda ksifoidin sol tarafından 45 derecelik açı ile(iğne ucu sol koltuk altına bakacak şekilde) iğne negatif basınçla itilir.İğne miyokarda girerse monitörde aritmiler görülür.Bu açıdan hasta işlem öncesinde monitörüze edilmelidir.Hastanın kardiyak tamponada bağlı tansiyonu düşük ise pozitif inotropik ajan verilebilir veya intravenöz hidrasyon yapılabilir. Hasta hipotansif ve damar volümü azaldığı için bu hastaya diüretik verilmez.

 

Kamil İnci

İtiraz dilekçesi hazırlanan Temel bilimler 31. sorunun doğru cevabının A olduğu söyleniyor fakat E şıkkıda yanlış değil,niçin iki cevaplı soru olarak itirazda bulunulmuyor?

 

Editörün yorumu : Selamlar. Fibronektin sorusunda yanlış olan bilgi aranmaktadır. Yanlış olan bilgi A seçeneğidir, yani fibronektinin glikozaminoglikan olarak belirtilmesidir. Oysa ki fibronektin bir glikoproteindir. E seçeneği yanlış değildir, fibronektin plazmada bulunan bir proteindir. (Fibronectin is a major glycoprotein of the extracellular matrix, also found in a soluble form in plasma…2009 Harper`s illustrated biochemistry sf: 531)

 

mehmet özkan

sınav genel olarak zordu.birkaç tane çelişkili soru olduğunu düşünüyorum.bazı sorular bilgi ölçmekten uzaktı.genel olarak vasat bir sınav olduğunu düşünüyorum.

 

mehmet özkan

sınav genel olarak zordu.birkaç tane çelişkili soru olduğunu düşünüyorum.bazı sorular bilgi ölçmekten uzaktı.genel olarak vasat bir sınav olduğunu düşünüyorum.

 

yakup demir

83. sorunun cevabını hiç bir yerde bulamadım cevabı nörofibromatozis tip 1 değilmi.. cevap lütfen

 

Editörün yorumu : sorunun cevabı tuberosklerozis… nfm tip1 de iris hamartomu görülür. retinal hamartom ve kistler tuberosklerozisde görülür

 

okan arslan

hocam ben 2010 nisan tusdata kamp ögrencisiyim..sınavım bekledigimin altında fakat benim için yeterli bir sonuç gelecek diye umuyorum..şuan osmaniyede aile hekimi olarak çalışıyorum..istifa etmem gerekiyormuş diye duydum..kazanacak kadar puan gelince hemen mi istifa etmem lazım..yoksa yerleştirme sonucu acıklanınca mı..belli bir zaman önce istifa dilekçesini vermek geekiyor yoksa aksilik yaşanıyormuş..1 ay yada 2 ay öncemi?bu konu hakkında sitenizde herhangi bir bilgi bulamadım..prosudür nedir..bu arada eftal hocama sevgiler..tabi sami hocama da..

 

Editörün yorumu : Yerleştirme sonucunu beklemenizi öneririz. Zaten o günden sonra ble kazandığınız yere başlayabilmeniz için bir müddet geçmesi gerekecek… Başarılar

 

eceli

 

Malign olma açısından riskli olan kalsifikasyon iğne şeklinde kalsifikasyon olması gerekmez mi..? Derslerde ve kaynaklarda spiküler tarzda kalsifikasyonun malignite açısından riskli olduğu anlatılıyordu.

 

Editörün yorumu : Mammografide kanser için iki primer bulgu var:, 1. mikrokalsifikasyon kümeleri (hele de sayı > 5 ve pleomorfik ise) 2. ışınsal uzantıları olan solid meme kitleleri iğne şeklindeki kalsifikasyon ayrı bir şey. kanalın içindeki kalsifikasyonlar anamına gelir. ışınsal uzantılar kalsifikasyon değildir. sanırım ikisini karıştırdınız. sevgilerimle

 

neslihan karadeniz

kompleks nöbet kriterleri arasında 1 yaştan küçük olmak yo mu

 

Editörün yorumu : 9 aydan küçük olması komplike febril nöbet kriteridir. 1 yaş değil.

 

nk

ctitin olarak açıklanan cevap doğru mu

 

Editörün yorumu : Evet doktor hanım bu konudaki açıklamamızı sitemizde bulabilirsiniz.

 

neslihan karadeniz

cevabı mammografi açıklanan soru doğru mu açıklandı iiab olması gerekmez mi

 

Editörün yorumu : mammografi olmalı. çünkü tümöre dokunmadan aynı memenin diğer taraflarını ve karşı memeyi değerlendirmek lazım belki multisentrik tümör var, belki de senkron diğer memede tümör var diye. hastanın yaşı da mamografi yapılacak yaşta yani 40 tan büyük.

 

ömer pıçakçı

hocam kadın doğum A kitapçığı 99. soruya bir itirazı olan yok mu ?SİKLULARIdüzenli birinde nasıl hipotiroidi yada hiperprolaktinemi düşünülür biri bunu açıklarsa sevinirim

 

Editörün yorumu : Sevgili Ömer sanırım sitede aynı soru 2 kez yayınlandı bir önceki soru da aynı o soruya ayrıntılı olarak cevap yazdım Sevgi ve Saygılarımla Dr Cihan Öztopçu

 

neslihan karadeniz

lütfen şüpheli sorular konusunda itiraz olayını bize bırakmayın,siz bu işin profösyonelisiniz bizim için çok zor lütfeen

 

Editörün yorumu : Merhaba; Biz kurum olarak gerekli görüşmelerde ve itirazlarda zaten bulunuyoruz. Kamuoyu oluşturmak ve itirazın etkisini arttırmak için bireysel olarakda başvurularda bulunmak gerekiyor. Bu konuda da sizlerin destekleri gerekmektedir.

 

neslihan karadeniz

genel cerrahide cevabı mammografi açıklanan sorunun cevabı iiab değil mi?

 

Editörün yorumu : mammografi

 

seda

Anatomiden yaptığım tek yanlış için senden özür dilerim Erdinç abi. Bence bu sınav tek kelimeyle senin farkını ortaya koydu. Hakkını helal et.

 

Editörün yorumu : Canım kardeşim… Hakkım sonuna kadar helaldir.. Siz öğrencilerimin de bende hakkı vardır.. Siz de hakkınızı helal edin.. Allah sizin eksikliğinizi göstermesi bana.

 

neslihan karadeniz

aktin ve miyozini birarada tutan yapıyla ilgili sorunun cevabı titin verildi ama titinin fonksyonu notlarımızda farklı

 

Editörün yorumu : Titin proteğinin basic histolojide yazan en önemli fonksiyonu tabiki miyozin flamentlerini Z çizgisine bağlamaktır. Vucutta en büyük molekül ağırlığına sahip proteinlerden biridir.Helezon şeklinde esnek bir protein olan titin, kas kasılmasında aktin ve miyozin flamantlarını bir arada tutarak kasılma için bir çerçeve sağlar. Distrofin ise aktin flamentlerini ekstrasellüler matrikse yani kas membranına bağlayarak intraselüler stabiliteyi sağlamaktadır.

 

murat kahramaner

bizim icin cok onemli olan boyle bi konuda neden boyle kalitesiz sinavlar yapiliyor anlamiyorum.seciciligi cok dusuk bi sinavdi.kolay sorulari herkesin yaptigini dusunuyorum.orta derecede zor denebilecek soru nerdeyse yoktu…ve malesef atipik sorularin sayisi cok fazlaydi…yani zor sorularin yapilma orani puanimizi belirliyor…62-65 arasi yigilma olucak galiba..herkesin gonlunden gecenin gerceklesmesi dilegiyle

 

dremre

11.soru hakkında bilgi verebilirmisiniz? cevap doğrumudur ?teşekkürler

 

Editörün yorumu : Mikrotübül stabilizasyonunu sağlayan Taksoldür. Farmakoloji branşında sorulması gereken yolunu şaşırıp Fizyoloji soruları arasına katılan bir soru olarak karşımıza çıkmıştır.

 

dremre

pediatri 54. ve 58. sorular hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. lakin aynı enf sırasında tekrarlayan febril nöbetlerde tanı kriteri değil mi?

 

Editörün yorumu : Öncelikle febril konvulsiyon sorusu özensiz hazırlanmış bir soru. !5 dakikadan uzun sürmesi kesin doğru, tekrarlar görülmesi de doğru ancak sorunun özensiz olduğunun kanıtı bu şık. Adamlar açıkça kıllık yapmışlar. İlk 24 saatte tekrar olması komplike febril nöbet kriteridir. ama adamlar ilk 24 saat cümlesini koymadıkları için doğru cevap otomatikman 15 dakikadan uzun sürmesi oluyor. csoru yanlış değil ancak özensiz ve kalitesiz bir soru. iptal olmaz. maalesef OSYM buna benzer özensiz soruları çok sormaya başladı.

 

dremre

pediatri 40.soru tüm şıklar astımı tetiklemez mi? yine notlarımızda stres açıkça yazmakta.teşekkürler

 

Editörün yorumu : Şıklardaki bütün bulgular astım semptomlarını tetikler ama stres burada çeldirici şık olarak verilmiş. Stres semptomları tetikler ama astım ataklarını tetiklemez. Çünkü astım atağı diyebilmek için astım semptomlarının bir günden fazla devam etmesi gerekmektedir. İrritanlar (duman, sigara dumanı), egzersiz, soğuk ve kuru hava, viral infeksiyonlar ve allerjenler havayolunda inflamasyonu uyararak ataklara yani semtomların bir günden uzun sürmesine neden olabilir.

 

dremre

 

su çiçeğinin en sık komp sekonder bakteriyel enf , en sık semptom serebellar ataksi değilmi?? föylerde böyle yazıo diye hatırlıyorum

 

Editörün yorumu : Evet en sık komplikasyon aslında sekonder cilt enfeksiyonu. Bu yönüyle soru yanlış gibi gözüküyor ama onu şıklara koymayarak en sık SSS komplikasyonu serebellitin belirtisini yazmışlar. Aslında tartışmalı bir soru.

 

mehtap halici

klinik 28.sorunun cevabi a kitapcigi psikiyatri sorusu d olarak verilmis.b sikki dogru olmaliydi diye dusunuyorum.psikozlarda gercegi degerlendirme yetisi bozulmaz mi.lutfen cevaplar misiniz itiraz edilmeli mi.tesekkurler.

 

Editörün yorumu : doğrudur doktor hanım cevapta b olarak verilmiş zaten yanlış bakmış olabilirsiniz. psikozda gerçeği değerlendirme yetisi bozulur

 

drtz

 

astım emosyonel stresle provake olur yazıyor notlarda,bu sorunun doğru cevabı yok

 

Editörün yorumu : Şıklardaki bütün bulgular astım semptomlarını tetikler ama stres burada çeldirici şık olarak verilmiş. Stres semptomları tetikler ama astım ataklarını tetiklemez. Çünkü astım atağı diyebilmek için astım semptomlarının bir günden fazla devam etmesi gerekmektedir. İrritanlar (duman, sigara dumanı), egzersiz, soğuk ve kuru hava, viral infeksiyonlar ve allerjenler havayolunda inflamasyonu uyararak ataklara yani semtomların bir günden uzun sürmesine neden olabilir.

 

ercüment

Titinle ilgili yorumunuz ve TTSdeki açıklamanız ile ilgili yorumunuz?

 

Editörün yorumu : Titin proteğinin basic histolojide yazan en önemli fonksiyonu tabiki miyozin flamentlerini Z çizgisine bağlamaktır. Vucutta en büyük molekül ağırlığına sahip proteinlerden biridir.Helezon şeklinde esnek bir protein olan titin, kas kasılmasında aktin ve miyozin flamantlarını bir arada tutarak kasılma için bir çerçeve sağlar. Distrofin ise aktin flamentlerini ekstrasellüler matrikse yani kas membranına bağlayarak intraselüler stabiliteyi sağlamaktadır

 

bilge öğütçüoğlu

A KİTAPÇIĞI 75. SORUDA BAHSE KONU BİRİKİM SUBENDOTELAL ALANDA OLDUĞU İÇİN PROLİFERASYON SÖZ KONUSU DEĞİLMİDİR?

 

Editörün yorumu : membranoproilefratif glomerülonefrit(MPGN) Tip l`de birikim subendotelyaldir fakat Soru tip ll membranoproilefratif glomerülonefriti soruyor!!! Tip ll MPGN`de birikim bazal laminadadır ki bazal lamina iki tabakadan oluşur. 1- Lamina rara 2- Lamina densa dolayısıyla cevap lamina densa`dır.

 

drtz

suçiçeğinin en sık komplikasyonu nedir?

 

Editörün yorumu : Sekonder bakteriyel deri enfeksiyonudur ama şoklara koymayarak yanıltmaya sebep olunmuş. Şıklar içine ensık SSS komplikasyonu olarak serebellite bağlı ataksi konmuş

 

drtarık

PMLnin etkeni JC virüs değilmiydi..ADEM demişler ama bu sorunun iki doğru cevabı yok mu..

 

Editörün yorumu : Soru kökündeki viral immünizasyon (yani viral aşılama)`dan sonra gelişen demiyelinizan hastalığı soruyor. bu bağlamda sorunun doğru cevabı Akut disemine ensefalomyelit, aşılardan sonra izlenebilen bir tablodur. JK virüse bağlı olan ve oligodendrositleri tutan PML ise virüsün kendisine bağlı gelişen bir tablodur. Bir nevi oligodendrositlerin enfeksiyonudur.

 

burak polat

77.25 temel 75.25 klinik ile izmirde devlet hastanesinde göz yazmak istiyorum,gelme ihtimali varmıdır?

 

Editörün yorumu : Merhaba; www.tusrehberi.com sitemizde yer alan son 8 yılın taban puanlarını inceleyebilirsiniz. Yine aynı sitede kadro analizleride mevcuttur. Sanıyoruz bu bilgiler size yol gösterecektir.

 

drtz

menenjit mikrosefali yapar mı?

 

Editörün yorumu : atrofi ve dejenerasyona bağlı olarak uzun dönemde yapabilir.

 

drtz

karaciğerde en sık görülen basit kist değil mi?

 

Editörün yorumu : Hemanjiom daha sık görülür…

 

ilyas erken

akalküloz kolesistitte kolesistominin ne gibi bi yararı vardır? ve cevap olan daha az komplikasyon değilde daha çok komplikasyondan kasıt nedir?

 

Editörün yorumu : eğer hastanın komorbid durumları kolesistektomiye izin vermiyor ise perkutan kolesistostomi yapılır ve enfeksiyon drene edilir. eğer hasta ilerde toparlarsa kolesistektomi planlanır. daha çok komplikasyondan kasıt bilinen kolesistit komplikasyonlarının taşsız kolesistitte daha sık gelişmesidir.

 

ömer pıçakçı

hocam klinik bilimler A kitapçığı 99 .soru hatalı değilmi ona itiraz edilmeyecek mi?siklus düzenli birinde nasıl olurda prolaktinemi yada hıpotıroıdı düşünülür ki..cevap verirsenız sevinirim hem kamp hep dershane kursiyerinizim

 

Editörün yorumu : Bu soruyu her kes iu anda soruyor. Atlanılan nokta soruda kronik anovulasyon sebepleri değil anovulasyona bağlı infertilitenin ayırıcı tanısı sorgulanıyor. Birbirleri ile aynıymış gibi görülseler de ufak bir ayrıntı var ki biz dersde bunun üzerinde hep duruyoruz anovulasyon KRONİK olmadan (ki bu ortalama 6 ay demektir) klinik bulgu vermez. Oligoamenore ve hirsutizm anovulasyonun değil KRONİK ANOVULASYONUN bulgularıdır fakat bunlar ortaya çıkmadan bir hastada anovulatuar infertiliteden bahsedilebilinir. Bu durumda da ilk akla gelecek tanılar (1) ovaryan rezerv düşüklüğüdür (ki FSH ile anlaşılır) (2) hipotiroidi ve hiperprolaktinemidir ki (TSH ve PRL ölçümü ile anlaşılabilir). Yine de sonuç olarak ne istediklerini anlatmakta güçlük çekmişler ve soruyu kötü kurgulamışlar fakat sorunun iptal edilmesini gerektirecek bir temel dayanak noktası da bulunmamaktadır Sevgi ve Saygılarımla Dr. Cihan Öztopçu

 

buket akyüz

klinik 5. soru,aşı 65 yaş üstülere endikasyon olarak gösterilmiyor muydu? bence o soru da yanlış

 

Editörün yorumu : Merhaba, soruya dikkat ederseniz “hastalık oluşturma sıklığı” soruluyor… Hastalık oluştuğunda daha mortal seyreder ve bu nedenle aşı endikasyonları arasındadır. Soruda çelişki yoktur, ama H1N1 ile ilgili sorulabilecek en anlamsız şeylerden birini sormuş olmaları üzücü…

 

akf

ben fizyolojide asistanim, spirometre ile rezidüel volüm ölçen adama nobel verilir !

 

Editörün yorumu : Haklısınız, soru ile ilgili referans çalışmalarımız devam ediyor. Soruda spirometriyi hiç katmasalar sorun yoktu… Selamlar

 

buket akyüz

temel 39. soruda cewap adenin timin neden değil? onların aralarında 2li bağ war,guaninle sitozinin arasında 3 lü bağ war..daha zor mutasyon olmalı 3lü bağda..

 

Editörün yorumu : Selamlar. Sitozin-guanin DNA sarmalları arasında baz eşleşmeleri yapar. Sitozindeki amino grubu normal hücre koşullarında deaminasyona uğrayarak urasile dönüşür. 24 saatte her 100 milyon sitozinden biri deaminasyona uğrar. Bu durum bir memeli hücresinde 24 saatte ortalama 100 spontan olaya karşılık gelir. Adenin ve guaninin deaminasyonu ise bu miktarın 1/100’ü kadardır.

 

buket akyüz

klinik 67. soruda malignite şüpheli kitle ve ele geliyosa yani yeri belliyse mamografi yapmadan direk iiab yapılabilir demişti anıl hoca we hatta baya tartışıldı kampta, dediği.. sizce nedir cewap?

 

Editörün yorumu : Kampta ve her zaman şunu söyledim: kanser şüphesi olan solid meme kitlesi 40 yaş üzerinde bir kadın söz konusu ise her zaman önce maamografi yapılır… yıllardır böyle söyledim. offline kayıtlarımda da vardır. sevgi ve saygılarımla… Dr. Anıl ÇUBUKÇU

 

ömer pıçakçı

hocam ama soruyu okurken siklusları düzenli ibaresini görünce hıpotıroıdı ve hıperprolaktinemi yi direk eliyosun bence bu soru kesin hatalı iptal edılmesı gerekıyor diye düşünüyorum..

 

Editörün yorumu : evet haklısın fakat siklusları normal denince sadece hipotiroidi ve hiperprolaktinemi değil tüm şıklar eleniyor. Burada itiraz edilse dahi şu sıkıntı ile karşılaşılabilir, anovulasyon kronik olmadan siklus düzensizliğine yol açmaz. Dersde de hep anlatırız anovulasyon değil KRONİK ANOVULASYON klinik bulgulara yol açar diye. Bahsedilen bu olguda asıl sorulan anovulasyonun sebebi değil anovulatuar infertilitenin ayırıcı tanısıdır. Olaya bu şekliyle bakıldığında soru kötü kurgulanmış ama temel bilgi olarak yanlış kabul edilemez. Bir anovulatuar infertilite ayırıcı tanısında akla ilk gelmesi gerekenler ovaryan rezervin düşüklüğü (ki bunun için FSH bakılmalıdır) ve hipotiroidi ile hiperprolaktinemidir (ki bunlar içinde TSH ve PRL bakılmalıdır)

 

buket akyüz

klinik 76. soru kc de met hemanjiomdan daha sık olmalı.. bence o da iptal edilmeli!

 

Editörün yorumu : Soruda insidental bulunan karaciğer kitlesi soruluyor. Karaciğer metastazı olan bi r kitlenin insidental saptanmadan önce semptom ve bulgu vermez mi?

   
 

umutfakirinekmeği

115 net yaptım 11 sorumu son tekrarda deiştirip yanlış yaptım yanlış anladığım bildigim halde boş bıraktıklarımı saymıyorum. 60 puan altı hiçbiryere giremez diyenler var çok mutsuzum.

 

Editörün yorumu : Merhaba; İnsanların ne söylediğine aldırmamanız sizin faydanıza olacaktır. Taban Puanları inceleyecek olursanız 53-54 puan ile bile bir çok branşda bir yere yerleşebilirsiniz. Önemli olan puanıza göre bir bölüm yazmanızdır. Başarılar…

 

Erce Sevin

Sınavda Anatomiden 10 net yapmış olmama rağmen Anatomi soruları bana göre önceki sınavlara kıyasla kesinlikle daha zordu…(Sağolsun zaten Anatomideki 10 neti de Fizyo aldı götürdü.) Zaten bana göre geçen sınava göre kolay branş da yoktu…

 

Editörün yorumu : Bu sınavın ilk 20 sorusu ölçücülükten çok uzaktı ve mutlaka daha iyi sorgulanmalıydı… Fakat bu gerçeğin herkes için aynı olduğunu unutmayınız. selamlar

 

ü.m.y.

sınavı 2009 nisan ve eylül sınavları arasında bir zorlukta görüyorum..anatomi.fizyoloji ve kadın doğum soruları çok zordu.bazı derslerle kolaylaştırarak bu zorluğu dengelemeye çalışmışlar.SONUÇ:ZOORDU

 

banu baş

geçen sınavda kolay soru sorup,bu sınavda enaz 15 yeni sorarak,atipik bir sınavla,birçok doktorun kendine güvenini kaybetmesine sebep olan klasik bir tustu,hadi temel zordu ama kliniktende aynı sayıda net yaptım,sanırım garip olan benim:

 

Dr. Yiğit

Sınava kolay diyen arkadaşların gözlerinden öperim ne dediklerini bilmiyorlar herhalde. Sınavın tümü genel anlamıyla zordu bence ve 150nin üzerinde yapanlar ilk 100e kesin girer bence. Hipertiroidi mikrosefali yapar menenjit yapmaz. Kalp tamponadına niye IV sıvı verirler ödemi arttırmak için mi? Anlamadım gitti…

 

Dr. Esra

Kolay diyen arkadaşlara lafım;aceba hangi sınavda bu kadar az eski tus sorusu vardı?Toplasan belki 7-8 tane incik cıncık soru sormuşlar ve kastıkça kasmışlar. Sonuç olarak bir sürü yanlış soru var ve bence bu sınav hayli zordu arkadaşlar…

 

Dr. Muzo

Sınavda ilk 20 soruyu yapan büyük ihtimalle istediği heryeri kazanır. Sınav eşittir ilk 20 soru diyebilirim.

 

Mehmet

Sınavın bana göre analizi: Anatomi: 3, Fizyo-Histo-Emb: 4, Biyokoimya: 3, Mikrobiyoloji: 5, Patoloji: 4, Farmakoloji: 5, Dahiliye: 8, Pediatri: 5, Genel Cerrahi: 4, K.Stajlar: 4, Kadın Doğum: 7 soru gerçekten zor sorulardı.Dolayısıyla sınav bence kolay olarak kabul edilemez.

 

FİLİZ EBREN

PRİON İNTERFERON YAPAR MI?

 

Editörün yorumu : Yapmaz, bu sebeple soru iptal edilmelidir

 

özgür

bence preklinik çok zordu, şok oldum sınavda

 

Editörün yorumu : Evet özgür gerçekten anatomide ve fizyolojide alışkın olmadığımız tarzda sorular vardı.Bu durumda tabiki sınavdaki birçok doktor arkadaşımız bundan olumsuz olarak etkilendi.Ancak biyokimya,patoloji,mikrobiyoloji ve farmakoloji alışılmış tarzda ancak orta zorlukta soruların bol olduğu kategorilerdi.Umarım aklınızdaki bir kaç soru sizi bu kadar düşündürüyordur.Diğer sorular sizi kurtaracaktır.Saygılar….

 

ilkay özmeral odabaşı

 

mikrosefali hipertiroidi sorusunda cevap menenjit olmalı? makrofaj reseptörü fosfatidil serin değilde tnf reseptörüde cevap değil mi? dahiliyede rezidüel volüm nasıl spirometrik olarak ölçülebilir? angajmanda biparyetal çap ile ilgili soru spina ischiadica cevabı çeldirici mi? açıklayabilir misiniz???

 

Editörün yorumu : Mikrosefali sorusunun cevabı kesinlikle menenjit olamaz çünkü menenjit nöron hasarı yaparak mikrosefali veya Ventriküllerde tıkanıklık yaparak hidroseali ve makrosefali yapabilir.

 

kamil çalışkan

Restriktif tipte solunum yetmezliği sorısında spirometrede hangisi görülemz diyor, Rezidüel volüm spirometre ile ölçülemez,ve FEV1/FVC de sabit kalır ya da hafif azalır, bu soru sizce yanlış değil mi?

 

Editörün yorumu : Bu soruda birçok arkadaşımız yanlış algılamıştır, yanlış algılanması da çok doğal, çünkü kavram karmaşası yaratılmıştır. Normalde rezidüel volüm ve bu volümü içeren parametreler basit spirometri ile yapılan solunum fonksiyon testinde ölçülemez. Bunda herkes hem fikir. Ama soruda dikkat edilmesi gereken nokta, spirometrik muayeneden bahsedilmiştir. Yani spirometrik muayene, basit ve gazlı tüm testleri içeren genel bir kavramdır. Bu sebepten dolayı A şıkkı doğrudur. Ya bilerek yada özensiz hazırlandığını düşünmekteyiz.

 

güner alıç

 

71 temel 67 klinik kaç puan gelir istanbulda çocuk- radyoloji-nöroloji olur mu? cevaplarsanız çok teşekkür ederiz

 

Editörün yorumu : Merhaba; Puan hesaplaması için tusdata.com ana sayfamızda yer alan TUS Puanı hesaplama linkini kullanabilirsiniz. Tercih edeceğiniz branş için ise tusrehberi.com internet sitemizde yer alan taban puanlar ve yerleştirme istatistiklerini kullanabilirsiniz. Başarılar…

 

neslihan karadeniz

dört aylık çocuk sorusunda cevap neden anne sütüne devam etmekolarak verildi

 

Editörün yorumu : Yeterli tartı alımı olan bebeklerde anne sütüne 6 ay devam edilmeli, ek gıdalara 6.ayda geçilmelidir. Bu bebeğin de tartı alımı yeterlidir, bu nedenle de anne sütüne devam edilmelidir. (4-5 ayda bebek doğum ağırlığının 2 katına çıkmalıdır, nitekim bu bebek de doğum ağırlığının 2 katını geçmiştir)

 

neslihan karadeniz

ben cevabı mammogrofi olarak verilen soruya takıldım iiab olması gerekmiyo mu

 

Editörün yorumu : 40 yaş üstünde kanser şüphesi olan solid meme kitlesine önce mamografi yapılır.

 

gkhn

ikinci girişim zor bir sınavdı diğerine göre çalışmam gerekilen yerleri es geçmişim eylül sınavına yön gösterici bir dershane ile çalışmak istiyorum.

 

Şeyda Gerçek

Temel tıp bilimleri testi 31. soruda Fibronektinin bir glikozaminoglikan olduğu yazıyor. Halbuki tüm kaynaklarda glikoprotein olduğu yazar. Hatta diğer proteinlere aminoasitler arasındaki disülfid bağı ile bağlandığı yazar. Bu durumda bu sorunun iki cevabı oluyor.

 

Editörün yorumu : Merhaba Bu sorunun iki cevabı yok, tek cevabı vcar ama cevap A seçeneğidir. Soruya itiraz ile ilgili metnimiz yayınlanacaktır. selamlar

 

Şeyda Gerçek

Temel tıp bilimleri testi 31. soruda Fibronektinin bir glikozaminoglikan olduğu yazıyor. Halbuki tüm kaynaklarda glikoprotein olduğu yazar. Hatta diğer proteinlere aminoasitler arasındaki disülfid bağı ile bağlandığı yazar. Bu durumda bu sorunun iki cevabı oluyor.

 

Editörün yorumu : Sorunun doğru cevabı E değil A seçeneği olmalıdır. İtiraz için yazımız yazımızı takip ediniz. selamlar

 

nejla tukenmez

hangısı restrıktıf hastalıklarda spırometrıölçülür gıbı bı soru vardi..cevap reserv volumun azalmasıymış….tama restrıktır hastalıklarda reserv volum azalır ama bız reserv volumu ve onu içeren kapasıtelerı spırometrı ile değerlendıremıyoruz dıye bılıyorumm..yanlış mı? bu soruda bır hata olabılırmı?

 

Editörün yorumu : Burada kasdedilen spirometrik muayene genel bir terim. tüm sft testlerinin başlığı, basit spirometrik yöntem diye başlamıyor soru. onun için bu soru doğru, itiraz edilse iptal olmaz..

 

Haşim Demir

Fizyoloji soruları çok karışıktı. Bana mı zor geldi diye düşünüyorum. Sizce nasıldı.

 

Ahmet Özerk

Kampda anlatan hocalarımıza teşekkür ederim. Özellikle Dahiliyeci Ali hocaya ve kadın doğumculara birde pediatri harikaydı çıkacak dedikleri tüm vurgu yaptıkları konular çıktı.

 

Demet Uyar

Deneme sınavlarınızda orijinaline yakın tus deneme sınavları yazıyorsunuz ya işte ben bu yazıya bugün helal olsun diyorum. Teşekkürler

 

ebru karslı

biraz garip bir sınavdı ama son 1 ayımda iyiki tus kampına gelmişim teşekkürler tusdata…

 

dremre

dah. 8. soru spirometrik yöntemler diyor rezidüel volüm spirometrik yöntemlerle ölçülemez ki..iptal edilirmi???

 

Editörün yorumu : Soru ile ilgili açıklamamız yayınlanacaktır. selamlar

 

sa

137.5 netim var genel durum nedir acaba geçen nisan gibi olursa 66 eylül gibi olursa 60 puana denk gelir herhalde.arkadaşlar genel durumu değerlendirmek için netlerinizi yazarsanız sevinirim.

 

Editörün yorumu : Merhaba; Puan durumunuza tusdata.com ana sayfamızda yer alan TUS Puanı Hesaplama kısmından bakabilirsiniz… Başarılar.

 

mfk

daha yeni kontrol ettim 148 bucuk netim avr ama bu sınav için düşük bir net bence hadi hayırlısı

 

Melek ÇALIŞKAN

Sınavın bence tartışmasız en zor branşı anatomiydi. Bir çok arkadaşım çalışan çalışmayan 4-5 net anca yapabildi. Bu kadar kazık sormak şartmıydı diye düşünüyorum…

 

Esra ÇİÇEK

Temel Bilimler zordu, klinik bilimler daha kolaydı. Atipik sorular vardı ve bayada bir zor soru vardı sanki. Sanıyorum istediğim yeri kazanacağım ama lükse kaçmaz isem eğer 🙂

 

kamil çalışkan

osymnin soruların ve cevapların ne zamn açıklanacağı ile ilgili bir açıklaması oldu mu acaba.

 

Editörün yorumu : Merhaba; Bu gün gün içerisinde açıklanacakmış yalnız bilgi verilmiyor. Takip etmek gerekiyor şeklinde bilgi alıyoruz.

 

meyhmet turmak

zor ve atipik bır sınavdı 62 ve 65 arası yıgılma olcak bakalım mıllet sesız bu sınav için kımse yorum yazmıyor hayırdır işşalah

 

drtusiyer

bence çok kolay bir tustu.özellikle klinik soruları önceki snelere göre basitti.ben en az 160 net yaptığımı düşünüyorum.herkesin son tusu olsun dileğiyle..

 

esra

Bencede çok zor bir sınavdı denemelerde 140 altına inmemiştim ama bunu bilemem.Çoğu soru detaydı 3,4 tane eski soru vardı heralde tus tarihinde en az eski sorulu sınavdı.Artık hayırlısı..

 

Uğur Sezgin

Saolasın İdris Hocam, ne çıkar dediysen aynen çıktı.. bi de difteri çıksaydı fulle yakın yakalamış olacaktın herhalde.. 🙂

 

Sedat Coşkun

bana zor gelen bir sınavdı kendimce çok çalıştığım bu sınavın zor gelmesini beklemiyordum saçma sapan soru çoktu umarım beklediğim puanı alırım herkese bol şans diliyorum…

 

cahit ülker

2010 nisan tus sorularını ne zaman açıklayacaksınız?

 

Editörün yorumu : Merhaba; Ösym ile yapılan görüşmelerde soruların öğleden sonra açıklanacağı ama saatinin belli olmadığı bilgisini aldık..

 

dr carlos

gecen sınava cok calışmıştım bu sınava da hiç çalışmadım kalemimi dahi sınavdan 2 dk önce aldım tus sınavı bence bilgi ölçen bi sınav değil sadece soru hazırlayanların kendini tatmin ettiği bir sınav kesinlikle. Yani sonuç yine aynı bir suru doktorla aynı dalgayı gececekler..

 

Editörün yorumu : Doktor bey TUS sınavı her ne kadar dikkat ölçen bir sınav olsada tabiki asıl olarak bilgiyi ölçüyor.Bazı sorularda sizinle aynı hissiyatı bizde fazlasıyla derinden hissediyoruz.Ancak sorulara yaklaşım tarzıda burda önemli. TUS da yakın hafızanın yeri yadsınamaz bir gerçek.Bu yüzden biz TUS Kampı düzenliyoruz. TUSda soruların bize nasıl çelme attıklarını bilmekte önemli.Bu yüzdende VAKA kampı düzenliyoruz. Umarım bu TUSda istediğiniz bir yeri kazanırsınız.

 

yayla

yok böyle anatomi kimsede… insan anatomisi miydi?

 

m k

uç sorular bolcaydı.gereksiz ve atıpık bılgıleri bılıp bılmedıgımız sorgulanmıs yıne

 

Emir Rakip

erdenç hoca çok iyisiniz a.cerebri media beslediği beyin sırası çizmiştim sizden ve ordan çok güzel soru geldi (direkt değil tabi) capsula interne medialinde hangi yapı var . sanırım o çüzüm olmadan bu soru yapamazdım . sadece bu soru değil birkaç soru da aslında bana en kolay sorular anatomi sorular sonra da patoloji çok güzeldi biokimya bile fina değildi ama dahiliya çok büyük hayal kırıklığına uğradım kadın doğum zaten herzamanki gibi fena … genel olarak iyidi…. HERHALDE OLDU

 

baki can metin

anatomi soruları kazıktı. hasan ozana tşk ctl 642 🙂

 

muratdirel

yazık oldu emeklerime ve bir sürü arkadaşın emeğine o kadar sağlam konu varken zorlama soru yapmışlar.sıfırdan 3aylık çalışmayla da aynı neti yapardım

 

murat direl

hem siklusları düzenli hem de ovulasyon defekti nasıl olabiliyor?

 

Editörün yorumu : Bu soruyu her kes şu anda soruyor. Atlanılan nokta soruda kronik anovulasyon sebepleri değil anovulasyona bağlı infertilitenin ayırıcı tanısı sorgulanıyor. Birbirleri ile aynıymış gibi görülseler de ufak bir ayrıntı var ki biz dersde bunun üzerinde hep duruyoruz anovulasyon KRONİK olmadan (ki bu ortalama 6 ay demektir) klinik bulgu vermez. Oligoamenore ve hirsutizm anovulasyonun değil KRONİK ANOVULASYONUN bulgularıdır fakat bunlar ortaya çıkmadan bir hastada anovulatuar infertiliteden bahsedilebilinir. Bu durumda da ilk akla gelecek tanılar (1) ovaryan rezerv düşüklüğüdür (ki FSH ile anlaşılır) (2) hipotiroidi ve hiperprolaktinemidir ki (TSH ve PRL ölçümü ile anlaşılabilir). Yine de sonuç olarak ne istediklerini anlatmakta güçlük çekmişler ve soruyu kötü kurgulamışlar fakat sorunun iptal edilmesini gerektirecek bir temel dayanak noktası da bulunmamaktadır Sevgi ve Saygılarımla Dr. Cihan Öztopçu

 

tahsin yılmaz

bana çok zor geldi, halbuki o kadar çalıştım, arada kaldıgım çok soru oldu, çok daha fazla tekrar şart… ama Allahtan ümit kesilmez. 🙂

 

adem kar

çalışanla çalışmayanı pek ayırt eden bir sınav değildı farkı yaratacak sorular çok atıpıktı ama genelde ortalamanın ortası bır sınavdı tustadayada tşk.

 

mfk

saçma bir sınav daha yapmışlarç iyi zannediyorum ki yine 63 ile 65 puan arasında yığılma olacak